15087

Vai Vai Vespa

€ 175.000  |  7,0% rente  |  48 maanden  Investeerders: 106
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

24 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Minimaal risico
Collin
Credit Score
Goed
Deze leningaanvraag is op 30-06-2015 in 4 uur volgeschreven door 106 investeerders

Samenvatting

Vai Vai Vespa Rotterdam is de eerste franchisevestiging van het Vai Vai Vespa concept. Het concept is ontwikkeld door MotoConcepts B.V. en de rechten zijn ondergebracht bij Vai Vai Vespa B.V., de franchisegever.

Het Vai Vai Vespa concept is te omschrijven als een retail concept waarbij fun, food, fashion en mobiliteit samen komen, gekoppeld aan een uitmuntende serviceverlening. Centraal thema binnen het concept is ‘la dolce vita’, de bekende typering van de Italiaanse lifestyle. De Vai Vai Vespa store is een combinatie van een eigentijdse Italiaanse urban espresso- en paninibar en tegelijkertijd een Vespa originele scooters en accessoires boutique. De inrichting wordt volledig op maat ontworpen en sluit qua vormtaal volledig aan op het Vai Vai Vespa online communicatie platform.

De eerste franchise vestiging wordt gevestigd in het centrum van Rotterdam, op de Jonker Fransstraat die het in opkomst zijnde Oude Noorden verbindt met de uiterst populaire Meent. De huidige scooterspeciaalzaak Allbikes wordt hiertoe grondig verbouwd. Vai Vai Vespa zal voor 50% deelnemen in Allbikes waarbij tevens de naam statutair wordt gewijzigd in Vai Vai Vespa Rotterdam B.V.

Financieringsbehoefte

Om de eerste Vai Vai Vespa vestiging in Rotterdam te kunnen openen is er geld benodigd om te kunnen investeren in verbouwingen, apparatuur, inventaris, voorraden, inrichting en werkkapitaal. De totale investeringsbegroting bedraagt € 450.000,- (incl. BTW). De deelnemende franchisenemer (Allbikes B.V., eigenaar M.A. Verschuren) brengt € 175.000,- in contanten en assets in. De huidige rekening courant faciliteit van Allbikes B.V. van € 100.000,- gaat in overleg met ABN Amro Bank Rotterdam over op Vai Vai Vespa Rotterdam B.V. Voor het resterende deel wenst Vai Vai Vespa B.V. via Collin Crowdfunding een financiering. Leenbedrag € 175.000,-. Looptijd 48 maanden, met een maandelijke lineaire aflossing. Het rentepercentage bedraagt 7%, gedurende de gehele looptijd van de lening.

Structuur

Vai Vai Vespa B.V. is de onderneming die de wereldwijde licentie van de franchiseformule in bezit heeft. De aandelen van Vai Vai Vespa B.V. zijn voor 100% in handen van Egbert Egbers Holding B.V. 

Risico

De Dun & Bradstreetscore kwalificeert een minimaal risico voor Egbert Egbers Holding B.V.. De Collin Credit Score is goed. De lening zal worden aangegaan door Vai Vai Vespa B.V. en Egbert Egbers Holding B.V. Egbert Egbers zal een persoonlijke borgstelling afgeven voor het gehele bedrag van de lening. Binnen Egbert Egbers Holding is voldoende vermogen, echter zijn onvoldoende liquide middelen beschikbaar.

Video Pitch

Leendoel

De financiering ter hoogte van € 175.000,- wordt aangewend voor de opening van de eerste Vai Vai Vespa vestiging in Rotterdam. De vestiging in Rotterdam zal dienen als flagship store en als voorbeeld voor toekomstige vestigingen. De verwachte openingsdatum is medio november 2015.

Ondernemer

Egbert Egbers (geboren 1970) is een ervaren sales en marketingcommunicatie specialist die middels Egbert Egbers Holding B.V. mede-eigenaar (8%) is van REVzone B.V., het moeder bedrijf van het uiterst succesvolle motorkledingmerk REV’IT!. De afgelopen 15 jaar was de heer Egbers verantwoordelijk voor de sales en marketing strategie van het bedrijf. Hij is daarnaast eigenaar van Moto Consult B.V. (100%) (marketing strategie & brand architecture consultancy voor derden) en eveneens van Moto Concepts B.V. (100%).

