25080

Ribsfactory Delft

€ 230.000  |  7,5% rente  |  48 maanden  |  Investeerders: 210  |  Reacties: 3
Reeds
geïnvesteerd
100%
Verlopen
inschrijftijd
1%
Risicoscore
Dun & Bradstreet
Verhoogd risico
Collin
credit score
Ruim voldoende
Deze leningaanvraag is op 16-08-2016 in 1 uur volgeschreven door 210 investeerders

Samenvatting

Ribsfactory is een steakhouse gespecialiseerd in spareribs met een overzichtelijk en aantrekkelijk geprijsd aanbod, vlotte gastvrije bediening en uiteraard de lekkerste steaks, burgers en ribs.
Het doel van de leningaanvraag via Collin Crowdfund is het overnemen van een Ribsfactory franchisevestiging in Delft door Michiel Verkerk. Michiel, 36 jaar, heeft een achtergrond in de horeca en is tevens bekend met het werken voor een franchiseformule. Hij zal de onderneming in een eenmanszaak gaan exploiteren. 

Organisatie
Na de opening van de eerste vestiging in 2012 te Eindhoven, is de Ribsfactory uitgegroeid tot een keten met 10 vestigingen in het zuiden en het midden van het land. Deze worden allen in eigen beheer geëxploiteerd. De Ribsfactory wil de komende jaren groeien naar 50 locaties in de Benelux. Om dit te realiseren zullen er naast eigen vestigingen ook franchisevestigingen worden opgestart. De franchise ondernemer profiteert van de aanwezige kennis en ervaring binnen de organisatie en wordt bij de opstart en exploitatie op alle bedrijfsonderdelen intensief ondersteund. Ribsfactory Delft is nu drie maanden open en wordt na de overname door de franchisenemer de eerste franchisevestiging van Ribsfactory. Het restaurant bevindt zich in een monumentaal pand aan de Beestenmarkt. Dit plein met terrassen is een bruisend uitgaanscentrum en ligt in het centrum van Delft. De ontwikkelingen voor Ribsfactory Delft zijn gunstig. De horecasector is, volgens Rabobank Cijfers en Trends, een groeimarkt. Het inwonersaantal van Delft stijgt, veel studenten, de stad én lokale horeca gaan profiteren van de toenemende stroom toeristen. Daarnaast speelt Ribsfactory Delft ook in op de stijgende behoefte om restaurantmaaltijden thuis te bezorgen.

Financieringsbehoefte

De totale investeringsbehoefte bedraagt € 305.000,- waarvan € 20.000,- uit eigen middelen (geverifieerd door Collin) ingebracht zal gaan worden. Verder wordt er € 25.000,- achtergesteld gefinancierd door de franchisegever (Ribsfactory) en € 30.000,- achtergesteld gefinancierd door een vriend van Michiel. De gevraagde financiering via Collin Crowdfund bedraagt € 230.000,-. De looptijd is 48 maanden met een lineaire maandelijkse aflossing. De rente bedraagt 7,5% gedurende de gehele looptijd.

Structuur

Ribsfactory Delft is een eenmanszaak en heeft als eigenaar Michiel Verkerk.

Risico

De Dun & Bradstreet score noteert een Verhoogd risico omdat het een starter is. De Collin Credit Score is na beoordeling Ruim voldoende. De gekozen rechtsvorm is een eenmanszaak, waardoor Michiel Verkerk hoofdelijk aansprakelijk is. Zijn echtgenote Ester zal opgenomen worden als mededebiteur. Er wordt een overlijdensrisicoverzekering voor een bedrag van € 230.000,- afgesloten op het leven van Michiel. Deze zal worden verpand aan Collin Crowdfund.

Leendoel

Ribsfactory Delft is in eerste instantie als corporate restaurant geopend op 27 mei 2016 en wordt nu turnkey overgedragen aan de franchisenemer. Hierdoor worden er voor de eerste periode weinig tot geen uitbreidings- dan wel vervangingsinvesteringen ten behoeve van het restaurant verwacht. Daarnaast zijn de kinderziektes eruit gehaald en is de eerste omzet reeds gerealiseerd conform de opgestelde prognoses. 

