Risico’s voor crowdfunding investeerders

Risico’s voor crowdfunding investeerders; de visie van Collin en de AFM

Afgelopen dinsdag heeft de AFM haar visie op risico’s voor investeerders betreffende hun deelname in crowdfunding financieringen gedeeld in de media. Als Collin onderschrijven wij vele van de wensen die de toezichthouder heeft geuit. Niet vreemd natuurlijk, want als platform hebben wij dezelfde belangen als onze investeerders. Zij vormen immers ‘de brandstof’ die nodig is om financieringen aan MKB ondernemers te kunnen verstrekken.

Het belangrijkste blijft ons inziens het goed beoordelen van een leningaanvraag, waardoor enkel kredietwaardige bedrijven op ons platform worden toegelaten. Daarnaast heeft Collin sinds haar start in 2014 al diverse aanvullende waarborgen geïmplementeerd zoals het verplicht mee investeren in leningaanvragen door onze begeleidende Crowdfund Coaches. Daarnaast is het verdienmodel van Collin  gebaseerd op, en afhankelijk van het gegeven dat leningen correct en conform afspraak worden afgelost.

Concreet de ontwikkeling van defaults tot en met vandaag:

  • Sinds juni 2014 hebben wij 368 bedrijven aan passende financiering kunnen helpen
  • Totale volume: circa 75 miljoen euro
  • 11 gefinancierde bedrijven zijn in de problemen gekomen; hiervan zijn 6 leningaanvragen (deels) afgeboekt. Voor 5 bedrijven hebben wij een reservering gedaan ten laste van het netto rendement

Door genoemde reservering tonen wij op onze site een zo realistisch mogelijk netto rendement. Na aftrek van defaults en beheerskosten, is dat rendement bijna 4% netto gerekend over de gehele portefeuille van Collin.

Meer tijd bieden, voorafgaand aan het live zetten van een leningaanvraag, heeft voor- en nadelen. Natuurlijk is het goed dat investeerders zich zonder enige tijdsdruk kunnen oriënteren. Nadeel hiervan is dat het daadwerkelijk intekenen in een nog kortere tijd plaats zal vinden, dan nu het geval is. Collin biedt in plaats van de voorgeschreven 1 dag bedenktijd na inschrijving – vanaf haar start al – een comfortabele 14 dagen bedenktijd.

Ons inziens is er dus geen sprake van het aangaan van onverantwoorde financiële beslissingen in een korte tijd. Daarnaast zien wij dat onze investeerders goed spreiden. Daarmee bedoelen wij: met relatief kleine bedragen deelnemen in een groot aantal leningaanvragen. Wij stimuleren dit ook met ons ‘loyaliteitsprogramma’ waarmee investeerders niet enkel op basis van volume, maar vooral gerelateerd aan het aantal investeringen een korting op de beheerfee ontvangen.

Tot slot blijkt uit onderzoek dat de meeste van onze investeerders goed opgeleide ervaren beleggers zijn die bewuste keuzes maken om met hun vrij belegbaar vermogen te investeren.

Collin trekt met de AFM en haar branchegenoten – verenigd in de branchevereniging Crowdfunding Nederland – graag samen op om de crowdfinance markt verder te professionaliseren.

Het helpt de toezichthouder en de platformen als er een wettelijk kader komt dat een en ander reguleert. Immers, in onze openingsalinea schreven wij al dat er geen sprake is van belangentegenstellingen tussen de investeerders en het platform. Wij dienen het zelfde doel!

Concluderend: Wij zijn gebaat bij een wettelijk kader met daarop adequaat toezicht.

Het gehele artikel van de AFM lezen? Klik hier.

Nieuwe leningaanvraag: Hotel Brabant

Hotel Brabant vraagt een vastgoedfinanciering, waarbij er sprake is van hypothecaire dekking. Op slechts 5 minuten van het centrum van Hilvarenbeek (Noord-Brabant) bevindt zich Hotel Brabant.

Het hotel beschikt over 30 hotelkamers die verdeeld zijn over 14 standaard kamers en 16 budget kamers. Het hotel bestaat verder uit onder andere een café en een restaurant. Het café is een ontmoetingsplaats voor zowel de gasten als de lokale bewoners. Het restaurant wordt geëxploiteerd onder de naam LEUK! eten en drinken.

De onderneming krijgt nu de mogelijkheid om het huidige huurpand aan te kopen waarvoor men deze financiering aanvraagt bij Collin Crowdfund.

De gevraagde financiering via Collin Crowdfund is € 320.000,- . De looptijd is 60 maanden met een lineaire maandelijkse aflossing van € 1.333,33. Na 60 maanden is er nog een restschuld van € 240.000,-. De restschuld zal op dat moment worden afgelost uit de verkoop van onroerend goed of door middel van herfinanciering. De rente is 7,0% gedurende de gehele looptijd.

€ 230.000  |  7,0%  |  60 maanden  | bekijk de pitch

Diverse openstaande investeringskansen

Deze maand plaatste Collin een groot aantal leningaanvragen. Een project is nog niet volgeschreven.

De Commerce

Hypothecaire leningen met restantschuld

Collin maakt hypothecaire leningen mogelijk met een beargumenteerde restschuld aan het einde van de looptijd. Voordeel voor investeerders? Crowdfunding met meer zekerheid.

