25851

Ribsfactory Den Bosch

€ 280.000  |  7,5% rente  |  48 maanden  Investeerders: 258
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

1 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Verhoogd risico
Collin
Credit Score
Ruim voldoende
Deze leningaanvraag is op 8-12-2016 in 5 uur volgeschreven door 258 investeerders

Samenvatting

Ribsfactory is een steakhouse gespecialiseerd in spareribs met een overzichtelijk en aantrekkelijk geprijsd aanbod, vlotte gastvrije bediening en uiteraard de lekkerste steaks, burgers en ribs. Het doel van de leningaanvraag via Collin Crowdfund is het overnemen van een Ribsfactory franchisevestiging in Den Bosch door Almir Zuljko. Almir, 25 jaar, woont in Den Bosch, heeft ervaring in de horeca en werkt al vier jaar voor de Ribsfactory organisatie. Hij zal de onderneming in een eenmanszaak gaan exploiteren. 

Organisatie
Na de opening van de eerste vestiging in 2012 te Eindhoven, is de Ribsfactory uitgegroeid tot een keten met 9 vestigingen in het zuiden en het midden van het land. Deze worden, op één na, allen in eigen beheer geëxploiteerd. De Ribsfactory wil de komende jaren groeien naar 50 locaties in de Benelux. Om dit te realiseren zullen er naast eigen vestigingen ook franchisevestigingen worden opgestart. De franchisenemer profiteert van de aanwezige kennis en ervaring binnen de organisatie en wordt bij de opstart en exploitatie op alle bedrijfsonderdelen intensief ondersteund.

Ribsfactory Den Bosch is sinds 2013 open en wordt na de overname door de franchisenemer de tweede franchisevestiging van Ribsfactory. Het restaurant bevindt zich op een mooie locatie aan de Markt 34 in het hart van het centrum van Den Bosch. De ontwikkelingen voor Ribsfactory Den Bosch zijn gunstig. De horecasector is volgens Rabobank Cijfers & Trends een groeimarkt. Daarnaast speelt Ribsfactory Den Bosch ook in op de stijgende behoefte om restaurantmaaltijden thuis te bezorgen.

Ondernemer
Almir Zuljko (1991) is een startende ondernemer. Zijn wens is een eigen Ribsfactory. Deze wens gaat in vervulling door als franchisenemer de vestiging Den Bosch over te nemen. Almir heeft veel ervaring opgedaan binnen de Ribsfactory organisatie, waaronder het managen van één van de restaurants. De franchisegever draagt met veel vertrouwen de vestiging aan Almir over, waardoor hij nu als tweede franchisenemer (na Delft) de succesformule Ribsfactory gaat exploiteren in Den Bosch. 

Financieringsbehoefte
De totale investeringsbehoefte bedraagt € 351.000,- waarvan € 21.000,- uit eigen middelen ingebracht wordt. Verder financiert de franchisegever Ribsfactory B.V. € 50.000,- met een achtergestelde lening. De gevraagde financiering via Collin Crowdfund bedraagt € 280.000,-. De looptijd is 48 maanden met een lineaire maandelijkse aflossing. De rente bedraagt 7,5% per jaar gedurende de gehele looptijd.

Risico
De Dun & Bradstreet score noteert een Verhoogd risico, omdat het formeel een startende eenmanszaak is. De Collin Credit Score is Ruim voldoende. De debiteur is de eenmanszaak van Almir Zuljko en vanwege de gekozen rechtsvorm is hij hoofdelijk aansprakelijk voor het gehele leenbedrag. Er wordt een overlijdensrisicoverzekering voor een bedrag van € 265.000,- afgesloten op het leven van Almir. Deze wordt verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.

Video Pitch

Leendoel

Ribsfactory Den Bosch is in eerste instantie als corporate restaurant geopend in 2013 en wordt nu tegen boekwaarde plus goodwill overgedragen aan de franchisenemer. Er worden voor de eerste jaren geen uitbreidings- of vervangingsinvesteringen ten behoeve van het restaurant verwacht. Daarnaast is het een goed lopend restaurant en zijn de prognoses in lijn met de gerealiseerde omzetten.

Ondernemer

De 25-jarige Almir Zuljko wordt de tweede franchisenemer van Ribsfactory. Zo’n 4 jaar geleden is Almir begonnen bij Ribsfactory en is in korte tijd doorgegroeid naar Restaurant Manager. Hij heeft op alle vlakken horecaervaring opgedaan (van afwas tot grillen tot het managen van een restaurant). Na zijn mbo-opleiding is hij doorgegroeid naar overkoepelend Facility Manager in het algemeen management van Ribsfactory. Door zijn werkervaring binnen de Ribsfactory-formule weet Almir van het reilen en zeilen van een succesvolle horecaformule. Voordat hij bij Ribsfactory begon, heeft Almir gewerkt voor andere horecabedrijven, waarvan de franchisegever (mede)eigenaar is.