Ondernemer

De 36 jarige Michiel Verkerk is de eerste franchisenemer van Ribsfactory. Hij is gehuwd met Ester en samen hebben zij een dochtertje van 2 jaar. Het gezin woont in Alblasserdam. In 2002 is hij via zijn vrouw bij McDonald’s gaan werken in de keuken en is na de nodige opleidingen doorgegroeid tot restaurant manager. In deze functie heeft hij ook Thermen Sauna Papendrecht geleid en voor Burger King gewerkt. Kwaliteit en gasttevredenheid staan op de eerste plek. Michiel is een echte horecaman: goedlachs, hardwerkend, gepassioneerd voor het vak en hij verliest service, kwaliteit en winstgevendheid nooit uit het oog. Hij heeft heel duidelijk voor ogen hoe hij Ribsfactory Delft tot een succes gaat maken: met een lach en goede producten. Eten bij Ribsfactory Delft moet een beleving zijn, dat maakt dat mensen bij je terugkomen. Michiel z’n kracht? Een echte people manager, hij krijgt het voor elkaar dat mensen graag voor hem werken, en zoals we weten: mensen binnen het bedrijf maken het verschil. Tot slot weet Michiel dat je financieel gezond moet zijn voor de continuïteit van de zaak en dit een randvoorwaarde is voor het investeren in eventuele nieuwe, winstgevende activiteiten.

Onderneming

Ribsfactory (www.ribsfactory.nl) is een steakhouse en gespecialiseerd in spareribs met een overzichtelijk en aantrekkelijk geprijsd aanbod, vlotte gastvrije bediening en uiteraard de lekkerste steaks, burgers en ribs. Zij hebben momenteel vestigingen in Eindhoven, Tilburg, Breda, Den Bosch, Nijmegen, Utrecht, Amersfoort, Apeldoorn, Amsterdam én Delft, welke nu dus wordt overgedragen aan Michiel. De Ribsfactory is momenteel één van de snelst groeiende steakhouse-ketens in Nederland.

Informatie over Franchisegever
Oprichter en eigenaar is Martijn Lensing, is al bijna 20 jaar horecaondernemer in hart en nieren. Hij is naast de Ribsfactory ook actief in diverse andere horecaformules van restaurants tot grandcafé’s.

Formule
Ribsfactory staat bekend om haar warme, eigentijdse inrichting en ongedwongen sfeer. De vlotte, gastvrije bediening zorgt ervoor dat de gast zich vertrouwd voelt en graag terugkomt. Wekelijks bezoeken duizenden gasten, van jong tot oud, ‘de Ribs’, zoals die in de volksmond wordt genoemd. Topkwaliteit en versheid van de producten staan bij Ribsfactory voorop. Alles wordt huisgemaakt en is eerlijk geprijsd. De lekkerste spareribs, steaks en burgers vind je hier. Zonder toevoeging van kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen, 100% pure en eerlijke ingrediënten. Alles wordt in de vestigingen zelf bereid en gegaard, dus geen halffabricaten. Klanten houden van de authentieke gril-bbq-smaak: het vlees wordt gegrild op het open vuur van lavagrills voor een extra smaaksensatie. De temperatuur op de grills kan oplopen tot wel 400°C. Hierdoor blijven alle sappen en smaken behouden van de burgers, ribs en steaks. De befaamde spareribs zijn het paradepaardje van Ribsfactory. Het geheim zit hem in het hoogwaardige kwaliteit vlees, marinades naar eigen recept en de bereidingswijze op open vuur van lavagrills. Daardoor vinden de spareribs niet alleen gretig aftrek in de restaurants, maar ook via take away en een eigen bezorgdienst zodat je ook thuis kan genieten van de ‘ribs’. 

Franchise
Ribsfactory wil de komende jaren verder groeien naar zo’n vijftig locaties in de Benelux. Om deze groei gecontroleerd te realiseren gaat Ribsfactory naast eigen beheer, haar formule ook franchisen. Naar verwachting zijn er drie franchisevestigingen voor het einde van 2016. Met thans tien eigen vestigingen, beproefde formule en optimale ondersteuning van het hoofdkantoor ligt er een gezonde basis om Ribsfactory uit te breiden met franchisevestigingen. Franchisenemers kunnen hierbij profiteren van de opgedane ervaringen van de bestaande formule. Door samen te werken met echte Ribs-minded ondernemers worden de beste eigenschappen van het bedrijf met lokaal ondernemerschap gecombineerd. Ribsfactory is een Full-franchiseformule. Dit betekent dat het assortiment, inrichting, uitstraling, marketing, reclame en publiciteit van alle vestigingen bepaald wordt door de franchisegever. Dit zorgt voor een samenhangende formule waardoor de gast zich vertrouwd voelt en graag terugkomt.

