25279

Tuned Imports

€ 400.000  |  7,0% rente  |  60 maanden  |  Investeerders: 395  |  Reacties: 6
Reeds
geïnvesteerd
100%
Verlopen
inschrijftijd
1%
Risicoscore
Dun & Bradstreet
Verhoogd risico
Collin
credit score
Goed
Deze leningaanvraag is op 1-03-2017 in 9 uur volgeschreven door 395 investeerders

Samenvatting

Tuned Imports B.V. is momenteel een van de grootste verkopers van klassieke auto’s in Nederland. Het bedrijf importeert en exporteert klassieke Amerikaanse en Europese sportauto’s. Daarnaast is men actief in het restaureren van voornamelijk Ford Mustangs waarin men verder wil groeien. De onderneming wordt geëxploiteerd in een meervoudige B.V.-constructie met als DGA en drijvende kracht Jos Spinhoven. Tuned Imports heeft als doel om nog bekender te worden en verder te groeien in dit niche segment. Om dit doel te realiseren gaat de onderneming het thans gehuurde bedrijfspand aan de Fokkerstraat 505 te Schiedam aankopen en moderniseren. Daarnaast gaat zij haar voorraadpositie van klassieke auto’s uitbreiden om zo haar klantenkring nog beter van dienst te kunnen zijn.

Financieringsbehoefte
De totale investeringsbehoefte bedraagt € 2.636.000,-. Met eigen middelen wordt € 236.000,- zelf gefinancierd. De Rabobank verstrekt een financieringsarrangement ter hoogte van € 2.000.000,-. De resterende € 400.000,- is de gevraagde financiering via Collin Crowdfund. De looptijd is 60 maanden met een lineaire maandelijkse aflossing. De rente bedraagt 7,0% gedurende de gehele looptijd. 

Risico
Dun & Bradstreet noteert een Laag risico voor dit bedrijf. De overall Collin Credit Score is Goed. De debiteuren voor de financiering zijn Tuned Imports B.V., Spinhoven Vastgoed Beheer B.V., GSM Deal B.V., Media Center Rotterdam B.V. en Spinhoven Invest Holding B.V. Ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund wordt er als zekerheid een 2de hypotheek gevestigd op het aan te kopen bedrijfspand ter hoogte van € 500.000,-. Verder geeft de ondernemer een borgstelling af ter hoogte van € 275.000,-. Tenslotte is er een niet-onttrekkingsverklaring overeengekomen op het niveau van Spinhoven Invest Holding B.V. uitgaande van een minimale geconsolideerde solvabiliteit van 30%. 

Leendoel

De totale financiering bij Rabobank en Collin Crowdfund is benodigd voor de aankoop van het bedrijfspand met kantoorruimte aan de Fokkerstraat 505 te Schiedam, alsmede financiering van werkkapitaal (voorraad). Het pand wordt op dit moment al gehuurd door Tuned Imports. Na een grondige verbouwing wil men het pand de uitstraling geven die hoort bij de specifieke activiteiten van Tuned Imports. Een deel van het bedrijfspand wordt verbouwd tot werkplaats, waarbij een vrije hoogte van ongeveer 7,5 meter wordt gerealiseerd door een verdiepingsvloer te verwijderen. De werkplaats krijgt een goede daglichttoetreding door zoveel mogelijk gebruik te maken van glas (puien). Op de 1ste verdieping zal er een mooi uitzicht ontstaan op de werkplaats met een industriële look. Het andere deel van het pand zal worden gebruikt als autoshowroom. De showroom zal de tentoongestelde auto’s volledig tot hun recht laten komen met de juiste sfeer en verlichting. De frontoffice wordt verder gerenoveerd naar een kantoorruimte van hoogwaardige kwaliteit en zal naast ontvangstruimte ook dienen als minishowroom voor een bijzonder voertuig of een op te leveren voertuig aan de klant. Een deel van de niet gebruikte kantoorruimte zal worden verhuurd aan derden. Tenslotte wil Tuned Imports gebruik gaan maken van technieken die nog niet elders als standaard worden toegepast. Zo wil men een droogijsstraal-installatie plaatsen. Dit is een milieuvriendelijke toepassing voor het verwijderen van verf en vetten. Deze toepassing wordt veel toegepast bij restauraties zodat het metaal niet wordt aangetast.

