Wat in de krant staat is waar! Is dat zo? Nee en ja.

Het is misschien niet waar, maar het staat er wel. En dus hebben een aantal lezers het voor waar aangenomen. Ofwel: in onderstaande case is de negatieve beeldvorming al ontstaan.

En wat leest men dan gemiddeld? Nou: de kop, soms ook de 1e alinea, het onderschrift bij het plaatje, af en toe ook nog de laatste alinea en (ik wil natuurlijk niemand tekort doen) bij uitzondering het volledige artikel.

Wat is mijn punt? Ben ik boos? Nee, maar wel teleurgesteld!

Recent werd ons bedrijf – waar ik trots op ben – genoemd in het dagblad Trouw. De kop van het artikel was helder: “Tientallen ondernemers failliet na lening bij ‘innovatieve’ crowdfunders. Ze noemen zich – heel modern – crowdfunders. Het zijn ouderwetse kredietverstrekkers, die van ondernemers woekerrentes vragen van 15 tot 20 procent, en dat zonder toezicht van de AFM.”

Hoewel in het artikel met name een ander platform wordt besproken, wordt ook Collin Crowdfund genoemd in het vervolg van het stuk. In de kop gaat het over woekerrentes van 15 tot 20 procent. Graag deel ik de onderstaande facts met de lezer van dit blog:

  • De gemiddelde lening rente bij Collin bedraagt 7,75%. Nog nooit verstrekten wij een lening met een rente boven de 9,5%.
  • Onze totale portefeuille bedraagt ruim 650 leningen voor een totaal bedrag van bijna 150 miljoen euro. Hiervan is inmiddels zo’n 60 miljoen euro afgelost.
  • Onze investeerders behaalden gemiddeld een netto jaarrendement na kosten, afboekingen en voorziening op mogelijke afboekingen van 3,9%.
  • Wij werken met een ontheffing van de AFM wat een groot aantal voorschriften met zich meebrengt en een intensieve toetsing vooraf.

Het overgrote deel van de via ons platform aangeboden leningaanvragen levert tevreden ondernemers en investeerders op. Desalniettemin hebben we ook bij Collin faillissementen meegemaakt. 17 keer (2,6% van alle leningen) om precies te zijn. 42 bedrijven die via Collin financierden, hebben te maken gehad met achterstand in de maandelijkse betaling. Er zijn nu eenmaal ondernemers die hun beoogde prestaties niet waarmaken of om andere redenen met tegenwind worden geconfronteerd. In alle vormen van kredietverlening komen we dit tegen. Ook bij crowdfunding.

Tja, nu maar hopen dat je als lezer het gehele artikel hebt gelezen. Mijn persoonlijke afweging is: gewoon de krant blijven lezen, maar zeker niet alles zomaar geloven.

Jeroen ter Huurne

Jeroen ter Huurne is mede-oprichter en algemeen directeur van Collin Crowdfund, marktleider in de Nederlandse crowdfinance markt.

Ervaringen van investeerders

Vragen over investeren?

E-mail
info@collincrowdfund.nl

Telefoon
085 401 6546

Bereikbaarheid
Werkdagen van 9.00 – 17.00 uur.

Investeren bij Collin

  • Aantrekkelijk rendement
  • Kredietwaardige leningen
  • Loyaliteitsprogramma
  • Online portefeuille