Prijs
Het aanbod is simpel en overzichtelijk met heldere prijzen. Ribsfactory serveert overwegend spareribs, burgers en steaks, en kent een prima prijs/kwaliteitverhouding. Vanaf € 12,50 heb je al een hoofdgerecht. 

Plaats en promotie
Ribsfactory Delft zit op de Beestenmarkt; een uiterst gezellig plein waar het vol staat met terrassen. Men vindt rondom het plein zowel natte als droge horeca. Ribsfactory is niet de enige eetgelegenheid op het plein, maar wel onderscheidend en aanvullend op het bestaande aanbod. Goede service, goed eten, goede sfeer, waar voor je geld en een eenvoudige, maar meer dan genoeg keuze op de menukaart. Doordat Michiel dagelijks aanwezig is, kan hij de lokale binding met de gasten versterken. Daarbij wordt hij vanuit de franchisegever ondersteund. Naast de centrale acties en marketinguitingen, waarvan ook Ribsfactory Delft profiteert, kan Michiel terugvallen op kennis, ideeën en hulpmiddelen van de franchisegever. Een groot deel van de gasten zijn terugkerende klanten die Ribsfactory kunnen aanbevelen aan anderen: met social media of mond-tot-mond reclame. Vanaf eind september gaat Ribsfactory Delft ook thuis bezorgen en op marktdagen & donderdag t/m zondag de lunchmogelijkheid aanbieden.

Delft heeft 101.000 inwoners, met veel studenten. Een kwart van de inwoners is tussen de 20 en 30 jaar. Ribsfactory Delft heeft de mogelijkheid om een breed en groot publiek te bereiken. Alle gasten krijgen de ultieme Ribsfactory, waardoor men weer terug komt. Gasttevredenheid en kwaliteit staan hoog in het vaandel bij Ribsfactory Delft.

Concurrentie
Ribsfactory Delft heeft met het restaurant aan de Beestenmarkt een zeer goede, high traffic horeca locatie. Volgens Rabobank Cijfers&Trends is de locatie in combinatie met het juiste concept vaak doorslaggevend in de mate van succes. Rondom dit plein zitten gezellige eetcafés en restaurants. Voor ieder wat wils, maar dit betekent ook concurrentie. Dit varieert van eetcafé (Kobus Kuch en Billy Beer), tapas restaurant (La Cubanita), Italiaans restaurant (La Bocca) of alleen even gezellig een drankje doen met vrienden en vriendinnen (Bar Sil). Niet alleen het plein maar de hele stad Delft is erg actief. Zo is er het hele jaar om de week Blue Sunday. Hier kan je als bedrijf met acties aan mee doen. Dit varieert van gratis proeven tot waardebonnen bij aankoop van een product of onbeperkt voor een vast bedrag ergens eten. In de maanden juli en augustus wordt er op de Beestenmarkt elke vrijdag van 17.00 tot 22.00 uur een Beats, Bites en Borrelen-event gehouden met verschillende dj’s. Kortom de place to be. 

Structuur
Ribsfactory Delft is een eenmanszaak en heeft als eigenaar Michiel Verkerk.
organigram” class=img-responsive

Financieringsbehoefte

De totale investeringsbehoefte bedraagt € 305.000,-. De ondernemer brengt € 20.000,- eigen middelen in. Verder financiert een vriend van Michiel € 30.000,- welke wordt achtergesteld. Ook de franchisegever financiert en wel een bedrag van € 25.000,- welke ook achtergesteld wordt. Het nog te financieren bedrag van € 230.000,- om de overname te kunnen effectueren wordt gevraagd via Collin Crowdfund.

Investeringsoverzicht

Goodwill € 71.500,-
Bouwkundige voorzieningen € 75.500,-
Inventaris (waaronder brommers van de nieuwe bezorgdienst) € 112.500,-
Voorraad € 7.000,-
Huurgarantie € 22.000,-
Overig werkkapitaal € 16.500,-
Totaal € 305.000,-
Eigen middelen € 20.000,-
Achtergestelde lening vriend € 30.000,-
Achtergestelde lening franchisegever € 25.000,-
Lening via Collin Crowdfund € 230.000,-

De overdracht vindt plaats middels een Activa/Passiva transactie, waardoor er geen BTW betaald wordt voor de overnamesom. 

