15410

Samen Eten & Drinken

€ 75.000  |  9,0% rente  |  36 maanden  Investeerders: 38
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

5 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Verhoogd risico
Collin
Credit Score
Voldoende
Deze leningaanvraag is op 27-05-2015 in 1 uur volgeschreven door 38 investeerders

Samenvatting

Als u het centrum van Tiel binnenkomt via de Poort, dan komt u in een stadscentrum met volop mogelijkheden. Winkels, musea en diverse horecagelegenheden. Flipje lacht u toe vanaf het Plein, waaraan ook de VVV en het Streekmuseum liggen. Aan het einde van het Plein en het begin van de Varkensmarkt ligt restaurant Samen Eten & Drinken.

Financieringsbehoefte

Door het Nederlandse klimaat met regen in alle seizoenen kan een terras niet optimaal benut worden. Een flexibele terrasoverkapping biedt hiervoor een uitkomst. De totale financieringsbehoefte is € 75.000,-: terrasoverkapping, meubilair, bijkomende kosten en onvoorziene uitgaven. Looptijd 36 maanden tegen 9% rente. Lineaire aflossing met maandelijkse betaling van rente en aflossing.

Structuur

Samen Eten & Drinken was tot 1-1-2014 een Vennootschap Onder Firma met twee vennoten. Vanaf 2014 is één van de vennoten er uitgestapt en is thans het bedrijf een eenmanszaak die geëxploiteerd wordt door Evert Wijgerts, horecaondernemer vanaf 1977.

Risico

De huidige cijfers geven een positief eigen vermogen aan, rekening houdend met de verkoopwaarde van de onderneming. De aankoop van Samen Eten & Drinken is gefinancierd uit de “winst” van de vorige horecagelegenheid; restaurant de Nieuwe Meet te Veenendaal. De aankoop is niet in de cijfers te zien, omdat deze is weg geboekt tegen de herinvesteringsreserve. Het eigen vermogen kan daarnaast nog verhoogd worden met de overwaarde van de eigen woning. De WOZ -/- hypotheek geeft een overwaarde van meer dan € 100.000,-.

De D&B score geeft een verhoogd risico aan. Deze score is aan de hand van de definitieve cijfers 2013 vastgesteld. De ontvlechting van de VOF naar een eenmanszaak per 1 januari 2014 en de adequate koerswijziging die de ondernemer direct heeft doorgevoerd hebben in 2014 weer geleid tot een goede winstmarge. De Collin Credit Score is Voldoende.

Video Pitch

Leendoel

Samen Eten & Drinken is een mooie horecagelegenheid voor Tiel aan de kop van de Varkensmarkt. Op zaterdagen is er warenmarkt op het Plein en de Varkensmarkt. Het terras ziet uit op de Varkensmarkt en is op loopafstand van de winkels. Door het Nederlandse klimaat met regen in alle seizoenen kan een terras niet optimaal benut worden. Dit heeft een negatieve invloed op de planning, inkoop en daarmee het rendement. In de huidige situatie is het terras weliswaar voorzien van doorzichtige zijwanden, maar dit geeft niet het hele jaar door bescherming tegen de weersinvloeden. Hierdoor moeten er regelmatig gasten teleurgesteld worden, omdat binnen alles vol zit en het terras niet benut kan worden.

Als de gasten op mindere dagen bescherming kan worden geboden tegen regen en wind en er het op zonnige dagen genoten kan worden  van de zon, kan de omzet met 40%-50%  verhoogd worden. Dit kan zonder huurverhoging en met minimale extra personeelskosten. Wel zullen de energiekosten stijgen.

Ondernemer

Evert Wijgerts, geboren in 1955, heeft een diploma Bakkerijschool en alle benodigde horeca-diploma’s. Hij is horecaondernemer sinds 1977 toen hij restaurant de Nieuwe Meet startte in de Hoofdstraat van Veenendaal. Hij verkocht dit bedrijf in 2007 en kocht samen met een oud-werknemer in 2007 Samen Eten & Drinken in Tiel. Tot ultimo 2013 was Samen Eten & Drinken een Vennootschap Onder Firma met de oud-werknemer. Deze koos er in 2014 voor om toch weer in loondienst te gaan, waardoor Samen Eten & Drinken vanaf 01-01-2014 een eenmanszaak is.

Evert Wijgerts staat zelf in de keuken en heeft de algehele leiding. Hij verzorgt zelf de inkoop en heeft hiermee de controle over het juiste inkoopbeleid, wat zich uit in gunstige verkoopprijzen. In de zaak staat een ervaren bedrijfsleidster die de verantwoording heeft m.b.t. de personeelsplanning, de urenregistratie, ontvangst van de gasten, etc.

