41243

VOF Dagdoni t.h.o.d.n. BackWERK Rotterdam Hoogstraat

€ 340.000  |  8,0% rente  |  60 maanden  Investeerders: 352
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

1 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Laag risico
Collin
Credit Score
Ruim voldoende
Deze leningaanvraag is op 24-01-2022 in 1 uur volgeschreven door 352 investeerders

Samenvatting

BackWERK Rotterdam Hoogstraat wordt een nieuwe franchisevestiging binnen de BackWERK-formule. BackWERK is een bakery-café waarbij gasten in een warme, gezellige omgeving de heerlijke vers bereide gerechten direct kunnen kiezen. BackWERK is een internationale succesformule en opent steeds meer vestigingen in Nederland. 

In Rotterdam hebben Fadi Dagdoni en zijn vrouw Rasha Habboosh met hun VOF al een BackWERK vestiging aan de Korte Lijnbaan en gaat een tweede bakery-café beginnen in de nabij gelegen Hoogstraat. Deze city store wordt begin februari 2022 turn-key (sleutelklaar) overgedragen aan Fadi en Rasha die met hun V.O.F. de franchisepartners worden van de 39ste vestiging in Nederland. 

Invloed coronavirus
BackWERK Rotterdam Hoogstraat gaat in februari 2022 open. De andere vestigingen van BackWERK zijn tijdens de lockdown beperkt open gebleven voor take away. De omzetten van de bestaande vestigingen hebben zich in de zomer van 2021 hersteld en zitten gemiddeld genomen 10% boven een vergelijkbare periode in 2019. Het grootste deel van de bedrijfskosten is variabel en beweegt mee met de omzet. 

Financieringsbehoefte
De totale investering is € 545.600,- inclusief btw. BackWERK Nederland heeft een lening verstrekt van € 84.600,- welke wordt achtergesteld ten behoeve de investeerders van Collin Crowdfund. Verder heeft de verhuurder een investeringsbijdrage verstrekt van € 100.000,-. Met een eigen inbreng van € 21.000,- is de gevraagde financiering via Collin Crowdfund € 340.000,-. De looptijd is 60 maanden waarvan de eerste vier maanden aflossingsvrij. Daarna volgt een lineaire aflossing in 56 maanden. Verder geldt een eenmalige aflossing (zonder extra vergoedingsrente) van € 90.000,- na ontvangst van de BTW en uiterlijk 30 juni 2022. De rente bedraagt 8,0% gedurende de gehele looptijd. 

Risico
Voor deze aanvraag hanteren we de kwalificatie van Dun & Bradstreet Laag risico. De Collin Credit Score is Ruim Voldoende. 
De volgende voorwaarden en zekerheden zijn van toepassing:

 • De debiteur is VOF Dagdoni t.h.o.d.n. BackWERK Rotterdam Hoogstraat, met als vennoten mevrouw R. Habboosh en de heer F. Dagdoni. Vanwege de gekozen rechtsvorm zijn de ondernemers hoofdelijk aansprakelijk voor het gehele leenbedrag. Op dit moment is de privévermogenspositie van de ondernemers (na inbreng van het eigen vermogen) beperkt. 
 • Valora Food Service Deutschland GmbH (namens BackWERK Nederland) geeft een aflopende zakelijke borgstelling af voor € 185.000,- gelijk aan de looptijd van de Collin lening. Deze borgstelling heeft op dit moment materiële waarde.
 • Valora Food Service Deutschland GmbH (namens BackWERK Nederland) geeft een kortlopende vaste zakelijke borgstelling af voor € 90.000,-. Deze borgstelling vervalt na de extra aflossing van € 90.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment materiële waarde.
 • De lening van BackWERK NL B.V. ter hoogte van € 84.600,- wordt achtergesteld ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Gedurende de looptijd van de lening zal er geen aflossing plaatsvinden op de achtergestelde lening. Rente wordt wel betaald.
 • Ten behoeve van de lening via Collin Crowdfund wordt er een overlijdensrisicoverzekering afgesloten op het leven van mevrouw R. Harboosh en de heer F. Dagdoni gezamenlijk voor € 250.000,-. Deze is gelijk aan de looptijd van de lening via Collin Crowdfund. Deze wordt verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
 • In geval van een liquiditeitstekort bij debiteur, garandeert BackWERK NL B.V. zes maanden doorbetaling van rente. Gedurende deze termijn zal de aflossing worden bevroren en wordt de vestiging verkocht aan een andere franchisenemer. Op dat moment is de opzet om de lening af te lossen of te herfinancieren. 
 • Men heeft de mogelijkheid om éénmaal per kalenderjaar maximaal 10% van het oorspronkelijke leenbedrag af te lossen zonder extra vergoedingsrente. De looptijd zal hierbij gelijk blijven.
 • De eenmalige aflossing ter hoogte van € 90.000,- die voortvloeit uit de BTW teruggave, wordt uiterlijk 30 juni 2022 vergoedingsrentevrij afgelost.

