32929

Scorito.com

€ 1.000.000  |  7,5% rente  |  45 maanden  Investeerders: 737
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

100 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Verhoogd risico
Collin
Credit Score
Goed
Deze leningaanvraag is op 5-11-2019 in 1 uur volgeschreven door 737 investeerders

Samenvatting

Scorito (2012) is marktleider in Nederland op het gebied van Fantasy Sports games, met meer dan 650.000 accounts. De onderneming wil de komende jaren haar succesvolle concept uitrollen in Europa. Fantasy Sports-games zijn online spellen waarbij je een eigen team samenstelt en punten scoort op basis van de werkelijke sportresultaten. Naast 14 manager games (voor voetbal, wielrennen, tennis, autosport en darts), behoort ook de traditionele EK/WK-pool tot het assortiment van Scorito. De afgelopen jaren heeft de ondernemer zelf meer dan 4 miljoen euro geïnvesteerd. Hiermee is een uniek platform gecreëerd en staat er een stabiele organisatie.

In 2018 is Scorito overgeschakeld van een gratis aanbod, naar betaalde spellen. In het eerste jaar bleek 43% van de gebruikers bereid te betalen. In 2019 is dit gegroeid naar 62%. Daarmee is de transitie naar betaalde spellen geslaagd. De komende jaren verwacht Scorito deze groei voort te zetten. 

Sinds 2018 bedient Scorito ook met succes de zakelijke markt. Bedrijven kopen spellen bij Scorito voor hun medewerkers, wat zorgt voor onderlinge betrokkenheid rondom (bijvoorbeeld) het EK-voetbal. Grote bedrijven zoals KPN, Netflix, Eurosport, Rabobank en Radio 538 maakten hiervan al gebruik. Scorito is tevens de officiële gaming partner van de Keuken Kampioen Divisie. Daarnaast genereert Scorito ook inkomsten met advertentiecampagnes.

De volgende fase is het verhogen van de omzet via een Europese scale-up. Het bedrijf en het platform is hier operationeel en technisch klaar voor. De eerste fase hiervan zal gericht zijn op België, Frankrijk, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Het komende EK-voetbal in 2020, is daarvoor een goed moment. Voor de internationale uitrol heeft Scorito onlangs € 900.000 opgehaald bij informal investors. Om de scale-up echter nog meer te versnellen, vraagt Scorito een extra financiering van € 1.000.000,- via Collin Crowdfund. 

Financieringsbehoefte
De totale investering bedraagt € 1.000.000,- gevraagd via Collin Crowdfund, met een bodembedrag van € 500.000,-. De looptijd is 45 maanden waarvan de eerste 9 maanden aflossingsvrij. Vanaf de 10e maand geldt een lineaire maandelijkse aflossing in 36 maanden. De rente bedraagt 7,5% gedurende de gehele looptijd. De ondernemer heeft de mogelijkheid om de lening volledig vervoegd af te lossen tegen een vergoedingsrente voor de investeerders van 3 maanden.

Risico
De overall Collin Credit Score is Goed. Voor deze aanvraag hanteren we de Dun & Bradstreet kwalificatie Verhoogd risico.

 • De debiteuren zijn Scorito.com Nederland B.V., Scorito.com International B.V. en Scorito Holding B.V.
 • Er wordt een zakelijke borgstelling afgegeven ter hoogte van € 250.000,- door Circum B.V. De borgstelling kent op dit moment volledige materiële waarde. De vermogenspositie van Circum B.V. is ruim € 2.800.000,- per 31-12-2018, volgens de definitieve jaarrekening.
 • Ter handhaving van de solvabiliteit is een niet-onttrekkingsverklaring overeengekomen. Deze houdt in dat er geen onttrekkingen aan het vermogen van Scorito.com International B.V. mogen plaatsvinden, zolang de geconsolideerde solvabiliteit (werkelijk eigen vermogen ten opzichte van het balanstotaal conform berekening Collin Crowdfund) 35% of lager is.

Leendoel

De totale financieringsbehoefte is € 1.000.000,-, te gebruiken voor de versnelling van de Europese uitrol van het Scorito-platform.

Ondernemer

Martijn van Dijk (45) is vader van drie kinderen en woonachtig in Breda. Op 21-jarige leeftijd startte Martijn in 1995 zijn eerste bedrijf: Buro Telemart. Het betrof een (outbound) callcenter met twintig medewerkers, na een jaar operationeel te zijn. Het bedrijf is verkocht aan Spaar Select, waarvoor Martijn 30 callcenters oprichtte in Nederland. 