Almir is met zijn jarenlange horeca-ervaring een echte horeca-man. Hij is goedlachs, hardwerkend, gepassioneerd voor het vak en hij verliest service, kwaliteit en winstgevendheid nooit uit het oog. Hij heeft heel duidelijk voor ogen hoe hij Ribsfactory Den Bosch tot een groter succes gaat maken. Eten bij Ribsfactory Den Bosch moet een beleving zijn die maakt dat mensen bij je terugkomen. Almir zijn kracht? Een systematische aanpak, waarbij de nadruk ligt op het denken in cijfers en niet op denken in emoties. Daarnaast is Almir een echte people manager, hij krijgt het voor elkaar dat mensen graag voor hem werken en zoals we weten: tevreden werknemers maken het verschil.

Tot slot weet Almir dat je financieel gezond moet zijn voor de continuïteit van de zaak. Het is een randvoorwaarde voor het investeren in eventuele nieuwe, winstgevende activiteiten. Almir is 25 jaar, heeft nog niet heel lang een vriendin (geen samenlevingscontract) en woont zelfstandig in een huurappartement. Hij heeft geen verdere financiële verplichtingen.

Onderneming

Ribsfactory (www.ribsfactory.nl) is een steakhouse en gespecialiseerd in spareribs met een overzichtelijk en aantrekkelijk geprijsd aanbod, vlotte gastvrije bediening en uiteraard de lekkerste steaks, burgers en ribs. Zij hebben momenteel vestigingen in Eindhoven, Tilburg, Breda, Delft, Nijmegen, Utrecht, Amersfoort, Amsterdam én Den Bosch welke nu dus wordt overgedragen aan Almir. De Ribsfactory is momenteel één van de snelst groeiende steakhouse-ketens in Nederland.

Informatie over Franchisegever
Oprichter en eigenaar Martijn Lensing is al bijna 20 jaar horecaondernemer in hart en nieren. Hij is naast de Ribsfactory ook actief in diverse andere horecaformules van restaurants tot grandcafé ’s.

Formule
Ribsfactory staat bekend om haar warme, eigentijdse inrichting en ongedwongen sfeer. De vlotte, gastvrije bediening zorgt ervoor dat de gast zich vertrouwd voelt en graag terugkomt. Wekelijks bezoeken duizenden gasten, van jong tot oud, ‘de Ribs’, zoals die in de volksmond wordt genoemd.
 
Topkwaliteit en versheid van de producten staan bij Ribsfactory voorop. Alles wordt huisgemaakt en is eerlijk geprijsd. De lekkerste spareribs, steaks en burgers vind je hier. Zonder toevoeging van kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen, 100% pure en eerlijke ingrediënten. Alles wordt in de vestigingen zelf bereid en gegaard, dus geen halffabricaten. Klanten houden van de authentieke gril-bbq-smaak. Het vlees wordt gegrild op het open vuur van lavagrills voor een extra smaaksensatie. De temperatuur op de grills kan oplopen tot wel 400°C. Hierdoor blijven alle sappen en smaken behouden van de burgers, ribs en steaks. 

De befaamde spareribs zijn het paradepaardje van Ribsfactory. Het geheim zit hem in het hoogwaardige kwaliteit vlees, marinades naar eigen recept en de bereidingswijze op open vuur van lavagrills. Daardoor vinden de spareribs niet alleen gretig aftrek in de restaurants, maar ook via take away en een eigen bezorgdienst, zodat je ook thuis kan genieten van de ribs. 

Franchise
Ribsfactory wil de komende jaren verder groeien naar zo’n vijftig locaties in de Benelux. Om deze groei gecontroleerd te realiseren gaat Ribsfactory, naast de restaurants in eigen beheer, haar formule ook franchisen. Naar verwachting zijn er drie franchisevestigingen voor het eind van 2016. Met thans tien eigen vestigingen, de beproefde formule en optimale ondersteuning van het hoofdkantoor ligt er een gezonde basis om Ribsfactory uit te breiden met franchisevestigingen.
 
