Sprout 17-01-2018

Sara Liesker haalt miljoenen op om claims voor te schieten

Je financiert je bedrijfsmiddelen, je voorraden en je debiteuren: waarom niet ook die slepende rechtszaak waarin je tonnen claimt van de tegenpartij? Sara Liesker en haar vader hebben met Liesker Procesfinanciering geïnvesteerd in meer dan 100 miljoen euro aan claims. Nu gaan ze de groei versnellen met 2,9 miljoen vers kapitaal.

Sara Liesker (41) en haar vader Chris (67) waren in 2011 met Liesker Procesfinanciering de eersten die zich in Nederland stortten op het financieren van rechtszaken.

100 miljoen aan claims
Dat werkt zo: ondernemers (of particulieren) die een kansrijke claim hebben van minimaal 150.000 euro, kunnen die voorleggen aan Liesker. Zodra dat er brood in ziet, schiet het de advocaats- en proceskosten voor. Wordt de zaak gewonnen en komt de claim tot uitbetaling, dan houdt het een succesfee van 30% in, plus kosten. Op die manier heeft Liesker de afgelopen jaren zaken gefinancierd waarin het belang inmiddels is opgelopen tot gemiddeld 1,2 miljoen euro. Het totale belang aan uitstaande claims ligt al boven de 100 miljoen en ook al malen de gerechtelijke molens langzamer dan we zouden willen, de omzet komt nu behoorlijk op gang: in 2017 is die verdubbeld tot naar verwachting 2 miljoen, en volgens Sara Liesker is die groei wel vol te houden.

Procesfinanciering bestond nog niet
“Mijn vader en ik komen allebei uit de advocatuur. Zelf liep ik via een buitenlands kantoor uit mijn netwerk in Duitsland aan tegen het fenomeen procesfinanciering. Ik had er nog nooit van gehoord, en Nederland bestond dat niet. Dat heeft niets te maken met het verbod op no cure, no pay: als Liesker investeren we alleen in de zaken, die worden gedraaid door advocaten die gewoon hun uren betaald krijgen. Ook in Duitsland gold en geldt het verbod op procederen op risico. Ik dacht: heb ik nou iets gemist, of ligt er een enorme marktkans in Nederland? Ik liep zelf geregeld aan tegen klanten die een absoluut haalbare claim hadden, maar mij als advocaat niet meer konden betalen.”

Grote behoefte
Het investeren in juridische claims sprak Liesker en haar vader zó aan, dat ze de advocatuur verlieten om ondernemer te worden. “Daar hoefde ik niet lang over na te denken: een nieuw avontuur met een goed bedrijfsconcept en een dienst waaraan grote behoefte is. Marktonderzoek hebben we er niet naar gedaan: we konden alleen laten zien hoe groot het in Duitsland was.” En dat de behoefte ook in Nederland groot is, is wel gebleken: met name MKB-ondernemers wisten Liesker de afgelopen jaren steeds vaker te vinden, waarbij de claims gemiddeld in omvang behoorlijk zijn opgelopen.

Hans Wiegel
“Het is van alles: van een internationale klant die niet betaalt, tot een echtscheiding waarbij een claim op een fors vermogen speelt, tot aandeelhouders die ruzie met elkaar hebben.” Doordat geheimhouding vaak een voorwaarde is voor ofwel de financiering van een rechtszaak, ofwel de uitbetaling van een claim, kan Liesker weinig geslaagde claims noemen, maar de gedupeerde beleggers die Hans Wiegel aanklaagden als boegbeeld van vastgoedramp Bouwhuis kunnen binnenkort naar de Hoge Raad dankzij Liesker, en in de claim van Stichting Loterijverlies op de staat (niet te verwarren met Loterijverlies BV van ex-voorzitter Ferdy Roet) heeft het ook geïnvesteerd.

Collin Crowdfund
Bij het investeren in rechtszaken gaan, zoals alles, de kosten voor de baat uit. Liesker heeft zijn groei dan ook gefinancierd met extern geld. Na een ‘kleine ronde’ bij informals haalde het in 2015 al 6 ton op via Collin Crowdfund. “We hadden verschillende opties, maar mede vanwege het effect op onze naamsbekendheid kozen we voor crowdfunding.” Deze week ging er een flinke schep bovenop: met een nieuwe campagne haalde het nog eens 1,2 miljoen euro op bij de crowd, in de vorm van een lening tegen een rente van 7,5 procent. Informals leggen daar 1,7 miljoen naast, waarmee Sara Liesker 2,9 miljoen vers geld heeft voor verdere groei.

Risico afdekken
Aan actieve acquisitie hoeft Liesker nauwelijks te doen. “Het aantal aanvragen neemt al die jaren hand over hand toe, veel zaken worden ook aangedragen door advocaten die hem al draaien. De aanleiding om bij ons aan te kloppen voor ondernemers is niet eens zo zeer gebrek aan liquide middelen. Ze zien procesfinanciering als een prima mogelijkheid om het risico af te dekken. Je voorraden en je debiteuren financier je ook al, dus waarom zou je geld vastleggen in een rechtszaak?” En zeker, voor een deel van de klanten geldt, dat ze zonder financiering nooit aan een zaak zouden zijn begonnen. “De echt kleine MKB-ondernemer wiens allergrootste klant niet betaalt, terwijl hij er zo’n beetje aan het infuus ligt. Dan krijgen wij te horen: ‘Dankzij jullie kan ik mijn bedrijf voortzetten’.”

Chris of Pappa
Vader Chris en dochter Sara zijn als compagnons in Liesker gestapt, en dat blijven ze voorlopig nog wel. “Ik doe marketing, sales en de operationele kant van de zaak, Chris is met zijn decennialange juridische ervaring verantwoordelijk voor de inhoudelijke kant van alles. Ja, op de zaak noem ik hem Chris. Maar als we met de familie zijn, is het weer gewoon pappa. Onenigheid hebben we binnen ons bedrijf tot nu toe nooit gehad. Daar vroeg een crowdfunder laatst naar: hoe is het geregeld bij conflicten? Als antwoord hebben we toen meteen maar besloten dat Chris de bestuursvoorzitter is en daarmee het laatste woord heeft.”

Private Equity
In 2011 was Liesker de eerste met procesfinanciering, inmiddels zijn er een paar concurrenten actief. “Die zijn nog een stuk kleiner, of zijn wel via Google te vinden onder procesfinanciering, maar leiden toch vooral klanten door naar de échte financiers. Wij zijn met 15 man voorlopig verreweg de grootste. Maar die 100 miljoen is echt nog maar het topje van de ijsberg: ik verwacht de komende jaren nog wel een kans om onze groei te versnellen, met een volgende financieringsronde. Zo langzamerhand worden we interessant voor private equity-investeerders.”