21727

Vesting Hotel Naarden

€ 200.000  |  6,0% rente  |  60 maanden  Investeerders: 185
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

3 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Verhoogd risico
Collin
Credit Score
Goed
Deze leningaanvraag is op 7-07-2016 in 1 uur volgeschreven door 185 investeerders

Samenvatting

Vestingbewoners Wachter Muller (45) en zijn vriendin Tessa Oosthuizen (42) komen uit de hotelwereld en hebben enthousiaste reacties en ondersteuning gekregen van de gemeente Naarden, ondernemers en bewoners voor hun plannen voor het Vesting Hotel: ‘Prinsheerlijk logeren in de mooiste Vestingstad!’ 

Het Vesting Hotel wordt een kleinschalig boutiquehotel waar goede service en kwaliteit worden geleverd tegen betaalbare prijzen. Een toegankelijke ontmoetingsplaats voor iedereen voor een hapje of een drankje. Daarnaast biedt het hotel gelegenheid voor lezingen, signeersessies en overige culturele bijeenkomsten.

Het hotelinitiatief wordt in Naarden e.o. breed maatschappelijk ondersteund door de gemeente, ondernemers en bewoners. Bijzonder zijn de maatschappelijke functies die voor Naarden Vesting en haar bewoners belangrijk zijn zoals een bibliotheeksteunpunt, openbare toiletten en afhaalpunt voor pakketjes. Daarnaast zal het hotel een actieve rol spelen bij de organisatie en facilitering van evenementen zoals het Sinterklaasfeest, Fotofestival en de Vestingzondagen. 

Het Vesting Hotel is gelegen op een zeer prominente locatie, hartje Naarden Vesting, direct tegenover de Grote Kerk. Hier worden diverse evenementen georganiseerd die landelijke bekendheid genieten. Een voorbeeld is de jaarlijkse Matthäus-Passion, die door tal van prominenten wordt bezocht. Aan de overzijde van de straat bevindt zich het oude stadhuis uit 1601 en in de directe omgeving zijn vele andere cultuurhistorische bezienswaardigheden. Op een steenworp afstand ligt Het Arsenaal van Jan des Bouvrie.

Gastvrijheid, stabiliteit en continuïteit staan altijd bovenaan. Het Vesting Hotel biedt tegenwicht aan de grote, onpersoonlijke hotels in de omgeving en speelt ook een actieve rol in de samenleving en de activiteiten die van Naarden zo’n aantrekkelijke en levendige stad maken. De bereikbaarheid is prima, het hotel ligt 2 km van de A1 en Amsterdam, Amersfoort, Almere, Hilversum en Utrecht zijn binnen 20 minuten te bereiken. Het dichtstbijzijnde treinstation is Naarden-Bussum op 15 minuten loopafstand. Elk kwartier rijden bussen van Naarden Vesting naar het station.

Financieringsbehoefte

De totale investeringsbehoefte is € 375.000,- waarvan € 175.000,- zelf ingebracht wordt door de aandeelhouders. De overgebleven € 200.000,- is de gevraagde financiering via Collin. De rente is 6% en de looptijd is 60 maanden met een lineaire maandelijkse aflossing en rentebetaling.

Structuur

De activiteiten van het Vesting Hotel worden geëxploiteerd volgens onderstaande structuur. De hotelexploitatie zal worden gevoerd door Vesting Hotels B.V. Vesting Hotels B.V. wordt bestuurd vanuit de personal holding van Wachter Muller (Moondance B.V.). Het vastgoed is ondergebracht in Vesting Hotel C.V., een specifiek hiervoor opgerichte vastgoed vennootschap.

Risico

De Dun & Bradstreet Score kwalificeert een Verhoogd risico, aangezien het een recent opgerichte B.V. betreft. De Collin Credit Score is gebaseerd op het eerste jaar uit het businessplan (prognose 2016) en heeft de kwalificatie Goed.