Franchisenemers kunnen hierbij profiteren van de opgedane ervaringen van de bestaande formule. Door samen te werken met echte Ribs-minded ondernemers worden de beste eigenschappen van het bedrijf met lokaal ondernemerschap gecombineerd. Ribsfactory is een Full-franchiseformule. Dit betekent dat het assortiment, inrichting, uitstraling, marketing, reclame en publiciteit van alle vestigingen bepaald wordt door de franchisegever. Dit zorgt voor een samenhangende formule waardoor de gast zich vertrouwd voelt en graag terugkomt.

Prijs
Het aanbod is simpel en overzichtelijk met heldere prijzen. Ribsfactory serveert overwegend spareribs, burgers en steaks en kent een prima prijs/kwaliteitverhouding. Vanaf € 12,50 heb je al een hoofdgerecht. 

Plaats en promotie
Ribsfactory zit op de Markt in Den Bosch, een gezellig plein met verschillende terrassen. Men vindt rondom het plein een groot aantal winkels en horeca. Ribsfactory is niet de enige eetgelegenheid op het plein maar wel onderscheidend en aanvullend op het bestaande aanbod. Goede service, goed eten, goede sfeer, waar voor je geld en een eenvoudige maar meer dan genoeg keuze menukaart.
Doordat Almir dagelijks aanwezig is, kan hij de lokale binding met de gasten versterken. Daarbij wordt hij vanuit de franchisegever ondersteund. Naast de centrale acties en marketinguitingen, waarvan ook Ribsfactory Den Bosch profiteert, kan Almir terugvallen op kennis, ideeën en hulpmiddelen van de franchisegever. Een groot deel van de gasten zijn terugkerende klanten die Ribsfactory kunnen aanbevelen aan anderen: met social media of mond-tot-mond reclame. 

Den Bosch heeft 142.000 inwoners, met veel jongeren en een centrumfunctie voor de regio. Ribsfactory Den Bosch heeft de mogelijkheid om een breed en groot publiek te bereiken. Alle gasten krijgen de ultieme Ribsfactory beleving, waardoor men weer terugkomt. Gasttevredenheid en kwaliteit staan hoog in het vaandel bij Ribsfactory Den Bosch.

Concurrentie
Ribsfactory Den Bosch heeft met het restaurant aan de Markt een zeer goede, high traffic horeca locatie. Volgens Rabobank Cijfers&Trends is de locatie in combinatie met het juiste concept vaak doorslaggevend in de mate van succes. Rondom de markt zitten gezellige eetcafés en restaurants. Voor ieder wat wils, maar dat betekent ook concurrentie. Dit varieert van eetcafé ’t Opkikkertje en Brasserie Top tot het proeflokaal Café de Paternoster. Niet alleen de markt, maar de hele stad ‘s-Hertogenbosch is erg actief. Zo is er jaarlijks het Carnaval en zijn er daarnaast meerdere culturele evenementen. Dit zijn activiteiten waarmee je naast de huidige Bosschenaar ook specifieke dagjesmensen trekt die anders niet in Den Bosch zijn. Kortom de place to be. 

Structuur
De rechtsvorm van Ribsfactory ‘s-Hertogenbosch wordt een eenmanszaak (Almir Zuljko h.o.d.n. Ribsfactory). 

Financieringsbehoefte

De totale investeringsbehoefte bedraagt € 351.000,-. De ondernemer brengt € 21.000,- eigen middelen in. Verder financiert de franchisegever € 50.000,- welke achtergesteld wordt aan de investeerders van Collin. Het nog te financieren bedrag van € 280.000,- om de overname te kunnen effectueren wordt gevraagd aan Collin Crowdfund. De activa wordt overgenomen tegen boekwaarde, plus een bedrag aan goodwill.

Investeringsoverzicht  
Goodwill € 90.000,-
Bouwkundige voorzieningen € 100.000,-
Inventaris € 115.000,-
Voorraad € 8.000,-
Huurgarantie € 22.000,-
Liquide middelen € 16.000,-
Totaal € 351.000,-
Eigen middelen € 21.000,-
Achtergestelde lening franchisegever € 50.000,-
Lening via Collin Crowdfund € 280.000,-

De overdracht vindt plaats middels een Activa/Passiva transactie, waardoor er geen BTW betaald wordt voor de overnamesom. 

Leenbedrag: € 280.000,-
Rente: 7,5%
Looptijd: 48 maanden, lineaire maandelijkse aflossing

Risico

Almir Zuljko h.o.d.n. Ribsfactory Den Bosch is een startende franchisenemer die een bestaand restaurant overneemt van de franchisegever. De formule heeft zich bewezen in de afgelopen jaren. De vestiging Den Bosch is sinds 2013 open. Almir werkt al vier jaar voor de formule en krijgt daarnaast als franchisenemer een extra trainingsprogramma. Hij kan terugvallen op ondersteuning door de franchisegever. De franchisegever is hoofdhuurder van het pand. Het franchisecontract is gekoppeld aan de looptijd van het vijfjarige huurcontract. Beide contracten zijn in het bezit van Collin Crowdfund. 

