14953

Stael

€ 90.000  |  7,5% rente  |  48 maanden  Investeerders: 65
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

12 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Verhoogd risico
Collin
Credit Score
Goed
Deze leningaanvraag is op 10-06-2015 in 2 uur volgeschreven door 65 investeerders

Samenvatting

Sector 3 is een unieke horecawinkel opgericht in 2007, waar gasten van 8-18 uur in de lunchroom terecht kunnen voor ontbijt, lunch en high tea, maar ook in de winkel voor brood, gebak of koffie en een broodje to go. Josephine is in 2012 opgezet volgens hetzelfde principe van lunchroom en winkel ineen en is het ‘sjieke zusje’ van Sector 3. De nadruk ligt net iets meer op kwaliteit van producten en tijd voor gasten. Het assortiment is luxer en bestaat onder andere uit macarons, bonbons en sandwiches. De lening wordt aangewend voor het ombouwen en uitbreiden van beide zaken. De naam Sector 3 blijft gehandhaafd en daarnaast zal een van beide zaken de naam Stael krijgen.

Financieringsbehoefte

Zowel Sector 3 als Josephine worden verbouwd en uitgebreid, waarvoor een financieringsbehoefte van € 125.000,- is. Er wordt € 35.000,- aan eigen middelen ingebracht en de overige € 90.000,-  wil men aantrekken met een crowdfinance campagne via Collin Crowdfund. De looptijd van de lening is 48 maanden, met een maandelijkse lineaire aflossing. De rentevergoeding bedraagt 7,5%.

Structuur

Sector 3 is een eenmanszaak en Josephine is daar een subzaak van. Mark Bennink is eigenaar en Carin Cruijsen bedrijfsleider in beide zaken.

Risico

Sector 3 wordt gedreven als een eenmanszaak, waardoor de ondernemer persoonlijk borg staat voor de aangetrokken lening. Mark Bennink is al ruim 15 jaar als zelfstandig horeca ondernemer actief, al deze jaren zonder extern kapitaal of schulden. Dun & Bradstreet geeft de risicokwalificatie verhoogd. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat het gaat om een IB-onderneming in de sector horeca. De Collin Credit Score is goed.

Video Pitch

Leendoel

De lening wordt aangewend voor het ombouwen en uitbreiden van twee succesvolle horecazaken: Sector 3 en Josephine, gelegen aan de Twijnstraat in Utrecht. Door het uitbreiden van de bestaande activiteiten (lunch, ontbijt, high tea, catering en winkel) richting de avond, wordt een omzetgroei verwacht van € 90.000,- op jaarbasis. De uitbreiding wordt gerealiseerd door een verlenging van de openingstijden, het schenken van alcohol en een uitbreiding van het aantal zitplaatsen.

Daarnaast krijgen beide zaken een specifieker karakter, door een scheiding aan te brengen tussen de winkel en horeca. Hierdoor kan er kostenefficiënter worden gewerkt en nog beter tegemoet worden gekomen aan de wensen van de gasten.

Ondernemer

Mark Bennink is een ondernemer in hart en nieren. Met een vader die meerdere eigen bedrijven had (waaronder een kantoorboekhandel, een sigarenwinkel en een lichtdrukkerij) komt hij uit een echte ondernemersfamilie. Na zijn studie bedrijfskunde aan de HEAO begon hij zijn carrière bij de Hema om vervolgens weggekocht te worden door Makro. Al snel begon het te  kriebelen en begon hij in 1999 samen met zijn toenmalige partner zijn eerste lunchzaak, Bagels enzo. Al na een week werd duidelijk dat dit een schot in de roos was en zegde hij zijn baan bij Makro op om zich volledig te kunnen storten op deze zaak.

Na zeven succesvolle jaren werd het tijd voor iets nieuws en werd Bagels enzo verkocht. Tijdens zijn wereldreis raakte hij geïnspireerd en startte in 2007 met Sector 3. Een (voor die tijd) unieke formule. In deze horecawinkel werd een lunchroom gecombineerd met een bakkerij. Ruim drie jaar geleden kreeg hij de kans ook het pand naast Sector 3 te huren en zo ontstond Josephine; een luxe horecawinkel met macarons, bonbons en sandwiches.

Mark is cijfermatig sterk onderlegd en dat resulteert dan ook in vijftien schuldenvrije jaren als ondernemer. Hij heeft keer op keer bewezen een innovatieve ondernemer te zijn. Door als een van de eersten in Nederland een bagelzaak te starten, de combinatie van horeca en winkel te introduceren en vooruit te lopen op de trend in macarons.

Carin Cruijsen is bedrijfsleidster en reeds 4,5 jaar in dienst bij Mark. Van oorsprong academisch opgeleid als Medisch Bioloog heeft ze bewust gekozen voor een carrière in de horeca. Ze hebben een goede verstandhouding en completeren elkaar.

