34403

Spare Rib Express Hoogeveen

€ 79.167  |  8,0% rente  |  50 maanden  
Reeds
geïnvesteerd

- %

Verlopen
inschrijftijd

- %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Laag risico
Collin
Credit Score
Goed

Samenvatting

Spare Rib Express is een formule van bezorgrestaurants door heel Nederland en heeft ook een afhaalmogelijkheid. Spare Rib Express biedt de consument verse en ambachtelijke maaltijden met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Met de inzet van opvallende marketingcampagnes communiceren zij deze onderscheidende kenmerken binnen de branche van maaltijdbezorgers op aantrekkelijke wijze naar de consument. In Nederland zijn er inmiddels 48 filialen, waaronder binnenkort de vestiging in Hoogeveen.
Deze vestiging in Hoogeveen gaat geëxploiteerd worden door Bart van Bergem en Esmee van Tellingen. Bart exploiteert op dit moment tevens succesvol de bestaande vestigingen in Veendam en Emmen. 

Financieringsbehoefte
De totale investering voor de nieuwe vestiging in Hoogeveen bedraagt € 135.000,- waarvan € 40.000,- uit eigen middelen komt. De gevraagde financiering via Knab Crowdfunding bedraagt € 95.000,-. De looptijd is 60 maanden met een lineaire maandelijkse aflossing. De rente bedraagt 8,0% gedurende de gehele looptijd.
 
Risico
Dun & Bradstreet noteert voor de vof BVB & EVT t.h.o.d.n. Spare Rib Express Hoogeveen een Laag risico. De Collin Credit Score komt overall uit op Ruim voldoende. 
De debiteur is de vof BVB & EVT met de vennoten Bart van Bergem en Esmee van Tellingen. Vanwege de gekozen rechtsvorm zijn beide vennoten hoofdelijk aansprakelijk voor het gehele leenbedrag. Er is door de ondernemers een gezamenlijke overlijdensrisicoverzekering afgesloten ter hoogte van € 95.000,-. Deze wordt verpand aan de investeerders van Knab Crowdfunding. 
Ook de inventaris en installaties van Spare Rib Express Hoogeveen worden verpand ten gunste van de investeerders van Knab Crowdfunding. 
De heer H. van Bergem en mevrouw A. van Bergem – Jansen (ouders van Bart) geven een gezamenlijke persoonlijke borgstelling af voor € 15.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment materiële waarde. Daarnaast geeft de heer K.G. van Tellingen (vader van Esmee) een persoonlijke borgstelling af voor € 15.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment materiële waarde.

Video Pitch

Leendoel

Bart en Esmee gaan samen in Hoogeveen een nieuwe Spare Rib Express vestiging beginnen. Met de gevraagde financiering worden investeringen betaald voor bouwkundige voorzieningen, inrichting van de keuken, installaties, inventaris en werkkapitaal. 

Ondernemer

Bart van Bergem (34 jaar) heeft samen met zijn vrouw Tracy een zoontje van vier jaar en een pas geboren dochtertje. Ze wonen in de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Bart heeft de vmbo-opleiding transport en logistiek afgerond en was tijdens de middelbare school al werkzaam als pizzabakker/koerier. In de jaren erna heeft Bart gewerkt in de horeca op festivals en in een discotheek, ook als leidinggevende. Daarna heeft hij als vrachtwagenchauffeur enkele jaren aan horeca geleverd. Hij heeft ervaring opgedaan met leiding geven, plannen en organiseren. In de omgang met klanten wordt hij initiatiefrijk en onderscheidend genoemd. Bart werkt zeer klantgericht en wenst de klantverwachting te overtreffen. In 2016 zijn Bart en Tracy gestart als zelfstandig ondernemers met Spare Rib Express Veendam en begin 2018 hebben ze Spare Rib Express Emmen geopend. Beide zaken draaien goed en zijn zelfstandig rendabel.

Esmee van Tellingen (21 jaar) is ongehuwd en woont nog thuis in Emmen. Na haar mbo-opleiding Leisure & Hospitality heeft ze twee jaar gewerkt bij Center Parcs en werkt sinds begin 2018 bij Spare Rib Express Emmen. Al snel werden haar kwaliteiten duidelijk. Op het moment dat het naast gelegen werkgebied Hoogeveen beschikbaar kwam vanuit de franchiseorganisatie, werd het plan opgevat om deze nieuwe vestiging samen met Bart op te gaan zetten. 