Via Collin Crowdfund zijn eerder BackWERK in Alkmaar, BackWERK Rotterdam Alexanderplein en recent BackWERK Zoetermeer gefinancierd. Deze leningen lopen naar tevredenheid.
 

Leendoel

BackWERK Rotterdam Hoogstraat wordt verbouwd en aangepast naar het BackWERK concept en daarna turn-key overgedragen aan de ondernemers. De financiering wordt aangewend voor de kosten die dit met zich meebrengt. Daarnaast wordt de financiering aangewend voor het werkkapitaal en wordt de btw voorgefinancierd. 

Ondernemer

Fadi Dagdoni (1981) is geboren in Amsterdam. Zijn vader werkte als luchtvaartagent in Amstelveen en is na enkele jaren met vrouw en kinderen teruggegaan naar Irak. Daar bouwden zijn ouders een goed lopend restaurant en hotel op. Nadat de zaak werd genationaliseerd en de oorlog uitbrak, is de hele familie weer naar Nederland gekomen. Fadi heeft een studie Luchtvaart Logistiek gevolgd aan het MBO College Airport (onderdeel van ROC Amsterdam), stage gelopen en een baan gekregen bij British Airways als Sales Manager Cargo. Later heeft hij nog een jaartje gewerkt bij Regus, maar heeft toen besloten om voor zichzelf te beginnen. Van 2008 tot 2020 heeft hij een tankstation (met shop en wasstraat) geëxploiteerd. 

Enkele jaren geleden ging hij op zoek naar andere uitdaging. Fadi kwam in contact met BackWERK en had direct een goed gevoel over het concept en de kwaliteit van de producten. Het goede gevoel was wederzijds en hij werd gevraagd de vestiging aan de Korte Lijnbaan in Rotterdam over te nemen. Fadi heeft meteen de zaak strak aangepakt en stuurt sterk op netheid, duidelijke regels voor het personeel, een ruim en wisselend assortiment en klantvriendelijkheid. De zaak was net overgenomen, toen corona roet in het eten gooide. Met forse steun van BackWERK Nederland is hij de moeilijke periode doorgekomen en afgelopen zomer was de omzet al boven het niveau van de vorige eigenaar. 

Fadi is gehuwd met Rasha Habboosh (1985), samen hebben ze twee kinderen. Rasha is ook geboren in Irak en heeft daar een Universitaire opleiding in IT gevolgd. Ze heeft ongeveer drie jaar gewerkt in Jordanië, waar ze een leidinggevende positie had bij Zepter International, een Zwitserse onderneming in consumptiegoederen. Rasha werkt nu enkele dagen per week in de vestiging aan de Korte Lijnbaan. Ze geeft aan perfectionistisch te zijn en houdt van netheid en is klantgericht.

Ambitie van Fadi en Rasha is de beide zaken op orde te krijgen en te houden en succesvol te exploiteren. Ze sluiten niet uit dat er over een paar jaar nog één of twee vestigingen bijkomen. 
 

Onderneming

BackWERK is een bakery-café waarbij gasten in een warme, gezellige omgeving de heerlijkste vers bereide gerechten direct kunnen kiezen. De kracht van het snel groeiende BackWERK ligt in een combinatie van lage prijzen, grote versheid en snelheid. 