Onderneming

Mark Bennink is momenteel eigenaar van twee horecazaken, Sector 3 en Josephine, die beide duidelijk een andere doelgroep aanspreken. Sector 3 is opgericht in 2007 en Josephine in 2012. Sector 3 is een eenmanszaak en Josephine is daar een subzaak van. Mark Bennink is eigenaar van beide zaken, Carin Cruijsen bedrijfsleider van beide zaken en Henny Rose is aangetrokken als extern adviseur.

Sector 3 & Josephine
Sector 3 is een unieke horecawinkel, waar gasten van 8-18 uur in de lunchroom terecht kunnen voor ontbijt, lunch en high tea, maar ook in de winkel voor een brood, gebak, of koffie en een broodje to go. De sfeer is dynamisch, prijzen zijn laag  en daardoor is Sector 3 laagdrempelig. Vooral buurtbewoners, mensen met kinderen en toeristen zijn hier te vinden.

Josephine is opgezet volgens hetzelfde principe van lunchroom en winkel ineen en is het ‘sjieke zusje’ van Sector 3. De nadruk ligt net iets meer op kwaliteit van producten en tijd voor gasten. Het assortiment is luxer en bestaat onder andere uit macarons, bonbons en sandwiches. De gasten van Josephine komen vaak om rustig te werken of om een mooi cadeautje te kopen.

Verbouwing
Gesitueerd in twee historische panden (beide met werfkelder) die naast elkaar gelegen zijn, is er beschikking over ruim 400 m2 oppervlakte met horecabestemming. Om deze ruimtes nog beter te benutten, worden de bestaande zaken uitgebreid en omgebouwd. Op deze manier willen zij de focus op de sterke kanten van beide zaken leggen. 

In Twijnstraat 7 komt de winkel, waarin het assortiment van Sector 3 en Josephine gecombineerd wordt: brood en bladerdeeg, taart en andere zoetigheden, bonbons, macarons en chocolade. De winkel combineren we met een kleine to-go kaart. Klanten kunnen een broodje en koffie bestellen en er voor kiezen om dat in de zaak op te eten of mee te nemen. De naam Sector 3 draagt de grootste bekendheid en goodwill en deze benaming blijft dan ook bestaan.

Twijnstraat 9 wordt helemaal ingericht op horeca en daar wordt de meeste omzetgroei verwacht. Dit wordt gerealiseerd door meer zitplaatsen (boven van 36 naar 72 en in de werfkelder blijft plek voor 40-50 personen). De bestaande vergunning wordt uitgebreid met een vergunning om alcohol te schenken en de openingstijden worden verruimd van 8-18 uur naar 8-22 uur. De nieuwe naam voor deze zaak wordt Stael, gebaseerd op de historie van het pand (dat tot 30 jaar geleden in gebruik was als smederij). Om dit te benadrukken zullen warme kleuren en materialen worden gebruiken (roestbruin, matzwart, dieporanje) en komt er een open haard. De domeinnaam www.stael.nl is inmiddels in bezit en ook is er een nieuw logo ontworpen.

Concept
Door een eenvoudige avondkaart (in het verlengde van de lunchkaart, sandwiches, soep, salade en wat warme kleine hapjes) en het schenken van wijn en bier, verleiden we onze gasten om langer te blijven zitten en per persoon meer uit te geven. We komen hiermee tegemoet aan de wens van onze doelgroep. Buurtbewoners kunnen op een steenworp afstand van hun huis terecht voor een borrel of een simpele maaltijd. Door de inrichting van de kinderhoek blijft de bestaande doelgroep gehandhaafd, zonder dat andere bezoekers daar hinder van ondervinden.

Kwaliteit van producten staat altijd bij ons bovenaan, zowel bij Sector 3 als bij Stael. Doordat we het beste van beide zaken combineren (zowel in de winkel als in de horeca), blijft deze kwaliteit gewaarborgd. Veel van onze producten zijn niet huisgemaakt, sterker nog, wij zijn trots op onze leveranciers en dat mag iedereen weten. Zo verkopen wij de beste macarons van Utrecht en maken daarbij gebruik van de naamsbekendheid van onze leverancier Tout. Hetzelfde geldt voor onze broden, soepen, wijn en bier, vlees en kaas etc. De producten hoeven niet uit de streek te komen of biologisch te zijn, daarmee ben je momenteel niet meer onderscheidend. Wat onze leveranciers met elkaar gemeen hebben, is dat het allemaal (jonge) ondernemers zijn met een passie voor een bepaald product, innovatief zijn en een no-nonsense mentaliteit hebben. Dat past helemaal in onze lijn van ondernemen. Eigenlijk zijn onze leveranciers de ‘Helden van Stael’. Bij het opstellen van onze plannen zijn we uitgegaan van het feit dat we het beste van beide bestaande zaken beter willen benutten. Dat betekent een scheiding van winkel en horeca (en dus een betere focus en lagere kosten), het gebruik van onze bestaande naam Sector 3 en hergebruik van de inventaris.   