Toen de telecommarkt geliberaliseerd werd, zag Martijn kansen en startte hij in 2002 een nieuw bedrijf: Into Telecom. Met een destijds uniek concept (B2B) was Into Telecom binnen vijf jaar marktleider in een concurrerende markt met 100 mensen in dienst. In 2010 werd Into Telecom verkocht via een management buy-out. In 2015 nam Foreman Capital het bedrijf over.

In 2011 zag Martijn de mogelijkheden van Fantasy Sports. Er bleken in Europa geen professionele aanbieders van betekenis te zijn en dus besloot hij Scorito op te richten. Martijn wil met Scorito ‘de Champions League winnen’. De ondernemer heeft zijn sporen verdiend en onderscheidt zich door unieke concepten, in nieuwe markten, te ontwikkelen. Met Scorito staat Martijn aan de vooravond van een Europese uitrol.

Onderneming

Scorito.com is marktleider in Fantasy Sports in Nederland, met ruim 650.000 accounts. Fantasy Sports zijn spellen waarbij je een eigen team samenstelt en punten scoort op basis van de werkelijke sportresultaten. Met Scorito kun je het hele jaar spelen rondom de grootste sportevenementen. Scorito biedt spannende spellen voor voetbal, tennis, wielrennen, autosport en darts.

Scorito spellen
Scorito biedt veertien grote spellen aan voor diverse sporten. Daarmee onderscheidt Scorito zich van andere aanbieders in de markt, die meestal slechts één spel aanbieden voor één evenement. Scorito is een van de weinige professionele multisports aanbieders in Europa. In de even jaren is er een piek in gebruikers, als gevolg van het EK- en WK-voetbal. Ook als Oranje zich niet plaatst, nemen meer dan 170.000 mensen deel aan het EK- en WK-voetbalspel. Denk daarnaast aan: Tour de France, Wimbledon, Formule1 en het WK darts.

Scorito betrad in 2012 de Nederlandse markt met een vernieuwend concept en onderscheidde zich vooral op basis van kwaliteit. De spellen waren gratis en sinds 2014 is Scorito marktleider. Scorito heeft zich in de afgelopen jaren tot een social platform ontwikkeld. De meeste mensen spelen dit samen met vrienden en collega’s. 

Begin 2018 heeft Scorito de switch gemaakt van gratis naar betaald. Deelnemers betalen € 2,99 tot € 4,99 voor een los spel, of € 9,99 voor een jaarabonnement. In het eerste jaar bleek 43% van de (gratis) gebruikers bereid te betalen, in 2019 is dit gegroeid naar 62%.

Scorito Zakelijk
Scorito Zakelijk zal als businessmodel centraal staan bij de Europese expansie. Bij Scorito Zakelijk koopt een bedrijf een, of meerdere spelvarianten. Dat kan al vanaf 50 deelnemers voor € 99,-, maar dit kan oplopen tot duizenden deelnemers, met een oplopend verdienmodel. De klant krijgt vervolgens zijn eigen subleague-omgeving op Scorito, met zijn eigen bedrijfslogo en uitingen. De deelnemer speelt echter gewoon op Scorito en de klantdata is ook eigendom van Scorito. Het model van Scorito Zakelijk biedt voordelen voor alle partijen: 

 • De zakelijke klant krijgt een kwalitatief hoogwaardig product, tegen een zeer concurrerende prijs.
 • De deelnemer kan gratis meespelen.
 • Scorito groeit met deelnemers op zijn platform én krijgt hiervoor betaald, waardoor de return-on-investment (ROI)-cyclus kort is en het model daarmee zeer schaalbaar wordt.

Oprichter Martijn van Dijk heeft veel ervaring met (eigen) callcenters en het telefonisch benaderen van de zakelijke markt. In de afgelopen twee jaar is gebleken dat Scorito Zakelijk zeer geschikt is voor telefonische verkoop. Scorito verwacht alleen al voor de Nederlandse markt in 2020 een zakelijke omzet te genereren van € 800.000,-. Dit doet Scorito met haar eigen in-house salesteam.

Europese uitrol
Hoewel Scorito binnen de Benelux nog verder kan groeien, wil Scorito versneld expanderen binnen Europa, vanwege de toenemende dynamiek in de sector. Rondom het EK en WK voetbal kan Scorito naar verwachting snel groeien. In 2020 is het EK voetbal waar Scorito haar eerste Europese slag kan slaan.

Voor de Europese uitrol heeft Scorito inmiddels samenwerkingsverbanden met diverse internationale callcenters. Zij benaderen dagelijks de zakelijke markt in België, Frankrijk, Spanje, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Op deze landen is het huidige spelaanbod van Scorito direct toepasbaar. Het platform is in deze talen ook al beschikbaar, of snel beschikbaar te maken.