Binnen Moto Concepts ontwikkelt de heer Egbers nieuwe retail en brand concepten. Eén van de binnen Moto Concepts ontwikkelde concepten is de franchise formule Vai Vai Vespa. De marketing en communicatie van Vai Vai Vespa wordt exclusief verzorgd door Moto Concepts tegen een vaste maandelijkse fee van 2,5% van de omzet. Hierbij moet vooral worden gedacht aan het verzorgen van alle content ten behoeve van het online community platform en event marketing activiteiten.

Onderneming

Egbert Egbers Holding B.V. start een nieuwe onderneming; Vai Vai Vespa B.V., de IP rechthebbende en eigenaar van het Vai Vai Vespa concept en daarmee de Franchisegever. Vai Vai Vespa B.V. zal voor 50% deelnemen in Allbikes B.V., dat wordt hernoemd tot Vai Vai Vespa Rotterdam B.V. De overige 50% wordt eigendom van de huidige eigenaar (M.A. Verschuren Holding B.V.) van Allbikes B.V., een bestaande Vespa dealer (www.allbikes.nl en www.vespalifestyle.nl). Het huidige Allbikes tweewielerbedrijf zal worden getransformeerd tot Vai Vai Vespa Rotterdam, waarbij de huidige eigenaar en zeer ervaren tweewieler detaillist, de heer Verschuren samen met zijn zoon de scepter zal zwaaien. 

Franchisegever
Het Vai Vai Vespa concept is ontwikkeld door Moto Concepts B.V., onderdeel van Egbert Egbers Holding B.V. Het concept is schaalbaar en leent zich binnen de Benelux voor vijf vestigingen. Toekomstige Vai Vai Vespa vestigingen zijn gepland in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Antwerpen, telkens in samenwerking met ervaren, lokale tweewieler ondernemers. Daarna kan het concept worden uitgebreid naar andere landen zoals Frankrijk en England. 

Concept Vai Vai Vespa
Vespa is een wereldberoemd merk op tweewieler gebied. Het spreekt de consumenten aan vanwege de rijke historie, het ‘dolce vita’ gevoel, het originele Italiaanse design, het modieuze karakter en niet te vergeten de kwaliteit. Op een Vespa schijnt altijd de zon en ben je een modieus, vrolijk onderdeel van het stadse straatbeeld.

De look en feel van de huidige dealer bedrijven doen geen recht aan het beeld dat klanten hebben bij Vespa. De setting waarin het merk door de meeste bromfietsbedrijven wordt aangeboden is al jaren hetzelfde en sluit niet aan bij de Italiaanse identiteit van het merk en de merkbeleving door de klant. Bij Vai Vai Vespa wordt je lid van de Vespa Community en heb je allerlei voordelen via het Amici netwerk. Je koopt je Vespa in een boutique en je ontvangt de service die bij een premium merk past. De winkel bestaat voor 50% uit een espresso- en panini bar (powered by Lavazza koffie) en voor 50% uit een boutique-showroom, waar je je Vespa customised zoals jij hem wilt hebben. Het Vai Vai Vespa Team ontzorgt je volledig. We halen je namelijk op als je met pech langs de weg staat, 24 uur per dag, je krijgt direct vervangend vervoer en je gerepareerde Vespa wordt bij je thuisgebracht of zelfs op je werk afgeleverd. In het café profiteer je als ‘Amico’ van de beste koffie en panini tegen een vrienden/‘amici’ prijs. Uiteraard is er gratis Wi-Fi en zien we je graag samen met je vrienden verschijnen. Je komt ons tegen op events, we organiseren diverse activiteiten zoals ride-outs waar je via ons social media network en ons eigen community platform van op de hoogte wordt gebracht. Bij Vai Vai Vespa vind je ook de meest uitgebreide collectie original Vespa accessoires en merchandise in de Benelux. 

Vai Vai Vespa is een formule waarbij de franchisegever mede investeert in de franchise vestiging. De directe betrokkenheid en het gezamenlijke belang garanderen operationele continuïteit en de beste waarborg met betrekking tot de beoogde uitstraling en het uitrollen van het concept alsmede de kwaliteit van de marketing communicatie uitingen.

Vai Vai Vespa B.V., de franchise gever neemt telkens voor 50% (maximaal) deel in de lokale franchise vestigingen. De vestigingen betalen een maandelijkse franchise fee (1% van de omzet) aan de franchise gever Vai Vai Vespa B.V.