Het operationele risico is beperkt. Het restaurant draait al een paar jaar en de vergunningen zijn op orde. De online bestellingen via Thuisbezorgd.nl, waar men bij is aangesloten, worden rechtstreeks bijgeschreven op de rekening van de franchisenemer. De omzet die via de Ribsfactory website wordt gerealiseerd, (circa 35% van het totaal online), wordt wekelijks overgeboekt naar de franchisenemer. 

Het is de franchisegever er alles aangelegen om Den Bosch blijvend succesvol te houden en zij zal hiervoor maximale ondersteuning bieden. Bij verkoop of overdracht zal de franchisegever een voorkeursrecht hebben met als doel de exploitatie te continueren. Voorwaarden voor overdracht en waardebepaling zijn reguliere onderdelen van het franchisecontract.

Zekerheden en voorwaarden

  • De debiteur is de eenmanszaak van Almir Zuljko h.o.d.n. Ribsfactory Den Bosch. Vanwege de gekozen rechtsvorm is hij hoofdelijk aansprakelijk voor het gehele leenbedrag.
  • De lening van de franchisegever Ribsfactory B.V. ter hoogte van € 50.000,- wordt achtergesteld ten behoeve van de investeerders via Collin Crowdfund. De rente wordt wel betaald. Gedurende het boekjaar 2017 en 2018 zal er op deze lening niet worden afgelost. Vanaf 1 januari 2019 mag er, indien de cashflow dat toelaat, worden afgelost op deze lening.
  • Er wordt een overlijdensrisicoverzekering afgesloten van € 265.000,- op het leven van A. Zuljko. Deze verzekering wordt verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.

Dun & Bradstreet
De Dun & Bradstreet score noteert een Verhoogd risico, aangezien de eenmanszaak van Almir Zuljko formeel een nieuwe onderneming betreft.

Collin Credit Score 
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. Voor de beoordeling is uitgegaan van de meerjarige prognose plus het huidige jaar 2016 (realisatie t/m derde kwartaal), na financiering, rentebetalingen en aflossingen op de lening via Collin Crowdfund. De prognoses zijn degelijk onderbouwd en passend bij het verzorgingsgebied, de branche en ervaringscijfers van de franchisegever. Ze zijn opgesteld in samenwerking met de franchisegever en de ondernemer. De Collin Credit Score is overall Ruim voldoende. Ribsfactory Den Bosch is een bestaand restaurant. De prognose is mede gebaseerd op de ervaringen van andere vestigingen. 

Rentabiliteit
Op basis van de tussentijdse cijfers tot en met 30 september 2016 wordt er eind 2016 na financiering een netto cashflow overschot van € 50.000,- bij een omzet van € 751.000,- verwacht (Score Goed). Over 2017 is het verwachte netto cashflow overschot € 68.000,- (score Goed) bij een geprognosticeerde omzet van € 870.000,-. Ondanks dat het een bestaand restaurant is moeten de prognoses nog wel waargemaakt worden. Daarom waarderen wij de score voor de rentabiliteit af naar Ruim voldoende. 

Solvabiliteit
De balans na financiering geeft de score Ruim Voldoende met een solvabiliteit van 20% op een balanstotaal van € 351.000,-. Eind 2017 zal deze solvabiliteit na de aflossingen (totale lening af te lossen in slechts 48 maanden) naar verwachting stijgen naar 35% bij een balanstotaal van € 362.000. Bij opening wordt een goodwill betaald van minder dan de helft van de EBITDA over 2016. Hiermee rekening houdende stellen wij de score vast op basis van de openingsbalans. Deze komt dan uit op Ruim voldoende. 

Liquiditeit
Bij de balans na financiering is de liquiditeit Matig met een current ratio (vlottende activa/vlottende passiva) van 0,7. Eind 2017, dus nadat de ondernemer het restaurant één jaar runt, stijgt de current ratio volgens prognose naar 1,3 (score Voldoende) en het jaar later naar 1,8 (score Excellent). Wij hanteren voor dit moment voorzichtigheidshalve de score Voldoende.

Samenvattend
Rentabiliteit: Ruim voldoende 
Solvabiliteit: Ruim voldoende 
Liquiditeit: Voldoende
Overall: Ruim voldoende.