Door de uitgebreide callcenterervaring van de oprichter, kan er operationeel goed aangestuurd en gemonitord worden. De callcenters worden bovendien alleen betaald voor concrete leads en omzet. Hierdoor is het model beheers- en schaalbaar.

Structuur

Circum B.V. (73%)
Circum B.V. is de persoonlijke holding van Martijn van Dijk en de oprichter van Scorito. Hij heeft reeds € 4.000.000,- geïnvesteerd in Scorito.

Lingedael Groep B.V. (12,9%)
Lingedael Groep B.V. is in april 2019 toegetreden als aandeelhouder in Scorito en heeft € 600.000,- geïnvesteerd, waarvan de helft in cash en de andere helft in onbetaalde diensten. Lingedael is een onderneming met corporate finance adviseurs, die Scorito begeleidt met de internationale uitrol, de daarbij behorende financieringen en due diligence trajecten.

Veerhaven Capital Partners B.V. en 6 informal investors (14,1%)
In oktober 2019 is via Veerhaven Capital € 600.000,- cash opgehaald van 6 informal investors. Dit bedrag zal, naast de financiering van Collin Crowdfund, geheel worden gebruikt voor de Europese uitrol. Veerhaven Capital zal namens de informal investors de besluitvorming voeren, zodat er een eenvoudige structuur is met slechts 3 partijen.

Financieringsbehoefte

Investeringsoverzicht

Internationale uitrol platform € 1.900.000,-
Totale financieringsbehoefte € 1.900.000,-
Reeds opgehaald eigen vermogen € 900.000,-
Financiering via Collin Crowdfund € 1.000.000,-

Leenbedrag: € 1.000.000,- met een bodem van € 500.000,-. Indien niet het volledige bedrag zal worden opgehaald, dan zal het resterende bedrag (maximaal € 500.000,-) leiden tot een minder snel groeiscenario.

Rente: 7,5% per jaar
Looptijd: 45 maanden, met een aflossingsvrije periode van 9 maanden* bij aanvang en daarna een maandelijkse lineaire aflossing.
Het volledig vervroegd aflossen van de lening kan gedurende de looptijd tegen een vergoeding voor de investeerders van 3 maanden.

* De aflossingsvrije periode is gerelateerd aan de start van het EK voetbal in 2020, het moment dat de omzet naar verwachting fors zal toenemen.

Indien de conversie dermate succesvol blijkt en daarmee de conversieprognose wordt behaald, zal Scorito mogelijk een tweede crowdfunding campagne opstarten in het voorjaar van 2020. De zakelijke borg die nu wordt afgegeven door Circum B.V. zal in dat geval ook gelden als zekerheid voor de tweede campagne.

Overige financieringen
Er zijn naast Collin Crowdfund en de aandeelhouders geen andere financiers. De ontwikkelingskosten en aanloopverliezen zijn gefinancierd door de aandeelhouders. 

Risico

Risico van achterblijvende omzet
Scorito hanteert een omzetprognose waarbij wordt uitgegaan van 50% lagere conversies ten opzichte van de huidige ervaringscijfers in Nederland. Door deze ruime afslag is de financiering gebaseerd op een voorzichtige omzetprognose. Daarnaast wordt de financiering pas gebruikt indien er ook daadwerkelijk leads zijn gegenereerd door de callcenters. Hierdoor staat tegenover iedere geïnvesteerde euro uiteindelijk ook een meetbare (meer)opbrengst. Alle extra ruimte die ontstaat als de omzetresultaten van de salesinspanningen gunstiger verlopen, zal worden aangewend om het internationale expansieplan te versnellen.

Risico op uitval 
Alle functies binnen Scorito zijn op dit moment dubbel bezet, of kunnen door andere medewerkers worden uitgevoerd. Cruciaal voor het Scorito-platform (voor nu maar ook voor de toekomst) is het kunnen omgaan met extreme bezoekerspieken. In de beginjaren (tot 2014) zorgde dit voor grote technische uitdagingen. Inmiddels behoort het tot een van de USP’s van Scorito, om juist tijdens deze piekmomenten een zeer goede performance te bieden voor de eindgebruikers.

Arbeidsongeschiktheid of overlijden ondernemer
In dat geval zal Martijn Vermunt (International Sales Director) de algemene aansturing op zich nemen. Dit kan minimaal voor een periode van zes tot twaalf maanden, zonder problemen overgedragen worden, waarmee Scorito operationeel door kan draaien. In samenspraak met de medeaandeelhouders zal worden bepaald in hoeverre dit uiteindelijk een tijdelijke of definitieve aanstelling betreft.