Onderneming

Franchiseformule 
Spare Rib Express is een landelijke formule van maaltijd bezorgrestaurants met de mogelijkheid tot het afhalen van maaltijden. Als maaltijdbezorger biedt Spare Rib Express de consument dagelijks verse en ambachtelijke vlees-, vis- en kipmaaltijden, met een goede prijs-kwaliteitverhouding zonder toegevoegde conserveringsmiddelen of vetten. Spare Rib Express is in 1992 begonnen in Amsterdam en blonk al snel uit in kwaliteit, professionaliteit, uitstraling en snelheid. Door de brede visie op het gebied van marketing, logistiek, productontwikkeling en assortiment bleek het concept zeer geschikt voor een franchiseformule. Inmiddels zijn er in Nederland 48 vestigingen. Klanten waarderen Spare Rib Express gemiddeld met 4,5 ster (van de 5). Spareribs zijn populair, maar minder makkelijk vers thuis te bereiden. Door het specialisme en een unieke receptuur, worden dagverse spareribs bereid. Hoofdgerechten zijn verkrijgbaar vanaf € 14,95 en een compleet voordeelmenu, bestaande uit een hoofdgerecht, twee bijgerechten en sauzen, kost € 18,95. De gemiddelde besteding per order binnen Spare Rib Express is € 30,-; Bart haalt met zijn vestigingen Emmen en Veendam een gemiddelde order van € 32,50.

Samenvattend: Spare Rib Express staat voor het dagelijks bereiden, bezorgen of afhalen van hoogwaardige dagverse maaltijden. Dit alles vanuit een locatie waar alles is afgestemd op kwaliteit, ambacht, service en versheid.

Markt
Het landelijk bewezen succes van Spare Rib Express en de ruime ervaring die is opgedaan, geven aan dat dit concept in heel Nederland kan slagen. Volgens het Food Service Instituut Nederland (FSIN) zal de bezorgomzet tot 2021 verdubbelen in omzet naar 1,4 miljard euro.

Het verzorgingsgebied zal bestaan uit de gemeenten Hoogeveen, Dedemsvaart en omliggende dorpen met een totaalaantal inwoners van ruim 104.000. De doelgroep bestaat uit forensen, tweeverdieners en alleenstaanden tussen de 20 en 60 jaar met een boven modaal salaris en bedrijven.

Spare Rib Express Hoogeveen wordt gevestigd aan de Grote Kerkstraat 2, in een pand van 45 m2, op een A1 zichtlocatie in de belangrijkste winkelstraat. De vestiging ‘Hoogeveen’ wordt de kleinste Spare Rib Express van de formule, maar met de meest moderne keukeninrichting.
 
In de regio Hoogeveen is geen gespecialiseerde bezorglijn gevestigd welke enigszins vergeleken kan worden met Spare Rib Express. Wel zijn er een aantal restaurants gevestigd welke naast pizza’s en shoarma ook spareribs bezorgen. 
Spare Rib Express zal door zijn dagverse kwaliteit en service in alle opzichten professioneler overkomen en zal zich via uitstraling, naamsbekendheid, landelijke dekking en professionele advertenties voldoende van de concurrentie kunnen onderscheiden.

De Spare Rib Express vestigingen in Veendam en Emmen zijn op orde; alle kinderziektes zijn eruit en deze zijn rendabel. 
Bart en Esmee gaan samen in Hoogeveen een derde vestiging beginnen. Dit geeft schaalvoordelen. Zo wordt het nieuwe personeel eerst opgeleid in Veendam en Emmen. Er zal een ingewerkte kracht in Hoogeveen aan de slag gaan in combinatie met een nieuwe medewerker.
 

Structuur 

Financieringsbehoefte

Om succesvol te worden is het van belang dat de apparatuur van zeer goede kwaliteit is en de uitstraling van het restaurant professioneel en gezellig is. De vestiging van 45 m2 moet gedeeltelijk bouwkundig aangepast worden. De btw op de investeringen wordt deels zelf en deels door leveranciers voorgefinancierd. 

Investeringsoverzicht

Installaties, keuken en bouwkundige voorzieningen  € 67.000,-
Inventaris en apparatuur  € 24.000,-
Voorraden  € 6.000,-
Werkkapitaal en huurgarantie € 38.000,-
Totaal € 135.000,-
Eigen inbreng € 40.000,-
Totale lening via Knab Crowdfunding € 95.000,-

Leenbedrag: € 95.000,-
Looptijd: 60 maanden
Rente: 8%

Risico

Mogelijke continuïteitsrisico’s zijn:

  • Risico van achterblijvende omzet. Dit wordt ondervangen door een goede en effectieve marketingcampagne bij de start. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van de ervaring van de eigen vestigingen en de franchiseorganisatie. De franchisegever gaat ook extra investeren in marketing als de omzet achterblijft. Door meer of minder postcodes ‘open’ te zetten op Thuisbezorgd.nl kan direct gestuurd worden op de omzet. De omzetprognose is mede gebaseerd op de ervaringen bij andere vestigingen.
  • Risico op uitval personele bezetting. Er is een relatief klein team dat elkaars werk kan overnemen. Ze kunnen onafhankelijk van elkaar werken en inspringen als een ander uitvalt. Er wordt gewerkt met twee vaste krachten naast de ondernemers en verder oproepkrachten. Desnoods kan personeel van de andere twee vestigingen bijspringen.
  • Risico’s die gepaard gaan met uitoefening van het bedrijf. Er wordt een bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten, naast rechtsbijstand. Uiteraard wordt er tevens een brand-, inboedel-, en geldverzekering afgesloten. 
  • Overlijden van de ondernemer(s). Er is een gezamenlijke overlijdensrisico verzekering afgesloten ter hoogte van de lening via Knab Crowdfunding. 
  • De gemeente Hoogeveen heeft bevestigd dat er geen vergunningen nodig zijn. 

Zekerheden en voorwaarden

  • De debiteur is de vennootschap onder firma BVB & EVT met de vennoten de heer B. van Bergem en mevrouw E. Van Tellingen. Vanuit de gekozen rechtsvorm van een vof zijn de ondernemers ieder hoofdelijk aansprakelijk voor het gehele leenbedrag. Na de eigen inbreng is de privévermogenspositie op dit moment nihil.
  • Er wordt een dalende overlijdensrisicoverzekering afgesloten op het leven van beide ondernemers voor een bedrag van minimaal € 95.000,-, gelijk aan de looptijd van de lening via Knab Crowdfunding. De verzekering wordt verpand aan de investeerders van Knab Crowdfunding. 
  • De heer H. van Bergem en mevrouw A. van Bergem – Jansen (ouders van Bart van Bergem) geven een gezamenlijke persoonlijke borgstelling af voor € 15.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment materiële waarde. Daarnaast geeft de heer K.G. Van Tellingen (vader van Esmee van Tellingen) een persoonlijke borgstelling af voor € 15.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment materiële waarde.
  • De inventaris, installaties en voorraden worden tevens verpand aan de investeerders van Knab Crowdfunding.

Dun & Bradstreet
Dun & Bradstreet kwalificeert de vof BVB & EVT t.h.o.d.n. Spare Rib Express Hoogeveen met een score Laag risico. 

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. De Collin Credit Score is gebaseerd op de balans na investering en prognoses over 2019 en 2020 van de vestiging Hoogeveen. De prognoses zijn behoudend opgesteld en passen bij de markt en ervaringscijfers van vergelijkbare vestigingen van de franchiseformule. Ze zijn mede opgesteld door de huisaccountant van de franchisegever. De overall score is Ruim voldoende.

Rentabiliteit 
De vestiging wordt eind februari 2019 geopend. De prognose over 2019 leidt naar een omzet van € 250.000,- en een genormaliseerde cashflow van € 41.000,-. Na aflossing van de leningen en privé-opnames, resteert er voor 2019 een verwacht netto cashflowoverschot van € 22.000,-. Voor heel 2020 wordt een cashflowoverschot na privé verwacht van € 23.000,- bij een omzetprognose van € 300.000,-. Omdat de prognose nog wel waargemaakt dient te worden, beoordelen we de Rentabiliteit op Voldoende. 

Solvabiliteit
De solvabiliteit (risicodragend vermogen/balanstotaal) na financiering bedraagt 29% op een balanstotaal van € 135.000,-. Per ultimo 2019 zal het balanstotaal licht dalen (door toevoeging van de winst en na aflossingen) en de solvabiliteit naar verwachting stijgen naar 42%. We beoordelen de score voor Solvabiliteit op Ruim voldoende. 

Liquiditeit
Ondanks de aard van de activiteiten (geen voorraden en nauwelijks vorderingen) is de current ratio (vlottende activa/vlottende passiva) na financiering 1,9. Per ultimo 2019 zal de liquiditeit naar verwachting verbeteren en komt de current ratio uit op 2,8. Omdat de nieuwe vestiging mede gebaseerd is op de ervaringen van de andere vestigingen met stabiele omzet en een goede betalingscapaciteit beoordelen wij de liquiditeit als Goed.

Samenvattend
Rentabiliteit: Voldoende
Solvabiliteit: Ruim voldoende 
Liquiditeit: Goed 
Overall: Ruim voldoende

Deel deze leningaanvraag!

Ondernemer

Bart en Esmee

Crowdfund Coach


Henk Beke