BackWERK is een internationale succesformule en opent steeds meer vestigingen in Nederland. In 2009 werd de eerste Nederlandse vestiging geopend in Nijmegen. De afgelopen jaren is de franchiseketen hard gegroeid en telt op dit moment meer dan 340 vestigingen met locaties in diverse Europese landen, waaronder Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Zwitserland. Momenteel staat het aantal vestigingen in Nederland op 38 en heeft BackWERK nog steeds de ambitie op te groeien. 

Sinds het najaar van 2017 valt BackWERK onder het Zwitserse beursgenoteerde Valora A.G. Valora is een food convenience provider (detailhandel, dienstverlening en handel) en hanteert een multi-format strategy met elf verschillende formules. Ze zijn voornamelijk gevestigd in Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg en Nederland en hebben 2.700 vestigingen. 

Bij BackWERK worden de hele dag door de lekkerste dingen bereid. Het assortiment bestaat uit:

 • Vers belegde broodjes die de dag door vers worden gebakken en belegd;
 • Koude dranken, huisgemaakte sappen, smoothies en frisdranken;
 • Heerlijke warme producten zoals hot sandwiches, vers belegde pizza’s;
 • Vers gebakken koeken en gebak;
 • Warme dranken, zoals verse koffie van Bio Arabica bonen;
 • En natuurlijk vers groot- en klein brood.

De kracht van BackWERK is een vriendelijke prijs en de open keuken. Hiermee is BackWERK transparant over alles wat gegeten en gedronken wordt in de zaak. De producten liggen klaar en klanten hebben de keus om snel of rustig te komen ontbijten, lunchen of een tussendoortje te eten.

BackWERK zit op high traffic locaties, waar mensen winkelen, werken of onderweg zijn. BackWERK wil mensen bedienen die geen zin hebben in een ingewikkelde menu kaart, onduidelijke bestelstructuur en vervolgens te lang moeten wachten op een te duur broodje, bakje of sapje.

BackWERK heeft twee verschillende formules: de City Stores en de Express Stores. De Express Store is ontwikkeld voor high-traffic locaties zoals trein- of metrostations. Er zijn geen zitplekken, het is uitsluitend take-away. 
City Stores zijn doorgaans gevestigd in de binnensteden. Bezoekers kiezen en pakken zelf datgene wat ze willen uit de vitrines. In de City Store hebben bezoekers de mogelijkheid om plaats te nemen in het zitgedeelte en daar te lunchen. Een City Store heeft een oppervlakte die ligt tussen de 150 en 250 m2. De vestiging aan de Hoogstraat wordt een City Store.

Franchiseformule
De franchisegever begeleidt en ontzorgt de bij de formule aangesloten franchisenemers. Nieuwe vestigingen worden na aanpassing naar het BackWERK-concept turn-key overgedragen aan de ondernemer. Indien nodig wordt de ondernemer financieel ondersteund met een achtergestelde lening tegen een lage rente. Nieuwe ondernemers worden goed ingewerkt en vanaf de start intensief begeleid door de openingscoördinator. De franchisegever heeft inzicht in de omzet en kosten van elke vestiging, spreekt regelmatig de ondernemer over de ontwikkelingen en kan bijsturen indien nodig. In de meeste gevallen is de franchisegever de hoofdhuurder van het pand. 

De passanten- en toeristenstroom in de winkelstraten zijn het afgelopen voor- en najaar weliswaar gedaald. Toch kan de BackWERK formule een gezonde exploitatie laten zien. De formule draait voor 50% op take away. In de zomermaanden van 2021 was de omzet van de City stores ongeveer 10% hoger dan een vergelijkbare periode in 2019, ondanks de lagere passantenstromen en de 1,5 meter afstand die binnen de winkels werd gerespecteerd. 