Collin ontvangt regelmatig aanvragen van bedrijven om onroerend goed te financieren met langere looptijden. Tegelijkertijd weten wij dat de voorkeur van veel van onze investeerders uitgaat naar looptijden van zo’n 5 jaar.

Collin heeft besloten om leningaanvragen met een relatief korte looptijd, waar na afloop van de lening een restschuld overblijft, in behandeling te nemen en aan te bieden aan haar investeerders.

Elke aanvraag waar een restschuld overblijft aan het einde van de looptijd, wordt op zijn eigen merites beoordeeld. Denk hierbij aan de zogenaamde ‘loan to value’ (restantschuld ten opzichte van getaxeerde waarde na einde looptijd), de courantheid van het vastgoed en natuurlijk de kredietwaardigheid van de leningnemer(s).

Met het goed beargumenteerd accepteren van een restschuld, is het mogelijk om hypothecair gedekte financieringen aan te bieden met een relatief korte looptijd. De restschuld wordt geherfinancierd via een nieuwe crowdfunding campagne of bijvoorbeeld een bancaire lening. Beide opties zijn naar verwachting door een lage ‘loan to value’ haalbare financieringsaanvragen, waardoor de restantschuld aan het einde van de looptijd van de 1e campagne kan worden ingelost. In het meest negatieve geval – als herfinanciering onverhoopt niet mogelijk blijkt – rest de verkoop van het onderhavige onroerend goed.

Op dit moment hebben we twee voorbeelden van deze constructie LIVE staan:

Investeringen met goede hypothecaire zekerheden.

Collin is op zoek naar Crowdfund Coaches

Wij zoeken Crowdfund Coaches in de volgende ‘primaire aandachtsgebieden’:

  • Den Haag – Leiden
  • Alphen ad Rijn – Gouda
  • Arnhem – Renkum
  • Rivierenland – Rijk van Nijmegen
  • Gorinchem – Geldermalsen
  • Noord-Nederland (drie noordelijke provincies)
  • Provincie Limburg

Bent u als ZZP-er actief en minimaal 24 uur per week beschikbaar? Check dan onze vacature.

Collin in het nieuws!

”Crowdfunding is topsport”
(Sportief Tilburg (pagina 10), 11 juli 2017)

Via haar online platform slaat Collin een brug tussen investeerders die op zoek zijn naar meer rendement en ambitieuze MKB-bedrijven met een financieringsbehoefte. Lees verder.

Ondernemers in het nieuws!

Wist u dat een goed georganiseerde crowdfunding campagne niet alleen zorgt voor financiering van ondernemingen? De campagne draagt ook bij aan extra naamsbekendheid en zelfs ambassadeurschap voor product of dienst. In deze rubriek vindt u een selectie van publicaties in de (vak)media over gefinancierde projecten via Collin.

Project uitgelicht: De Schatberg
(Fundwijzer, 19 juli 2017)

SEVENUM – Het project De Schatberg op het crowdfunding platform Collin Crowdfund heeft binnen 7 uur een bedrag van 1.000.000 euro opgehaald door 719 investeerders. De Schatberg is een veelzijdig vijfsterren vakantiepark en behoort tot de grootste vakantieparken van Nederland. Lees verder.

Brownies & downieS komt naar Sneek
(Sneeker Nieuwsblad, 14 juli 2017)

SNEEK – Begin augustus opent lunchroom Brownies & downieS haar deuren in het centrum van Sneek aan de Grootzand 24. De financiering voor de verbouwing en inrichting van de franchisevestiging Brownies & downieS in Sneek is gedeeltelijk verkregen door een succesvolle crowdfund campagne via Collin Crowdfund. Lees verder.

Volgeschreven leningaanvragen

Onze investeerders hebben de afgelopen weken weer 20 ondernemingen voorzien van een passende financieringsoplossing. De ondernemers danken u voor het gestelde vertrouwen in hun bedrijf!

Code Blauw € 65.000,- 7,5% 60 maanden
Houtimport Gras € 400.000,- 6,5% 60 maanden
Sell View € 60.000,- 8,5% 48 maanden
J.P.L. van Assche € 80.000,- 6,5% 72 maanden
D’Espo Milon PT Club € 50.000,- 8,5% 48 maanden
Administratiekantoor Meeuwesen € 150.000,- 6,5% 60 maanden
Take A Seat Please € 65.000,- 8,0% 48 maanden
Claudio Ferrici € 200.000,- 6,5% 30 maanden
Brownies & downieS Bergen op Zoom € 125.000,- 8,0% 60 maanden
Landslagerij Kemkes € 75.000,- 8,0% 48 maanden
Sherlocked Rotterdam € 150.000,- 8,0% 36 maanden
De Netwerkvloer € 100.000,- 8,5% 36 maanden
De Schatberg € 1.000.000,- 8,0% 60 maanden
Chi-Mento € 50.000,- 9,0% 66 maanden
Brouwerij Sint Crispijn € 55.000,- 7,5% 60 maanden
Brownies & downieS Sneek € 110.000,- 8,0% 60 maanden
Anytime Fitness Nesselande € 50.000,- 8,0% 60 maanden
GET-E International € 300.000,- 8,5% 42 maanden
Wood and Colors € 100.000,- 8,5% 36 maanden
FoodFirst Network € 750.000,- 8,0% 54 maanden
Totaal € 3.935.000,-