Video Pitch

Leendoel

Vesting Hotels B.V. in Naarden wil een financiering aantrekken van € 200.000,- via Collin. Deze financiering zal worden gebruikt voor investeringen in de inrichting van het hotel en als werkkapitaal. 

Ondernemer

Wachter Muller (45) is afgestudeerd aan de Hotel Management School Leeuwarden. Tussen 1996 en 2006 is hij actief geweest in de zakelijke dienstverlening. De eerste jaren als Marketing Manager Benelux bij Dorint Hotels, daarna als Director of Marketing bij Golden Tulip Hotels International. Ook werkte hij als Channel Manager bij Budget Rent a Car en als Concept- en Marketing Manager bij Robert Bosch. In al die functies was Muller verantwoordelijk voor de uitgangspunten, invulling, uitrol en vermarkting van nieuwe vestigingen. Sinds 2006 heeft Muller een marketingbureau en leidt hij diverse nationale- en internationale marketingtrajecten.

Tessa Oosthuizen (42) is ook afgestudeerd aan de Hotel Management School in Leeuwarden en heeft in diverse hotelfuncties gewerkt als Marketing Coördinator, Sales Manager en Reservations Manager. Na een korte uitstap naar ABN en Fortis keerde ze opgelucht terug in de hotellerie als Reservations Manager Banqueting.

Tessa en Wachter wonen sinds 2003 in Naarden, op nog geen 108 meter van het hotel. Ze hebben een zoon en een dochter van bijna 4 en net 2 jaar. 

Walter Fett (44) is bedrijfseconoom en heeft veel ervaring in vastgoed en vastgoedontwikkeling. Hij is betrokken bij het gehele project en heeft ook de aankoop en de financiering van het pand in Naarden Vesting gemanaged. Tot 2005 heeft hij voor Stone Hedge Investments en later Global State Investments diverse ontwikkelingsprojecten in Spanje, Duitsland en Midden-Europa opgezet en onder beheer gehad. Sinds 2005 is Walter zelfstandig vastgoedondernemer en actief in vastgoed en vastgoedontwikkeling in Nederland.

Onderneming

Unieke Locatie 
Het Vesting Hotel wordt gerealiseerd in een gemeentelijk monument uit 1912 en krijgt 12 kamers en 2 suites. De suite met uitzicht op de Grote Kerk en het historische stadhuis springt het meeste in het oog. De kamers variëren in grootte van 18 tot 23 m2, de suites zijn 34 en 48 m2. Het pand is het voormalige stadsarchief en politiebureau op de hoek Markstraat/Raadhuisstraat pal tegenover de Grote Kerk. Deze kerk geniet landelijke bekendheid vanwege de jaarlijkse Matthäus-Passion die door tal van prominenten wordt bezocht.

Op de begane grond komt de Vesting Lounge, de huiskamer van Het Gooi. Hier kunnen zowel hotelgasten als passanten en bewoners de hele dag terecht voor een drankje en wat te eten. We noemen het Fast Casual Dining: kleine, gezonde en betaalbare hapjes. Voor het meer traditionele dineren werkt Vesting Hotel Naarden graag samen met de vele lokale restaurants.

Op de begane grond komt ook een tweede Vesting Lounge die wat meer rust biedt en ook gereserveerd kan worden voor vergaderingen en bijeenkomsten tot 12 personen. Kinderen krijgen hun eigen plek in de (geluidsdichte) kids room. Zo kunnen de ouders rustig wat eten of drinken op een charmante plek terwijl de kinderen een eigen speelplek hebben. Op termijn zal het hotel ook een aantal publieksfuncties krijgen zoals het afhalen van paspoorten, rijbewijzen, medicijnen en pakketjes, maar ook een bibliotheekfunctie en een grote platenkast voor de platenspelers op de kamer.

Voor het hotel komt het meest prominente terras van Naarden Vesting, namelijk in het stadshart, tegenover de Grote Kerk en naast het historische stadhuis. Het hotel zit tussen 4 en 5 sterren in op basis van de service en faciliteiten.