Leenbedrag: € 230.000,-
Rente: 7,5%
Looptijd: 48 maanden, lineaire maandelijkse aflossing

Risico

Ribsfactory Delft is een startende franchisenemer onder een bestaande franchiseformule. De formule heeft zich bewezen in de afgelopen jaren. De vestiging Delft is al een paar maanden open. Michiel als franchisenemer doorloopt een trainingsprogramma van vier weken. Hij kan terugvallen op ondersteuning door de franchisegever. De franchisegever is hoofdhuurder. Het franchisecontract is gekoppeld aan de looptijd van het vijfjarige huurcontract welke in het bezit is van Collin Crowdfund. Het operationele risico is beperkt. Het restaurant draait inmiddels drie maanden en de vergunningen zijn op orde. De online bestellingen via Thuisbezorgd, waar men bij is aangesloten, worden rechtstreeks bijgeschreven op de rekening van de franchisenemer. De omzet die via de Ribsfactory website wordt gerealiseerd, (circa 35% van totaal online), wordt wekelijks doorgeboekt naar de franchisenemer. De franchisegever is er alles aangelegen om van Delft een succes te maken en zal maximale ondersteuning bieden. Bij verkoop of overdracht zal Franchisegever een voorkeursrecht hebben met als doel de exploitatie te continueren. Voorwaarden voor overdracht en waardebepaling zijn reguliere onderdelen van het franchisecontract (in bezit van Collin Crowdfund).

Zekerheden en voorwaarden

  • De debiteuren zijn de heer M. Verkerk h/o M. Verkerk en de echtgenote van Michiel Verkerk, mevrouw E. Verkerk – de Leeuw. Hiermee zijn beide echtelieden hoofdelijk aansprakelijk.
  • Achterstelling van de lening verstrekt door franchisegever ter hoogte van € 25.000,- ten opzichte van de lening via Collin Crowdfund. Op deze lening mag, zover de cashflow dat toelaat, worden afgelost op de lening en wordt er tevens rente betaald.
  • Achterstelling van de lening verstrekt door een vriend van de heer M. Verkerk ter hoogte van € 30.000,- ten opzichte van de lening via Collin Crowdfund. Gedurende het boekjaar 2017 zal er op deze lening niet worden afgelost en geen rente worden betaald. Per 1-1-2018 mag er, zover de cashflow dat toelaat, worden afgelost op de lening en wordt er tevens rente betaald.
  • Er wordt een overlijdensrisicoverzekering afgesloten van € 230.000,- aflopend gelijk aan de financiering op het leven van M. Verkerk. Deze verzekering wordt verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.

Dun & Bradstreet
De Dun & Bradstreet score noteert een Verhoogd risico, aangezien het een startende onderneming betreft.

Collin Credit Score 
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. Voor de beoordeling is uitgegaan van de prognose voor de komende 24 maanden na financiering. De prognoses zijn degelijk onderbouwd en passend bij het verzorgingsgebied, de branche en ervaringscijfers van de andere restaurants van de formule. De Ribsfactory Delft is sinds 27 mei 2016 open. De cijfers ontwikkelen zich conform verwachting. De overall Collin Credit Score is Ruim voldoende.

Rentabiliteit
De verwachte EBITDA over het eerste volle boekjaar 2016 is circa 18% bij een omzet van € 844.000,-, waarvan ruim 20% uit bezorging. De verwachte cashflow bedraagt € 118.000,- waardoor er ruimschoots aan de verplichtingen kan worden voldaan. Het verwachte cashflow overschot na privé en financiële verplichtingen is naar verwachting zowel in 2016 als in 2017 ruim € 50.000,- wat een score Goed zou betekenen. Doordat Michiel zelf meewerkt zijn de loonkosten percentueel gezien lager dan bij een eigen vestiging. Als management informatie systeem maakt men gebruik van de systemen die de franchisegever aanbiedt, waardoor Michiel tijdig in de mogelijkheid is om bij te sturen indien nodig. Uit het management informatie systeem blijkt dat de exploitatie van de eerste maanden conform gestelde prognose verloopt. Daarnaast zullen ook de privé onttrekkingen lager zijn dan gemiddeld, omdat Ester, echtgenote van Michiel, in loondienst is als vestigingsmanager van een kinderopvang, waardoor er kan worden volstaan met enigszins beperkte privé onttrekkingen. Mede door de bewezen formule, de exploitatie van de eerste maanden en dat de privé onttrekkingen lager dan gemiddeld zijn, hanteren wij de score Goed.