Missie
In onze zaken Stael en Sector 3 bieden wij kwaliteit in producten, personeel en sfeer tegen een toegankelijke prijs.

Visie
Door het opzetten van Stael en Sector 3 verstevigen we onze solide basis. Van hieruit zetten we de volgende stap en benutten we de uitbreidingsmogelijkheden (bijvoorbeeld richting catering). Beide zaken moeten als zelfstandige ondernemingen winstgevend zijn. De veranderingen op het gebied van personeel en organisatie worden duurzaam verankerd in de ondernemingen

De plannen zijn in lijn met de (gemeentelijke) plannen van de omgeving en huidige en toekomstige ontwikkelingen in de buurt.

  • ontwikkeling treinstation Vaartsche Rijn
  • autoluw maken Twijnstraat
  • goede contacten gemeente
  • eigen organisatie Markt
  • ontwikkelingen Centraal Museum en Museumkwartier

Structuur

Financieringsbehoefte

De totale financieringsbehoefte is € 125.000,- bestaande uit:

Verbouwing Josephine € 22.500,-
Verbouwing Sector 3  
– verbouwing € 40.000,-
– aanschaf nieuwe apparatuur € 20.000,-
– inhuren externe kennis en kunde € 5.000,-
– interieur € 20.000,-
– personeel (kleding, opleiding)                          € 5.000,-
– website, PR en marketing                                   € 10.000,-
– vergunningen en dergelijke € 2.500,-
Totaal  € 125.000,-
Eigen inbreng € 35.000,-
Lening via Collin Crowdfund                                 € 90.000,-

Leenbedrag: € 90.000,-
Rente: 7,5%
Looptijd: 48 maanden, lineaire aflossing

Risico

Sector 3 wordt gedreven als eenmanszaak, daarmee is de ondernemer hoofdelijk aansprakelijk voor het gehele bedrag gedurende de looptijd van de lening.

Dun & Bradstreet score
Dun & Bradstreet kwalificeert het risico verhoogd. Deze kwalificatie is gerelateerd aan de rechtsvorm en branche.

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score die is gebaseerd op basis van de mix van Solvabiliteit, Rentabiliteit en Liquiditeit. De Collin Credit Score is goed.

Rentabiliteit
De rentabiliteitsscore is berekend op basis van de cijfers 2014 en de prognoses van het jaar 2015. De prognoses in 2015 zijn, gezien de resultaten in het eerste kwartaal, behoudend realistisch te noemen. De genoteerde score is goed, rekening houdend met aflossing en rente over de aan te trekken lening en beperkte privé opnames. Score: Goed.

  2014 2015
Omzet € 825.000,- € 875.000,-
Bruto-winst           € 489.000,-
€ 528.000,-
EBITDA                    € 83.000,- € 116.000,-

*) medio 2015 vindt de verbouwing plaats zodat in 2016 het gehele jaareffect zichtbaar zal zijn.

Solvabiliteit
De solvabiliteit ultimo 2014 komt uit op 55% en kent de kwalificatie excellent. Na kredietverlening zal deze score zakken naar 39%. Deze laatste score is aangehouden voor berekening van de Collin Credit Score. Score: Goed.

Liquiditeit
De liquiditeit is met een score van 1,5 (vlottende activa/vlottende passiva) excellent. Gezien de lage positie kortlopende schulden zal deze score ultimo 2015, alleen nog maar verder verbeteren. Score: Excellent.

Samenvattend:
Rentabiliteit: Goed
Solvabiliteit: Goed
Liquiditeit: Excellent
Overall: Goed

Extra beloning

Alle investeerders krijgen een high tea voor twee personen aangeboden en zullen bij de officiële opening worden uitgenodigd.

De waardebon zal worden verzonden via Collin, aangezien de investeerders anoniem zijn ten opzichte van elkaar en de ondernemer.

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

Anonieme investeerder heeft € 1.000 geïnvesteerd.
10-06-2015 om 12:52
Anonieme investeerder heeft € 500 geïnvesteerd.
10-06-2015 om 12:50
Anonieme investeerder heeft € 4.000 geïnvesteerd.
10-06-2015 om 12:50
Anonieme investeerder heeft € 1.000 geïnvesteerd.
10-06-2015 om 12:46
Anonieme investeerder heeft € 500 geïnvesteerd.
10-06-2015 om 12:46

Ondernemer




Mark Bennink

Crowdfund Coach


Erwin Trapman