Toen in 2013 bekend werd dat het pand zou worden verkocht heeft Wachter Muller een plan ingediend voor het Vesting Hotel. Dat werd positief ontvangen door de gemeente, de vestingbewoners en de ondernemers. Hierop heeft Wachter besloten door te zetten en het project samen met Walter Fett vorm te geven. De vergunning voor de verbouwing is inmiddels verkregen en het pand wordt momenteel tot hotel verbouwd. De opening van het hotel wordt in het najaar van 2016 verwacht.

Wachter Muller wordt als Algemeen Directeur en gezicht van het hotel verantwoordelijk voor de gehele bedrijfsvoering, Tessa Oosthuizen zal op de achtergrond voornamelijk Sales en Reserveringen voor haar rekening nemen.

Markt
De markt voor hotels is gunstig en groeit. In de omgeving van Naarden Vesting zijn geen hotels met een vergelijkbaar aanbod te vinden. In Naarden, Huizen en omgeving is het aanbod beperkt. In Naarden Vesting is op dit moment geen hotel. De markt voor een hotel als Vesting Hotel is gunstig en groeit met name voor kleine hotels (< 50 kamers). (Bron: KPMG Hospitality Benchmark.)

Naarden Vesting biedt het hele jaar door diverse kleine en grote evenementen en initiatieven. Ook trekken de Vestingrondvaarten, torenbeklimmingen, de Grote Kerk, de Vestingwallen en de muurgedichten doorlopend publiek. Naarden Vesting is het gehele jaar door geliefd bij toeristen, dagjesmensen en kunstliefhebbers, maar ook bij zakenmensen en mensen uit de omgeving die afkomen op de diverse restaurants en vele evenementen zoals de Vestingzondagen en de massaal bezochte Sinterklaasintocht. De bekendste evenementen zijn de Matthäus-Passion in de Grote Kerk, het Fotofestival en de World Press Photo tentoonstelling die landelijke bekendheid hebben.

Visie
Op grond van hun vele reizen en uitgebreide ervaring in de hotellerie hebben Wachter en Tessa een visie ontwikkeld die zij graag willen realiseren in het Vesting Hotel. Centraal staat dat het gebodene het geld waard moet zijn, vriendelijk en behulpzaam personeel, prettige service, lekker eten, frisse, schone kamers. Een menselijk en persoonlijk product, geen overdaad maar charmant en goed verzorgd.

Positionering en concurrentiepositie

 • Het Vesting Hotel is gelegen op een toplocatie, hartje Naarden Vesting, de mooiste vestingstad.
 • Kwaliteit van de ondernemers, ervaren in hotellerie en vastgoedontwikkeling.
 • Breed maatschappelijk ondersteund in Naarden Vesting door gemeente, ondernemers en bewoners.
 • Kleinschalig boutiquehotel met maatschappelijke functies.
 • De markt voor dergelijke hotels is gunstig en groeit.

Doelgroepen
Zakelijk
Specifiek degene die niet in een ketenhotel willen logeren en relaties van ondernemers uit de omgeving, bedrijventerreinen en het Mediapark in Hilversum.

Particulier
Speciale gasten van Naarden Vesting, zoals bruidsparen en de bezoekers van evenementen. In samenwerking met o.a. het gemeentehuis, de Grote Kerk, de musea en Het Arsenaal. De individuele toerist die niet in georganiseerd verband reist en family & friends van Vestingbewoners.

Structuur
De activiteiten van het Vesting Hotel worden geëxploiteerd volgens onderstaande structuur. De hotelexploitatie zal worden gevoerd door Vesting Hotels B.V. Vesting Hotels B.V. wordt bestuurd vanuit de personal holding van Wachter Muller (Moondance B.V.). Het vastgoed is ondergebracht in Vesting Hotel C.V., een specifiek hiervoor opgerichte vastgoed vennootschap.

organigram

Financieringsbehoefte

De totale investeringsbehoefte is € 375.000,-* voor de investering in interieur en inrichting van de kamers, keuken en algemene ruimten van het Vesting Hotel en van de Vesting Lounge.