Ondernemer

Jos Spinhoven (31 jaar) is al van kinds af aan gefascineerd door auto’s en deze passie is nooit verdwenen. Hij is dan ook blij dat de activiteiten van Tuned Imports groeiende zijn en dat hij zich volledig kan richten op de activiteiten van dit bedrijf. Jos heeft na het afronden van zijn vwo 2 propedeuses behaald, te weten Small Business Retail Management en Bedrijfseconomie. In verband met zijn ondernemingszin heeft hij deze studies niet afgerond. 10 Jaar geleden heeft Jos zijn eerste 2 bedrijven opgericht. Deze bedrijven waren actief als evenementenorganisatie en zijn in 2010 beëindigd. Vervolgens heeft hij in 2010 Media Center Rotterdam B.V. en GSM Deal B.V. opgericht. Beide ondernemingen zijn actief in de verkoop van zowel nieuwe als gereviseerde telefoons. Op dit moment staan de activiteiten van deze bedrijven op een laag pitje in verband met de volledige focus op Tuned Imports B.V., in 2012 door Jos opgericht. Kenmerkende kwaliteiten van Jos zijn innovatief, vindingrijk, commerciële gerichtheid, financieel inzicht en klantvriendelijk. Jos beschikt over de benodigde vaardigheden van een manager en heeft veel branchekennis.

Onderneming

Activiteiten
Tuned Imports is gespecialiseerd in de import en export van klassieke Amerikaanse en Europese sportauto’s. De kernactiviteit van de onderneming ligt in het vinden van unieke auto deals. Zo richt zij zich met name op de verkoop van Ford Mustangs, klassieke Mercedes SL’s en Chevrolet Corvettes. Deze merken zijn al jarenlang topsellers. In de U.S.A. wordt gewerkt met zogenoemde scouts (7) die op fee basis continu op zoek zijn naar auto’s die niet op internet worden aangeboden. De auto’s die namelijk op internet worden aangeboden zijn een stuk duurder en hier hebben ook andere Nederlandse aanbieders toegang toe. Door te werken met scouts kan men de auto’s voor een scherpe prijs inkopen met als gevolg goede marges. Tevens is men op deze manier niet afhankelijk van vast personeel. Het inkoopproces is het belangrijkste onderscheidende vermogen van de onderneming. 

Import
Tuned Imports verscheept de auto’s in grote aantallen (circa 300 per jaar), waardoor de vervoerskosten per auto laag zijn. Kortingen op de verscheping kunnen hierbij oplopen tot wel 60%. Hierdoor kan de onderneming tegen een concurrerende prijs auto’s verkopen. Nadat de auto’s zijn verscheept, worden deze of direct doorverkocht of eerst door Tuned Imports opgeknapt, dan wel gerestaureerd. Met betrekking tot de restauratie richt men zich voornamelijk op Ford Mustangs. Het plan is om hierin door te groeien en de meeste onderdelen zelf op voorraad te hebben. Door zich verder te gaan specialiseren op Mustang, is het idee dat afnemers Tuned Imports als dé Mustang specialist gaan zien. Hierdoor kan het bedrijf ook service blijven verlenen na aankoop. 

Verkoop
Veel van de geïmporteerde auto’s worden verkocht aan vaste afnemers, maar de onderneming maakt voor de verkoop ook regelmatig gebruik van veilinghuizen, zoals Catawiki. Volgens Catawiki zijn de ervaringen omtrent Tuned Imports positief, blijkende uit een feedbackscore van 97% (218 beoordelingen). Een groot deel van de auto’s wordt verkocht aan Belgische, Franse en Duitse afnemers. In deze landen zijn de regels een stuk milder dan in Nederland. Omdat de prijzen vaak een stuk lager liggen, trekt Tuned Imports ook wederverkopers aan. Er is sprake van een relatief snelle omlooptijd van de (voorverkochte) voorraad van zo’n 2 maanden nádat de auto in Nederland is aangekomen.