Solvabiliteit
De Solvabiliteit op de openingsbalans na financiering is 25%, wat een score van Voldoende zou betekenen. Deze solvabiliteit is gebaseerd op het risicodragende vermogen, oftewel inclusief de achtergestelde leningen. Volgens prognose neemt de solvabiliteit de komende jaren toe naar respectievelijk 36% en 50% wat een score van Goed zou opleveren. De verbetering van het eigen vermogen ontstaat door toevoeging van het resultaat aan het eigen vermogen, na privé onttrekking. De privé onttrekkingen blijven zoals gezegd naar verwachting beperkt (respectievelijk € 27.000,- en € 36.000,- inclusief AOV). In privé is er een kleine overwaarde (€ 4.000,-) op de eigen woning. Wij hanteren vooralsnog de score bij aanvang die uitkomt op Voldoende.

Liquiditeit
De verhouding tussen de vlottende activa en vlottende passiva (current ratio) is de eerste twee jaar naar verwachting volgens de Collin Credit Score Voldoende. Belangrijke reden dat de looptijd van de Collin lening op vier jaar is gesteld, is dat de te verwachte cashflow dit toelaat. Indien de geprognosticeerde exploitatie behaald zal gaan worden, zal de liquiditeit snel verbeteren naar in 2017 een verwachte current ratio van 1,7 wat een score van Excellent zou betekenen. Gezien het startende karakter van deze vestiging wordt de liquiditeit in het eerste volle jaar als realistisch geacht en daarom hanteren wij vooralsnog de score Voldoende.

Samenvattend
Rentabiliteit: Goed
Solvabiliteit: Voldoende
Liquiditeit: Voldoende
Overall: Ruim voldoende

Extra beloning

Beloning Ribsfactory Delft in de vorm van een waardebon
Inleg € 500,-: gratis drankje naar keuze (voor max 4 personen)
Inleg € 1.000,-: 50% korting op diner (voor max 4 personen)
Inleg € 2.500,- of meer: een gratis diner voor maximaal 4 personen.

De waardebon zal digitaal worden verzonden via Collin, aangezien de investeerders anoniem zijn ten opzichte van elkaar en de ondernemer.

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-16140 heeft € 3.000 geïnvesteerd.
16-08-2016 om 12:13
investeerder-12913 heeft € 1.500 geïnvesteerd.
16-08-2016 om 12:10
investeerder-14296 heeft € 1.500 geïnvesteerd.
16-08-2016 om 12:10
investeerder-18784 heeft € 2.500 geïnvesteerd.
16-08-2016 om 12:09
investeerder-2534 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
16-08-2016 om 12:07

Reacties

Investeerder – 10128
16-08-2016 11:58
“geopend op 27 mei 2016 en wordt nu turnkey overgedragen aan de franchisenemer. Hierdoor worden er voor de eerste periode weinig tot geen uitbreidings- dan wel vervangingsinvesteringen ten behoeve van het restaurant verwacht.” Waarom staat er dan een verbouwing van 75.500,- begroot? En brommers bezorgdienst investeringen van 112.500,- o.a. ? Dit zijn toch uitbreidingsinvesteringen?

M Verkerk
16-08-2016 13:03
Geachte Lezer, bedankt voor de vraag. De verbouwing van 75.500 en de investeringen van 112.500 zijn balansposten. Deze investeringen zijn dus al gedaan. Ik hoop hiermee de vraag voldoende t hebben beantwoord. Met vriendelijke groet, Michiel Verkerk
Investeerder – 10128
16-08-2016 13:09
Michael, bedankt voor je reactie. Ik had al geïnvesteerd en van de 14 dagen bedenktijd hoef ik geen gebruik te maken. ☺ Veel succes en maak er een bloeiende onderneming van.

Ondernemer


Michiel Verkerk

Crowdfund Coach


Henk Beke