29256

WATT Fietsen

€ 150.000  |  8,0% rente  |  36 maanden  Investeerders: 220
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

1 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Verhoogd risico
Collin
Credit Score
Ruim voldoende
Deze leningaanvraag is op 19-04-2018 in 1 uur volgeschreven door 220 investeerders

Samenvatting

Het bedrijf WATT Mobility B.V. (hierna WATT Fietsen) vraagt een financiering ten behoeve van hun voorraad, welke voor de helft materieel gedekt is door twee borgstellingen. De onderneming is opgericht in 2017 na een voorbereidingsfase van ruim anderhalf jaar door de Bredase ondernemers Frans Nomden en Marc Jacobs. Beide heren hebben meer dan 20 jaar ervaring in strategische bedrijfsvoering en het uitvoeren van innovatieve projecten. Zij hebben de ambitie en ervaring om binnen vijf jaar van WATT Fietsen een toonaangevende leverancier te maken van hippe elektrische stadsfietsen in Nederland. 

De door WATT ontwikkelde fiets, met geïntegreerde accu en onopvallende aandrijving, is gebaseerd op een hip, modern design en volledig gebaseerd op bewezen, kwalitatief hoogwaardige technologische componenten. WATT Fietsen verkoopt voornamelijk online en via geselecteerde verkooppunten in grote steden in Nederland. Hier kunnen klanten terecht voor testritten, aankoop en onderhoud. 

Financieringsbehoefte
De totale financieringsbehoefte betreft voorraadfinanciering en bedraagt € 225.000,-. Aandeelhouder Duboma B.V. heeft bij de oprichting € 75.000,- in WATT Fietsen geïnvesteerd. De gevraagde financiering via Collin Crowdfund bedraagt € 150.000,-. De looptijd is 36 maanden, waarvan de eerste 6 maanden aflossingsvrij, met daarna een lineaire maandelijkse aflossing. De rente bedraagt 8% gedurende de gehele looptijd.

Risico
Dun & Bradstreet geeft WATT Mobility B.V. de kwalificatie Verhoogd risico. De Collin Credit Score komt uit op Ruim voldoende. De debiteur is WATT Mobility B.V. De heer F. Nomden geeft een persoonlijke borgstelling af voor € 35.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment volledig materiële waarde. Duboma B.V. geeft een zakelijke borgstelling af voor € 35.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment volledig materiële waarde. De lening van € 75.000,- van Duboma B.V. wordt achtergesteld ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Verder worden de (huidige en toekomstige) inventaris en voorraad van WATT Mobility B.V. in eerste verband verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
 

Video Pitch

Leendoel

De gevraagde financiering betreft een voorraadfinanciering voor de productie en levering van de eerste 2.000 WATT Fietsen voor het seizoen 2018 en 2019.

Ondernemer

Frans Nomden (48), woonachtig te Breda, is afgestudeerd bedrijfseconoom aan de Rijks Universiteit in Maastricht. Frans is een veelzijdige ondernemer met ruim 20 jaar ervaring in diverse branches, zoals product- en dienstenontwikkeling, commercie en ICT service management. Na zijn studie heeft hij zich ontwikkeld als business development manager in ICT en e-Business bij PinkElphant (later PinkRoccade en Getronics). Vanaf 2006 is hij zelfstandig gaan ondernemen en is hij betrokken bij diverse startups waaronder ClubMobiel B.V., een Mobile Virtual Netwerk Operator en NGSN, ontwikkelaar van ‘live en on demand soccer’ voor de Noord-Amerikaanse markt. Frans is initiatiefnemer en ontwikkelaar van WATT Fietsen.
 
Marc Jacobs (51), woonachtig te Breda, is afgestudeerd als bedrijfskundig ingenieur aan de Technische Universiteit Eindhoven. Gedurende en na zijn studie was Marc werkzaam bij Kinetron, een hightech ingenieursbureau op het gebied van micro kinetische systemen. Marc was binnen Kinetron betrokken bij de ontwikkeling van ’s werelds eerste automatische kwartshorloge en een innovatieve Hydro-generator. In deze periode ontstond zijn passie voor technologische innovatie. Na een aantal functies binnen Kinetron te hebben vervuld, is Marc in 1989 gestart met zijn eigen adviesbureau. HGM, met vestigingen in Breda, Amsterdam en Eelde, is inmiddels uitgegroeid tot een gerenommeerd adviesbureau dat MKB-bedrijven en multinationals adviseert op het gebied van innovatiesubsidies, –kredieten en fiscale stimuleringsregelingen. Marc is de financiële man bij WATT Fietsen. 

Onderneming

Kernprofiel en doelgroep
WATT Fietsen (www.wattfietsen.nl) richt zich op de jongere generatie (van 16 tot 40 jaar). Zij zijn op zoek naar een hippe, betaalbare en betrouwbare fiets voor dagelijks gebruik in de stad en middellange afstanden binnen steden en dorpen. Voor de doelgroep is een fiets niet alleen een vervoersmiddel, maar ook een lifestyle item. Waar we vroeger bijna allemaal op dezelfde fiets rondreden is dat anno 2017 een heel ander verhaal. 