Investeringsoverzicht

Inrichting kamers

€ 182.000,-

Inrichting keuken

€ 50.000,-

Inrichting lounge

€ 29.500,-

Inrichting algemeen

€ 88.500,-

Werkkapitaal en onvoorzien  

€ 25.000,-

Totaal

€ 375.000,-

Eigen vermogen inbreng

€ 175.000,-

Financiering via Collin

€ 200.000,-

Leenbedrag: € 200.000,-
Rente: 6%
Looptijd: 60 maanden, lineaire maandelijkse aflossing

* De kosten van het voortraject, waaronder bijvoorbeeld het opstellen van het businessplan, het uitvoeren van marktonderzoek en overige bijkomende opstart- en vennootschapskosten zijn door Wachter Muller uit eigen middelen voorgefinancierd.  

Risico

De debiteuren zijn Vesting Hotels B.V., Moondance B.V. en Vestingwal B.V.

Zekerheden

 • Persoonlijke borgstelling door Wachter Muller van € 100.000,-. Deze heeft op dit moment vooral morele waarde.
 • Ter handhaving van de solvabiliteit is een non-onttrekkingsverklaring overeengekomen. Deze houdt in dat er geen onttrekkingen aan het vermogen van Vesting Hotels B.V. mogen plaatsvinden, zolang de solvabiliteit (werkelijk eigen vermogen ten opzichte van het balanstotaal conform berekening Collin Crowdfund) 35% of lager is.

Dun & Bradstreet
De Dun & Bradstreet Score kwalificeert een Verhoogd risico, aangezien het een recent opgerichte B.V. betreft.

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit en is berekend op de financiële positie van Vesting Hotels B.V. na financiering. De Collin Credit Score van Vesting Hotels B.V. is gebaseerd op de openingsbalans en de prognose voor 2016 t/m 2018 en komt uit op Goed.

Rentabiliteit
De omzetprognose is gebaseerd op eigen kennis en ervaring en op kengetallen uit landelijke onderzoeken. De unieke locatie in één van de mooiste vestingsteden van Nederland en de nabijheid van Amsterdam zijn een pre. De personeelskosten zijn laag doordat de ondernemer en zijn vriendin werkzaam zijn in het hotel. Het netto cashflow overschot na rente en aflossingsverplichtingen bedraagt volgens de prognose 2016 € 47.000,- in 2017 € 83.000,- en in 2018 € 137.000,-. Dit levert een Excellente score op. Omdat het gaat om een startend bedrijf is de rentabiliteit voorzichtigheidshalve afgewaardeerd naar Goed.

Solvabiliteit
Door Moondance B.V. (Wachter Muller) en Vestingwal B.V. (Walter Fett) zal € 175.000,- eigen vermogen worden ingebracht. Dit betekent bij de start een score die Excellent is. Een score die vastgehouden wordt over heel 2016, 2017 en 2018. Over deze periode stijgt de solvabiliteit naar verwachting van ruim 55% eind 2016 (balanstotaal: circa € 415.000,-) naar ruim 80% eind 2018 (balanstotaal: circa € 605.000,-). De solvabiliteitsscore is derhalve Excellent.

Liquiditeit
Bij de start is de score Excellent met een hoge current ratio (vlottende activa/vlottende passiva). Eind 2016 is de current ratio 2,6. Er is geen rekening gehouden met leverancierskrediet en vooruitbetalingen van gasten en boekingssites. Om deze reden en omdat het een startend bedrijf betreft, is de score voor de liquiditeit voorzichtigheidshalve aangepast naar Goed.

Samenvattend
Rentabiliteit: Goed
Solvabiliteit: Excellent
Liquiditeit: Goed
Overall: Goed

Extra beloning

Bij een investering vanaf € 500 : 

 • 10% korting op de prijs van een twee-persoonskamer (naar wens met een of twee personen) incl. ontbijt. 
 • Een lekkere fles wijn bij elke overnachting.
 • Gratis koffie en thee gedurende de looptijd van de lening.