Zekerheden en voorwaarden

 • De debiteuren zijn Scorito.com Nederland B.V., Scorito.com International B.V. en Scorito Holding B.V.
 • Er wordt een zakelijke borgstelling afgegeven ter hoogte van € 250.000,- door Circum B.V. De borgstelling kent op dit moment volledige materiële waarde. De vermogenspositie van Circum B.V. is ruim € 2.800.000,- per 31-12-2018, volgens de definitieve jaarrekening.
 • Ter handhaving van de solvabiliteit is een niet-onttrekkingsverklaring overeengekomen. Deze houdt in dat er geen onttrekkingen aan het vermogen van Scorito.com International B.V. mogen plaatsvinden, zolang de geconsolideerde solvabiliteit (werkelijk eigen vermogen ten opzichte van het balanstotaal conform berekening Collin Crowdfund) 35% of lager is.

Dun & Bradstreet
Collin Crowdfund werkt samen met het onafhankelijke creditratingbureau Dun & Bradstreet. De kwalificatie van Dun & Bradstreet wordt gebruikt als voorspellende indicator om bedrijfsrisico’s te bepalen. Dun & Bradstreet kwalificeert Scorito.com International B.V. als Verhoogd risico. De kwalificatie van Scorito Nederland B.V. is Aanzienlijk risico. Voor Scorito Holding B.V. en Lingedael Groep B.V. wordt de kwalificatie Laag risico afgegeven. Tot slot wordt Circum B.V. gekwalificeerd als Minimaal risico. Voor deze aanvraag hanteren we de kwalificatie Verhoogd risico.

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. De score is bepaald op basis van de definitieve cijfers 2018 en prognosecijfers voor 2019, 2020 en 2021 voor Scorito.com Nederland B.V., Scorito.com International B.V. en Scorito Holding B.V. De prognoses zijn van een goed niveau en geven voldoende inzicht in de verwachte ontwikkeling van de onderneming qua resultaat, liquiditeit en van de gehanteerde grondslagen. De overall Collin Credit Score wordt gekwalificeerd op Goed.

Rentabiliteit
In 2018 is Scorito overgeschakeld van een gratis aanbod, naar betaalde spellen. In het eerste jaar bleek 43% van de gebruikers bereid te betalen, in 2019 is dit gegroeid naar 62%. Daarmee is de transitie naar betaalde spellen geslaagd. De komende jaren verwacht Scorito deze groei door te zetten. De succesvolle introductie van Scorito Zakelijk in 2018 met veel (grote) klanten, heeft eveneens een positieve invloed gehad en zal in 2020 rondom het EK 2020 naar verwachting voor een grote omzetsprong zorgen.

In 2018 werd een omzet gerealiseerd van ruim € 400.000,-, welke in 2019 zal naar verwachting zal groeien naar € 500.000,-. De internationale uitrol zal naar verwachting zorgen voor een forse groei van de omzet naar ruim € 6.000.000,- in 2020. De kosten stijgen van ruim € 1.400.000,- in 2019 naar € 3.500.000,- in 2020. Hierbij dient te worden opgemerkt dat in 2020 € 2.400.000,- gereserveerd is voor het betalen van internationale callcenters, die op hun beurt alleen betaald krijgen als zij hiervoor concrete leads of omzet leveren.

Aangezien de omzet in 2020 grotendeels rondom het EK-voetbal valt (in mei en juni) en de kosten hiervoor worden gemaakt in de 9 maanden hiervoor, zal 2019 tot een eenmalig verlies leiden van ruim € 900.000,- wat wordt opgevangen door het verkregen risicodragend vermogen. Daar staat vervolgens een verwachte winst van ruim € 3.000.000,- tegenover in 2020. 

Gezien de ruime afslag op de conversiecijfers van de omzetprognose (50% lager dan de ervaringscijfers in Nederland), waardoor tegenvallers opgevangen kunnen worden en het feit dat de rentabiliteitsscore voor een groot gedeelte op prognoses is gebaseerd, waarderen wij de Rentabiliteit op Ruim voldoende.

Solvabiliteit
De ontwikkelingskosten van het platform en de aanloopverliezen zijn gefinancierd door de aandeelhouders, waarbij er in totaal meer dan € 4.000.000,- is geïnvesteerd. De waarde van de immateriële activa (merkrechten, gebruikersbase en het Scorito platform) is bij het toetreden van Lingedael Groep B.V. voorzichtig gewaardeerd op ruim € 1.500.000,-. 