Extra beloning

  • Investeerders van € 500,- ontvangen een fles wijn bij een diner (voor max 4 personen).
  • Investeerders van € 1.000,- tot en met € 2.000,- ontvangen 50% korting op een diner (voor max 4 personen).
  • Investeerders vanaf € 2.500,- ontvangen een gratis diner voor maximaal 4 personen.

De extra beloning wordt in de vorm van een waardebon ter beschikking gesteld.

De waardebon zal digitaal worden verzonden via Collin, aangezien de investeerders anoniem zijn ten opzichte van elkaar en de ondernemer.

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-21035 heeft € 3.000 geïnvesteerd.
08-12-2016 om 15:44
investeerder-24797 heeft € 4.000 geïnvesteerd.
08-12-2016 om 15:36
investeerder-19661 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
08-12-2016 om 15:33
investeerder-15722 heeft € 500 geïnvesteerd.
08-12-2016 om 15:22
investeerder-22793 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
08-12-2016 om 15:09

Reacties

Investeerder – 27542
08-12-2016 8:05
Veel succes!

A. Zuljko
08-12-2016 10:04
Ontzettend bedankt!
AMJ Oudshoorn
08-12-2016 11:36
Mooi initiatief Almir! We komen graag een hapje eten als je zaak geopend is.

A. Zuljko
08-12-2016 11:45
Beste AMJ Oudshoorn, Bedankt voor je investering, ik kijk er naar uit om u te mogen ontvangen in mijn restaurant! Met vriendelijke groeten, Almir Zuljko
Investeerder – 24502
08-12-2016 11:39
Het valt mij op dat u geen gegevens geeft over hoe de vestiging onder de vorige franchisenemer heeft gedraaid. Kunt u dat toelichten? Anders is het voor mij een reden niet te investeren. M.vr.gr. en overigens veel succes!

Investeerder – 11483
08-12-2016 11:39
Beste ondernemer, de vestiging is sinds 2013 open. Ik lees alleen prognoses, kunt u ook wat zeggen over de omzet/cashflow van het jaar 2014 en 2015? Daarnaast waarom wordt een groei van 16% verwacht in 2017? Staat dit in contrast met de groei in 2014 en 2015?

Investeerder – 25572
08-12-2016 11:46
Wij komen een keer bij je eten!

A. Zuljko
08-12-2016 12:17
Beste Investeerder, Bedankt voor u investering. We houden een mooi tafeltje voor u vrij! Met vriendelijke groet, Almir Zuljko
A. Zuljko
08-12-2016 12:04
Beste investeerders 24502 en 11483, Het restaurant is nu nog in eigen beheer van franchisegever. De omzet in 2015 was 30% hoger dan in 2014. De omzet van 2016 is geprognotiseerd op 751.000 en dat is circa 20% hoger dan de omzet in 2015. En voor 2017 wordt een groei van 16% geprognotiseerd. Met vriendelijke groet, Almir Zuljko

Investeerder – 10128
08-12-2016 12:05
In de pitch staat dat Almir Zuljko al 4 jaar werkt voor Ribsfactory. Via LinkedIn zie ik een andere staat van dienst. Graag uitleg

A. Zuljko
08-12-2016 12:10
Beste Investeerder, Ik heb eerder gewerkt voor andere formules van Martijn Lensing, de eigenaar van Ribsfactory. Met vriendelijke groet, Almir Zuljko
Investeerder – 3874
08-12-2016 12:07
Wat is de looptijd van de franchise-overeenkomst en wat is er geregeld m.b.t. de beëindiging van deze overeenkomst ?

A. Zuljko
08-12-2016 12:17
Beste investeerder, De looptijd van de franchise overeenkomst is 5 jaar gelijk aan het huurcontract. In principe word mijn franchise overeenkomst hierna verlengd. Met vriendelijke groet, Almir Zuljko
Investeerder – 4409
08-12-2016 14:03
Beste ondernemer, een huurgarantie van € 22.000 correspondeert dat met een jaarhuur van ca. 88000?

A. Zuljko
08-12-2016 14:21
Beste investeerder, 3 maanden huur is €18.750 + btw komt dat uit op circa €22.000. De jaar huur is €75.000. Met vriendelijke groet, Almir Zuljko
Investeerder – 15776
08-12-2016 14:09
Beste Almir, Succes met de voortzetting van deze onderneming. Ik kom graag een keer genieten van de ambiance en de keuken.

A. Zuljko
08-12-2016 14:21
Beste investeerder, Ik kijk er naar uit om u te mogen ontvangen in het restaurant en uiteraard ontzettend bedankt in het vertrouwen! Met vriendelijke groet, Almir Zuljko

Ondernemer
Almir Zuljko

Crowdfund Coach


Henk Beke