27144

Top1Toys Lier

€ 140.000  |  8,0% rente  |  60 maanden  Investeerders: 187
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

19 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Verhoogd risico
Collin
Credit Score
Voldoende
Deze leningaanvraag is op 24-08-2017 in 6 dagen volgeschreven door 187 investeerders

Samenvatting

De speelgoedzaak van Intertoys Verhoeven in Dedemsvaart wordt overgenomen door Kevin Lier. Hij werkt al drie jaar in de zaak. De huidige eigenaar gaat met pensioen. Kevin grijpt het moment aan om de winkel om te bouwen naar een Top1Toys formule.

Top1Toys telt ruim 90 speelgoedspeciaalzaken in Nederland en 65 in België en Noord-Frankrijk. Hiermee is Top1Toys een van de belangrijkste speelgoedketens in Europa. Bij Top1Toys kan men terecht voor de grootste collectie speelgoed. Door de slimme indeling van productgroepen is de winkel overzichtelijk en is het prettig winkelen. De in 2016 vernieuwde formule kent drie prijsconcepten, waaronder ‘actie’, ‘budget’ en ‘sale’. Top1Toys wil een speelgoedspeciaalzaak zijn, die ook voor kleine prijzen iets te bieden heeft.

Per 1 september neemt Kevin Lier de Intertoys over. De onderneming zal worden geëxploiteerd in de eenmanszaak Kevin Lier h.o.d.n. Top1Toys Lier.

Financieringsbehoefte
De financiering zal worden gebruikt voor de overname van Intertoys Verhoeven en de ombouw naar Top1Toys Lier in Dedemsvaart, uitbreiding van de inventaris en aanvulling van de voorraad. De totale investering is € 163.500,-. De gevraagde financiering via Collin Crowdfund bedraagt € 140.000,-. De looptijd is 60 maanden, met een lineaire maandelijkse aflossing. De rente bedraagt 8,0% gedurende de gehele looptijd.
 
Risico
Dun & Bradstreet kwalificeert eenmanszaak Kevin Lier h.o.d.n. Top1Toys Lier met een score Verhoogd risico. De overall Collin Credit Score is Voldoende. De debiteur voor de financiering is de eenmanszaak van Kevin Lier h.o.d.n. Top1Toys Lier. De (huidige en toekomstige) inventaris en voorraden worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund. De verkopende partij heeft een lening verstrekt van € 20.000,- aan Top1Toys Lier, welke wordt achtergesteld ten opzichte van de lening via Collin. De ouders van de ondernemer geven een gezamenlijke borgstelling af van € 25.000,-.

Video Pitch

Leendoel

De zaak wordt omgebouwd van Intertoys naar Top1Toys. Hiervoor worden de schappen verlaagd, de gangpaden anders ingedeeld, er komt nieuwe signing en de verlichting wordt aangepast naar LED verlichting. Een groot deel van de bestaande inventaris wordt overgenomen en kan nog jaren mee. Verder wordt een groot deel van de voorraad overgenomen en aangevuld met nieuwe artikelen uit het assortiment van Top1Toys. Er wordt geen goodwill betaald.

Ondernemer

Kevin Lier (22 jaar) is ongehuwd en woonachtig in Dedemsvaart. Hij heeft een mbo-opleiding gedaan en is bezig met een thuisstudie Filiaalmanager. Kevin neemt Intertoys Verhoeven over, de speelgoedzaak is gevestigd in het centrum van Dedemsvaart. Hij werkt hier inmiddels drie jaar met veel plezier en voldoening. Zijn passie is om de consument elke keer met een tevreden gevoel en een product naar wens de winkel te zien verlaten. Bij de overname per 1 september zal de winkel omgebouwd worden naar een Top1Toys, omdat deze formule meer toegevoegde waarde voor Kevin gaat bieden.