De vestigingen worden operationeel gemanaged door de lokale partners; ervaren ondernemers op het gebied van de verkoop en servicing van gemotoriseerde tweewielers. Er wordt geen direct inkomen of management fee onttrokken aan de franchise vestiging door Egbert Egbers of Egbert Egbers Holding B.V. 

Doelgroep
De klant van Vai Vai Vespa is de mode bewuste urban commuter die waarde hecht aan design, kwaliteit, service en een persoonlijke benadering. Bij Vai Vai Vespa worden al je verwachtingen waargemaakt en mogelijk zelfs overtroffen. De uitmuntende service gaat er voor zorgen dat de klant Vai Vai Vespa binnen zijn eigen netwerk promoot. De klantwaardering, tot uiting komend in positieve reviews en aanbevelingen is de krachtigste marketing communicatietool. De B2B klantenbase wordt eveneens overgenomen van Allbikes B.V. Onder deze klanten zijn veel bekende Rotterdamse ondernemers zoals Herman den Blijker, maar ook bedrijven als Roteb en Eneco. 

Locatie
De eerste vestiging zal op de huidige locatie (120m2 showroom) van Allbikes B.V. worden geopend, aan de Jonker Fransstraat te Rotterdam. De Jonker Fransstraat verbindt de populaire Meent met het sterk in opkomst zijnde Oude Noorden, en is tevens een belangrijke toegangsweg tot het centrum. De centrale werkplaats en opslagruimte bevinden zich aan het Lombardhof aan de achterzijde van het winkelpand. De locatie behoort tot het centrum van Rotterdam en zal – in het seizoen (april t/m oktober) 7 dagen per week geopend zijn. Parkeren kan voor de deur of in de directe omgeving. 

Concurrentiepositie
Het huidige Allbikes vestiging is één van de twee officiële Vespa dealers in Rotterdam. De andere dealer bevindt zich op Rotterdam Zuid. Enkel authorised Vespa dealers hebben direct toegang tot de originele accessoires, onderdelen en merchandise. Er is een grijs circuit maar hier zijn de marges ontoereikend. Een sterk punt betreft de uitstekende reputatie van de werkplaats, waar drie monteurs full time werkzaam zijn, die ondersteund worden door een after sales manager. 

Structuur

Financieringsbehoefte

De totale financieringsbehoefte om Allbikes te transformeren naar Vai Vai Vespa Rotterdam is € 450.000,- waarbij een huidige rekeningcourant van ABN AMRO ter hoogte van € 100.000,- is inbegrepen. De huidige eigenaar van Allbikes, brengt tevens € 175.000,- in de vorm van contanten en assets (tegen boekwaarde) in. Het restant ter hoogte van € 175.000,- wenst men via Collin Crowdfund te financieren.

De totale investeringen en aan te schaffen middelen zijn als volgt verdeeld:

Overname voorraden Allbikes (voorraad goederen) € 98.000,-
Investering in corporate identity, interieur & marketing-communicatie platform € 115.000,-
Overname en investering in Equipment Workshop & Office € 75.000,-
Werkkapitaal € 162.000,-
Totaal € 450.000,-
Inbreng M.A. Verschuren Holding (Allbikes) € 175.000,-
Rekening courant faciliteit ABN Amro € 100.000,-
Lening via Collin Crowdfund  € 175.000,-

Leenbedrag: € 175.000,-
Looptijd: 48 maanden, lineaire aflossing
Rente: 7%
Zekerheden:
– persoonlijke borgstelling E. Egbers ter hoogte van € 175.000,-.

Cijfermatige onderbouwing
De opening van Vai Vai Vespa Rotterdam (franchisenemer) staat gepland voor eind november 2015. Voor het eerste volledige boekjaar word een omzet begroot van € 1.445.000,-, oplopend in het tweede jaar naar € 1.670.000,- bij een bruto marge van 33% (ervaringscijfers). Dit moet resulteren in een netto winst voor vennootschapsbelasting van € 54.500,- en een winst voor afschrijving van € 92.500,-.

