De Ondernemer 28-07-2017

Waalwijkse stadsbrouwerij Sint Crispijn maakt hip proeflokaal in graansilo

Waalwijkse stadsbrouwerij Sint Crispijn maakt hip proeflokaal in graansilo

Waalwijk krijgt een plekje in het speciaal- en seizoensbierenlandschap. Stadsbrouwerij Sint Crispijn betrekt een oud graanpakhuis en tovert het om tot hippe stadsbrouwerij met proeflokaal. Een crowdfunding campagne heeft bijgedragen aan het verwezenlijken van de plannen van de Brabantse ondernemers.

Brouwerij Sint Crispijn gaat een oud graanpakhuis op het voormalige ISCO-terrein in Waalwijk inrichten tot een brouwerij met een hip proeflokaal waar bezoekers het bierbrouwen kunnen zien, ruiken en proeven. “Wij willen Waalwijk weer een brouwerij geven waar mensen zich thuis voelen en waar gemoedelijkheid voorop staat”, vertellen Gillian en Annemieke, eigenaren van Sint Crispijn enthousiast.

Concept
Sint Crispijn is er niet om zich te onderscheiden van andere brouwerijen met een uniek concept. Wel hecht het veel waarde aan sfeer en ambachtelijkheid. “Wij streven er naar om een actieve, eigentijdse brouwerij te zijn die een verzameling aan speciaal- en seizoenbieren brouwt voor het hedendaagse genieten. Het doel is om eerlijk, ambachtelijk en smaakvol bier te maken. Niet té gek, maar wel spannend, avontuurlijk en verrassend.”

Onderscheiden
Op gebied van bier wil het dus wél onderscheiden. “Hop is een behoorlijke component van de kostprijs”, zegt Gilian in een interview met het AD. Hij koos er daarom voor om niet, zoals heel veel andere microbrouwers, het sterk in opkomst zijnde Indian Pale Ale (IPA) te gaan brouwen. “Ik kies voor een andere variant. Omdat ik me wil onderscheiden, maar ook omdat de kosten van de hop anders gewoon te hoog worden.”

Crowdfunding
De financiering om het oude graanpakhuis in te richten tot een bierbrouwerij met een proeflokaal, is gedeeltelijk verkregen door een succesvolle crowdfund campagne via Collin Crowdfund. De lening aanvraag van 55.000 euro is volgeschreven door zestig investeerders.

Trekpleister
De Brabantse ondernemers hebben een groot doel voor ogen. . “Hier ligt een kans om iets moois te creëren wat in onze ogen een trekpleister van de gemeente Waalwijk kan worden. De locatie van deze stadsbrouwerij is het oude pakhuis op het oude ISCO-terrein. Het voormalig ISCO-terrein zit in een herontwikkeling en gaat de ‘hotspot’ van Waalwijk worden”, leggen de ondernemers uit.

Overcapaciteit
Je kunt er niet alleen een biertje komen drinken, Sint Crispijn gaat ook bier leveren aan bedrijven, groothandels, horeca en slijterijen. Ook het brouwen voor derden partijen is zeer gewild. Sint Crispijn gaat de overcapaciteit gebruiken om bier voor derden te brouwen.