Onderneming

De huidige winkel is 35 jaar gelden opgericht door de heer Verhoeven. Eerst onder de formule ‘De Speelboom’, en later als Intertoys. Het is uitgegroeid tot een grote speelgoedwinkel en veel klanten geven aan dat het de leukste winkel van Dedemsvaart is. De huidige eigenaar gaat met pensioen en Kevin Lier bouwt de winkel nu om naar een Top1Toys vestiging. 
 
Franchiseformule
Top1Toys telt ruim 90 speelgoedspeciaalzaken in Nederland en 65 in België en Noord-Frankrijk. De Top1Toys-formule is ontstaan uit het samenbrengen van de Wigwam en Speelboom speelgoedformules, beide beheerd door Otto Simon B.V. te Almelo. Bij Top1Toys kan je terecht voor de grootste collectie speelgoed, naast een grote collectie merken zijn er een aantal exclusieve artikelen. Door de slimme indeling van productgroepen blijft de winkel overzichtelijk en winkel je prettig. Dankzij de klantvriendelijkheid en deskundigheid van de medewerkers worden alle vragen beantwoord. Al meer dan tien jaar staat Top1Toys garant voor service, advies en kwaliteit. Met ruim 250 speelgoedwinkels in Nederland, België en Noord-Frankrijk is Top1Toys een van de belangrijkste speelgoedketens in Europa. De in 2016 vernieuwde formule kent drie prijsconcepten, waaronder ‘actie’, ‘budget’ en ‘sale’. Top1Toys wil een speelgoedspeciaalzaak zijn, die ook voor kleine prijzen iets te bieden heeft. Het prijsniveau is concurrerend met webwinkels en discounters. Los van de prijs is de beleving in de winkel belangrijk. Dit vertaalt zich in videoschermen, de mogelijkheid om speelgoed uit te proberen en vakkundig advies van personeel. Dit in nauwe samenwerking met leveranciers. 
 
Missie en visie
Kevin is een creatieve, lokale ondernemer in Dedemsvaart. Hij kent veel klanten en over vijf jaar is het de belangrijkste speelgoedzaak in de regio. Advies is belangrijk om te bereiken dat een kind of de ouder met een goed gevoel en een goed product de winkel uit gaat. Dat kan zijn voor een verjaardag, voor ‘zomaar’ of bijvoorbeeld voor sinterklaascadeaus voor bedrijven.
 
Markt
De primaire markt is de plaats Dedemsvaart. Een plaats met een groot winkelgebied en een regionale functie. De winkels staan vooral in de Marktstraat, Markt en de Julianastraat, die tevens de belangrijkste hoofdader van het dorp is. Top1Toys is de enige speelgoed speciaalzaak in Dedemsvaart en gevestigd aan de Julianastraat. Dedemsvaart is onderdeel van de gemeente Harderberg met ca. 60.000 inwoners; Top1Toys richt zich ook op de omringende regio (zoals Lutten, Slagharen, Balkbrug, Nieuwleusen, etc.). In de zomer bezoeken veel toeristen de regio Dedemsvaart. 
 
Dedemsvaart en omgeving heeft een primair verzorgingsgebied van ca. 35.000 inwoners en een secundair gebied van 15.000 inwoners. Volgens Branchevereniging Gebra wordt gemiddeld € 39,- per persoon, per jaar besteed aan speelgoed (2015), waarvan 41% bij een speelgoedwinkel (speciaalzaak) en is het marktaandeel van warenhuizen, zoals Blokker en Marskramer 13%. Gezien de concurrentiepositie van Top1Toys in Dedemsvaart, is er volop ruimte voor een stijging van de omzet.
 
Top1Toys heeft bewust geen multimedia-aanbod, maar focust zich volledig op het klassieke speelgoed en buitenspelen. Duurdere merkartikelen gaan steeds vaker via de goedkoopste webwinkel. Denk aan games en de duurdere lego artikelen. Top1Toys heeft het assortiment daarop aangepast. Ten opzichte van online concurrentie, onderscheidt Top1Toys zich door directe levering. Als een kind speelgoed wil, wil het dat meteen, en wil niet wachten tot een bestelling geleverd wordt. 
 