Missie, visie en/of doelstelling
De missie van Tuned Imports is om klassieke auto’s uit de U.S.A. en Europa te blijven verkopen door 100% achter haar producten te staan. De komende jaren wil men zich meer richten op unieke auto’s die elders nauwelijks zijn te verkrijgen. Zo heeft men in mei 2016 nog een Lamborghini Jalpa gekocht, waarvan er slechts 410 stuks zijn geproduceerd. Op deze manier wil Tuned Imports een nog bekendere en grotere partij worden in deze niche binnen de autobranche. Om deze doelen te realiseren gaat Tuned Imports moderniseren waarvoor deze financiering dient.

Managementstructuur
Tuned Imports is in 2012 opgericht door Jos. Samen met een vast team wordt de onderneming succesvol geëxploiteerd waarbij Jos de algehele leiding heeft. Het team is ontstaan omdat liefhebbers zijn blijven hangen en uiteindelijk in dienst zijn getreden. Hierdoor is er een hecht team ontstaan. Jos is verantwoordelijk voor de in- en verkoop van Tuned Imports. In totaal zijn 2 fte net als Jos ook actief in de verkoop en doen tevens de boekhouding. Verder heeft de onderneming 2,5 fte aan monteurs in loondienst. Mocht Jos tijdelijk uit de roulatie zijn, dan is er een deskundige 2de lijn die hem deels kan vervangen.

Structuur
De onderneming wordt in een meervoudige B.V.-constructie geëxploiteerd. 

Financieringsbehoefte

Investeringsoverzicht

Aankoop bedrijfspand € 1.600.000,-
Verbouwing bedrijfspand € 300.000,-
Inventaris € 120.000,-
Onvoorzien € 100.000,-
Werkkapitaal € 516.000,-
Totale investeringsbehoefte € 2.636.000,-
Eigen middelen Tuned Imports B.V. € 236.000,-
Rabobank * € 2.000.000,-
Lening via Collin Crowdfund € 400.000,-

Leenbedrag: € 400.000,-
Rente: 7,0%
Looptijd: 60 maanden, lineaire maandelijkse aflossing

* De Rabobank zal haar financiering verstrekken met een looptijd van 120 maanden. De door Rabobank bedongen zekerheden zijn:

 • 1ste hypotheek ter hoogte van € 1.600.000,- op het aan te kopen bedrijfspand
 • 1ste pandrecht op de inventaris, voorraad en debiteuren
 • 1ste pandrecht op de af te sluiten overlijdensrisicoverzekering met een verzekerd bedrag van € 500.000,-
 • Een persoonlijke borgstelling van de heer J. Spinhoven ter hoogte van € 50.000,-
 • Een geconsolideerde vermogensverklaring van 30% 

Risico

Specifieke branche- / ondernemingsrisico’s

 • Koersrisico van US Dollar; met de huidige Dollarkoers is het voor Tuned Imports lastiger om auto’s te vinden voor een aantrekkelijke prijs. Dit risico wordt beperkt door het feit dat alle kopers uit de eurolanden dit probleem ondervinden. De prijs zal dan ook (vertraagd) meegroeien met de Dollarkoers.
 • Veiligheidsrisico; de auto’s die worden verkocht worden veelal gezien als een verzamelobject en zijn dan ook gewilde objecten. In het pand worden beveiligingscamera’s opgehangen en een alarm geplaatst. Voor de uitgang zullen parkeerpalen worden geplaatst waardoor niet gewenste bezoekers niet kunnen binnenrijden. Buiten wordt er verlichting met sensoren geplaatst. Alle eigendomsbewijzen worden veilig bewaard in een brandveilige kluis.
 • Voorraadrisico; bij aankoop van de voorraad is deze vaak al verkocht. Zo niet dan is er de ervaring dat vaste afnemers de auto willen kopen. De omlooptijd van de voorraad bedraagt ruim 5 maanden, waarvan er 3 maanden nodig zijn om een auto uit de U.S.A. in Nederland aan te laten komen. De tijdsduur van het moment van opknappen tot daadwerkelijke oplevering duurt slechts 2 maanden.