Markt 
Het nieuwe bakery-café wordt naar verwachting in februari 2022 geopend aan de Hoogstraat 168 in het centrum van Rotterdam. De Hoogstraat ligt in het centrale winkelgebied van Rotterdam verbindt de Koopgoot met Blaak, de Laurenskerk en de Markthal. Trein en metrostation zijn om de hoek; hier is ook twee keer per week markt. In het centrum van Rotterdam zijn veel kantoorpanden gevestigd. Op enkele minuten loopafstand zijn verschillende grote kantoren gevestigd, Rotterdamse World Trade Center en onderwijsinstellingen. Er zitten al acht locaties van BackWERK in Rotterdam (City en Express stores) waardoor BackWERK al een goede bekendheid heeft. 

Het pand dateert uit de wederopbouwperiode van Rotterdam (1954) en is recentelijk compleet vernieuwd en aangepast aan de eisen van vandaag. Zo heeft het pand een hoog plafond en veel lichtinval door de hoge glazen puien. Het gaat naar verwachting ruimte bieden aan 60 zitplaatsen en krijgt de herkenbare BackWERK uitstraling.

Juridische structuur

Financieringsbehoefte

Investeringsoverzicht
Bouwkundige voorzieningen € 245.500,-
Inventaris en installaties € 142.000,-
Franchise entree fee € 13.500,-
Voorraad € 12.000,-
Werkkapitaal en liquide middelen € 50.600,-
Te vorderen BTW € 82.000,-
Totale investering € 545.600,-
Eigen inbreng € 21.000,-
Achtergestelde lening BackWERK NL B.V. € 84.600,-
Investeringsbijdrage € 100.000,-
Lening via Collin Crowdfund € 340.000,-

Leenbedrag: € 340.000,-
Rente: 8,0%
Looptijd: 60 maanden waarvan de eerste vier maanden aflossingsvrij. Vanaf de vijfde maand geldt een lineaire maandelijkse aflossing in 56 maanden. 

Verder geldt een eenmalige aflossing (zonder extra vergoedingsrente) van € 90.000,- na ontvangst van de BTW en uiterlijk 30 juni 2022.

BackWERK Nederland is hoofhuurder van beide panden en ziet af van de gebruikelijke huurgarantie.

Andere financiers
Bij de andere vestiging van de ondernemers (BackWERK Korte Lijnbaan) wordt de inventaris en inrichting gehuurd van de franchisegever. Door de aanloopverliezen en corona, liepen de vorderingen van BackWERK Nederland op de ondernemers op. Hierdoor is besloten dat de helft van de vordering kwijtgescholden is en de andere helft als achtergestelde lening wordt verstrekt. Deze achtergestelde lening van € 84.600,- maakt onderdeel uit van het investeringsoverzicht. De investeringsbijdrage van € 100.000,- wordt in vijf jaar afgelost in de vorm van een tijdelijke huurverhoging.
 

Risico

Dun & Bradstreet
Collin Crowdfund werkt samen met het onafhankelijke creditratingbureau Dun & Bradstreet. De kwalificatie van Dun & Bradstreet wordt gebruikt als voorspellende indicator om bedrijfsrisico’s te bepalen. Dun & Bradstreet kwalificeert de VOF Dagdoni h.o.d.n. BackWERK Rotterdam Hoogstraat als Laag risico. Voor deze aanvraag hanteren we de kwalificatie Laag risico.

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van afloscapaciteit, solvabiliteit en zekerheden. De score is bepaald aan de hand van de geconsolideerde balans na investering en geconsolideerde prognoses voor de komende drie jaar van de beide vestigingen. De prognoses passen bij de markt en ervaringscijfers van de bestaande vestigingen van de franchiseformule. De cijfers zijn opgesteld in samenwerking tussen de ondernemers en de franchisegever. De overall Collin Credit Score is Ruim Voldoende. 

Afloscapaciteit
Over de eerste twaalf maanden na de opening wordt een geconsolideerde omzet begroot van € 1.229.000,- en een netto cashflow overschot na aflossingen op de Collin lening en privé opnames van € 39.000,-. In het tweede jaar wordt een geconsolideerde omzet geprognosticeerd van € 1.290.000,- en een netto cashflow overschot van € 74.000,-. Een groot deel van de kosten hebben een variabel karakter. Wij kwalificeren de afloscapaciteit als Ruim Voldoende.

