Wat te doen met spaargelden? Genoeg alternatieven om uw geld te laten groeien

blog spaargeld
Volgens een recent artikel van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben Nederlandse huishoudens een recordbedrag van 600 miljard euro op bankrekeningen staan. Hoewel dit bedrag voor sommigen een geruststelling lijkt, vertelt het een genuanceerd verhaal. Door de lage spaarrentes en structurele inflatie verliezen spaargelden elk jaar aan waarde. Maar wat kunt u doen om de waarde van uw spaargeld te behouden en zelfs te laten groeien?

In dit blog verkennen we de verschillende alternatieven voor het beleggen van spaargeld, waaronder een vorm van investeren die steeds populairder wordt: crowdfunding.

Waarom sparen niet meer genoeg is

Hoewel de inflatie in Nederland – en veel andere Europese landen – hardnekkig hoog blijft, blijft het bedrag op spaarrekeningen stijgen. Een belangrijke reden hiervoor is dat spaarders vaak de voorkeur geven aan veiligheid. Zoals Jeroen ter Huurne, CEO van Collin Crowdfund, uitlegde in zijn blog “Sparen is achteruitboeren 2.0”, betekent een spaarrekening niet automatisch waardebehoud.

Zelfs met een spaarrente van 1,5% blijft uw vermogen dalen door inflatie en vermogensbelasting. Volgens cijfers van het CBS daalde het reëel beschikbare inkomen van huishoudens in 2024 met maar liefst 6,8% als gevolg van inflatie.

Hierdoor wordt de vraag steeds urgenter: wat kunt u doen met uw spaargeld zonder significante risico’s te lopen?

Herken de risico’s van sparen

Enkele belangrijke overwegingen:

  • Inflatie vernietigt de koopkracht van uw spaargeld. Zelfs bij een gematigde inflatie van 2%, conform het ECB-streefdoel, zal uw spaargeld in waarde dalen bij de huidige spaarrentes.
  • Vermogensbelasting blijft voor de meeste spaarders jaar na jaar een hap uit het spaargeld nemen.
  • Laag rendement zorgt ervoor dat sparen zelden financieel aantrekkelijk is.

Hoewel spaargeld veilig voelt, is de realiteit dat uw vermogen afneemt.

Beleggingsopties om uw vermogen te laten groeien

Als het doel is om uw spaargeld te beschermen én rendement te genereren, zijn er een aantal aantrekkelijke alternatieven. Hieronder zetten we enkele strategieën op een rij die u kunt overwegen.

1. Traditioneel beleggen

Beleggen in aandelen, obligaties of indexfondsen is waarschijnlijk een van de meest bekende alternatieven. Het kan goede lange-termijnrendementen bieden, maar brengt ook marktrisico’s met zich mee.

Voordelen:

  • Mogelijkheid tot lange-termijngroei (gemiddeld 6-8% per jaar op aandelenmarkten).
  • Flexibiliteit in de keuze van uw beleggingsportefeuille.

Nadelen:

  • Schommelingen op de korte termijn.
  • Vereist vaak enige beleggingskennis of externe begeleiding. 

2. Vastgoedinvesteringen

Investeren in vastgoed blijft een stabiele optie. Dit kan door een pand te kopen voor verhuur of via vastgoedfondsen. Tegenwoordig bieden veel crowdfundingplatformen ook vastgoedfinancieringen aan, waaronder Collin Crowdfund.

Voordelen:

  • Relatief vaste inkomsten via huur.
  • Potentiële waardestijging op lange termijn.

Nadelen:

  • Hoge instapkosten en beperkte liquiditeit.
  • Striktere regelgeving rondom beleggingsvastgoed.
  • Potentieel lager rendement door gestegen rentetarieven.

3. Crowdfunding

Voor wie op zoek is naar zowel rendement als maatschappelijke impact, kan crowdfunding via platforms zoals Collin Crowdfund een interessante optie zijn. Via crowdfunding investeert u in leningen voor Nederlandse mkb-bedrijven en vastgoed en helpt u ondernemers groeien.

Voordelen:

  • Aantrekkelijk rendement: Bij Collin Crowdfund behalen investeerders momenteel een gemiddeld netto jaarlijks rendement van 7,02% over de afgelopen drie jaar (na aftrek van kosten, defaults en voorzieningen).
  • Investeren in mkb-projecten stimuleert de Nederlandse economie.
  • Lage instapbedragen, wat beleggen toegankelijk maakt voor veel huishoudens. Bij Collin Crowdfund kun je bijvoorbeeld al vanaf € 100,- investeren.
  • Stabiel rendement met een goede spreiding. Jeroen ter Huurne, CEO van Collin Crowdfund: “Crowdfunding draagt bij aan meer stabiliteit binnen een beleggingsportefeuille. Door je vermogen over meerdere kansrijke leningen te spreiden, minimaliseer je risico’s en vergroot je je kans op een goed rendement.”

Nadelen:

  • Een investering is niet tussentijds verhandelbaar.
afb blog spaargeld

Hoe kiest u de juiste strategie?

Een succesvolle beleggingsstrategie begint met duidelijke doelen. Stel uzelf de volgende vragen:

  • Welke risico’s ben ik bereid te nemen?
  • Wat is mijn tijdshorizon? (Korte, middellange of lange termijn)
  • Hoe belangrijk vind ik liquiditeit?

Onthoud dat de beste resultaten komen van een gespreide portefeuille.. Dit betekent dat u een evenwichtige verdeling kunt maken tussen sparen, traditioneel beleggen, vastgoed en andere aantrekkelijke investeringsopties zoals crowdfunding.

Praktische tip

Start met een klein percentage van uw totale vermogen dat u kunt missen en spreid dit bedrag. Bijvoorbeeld 5 à 10% via crowdfunding als ‘test-case’. Monitor uw rendement en breid vervolgens geleidelijk uit als u tevreden bent met de resultaten.

Lees voordat u investeert onze onmisbare 4 gouden investeringstips om het meeste uit uw spaargeld te halen.

Conclusie | Laat uw spaargeld voor u werken

“Sparen is niet voldoende om uw vermogen te beschermen en te laten groeien,” aldus Jeroen ter Huurne, CEO van Collin Crowdfund. Nederlanders blijven veel sparen, maar de analyse van DNB toont aan dat een spaarrekening niet voldoende is om koopkracht te behouden. Het is tijd om uw mogelijkheden serieus te overwegen. Of u nu kiest voor traditioneel beleggen, vastgoed, of crowdfunding via platforms zoals Collin Crowdfund, het belangrijkste is om uw vermogen actief te laten groeien. 

Onthoud: beleg altijd alleen met geld dat u kunt missen. Want een goede nachtrust is nog altijd belangrijker dan rendement. Geïnteresseerd in investeren via crowdfunding? Ontdek hier wat wij voor u kunnen betekenen.

Ervaringen van investeerders

Vragen over investeren?

E-mail
info@collincrowdfund.nl

Telefoon
085 401 6546

Bereikbaarheid
Werkdagen van 9.00 – 17.00 uur.

Investeren bij Collin

  • Aantrekkelijk rendement
  • Kredietwaardige leningen
  • Loyaliteitsprogramma
  • Online portefeuille
Jeroen ter Huurne
Jeroen ter Huurne
Algemeen Directeur, Collin Crowdfund​