De verstrekte leningen vanuit de aandeelhouders zijn omgezet naar eigen vermogen en Scorito Holding B.V. is toegevoegd aan de juridische structuur. De balans van Scorito Holding B.V. bestaat daarmee uit een geactiveerd deel van het intellectuele eigendom en beschikbare contante middelen. Het eigen vermogen bedroeg medio 2019 daarmee 96% van het balanstotaal ter hoogte van ruim € 1.800.000,-. 

Wegens het verlieslatende tweede halfjaar 2019, de kapitaalinjectie en de lening via Collin Crowdfund, daalt per saldo het eigen vermogen naar verwachting tot 59% op een balanstotaal van ruim € 2.600.000,- ultimo 2019. Per ultimo 2020 zal het eigen vermogen naar verwachting 75% bedragen op een balanstotaal van ruim € 6.200.000,-. De solvabiliteit kwalificeren wij op Goed.

Liquiditeit
De liquide positie van Scorito Holding B.V. is per medio 2019, met een current ratio (vlottende activa/vlottende passiva) van 3,3, voldoende om aan de kortlopende verplichtingen te kunnen voldoen. Door de gevraagde financiering zal de liquide positie fors toenemen om de gevraagde investeringen gefaseerd te kunnen doen in 2019 en 2020. De liquide positie zal tot het EK voetbal 2020 dalen om vanaf dat moment te stabiliseren en vervolgens naar verwachting ruim toe te nemen. De liquiditeit is hiermee naar verwachting ruim voldoende door het verkregen kapitaal à € 1.900.000,- en door de gefaseerde uitrol bij te sturen waar nodig. Wij kwalificeren de Liquiditeit op Goed.

Samenvattend
Rentabiliteit: Ruim voldoende
Solvabiliteit: Goed
Liquiditeit: Goed
Overall: Goed

Extra beloning

 • Investeerders die deelnemen vanaf € 500,- mogen vijf jaar gratis gebruik maken van alle spellen die worden aangeboden door Scorito.com + ontvangen een Bronzen Schaal (statussymbool op Scorito).
 • Investeerders die deelnemen vanaf € 1.000,- mogen tien jaar gratis gebruik maken van alle spellen die worden aangeboden door Scorito.com + ontvangen een Zilveren Schaal (statussymbool op Scorito).
 • Investeerders die deelnemen vanaf € 1.500,- mogen levenslang gratis gebruik maken van alle spellen die worden aangeboden door Scorito.com + ontvangen een Gouden Schaal (statussymbool op Scorito).

Een uitleg voor het realiseren van de extra beloning zal digitaal worden verzonden via Collin Crowdfund. Door aanspraak te maken op deze beloning zal uw anonimiteit opgeheven worden in verband met het statussymbool en het gratis gebruik van Scorito in uw Scorito account.

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-24306 heeft € 500 geïnvesteerd.
05-11-2019 om 11:05
investeerder-12813 heeft € 500 geïnvesteerd.
05-11-2019 om 11:05
investeerder-61125 heeft € 500 geïnvesteerd.
05-11-2019 om 11:04
investeerder-50128 heeft € 500 geïnvesteerd.
05-11-2019 om 11:04
investeerder-26379 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
05-11-2019 om 11:04

Reacties

Investeerder – 3238
05-11-2019 10:01
Beste Scorito,
Ik wilde zojuist een investering doen, maar zie dat de aanvraag al bijna vol zit. Hoe kan dit, de aanvraag kan ik nog niet vinden op de website van collin?

M.F. van Dijk
05-11-2019 11:02
Beste investeerder,
Een propositie wordt altijd eerst aangeboden aan de innercrowd, voordat deze live gaat. In het geval van Scorito, zijn dit vooral de eigen Scorito-spelers. Hier is massaal gebruik van gemaakt, waardoor de propositie al bijna helemaal gevuld is. Sportieve groet, Team Scorito.
Investeerder – 103072
05-11-2019 10:32
Bodembedrag ruim gehaald met voorinschrijvingen. Het vertrouwen in jou is groot Martijn. Gefeliciteerd!

M.F. van Dijk
05-11-2019 11:03
Beste investeerder,
Dat ruim 90% van de gevraagde investering is gevuld door de mensen die zelf Scorito spelen, zien wij als een groot compliment. Aan ons om nu de volgende stap te zetten. Bedankt voor je bericht!
Sportieve groet, Team Scorito

Ondernemer
Martijn van Dijk

Crowdfund Coach


Rick van Griensven