Solvabiliteit
De ondernemers brengen zelf € 21.000,- in aan eigen vermogen. Daarnaast verstrekt de BackWERK NL B.V. een achtergestelde lening van € 84.600,-. Hiermee wordt het risicodragend vermogen bij aanvang 19% van het geconsolideerde balanstotaal, welke op € 545.000,- wordt begroot. Na twaalf maanden stijgt naar verwachting de solvabiliteit naar 36% op een balanstotaal van € 437.000,-. Aan het eind van het tweede volle jaar wordt een solvabiliteit begroot van 56% op een balanstotaal van € 469.000,-. Wij kwalificeren de solvabiliteit als Voldoende.

Zekerheden en voorwaarden

 • De debiteur is VOF Dagdoni t.h.o.d.n. BackWERK Rotterdam Hoogstraat, met als vennoten mevrouw R. Habboosh en de heer F. Dagdoni. Vanwege de gekozen rechtsvorm zijn de ondernemers hoofdelijk aansprakelijk voor het gehele leenbedrag. Op dit moment is de privévermogenspositie van de ondernemers (na inbreng van het eigen vermogen) beperkt. 
 • Valora Food Service Deutschland GmbH (namens BackWERK Nederland) geeft een aflopende zakelijke borgstelling af voor € 185.000,- gelijk aan de looptijd van de Collin lening. Deze borgstelling heeft op dit moment materiële waarde.
 • Valora Food Service Deutschland GmbH (namens BackWERK Nederland) geeft een kortlopende vaste zakelijke borgstelling af voor € 90.000,-. Deze borgstelling vervalt na de extra aflossing van € 90.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment materiële waarde.
 • De lening van BackWERK NL B.V. ter hoogte van € 84.600,- wordt achtergesteld ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Gedurende de looptijd van de lening zal er geen aflossing plaatsvinden op de achtergestelde lening. Rente wordt wel betaald.
 • Ten behoeve van de lening via Collin Crowdfund wordt er een overlijdensrisicoverzekering afgesloten op het leven van mevrouw R. Harboosh en de heer F. Dagdoni gezamenlijk voor € 250.000,-. Deze is gelijk aan de looptijd van de lening via Collin Crowdfund. Deze wordt verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
 • In geval van een liquiditeitstekort bij debiteur, garandeert BackWERK NL B.V. zes maanden doorbetaling van rente. Gedurende deze termijn zal de aflossing worden bevroren en wordt de vestiging verkocht aan een andere franchisenemer. Op dat moment is de opzet om de lening af te lossen of te herfinancieren. 
 • Men heeft de mogelijkheid om éénmaal per kalenderjaar maximaal 10% van het oorspronkelijke leenbedrag af te lossen zonder extra vergoedingsrente. De looptijd zal hierbij gelijk blijven.
 • De eenmalige aflossing ter hoogte van € 90.000,- die voortvloeit uit de BTW teruggave, wordt uiterlijk 30 juni 2022 vergoedingsrentevrij afgelost.

Door zowel de hoofdelijke aansprakelijkheid van beide vennoten, de borgstelling van BackWERK NL B.V. en Valora Food Service Deutschland GmbH als de verpanding van de overlijdensrisicoverzekering kwalificeren wij de zekerheid als Ruim Voldoende.

Samenvattend 
Afloscapaciteit: Ruim Voldoende
Solvabiliteit: Voldoende
Zekerheden: Ruim Voldoende
Overall: Ruim Voldoende
 

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-92168 heeft € 500 geïnvesteerd.
24-01-2022 om 11:02
investeerder-110387 heeft € 500 geïnvesteerd.
24-01-2022 om 11:01
investeerder-256034 heeft € 500 geïnvesteerd.
24-01-2022 om 11:01
investeerder-218666 heeft € 500 geïnvesteerd.
24-01-2022 om 11:01
investeerder-150804 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
24-01-2022 om 11:01

Ondernemer

Fadi Dagdoni & Rasha Habboosh

Crowdfund Coach


Henk Beke