Bij een investering vanaf € 1.000 : 

 • 15% korting op de prijs van een twee-persoonskamer (naar wens met een of twee personen) incl. ontbijt. 
 • Een lekkere fles wijn bij elke overnachting.
 • Gratis koffie en thee gedurende de looptijd van de lening.
 • Uitnodiging met voorrang bij speciale gelegenheden.

Bij een investering vanaf € 5.000 : 

 • 20% korting op de prijs van een twee-persoonskamer (naar wens met een of twee personen) incl. ontbijt. 
 • 10% korting op eten en drinken.
 • Een lekkere fles wijn bij elke overnachting.
 • Gratis koffie en thee gedurende de looptijd van de lening.
 • Uitnodiging met voorrang bij speciale gelegenheden.

De waardebonnen zullen digitaal worden verzonden via Collin, aangezien de investeerders anoniem zijn ten opzichte van elkaar en de ondernemer.

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-14296 heeft € 2.500 geïnvesteerd.
07-07-2016 om 10:29
investeerder-2440 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
07-07-2016 om 10:27
investeerder-17926 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
07-07-2016 om 10:26
investeerder-17928 heeft € 500 geïnvesteerd.
07-07-2016 om 10:26
investeerder-3599 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
07-07-2016 om 10:26

Reacties

F. den Hartog
27-06-2016 15:45
Succes met dit mooie project!

W.B. Fett
06-07-2016 13:44
Veel dank en graag tot snel !
Investeerder – 18116
01-07-2016 9:21
Volste vertrouwen dat het gaat lukken.

J.V. Dechesne
01-07-2016 12:50
Op naar een bijzondere ontmoetingsplaats in “ons stadje”! Succes.

W.B. Fett
06-07-2016 13:44
Fantastisch dat je mee doet ! we hopen je vaak te zien in het hotel !
Investeerder – 6961
06-07-2016 12:00
Het investeringsoverzicht vermeldt geen huurkosten, kan ik daaruit opmaken dat het pand in eigendom is? Zo niet, waarom wordt hier nergens in de pitch en het investeringsoverzicht melding van gemaakt?

Investeerder – 12236
06-07-2016 14:17
Goedemiddag, huurkosten en overige kosten en opbrengsten komen in de exploitatie tot uitdrukking, niet in de investering. Deze lening is bedoeld voor de investering in Interieur en Inrichting. Vesting Hotels BV huurt het pand. De investering in pand en verbouwing is door de pand eigenaar gedaan. Hopelijk is uw vraag hiermee beantwoord. M.vr.gr. Walter Fett
Investeerder – 2595
07-07-2016 10:23
U schrijft: “De Collin Credit Score van Vesting Hotels B.V. is gebaseerd op de openingsbalans en de prognose voor 2016 t/m 2018 en komt uit op Goed.” Een creditscore op basis van prognoses is wishfull thinking en sluit niet aan bij de gangbare financieringspraktijk. Een starter is per definitie hoog risico, hoe goed een plan ook is. Dat komt niet tot uiting in de te lage rente.

Collin Crowdfund
07-07-2016 10:40
Beste investeerder, Bedankt voor uw reactie. Het gekozen rentepercentage is mede tot stand gekomen in overleg met de ondernemer. Daarnaast is een inschatting gemaakt hoe realistisch de prognoses zijn. Hoewel de score in dit geval inderdaad volledig gebaseerd is op prognoses, zijn deze gedegen onderbouwd en voorzichtig ingestoken. In de pitch is tevens aangegeven dat de score is afgewaardeerd, omdat het een startend bedrijf is. Uiteindelijk is het natuurlijk aan de investeerder om zelf de keuze te maken te willen investeren in dit project met het rentepercentage van 6%.

Ondernemer
Wachter Muller en Tessa Oosthuizen

Crowdfund Coach


Servicedesk