In de regio wordt steeds minder speelgoed in warenhuizen aangeboden. Doordat concurrenten verdwijnen, wordt de positie van Top1Toys verstevigt. Daarnaast koopt een 20-tal bedrijven bij Kevin speelgoed voor de sinterklaasvieringen met (kinderen van) het personeel. 
 
Top1Toys Lier wordt een brede speelgoed speciaalzaak, met productgroepen voor jongens (auto’s, bouwen, racebanen) en meisjes (poppen, knuffels, fashion), buitenspeelgoed (zoals zwembadjes), houten speelgoed, kinderboeken, spellen en muziek. Ook wordt snel ingehaakt op de actualiteit. Zo zijn er de afgelopen weken 1.500 spinners verkocht; de rage op dit moment. Belangrijk is om waarde en beleving toe te voegen. In de winkel is vaak speelgoed uitgestald om mee te spelen (=testen).
 
Website en Social Media
Wat eerder nooit mocht, mag wel bij Top1Toys: een eigen website waar zelf producten/aanbiedingen op geplaatst kunnen worden. Kevin heeft op dit moment 1.000 volgers op Facebook; hier plaatst hij aanbiedingen en acties. Ook is hij actief op Instagram.
 
Structuur

Financieringsbehoefte

Door de aard van de transactie is er geen BTW verschuldigd over de overnamesom. Het restant aan BTW hoeft niet voorgefinancierd te worden door de ruime betaaltermijn van de leveranciers.

Investeringsoverzicht

Overname inventaris € 20.000,-
Overname voorraad € 80.000,-
Nieuwe voorraad € 25.000,-
Nieuwe inventaris € 10.000,-
Bouwkundige voorzieningen € 15.000,-
Liquide middelen € 17.000,-
Totale investering € 167.000,-
Eigen inbreng € 7.000,-
Achtergestelde lening verkoper € 20.000,-
Lening via Collin Crowdfund € 140.000,-

Leenbedrag: € 140.000,-
Rente: 8,0%
Looptijd: 60 maanden, lineaire maandelijkse aflossing

Risico

De belangrijkste risico's met de bijbehorende risico beperkende maatregelen: 
 
1. Risico van een lage omzet
Het grootste risico is een achterblijvende omzet. De opgestelde exploitatie is mede gebaseerd op ervaringen van de huidige winkel. Er is geen rekening gehouden met extra omzet van de winkels die verdwijnen. 
 
2. Vergunningen.
Het is een bestaande speelgoedwinkel, zodat de vestigingsvergunning geen probleem is. 
 
3. Risico’s die gepaard gaan met uitoefening van het bedrijf
Er wordt een brand-, inboedel-, en geldverzekering afgesloten; inclusief huurdersbelang.
Het huurcontract loopt nog tot september 2017 en wordt overgenomen voor 5 jaar. In overleg met de verhuurder is een lagere huur bedongen.
 
4. Arbeidsongeschiktheid of overlijden van de ondernemer 
De eerste jaren wordt er geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten, wel een overlijdensrisicoverzekering. 
 
Zekerheden en voorwaarden
  • De debiteur is de eenmanszaak van Kevin Lier h.o.d.n. Top1Toys Lier. Na de eigen inbreng in de eenmanszaak is de vermogenspositie in privé nihil.
  • Er wordt een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering afgesloten op het leven van Kevin Lier ter hoogte van € 140.000,-, met een looptijd gelijk aan de financiering via Collin. Deze verzekering zal worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund. 
  • De (huidige en toekomstige) inventaris en voorraad van Top1Toys Lier in Dedemensvaart zal worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
  • Een onderhandse lening van de verkopende partij (de heer J. Verhoeven) ter hoogte van € 20.000,-, wordt achtergesteld ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Gedurende de looptijd van de lening zal er geen aflossing plaatsvinden op de achtergestelde lening. De rente wordt wel betaald.
  • De ouders van Kevin Lier geven een gezamenlijke borgstelling ter hoogte van € 25.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment morele waarde.
Dun & Bradstreet
Dun & Bradstreet kwalificeert Kevin Lier h.o.d.n. Top1Toys Lier met een score Verhoogd risico. Wij hanteren voor deze aanvraag de score Verhoogd risico.
 
Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. De Collin Credit Score is mede gebaseerd op de balans na investering en prognoses 2017 tot en met 2019. De prognoses zijn opgesteld in vergelijking tot de branche en in samenwerking met de Jong en Laan accountants. De overall Collin Credit Score is Voldoende.
 
Rentabiliteit
In 2016 is er met het huidige concept en eigenaar een omzet gerealiseerd ter hoogte van € 486.000,-, met een operationele cashflow ter hoogte van € 36.000,-. Naar verwachting wordt de vestiging van Top1Toys per 1 september geopend. De prognose voor de eerste 12 maanden leidt tot een omzet van € 490.000,-, met een genormaliseerde cashflow van € 32.000,-. Na aflossingsverplichtingen resteert een verwacht netto cashflowoverschot van € 4.000,- (score Ruim voldoende). Voor 2018 wordt er een omzet van € 495.000,- geprognosticeerd, met een operationele cashflow van € 33.000,-. Dit leidt naar verwachting tot een netto cashflowoverschot van € 5.000,- (score Ruim voldoende). Aangezien de aanvraag vooral op prognoses is gebaseerd beoordelen we de Rentabiliteit op Voldoende. 
 
Solvabiliteit
De solvabiliteit (risicodragend vermogen / balanstotaal) na financiering bedraagt ruim 16% op een balanstotaal van € 164.000,- (score Voldoende). Na de eerste 12 maanden exploitatie zal deze solvabiliteit naar verwachting stijgen naar ruim 31% (score Ruim voldoende). Wij beoordelen de Solvabiliteit op Voldoende, gelijk aan de solvabiliteit na financiering.
 
Liquiditeit
De current ratio (vlottende activa / vlottende passiva) na financiering is 4,3 (score Excellent). Mede doordat de BTW deels meegefinancierd wordt, ontstaat er na teruggave extra werkkapitaal, waardoor er een liquiditeitsbuffer ontstaat. De current ratio blijft na twaalf maanden, naar verwachting, op hetzelfde niveau (score Excellent). Wij achten het echter voorzichtigheidshalve passend om de liquiditeit op Ruim voldoende te kwalificeren.
 
Samenvattend
Rentabiliteit: Voldoende
Solvabiliteit: Voldoende 
Liquiditeit: Ruim voldoende
Overall: Voldoende

Extra beloning

Investeerders ontvangen een waardebon voor 20% korting, te besteden in de eerste maand na opening. 

De waardebon zal digitaal worden verzonden via Collin Crowdfund, aangezien de investeerders anoniem zijn ten opzichte van elkaar en de ondernemer.

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-27317 heeft € 3.000 geïnvesteerd.
24-08-2017 om 10:47
investeerder-2229 heeft € 500 geïnvesteerd.
24-08-2017 om 10:13
investeerder-6283 heeft € 500 geïnvesteerd.
24-08-2017 om 10:00
investeerder-31349 heeft € 500 geïnvesteerd.
24-08-2017 om 9:20
investeerder-41012 heeft € 500 geïnvesteerd.
23-08-2017 om 22:57

Reacties

A Lier
18-08-2017 9:59
Heel veel succes!

Investeerder – 40333
18-08-2017 10:42
Vraagje over de berekende cash flow ad 32k:
Is dit na aftrek van een reële arbeidsbeloning (benodigde privé opnamen) van de ondernemer?

Collin Crowdfund
18-08-2017 10:44
Geachte investeerder,

Hartelijk dank voor uw vraag.

In de geprognosticeerde genormaliseerde cashflow zitten privé onttrekkingen van € 15.000,- per jaar opgenomen. Door beperkte lasten in privé (wonen en levensonderhoud) heeft de ondernemer hier voldoende aan.

Met vriendelijke groet,
Collin Crowdfund

Ondernemer
Kevin Lier

Crowdfund Coach


Henk Beke