Onderneming

De naam van deze horecagelegenheid zegt eigenlijk alles: Samen Eten & Drinken. U kunt er lunchen en dineren, maar ook binnenlopen om rustig een kopje koffie of een biertje te drinken. Bij mooi weer kunt u heerlijk in het zonnetje zitten op het grote terras, genietend van uw drankje of hapje. Naast een vaste kaart, biedt Samen Eten & Drinken een wisselend keuzemenu met seizoengerechten. De grote borden op het terras en bij de ingang van het pand vermelden de specialiteiten van de dag.

Samen Eten & Drinken wil tegen een goede prijs-kwaliteit verhouding de gast laten genieten van een heerlijke lunch, diner of borrel met hapje. Alleen genieten van de zon met een drankje op het terras mag natuurlijk ook. Het team zorgt er voor dat de gast zich thuis voelt en graag terugkomt. Door de gast goed te bedienen en mooie producten voor een redelijke prijs te leveren, zorgt Samen Eten & Drinken er voor dat uitgaan echt ‘uit gaan’ is. Als ervaren kok zorgt Evert Wijgerts er voor dat door een goed inkoopbeleid en een juiste menukaart, dezelfde ingrediënten in meerdere gerechten gebruikt worden, zodat de voorraad laag blijft en de marge uitstekend.

Missie
De gast het hele jaar door laten genieten van heerlijk eten en drinken.

Perspectief
Ondanks de teneur in de horeca, is de omzet in 2014 met circa 5% gestegen. De nettowinst is echter sterk gestegen en de marge is nu uitstekend. Door het plaatsen van de serre zal de omzet verder stijgen. In 2015 naar verwachting met circa 25% en in 2016 met 25%-50%. De kosten zullen niet veel stijgen, alleen de energie- en personeelskosten.

Door het terras gedurende het hele jaar te benutten, zal er minder vaak “nee” verkocht hoeven te worden. De mond tot mond reclame zal zijn werk doen, maar ook door de gunstige locatie (langs de looproute van de parkeerplaats aan de Waal naar het centrum), zal de vraag stijgen en zal de omzet toenemen.

Concurrentiepositie
Van de Poort naar het centrum van Tiel liggen diverse horecagelegenheden, met een zeer gevarieerd aanbod. Samen Eten & Drinken ligt aan de kop van de Varkensmarkt. Bezoekers die van de grote parkeerplaats bij de Waal lopen richting centrum, komen bijna altijd langs Samen Eten & Drinken. Dit geldt zeker voor de zaterdagen waarop er een warenmarkt is aan het Plein en de Varkensmarkt.

Er is altijd wel publiek op het Plein en het uitzicht vanaf het terras en het restaurant is goed, waardoor het een heerlijke plek is om in comfortabele stoelen te vertoeven. Voor een lunch of diner, maar ook voor een kop koffie met een overheerlijke appelbol of een biertje of wijntje met een bittergarnituur kan de gast bij Samen Eten & Drinken uitstekend terecht. De menukaart is zeer uitgebreid; er staat voor iedereen wel wat lekkers op.

De uitstraling is goed, de bediening is netjes en beleefd, het eten en drinken is niet te duur en de aangeboden porties zijn ruim. “Als je er met honger weggaat, is het je eigen schuld” is de mening van het personeel van Samen Eten & Drinken. Ten opzichte van de andere horecagelegenheden aan het Plein is Samen Eten & drinken een sterrenrestaurant, waar iedereen zich thuis kan voelen en met een goed gevoel weer naar huis gaat.

Structuur

Samen Eten & Drinken kent als exploitatievorm een eenmanszaak. Daarmee is de Evert Wijgerts in privé aansprakelijk voor alle schulden. De ondernemer ontplooit naast deze horecazaak geen andere activiteiten.

Financieringsbehoefte

De totale financieringsbehoefte is € 75.000,- en kan als volgt worden gespecificeerd: 

Terras € 30.000,-
Meubilair € 25.000,-
Aanleg energie voorzieningen   € 5.000,-
Aankleding € 5.000,-
Kosten Crowdfinance campagne € 5.000,-
Uitbreiding verzekering               € 3.000,-
Onvoorzien € 2.000,-
Totaal € 75.000,-

Leenbedrag: € 75.000,-
Rente: 9%
Looptijd: 36 maanden

Cijfermatige onderbouwing
Op basis van de exploitatiebegroting en meerjarenbegroting met een conservatieve omzetstijging, gebaseerd op 2013 en 2014, is de cashflow voldoende om de verplichtingen na te komen.

De exploitatiebegroting is opgezet met de ervaring van Evert Wijgerts als horecaman met de cijfers van 2014 als basis. Ondanks de crisis en ondanks de teneur in de horeca geeft 2014 een beter resultaat dan 2013. Daar komt nog bij dat de marge sterk verbeterd is. De verbeterde marge komt hoofdzakelijk door een beter inkoopbeleid en het afstemmen van de menukaart, zodat de producten in meerdere gerechten gebruikt kunnen worden. Hierdoor is het weggooien van eten en bederf beperkt.