Zekerheden en voorwaarden Collin Crowdfund

 • De debiteuren zijn Tuned Imports B.V., Spinhoven Vastgoed Beheer B.V., GSM Deal B.V., Media Center Rotterdam B.V. en Spinhoven Invest Holding B.V.
 • Een te vestigen hypotheek van € 500.000,- als 2e in rang op het bedrijfspand met een bedrijfshal, autoshowroom en een kantoor, plaatselijk bekend als Fokkerstraat 505 en 505A, 3125 BD in Schiedam. Uit het taxatierapport (22-5-2016) blijkt een marktwaarde na voltooiing renovatie van € 1.780.000,- k.k. Het bedrijfspand wordt voorbelast met een 1e hypotheek van de Rabobank ter hoogte van € 1.600.000,-. * 
 • De heer J. Spinhoven geeft een persoonlijke borgstelling af voor € 275.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment morele waarde.
 • Ter handhaving van de solvabiliteit is een niet-onttrekkingsverklaring overeengekomen. Deze houdt in dat er geen onttrekkingen aan het vermogen van Spinhoven Invest Holding B.V. mogen plaatsvinden, zolang de solvabiliteit (werkelijk eigen vermogen ten opzichte van het balanstotaal conform berekening Collin Crowdfund) 30% of lager is.

* In de hypotheekakte van Collin Crowdfund zal een standstill periode worden opgenomen van 9 maanden. Deze houdt in dat Collin pas gerechtigd is tot uitwinning gedurende de standstill periode met schriftelijke toestemming van de Rabobank of na afloop van de standstill periode. Deze standstill periode start indien Collin Rabobank schriftelijk in kennis stelt van haar voornemen tot uitwinning. De hypothecaire inschrijving voor de Collin investeerders wordt gerealiseerd door de Stichting Zekerhedenagent Collin Crowdfund.

Dun & Bradstreet
Tuned Imports en Spinhoven Invest Holding B.V. worden gekwalificeerd met een Laag risico. Spinhoven Vastgoed Beheer B.V. en GSM Deal B.V. worden gekwalificeerd met een Verhoogd risico. Media Center Rotterdam wordt gekwalificeerd met een Aanzienlijk risico. Voor de aanvraag hanteren wij de score Verhoogd risico.

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. De Collin Credit Score is mede gebaseerd op de definitieve geconsolideerde en vennootschappelijke jaarcijfers 2015 en 2016 van Spinhoven Invest Holding B.V. c.s., een 12maands liquiditeitsprognose, een exploitatieprognose tot en met 2018 en een voorraadlijst per 31-12-2016. De overall Collin Credit Score bedraagt Goed.

Rentabiliteit
Voor 2017 bedraagt de verwachte geconsolideerde omzet € 3.020.000,-. In 2017 zijn de huurkosten weggevallen. Hiervoor in de plaats komen er onder andere hogere rentelasten en afschrijvingen in de exploitatie. De verwachte genormaliseerde cashflow 2017 komt hiermee uit op € 308.000,-. Het verwachte netto cashflow overschot komt uiteindelijk uit op ruim 50% (Goed). In 2016 is er een geconsolideerde omzet gerealiseerd van € 2.341.000,-. Door een verbetering van de brutowinstmarge is de genormaliseerde cashflow gestegen naar € 257.000,-. Het netto cashflow overschot komt uit op 86% (Excellent), mede door het feit dat de onderneming tot dusverre niet met lang vreemd vermogen is gefinancierd en er slechts een beperkt bedrag aan (vervangings-) investeringen heeft plaatsgevonden. In 2015 is er een geconsolideerde omzet gerealiseerd van € 2.358.000,- met een genormaliseerde cashflow van € 177.000,- en een netto cashflow overschot van 87% (Excellent). Wij kwalificeren de score voor rentabiliteit als Goed.