Risico

  • De lening wordt geadministreerd op Egbert Egbers Holding B.V. en Vai Vai Vespa B.V.
  • Egbert Egbers Holding B.V. genereert in boekjaar 2015 uit haar eigen activiteiten (dividend en resultaat deelnemingen) al ruim voldoende cashflow om de jaarlijkse financieringslasten van Vai Vai Vespa B.V. begroot op ruim €50.000,- te bekostigen. Er wordt geen direct inkomen of management fee onttrokken aan de franchisevestiging door Egbert Egbers of Egbert Egbers Holding B.V.
  • Vai Vai Vespa B.V. ontvangt van Vai Vai Vespa Rotterdam B.V. het eerste jaar circa € 85.000,- aan baten (waarvan eenmalig € 20.000,- tegenover een financieringsverplichting van ruim € 50.000,- bij Collin Crowdfund).
  • Egbert Egbers Holding B.V. heeft (inclusief bijdrage Vai Vai Vespa B.V.) voor boekjaar 2016 een zeer conservatieve prognose voor 2016 afgegeven.
  • De geconsolideerde vrije kasstroom van de debiteur na financiering is ruimschoots voldoende om de aflossingsverplichtingen van de lening van circa € 50.000,- in het eerste jaar te bekostigen.
  • De heer Egbert Egbers zal een persoonlijke borgstelling ter hoogte van € 175.000,- afgeven. De vermogenspositie (w.o. het aandelenbelang in REVzone B.V.)  van de heer Egbers is zodanig dat hij ook goed is voor de borgstelling.

Dun & Bradstraat score
De Dun & Bradstreetscore rapporteert een minimaal risico voor Egbert Egbers Holding B.V.

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score die is berekend op basis van een mix van solvabiliteit, rentabiliteit en liquiditeit. De Collin Credit Score is gebaseerd op de jaarcijfers van Egbert Egbers Holding B.V. gecombineerd met prognose 2016 van Vai Vai Vespa B.V. De prognose van Vai Vai Vespa B.V. en de franchisenemer Vai Vai Vespa Rotterdam B.V. achten wij realistisch, gezien het feit dat een substantieel deel van de prognoseomzet al wordt gerealiseerd door All Bikes B.V.

Rentabiliteit
De geconsolideerde exploitatie geeft meer dan voldoende ruimte voor bekostiging van de financieringslasten. De vrije cashflow (na financieringslasten) bedraagt maar liefst minimaal € 74.000,- op jaarbasis. Dit impliceert een excellent, maar wordt voorzichtigheidshalve gewaardeerd op goed.

Solvabiliteit
Het huidige risicodragend vermogen bedraagt ruim € 250.000,- en zal door verdere winsttoevoeging dit jaar stijgen naar minimaal 60% van het balanstotaal. Gecorrigeerd na investering levert dit een score goed op.

Liquiditeit
Gelet op de beperkte eigen inbreng is er bij aanvang nog sprake van een beperkte liquiditeitspositie. Na toevoeging van de winst over het boekjaar 2015 van Egbert Egbers Holding B.V. is er al sprake van een ontspannen liquiditeitspositie welke verder in de loop van volgend jaar substantieel zal verbeteren. Score: Voldoende 

Samenvattend:
Rentabiliteit: goed
Solvabiliteit: goed
Liquiditeit: voldoende
Overall: goed

Extra beloning

Bij een inschrijving vanaf € 1.000,- ontvangt de investeerder een waardebon die recht geeft op een korting van 5% bij aanschaf van een Vespa scooter, gedurende de looptijd van de investering. 

De waardebon zal worden verzonden via Collin, aangezien de investeerders anoniem zijn ten opzichte van elkaar en de ondernemer.

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

Anonieme investeerder heeft € 500 geïnvesteerd.
30-06-2015 om 13:30
Anonieme investeerder heeft € 500 geïnvesteerd.
30-06-2015 om 13:28
Anonieme investeerder heeft € 500 geïnvesteerd.
30-06-2015 om 13:18
Anonieme investeerder heeft € 3.000 geïnvesteerd.
30-06-2015 om 13:13
Anonieme investeerder heeft € 1.000 geïnvesteerd.
30-06-2015 om 13:09

Reacties

Investeerder – 6120
30-06-2015 10:49
Hoe schatten jullie de ontwikkeling m.b.t. de regelgeving in op het gebied van het weren van vervuilende scooters in Rotterdam?

Ondernemer
Egbert Egbers

Marinus Verschuren

Crowdfund Coach


Johan Mol & Leon Westmaas