Risico

De onderneming heeft, na herwaardering een positief eigen vermogen. Daarnaast is er een overwaarde in de eigen woning ad € 100.000,-. De onderneming wordt, na 2 jaar gesloten te zijn geweest, al weer 7 jaar succesvol geëxploiteerd. Het belangrijkste risico betreft de afhankelijkheid van de ondernemer zelf. In het kader van ziekte en arbeidsongeschiktheid zijn afdoende maatregelen getroffen. Bij overlijden zal het bedrijf verkocht moeten worden.

D&B Score
De Dun & Bradstreet score geeft een verhoogd risico aan. Deze score is aan de hand van de definitieve cijfers 2013 vastgesteld. De daaraan voorafgaande jaren was de exploitatie positief.

De ontvlechting van de VOF naar een eenmanszaak per 1 januari 2014 en de adequate koerswijziging die de ondernemer direct heeft doorgevoerd hebben in 2014 weer geleid tot een goede winstmarge. Dit beeld wordt tevens bevestigd in de interne cijfers t/m periode 3 2015. Deze liggen in lijn met vorig jaar. Deze aspecten mitigeren in voldoende mate de D&B-score zoals uit de onderstaande Collin Credit Score blijkt.

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score die is gebaseerd op basis van de mix van solvabiliteit, rentabiliteit en liquiditeit. 

Rentabiliteit
Het boekjaar 2014 is winstgevend afgesloten. De rentabiliteit over 2014 geeft een score Goed. De prognoses zijn onderbouwd door een preferred supplier van Collin Crowdfund: Administratiekantoor Hootsen. De gehanteerde prognose 2015 is opgesteld aan de hand van de historische exploitatie 2014 en kent een omzetstijging van 15%. De rentabiliteit over het eerste boekjaar na realisering van de serre is daarmee conservatief begroot. De cashflow is voldoende, waardoor men aan de aflossingsverplichtingen kan voldoen. Naar verwachting zal de omzet de komende jaren verder toenemen. De rentabiliteitscore is zoals gemeld vastgesteld op basis van de prognose 2015. Per saldo scoort de rentabiliteit een Goed.

Solvabiliteit
De solvabiliteit van de onderneming is relatief beperkt. In de beoordeling is gewerkt met een balans na investering waarin naast de investering met betrekking tot de serre ook de overwaarde van de privéwoning van de ondernemer is verwerkt. De solvabiliteit komt dan uit op licht positief. Naar verwachting zal de solvabiliteit binnen twee jaar gegroeid zijn naar voldoende tot ruim voldoende. Omdat de prognoses nog waargemaakt moeten worden wordt de solvabiliteit gewaardeerd op Matig. De ondernemer is persoonlijk aansprakelijk voor de financiering, waarbij de overwaarde van zijn privéwoning de financiering van Collin Crowdfund afdekt.

Liquiditeit
In de prognose scoort de liquiditeit een Matig. Deze score komt mede doordat er nagenoeg geen vlottende activa op de balans staan, maar wel crediteuren. De debetzijde van de balans is sterk verkort door het feit dat de aankoop is gedaan vanuit een herinvesteringsverplichting die buiten de balans is gehouden. Anderszins is het goed te vermelden dat de ondernemer in 2014 al zijn beschikbare liquiditeiten heeft aangewend om de balansposities meer in evenwicht te brengen. De geprognosticeerde resultaten zijn goed waardoor er naar verwachting voldoende liquiditeit voorhanden zullen zijn voor de lopende verplichtingen.

Samenvattend
Rentabiliteit: Goed
Solvabiliteit: Matig
Liquiditeit: Matig
Overall: Voldoende

Extra beloning

  • Investeerders van € 1.000,- krijgen éénmalig een gratis fles huiswijn bij het diner.
  • Investeerders van € 1.500,- krijgen éénmalig bij een diner van twee of meer personen 1 diner gratis.
  • Investeerders van € 2.500,- of meer krijgen éénmalig bij een diner van twee of meer personen 1 diner en 1 fles huiswijn gratis. 

Indien de wijn niet genuttigd wordt, mag de fles huiswijn ook meegenomen worden. Indien de financiering gerealiseerd wordt en de serre geplaatst is, krijgen de investeerders een uitnodiging om de serre te komen inwijden, met een hapje en een drankje.

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

Anonieme investeerder heeft € 1.000 geïnvesteerd.
27-05-2015 om 15:59
Anonieme investeerder heeft € 1.000 geïnvesteerd.
27-05-2015 om 15:58
Anonieme investeerder heeft € 2.500 geïnvesteerd.
27-05-2015 om 15:58
Anonieme investeerder heeft € 500 geïnvesteerd.
27-05-2015 om 15:58
Anonieme investeerder heeft € 1.000 geïnvesteerd.
27-05-2015 om 15:58

Ondernemer

Evert Wijgerts

Crowdfund Coach


Servicedesk