Solvabiliteit
De geconsolideerde solvabiliteit in 2016 bedraagt 49% (Excellent) op een balanstotaal van € 1.532.000,-. Na realisatie van de prognose 2017 en na kredietverlening en aankoop pand zal de solvabiliteit naar verwachting uitkomen op 29% (Ruim voldoende) op een verwacht balanstotaal van € 3.413.000,-. Wij beoordelen de Solvabiliteit op Ruim voldoende.

Liquiditeit
De current ratio (vlottende activa/ vlottende passiva) per ultimo 2016 bedraagt 1,9 (Excellent). In 2017 is de verwachting dat de current ratio zal uitkomen op ruim 1,7 wat nog steeds een score Excellent zou opleveren. Echter; omdat de vlottende activa voor een groot gedeelte bestaat uit (courante) voorraad staat de quick ratio wel onder druk. Vandaar dat wij de score voor Liquiditeit voorzichtigheidshalve afwaarderen naar Goed.

Samenvattend
Rentabiliteit: Goed
Solvabiliteit: Ruim voldoende
Liquiditeit: Goed
Overall: Goed

Extra beloning

 • Bij een investering van € 500,- ontvangt de investeerder een zakhorloge met daarop afgebeeld een Ford Mustang.
 • Bij een investering van € 1.000,- of € 1.500,- ontvangt de investeerder een metalen reclamebord met daarop afgebeeld een Ford Mustang.
 • Bij een investering van € 2.000,- of meer ontvangt de investeerder een schaalmodel (1/32) van de bekendste Ford Mustang.

De voucher zal digitaal worden verzonden via Collin Crowdfund, aangezien de investeerders anoniem zijn ten opzichte van elkaar en de ondernemer.

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-8825 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
01-03-2017 om 20:42
investeerder-32824 heeft € 500 geïnvesteerd.
01-03-2017 om 20:23
investeerder-2057 heeft € 500 geïnvesteerd.
01-03-2017 om 20:21
investeerder-27522 heeft € 500 geïnvesteerd.
01-03-2017 om 20:12
investeerder-16386 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
01-03-2017 om 20:06

Reacties

Investeerder – 32309
20-02-2017 15:48
Heel mooi project!

Investeerder – 32195
22-02-2017 14:32
Prachtig om te zien dat er iemand is die op deze bijzondere wijze prachtige oude auto’s een tweede leven gaat geven.

Investeerder – 29597
01-03-2017 11:27
De Dun & Bradstreet score wordt in de tekst als ‘laag’ weergegeven, in de grafiek als ‘verhoogd’. Wat is het?

Collin Crowdfund
01-03-2017 11:50
Beste investeerder, dank voor uw vraag. In de pitch geven wij de individuele D&B kwalificaties aan van alle afzonderlijke entiteiten die als debiteur worden meeverbonden aan deze financiering. Ondanks het gegeven dat zowel de moeder, Spinhoven Invest Holding B.V., als de dochter Tuned Imports B.V. worden gekwalificeerd met een Laag risico, achten wij het voorzichtigheidshalve passend om voor deze aanvraag uit te gaan van een Verhoogd risico. Dit in verband met de D&B kwalificaties van de overige dochters.
Investeerder – 10128
01-03-2017 14:21
“Tuned Imports B.V. is momenteel een van de grootste verkopers van klassieke auto’s in Nederland” Inmiddels een website gevonden maar daar staat zeer weinig op en wat erop staat is verkocht; geen voorraad dus in Nederland lijkt het. http://www.tunedimports.nl/index.php Graag vermelding hiervan om zicht te krijgen op activiteiten.

Investeerder – 19372
01-03-2017 16:32
Beste investeerder, dank voor uw vraag.
De website wordt momenteel niet bijgehouden omdat de auto’s via andere kanalen worden verkocht. De bedoeling is om dit in de toekomst wel te veranderen, een stuk van de leningsaanvraag zal ook voor dit doeleinde worden gebruikt (zie begroting).

Ondernemer


Jos Spinhoven

Crowdfund Coach


Johan Mol & Leon Westmaas