Missie, visie, en/of doelstellingen
WATT Fietsen is ervan overtuigd dat de elektrische fiets binnen vijf jaar een volledig geaccepteerd, betaalbaar alternatief zal zijn voor de stadsfiets. Sterker nog, de e-bike vormt een goed alternatief voor scooter, brommer en auto voor korte en middellange ritten. In combinatie met steeds verder dalende prijzen in e-bike technologie ontstaat daardoor een vervangingsmarkt. Steeds meer fietsers gaan kiezen voor betaalbare fietsen met trapondersteuning. Er zijn in Nederland momenteel 22,5 miljoen fietsen (1,33 per hoofd van de bevolking) waarvan nu al 1,3 miljoen elektrische fietsen. Binnen vijf jaar wil WATT Fietsen de toonaangevende leverancier zijn van hippe elektrische stadsfietsen in Nederland met een jaaromzet van 10 miljoen euro. Op lange termijn wil de onderneming ook voet aan de grond krijgen in het buitenland. 

Onderscheidend vermogen

 • WATT Fietsen hebben het uiterlijk van een normale, hippe fiets. De batterij is volledig geïntegreerd en is daardoor, net als de aandrijving, onzichtbaar. 
 • WATT Fietsen zijn betrouwbaar en betaalbaar. 
 • WATT Fietsen zijn online te koop met een offline servicenetwerk bij geselecteerde fysieke vestigingen in Nederland.
 • WATT Fietsen richt zich op de jongere generaties. 
 • WATT Fietsen positioneert haar e-bike als een comfortabeler alternatief voor de dagelijkse stadsfiets.

Concurrenten
Elektrische fietsen heb je in alle soorten en maten. Er zijn veel verschillende aanbieders die onderling concurreren op actieradius, batterijduur, oplaadsnelheid en motorvermogen. Voornamelijk gericht op de oudere medemens (50+) die langer afstanden willen fietsen. Daarnaast is er nog een segment: speed- pedelec met ondersteuning tot 45 kilometer per uur. Hiervoor is een kentekenplaatje en het dragen van een helm verplicht. WATT Fietsen onderscheidt zich van haar concurrenten door bovengenoemde punten.

Structuur

Financieringsbehoefte

investeringsoverzicht

Aankoop voorraad € 225.000,-
Achtergestelde lening € 75.000,-
Lening via Collin Crowdfund € 150.000,-

Leenbedrag: € 150.000,-
Rente: 8%
Looptijd: 36 maanden, waarvan de eerste 6 maanden aflossingsvrij en daarna een lineaire maandelijkse aflossing.

Risico

Zekerheden en voorwaarden

 • De debiteur is WATT Mobility B.V.
 • De heer F. Nomden geeft een persoonlijke borgstelling af voor € 35.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment volledig materiële waarde.
 • Duboma B.V. geeft een zakelijke borgstelling af voor € 35.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment volledig materiële waarde.
 • De lening van Duboma B.V. ter hoogte van € 75.000,- wordt achtergesteld ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Gedurende de looptijd van de lening zal er geen aflossing plaatsvinden op de achtergestelde lening. De rente wordt wel betaald.
 • De (huidige en toekomstige) inventaris en voorraad van WATT Mobility B.V. wordt in eerste verband verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.

Dun & Bradstreet
Dun & Bradstreet geeft voor WATT Mobility B.V. een Verhoogd risico af.

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit en gebaseerd op het bedrijfsplan van het bedrijf. De score is gebaseerd op prognoses van 2018, 2019 en 2020. De Collin Credit Score komt uit op Ruim voldoende.

Rentabiliteit
De Collin Credit Score is vastgesteld op basis van de gemiddelde verwachte prognose. Voor 2018 wordt een omzet verwacht van € 636.000,-. Na realisatie van de prognose 2018 komt de genormaliseerde cashflow uit op € 74.000,-. Ultimo 2019 wordt een omzet van € 2.300.000,- verwacht en komt de genormaliseerde cashflow uit op € 490.000,-. Dit is ruim toereikend voor het voldoen van de financiële verplichtingen. Omdat de prognose nog gerealiseerd moet worden, hebben wij de score voor de Rentabiliteit voorzichtigheidshalve vastgesteld op Voldoende.

Solvabiliteit
Vanwege de achtergestelde lening van één van de aandeelhouders komt de solvabiliteit ten tijde van verstrekking uit op ruim 33% bij een balanstotaal van € 224.000,-. De score komt daarmee uit op Ruim voldoende. Na realisatie van de prognose 2018 komt de solvabiliteit uit op ruim 40% bij een balanstotaal van € 363.000,- door de toevoeging van het resultaat aan het eigen vermogen. Wij hebben de Solvabiliteit vastgesteld op Ruim voldoende.

Liquiditeit
De current ratio (vlottende activa gedeeld door vlottende passiva) wordt eind 2018 geprognosticeerd op 3,3. Ultimo 2019 zal de current ratio naar verwachting verder doorgroeien. Daar de liquiditeit grotendeels vastzit in voorraad, hebben wij voorzichtigheidshalve de score voor de Liquiditeit vastgesteld op Ruim voldoende.

Samenvattend
Rentabiliteit: Voldoende
Solvabiliteit: Ruim voldoende
Liquiditeit: Ruim voldoende
Overall: Ruim voldoende

Extra beloning

WATT Fietsen biedt de investeerders van Collin Crowdfund de mogelijkheid om als eerste deel te nemen aan het referral programma:

 • Een WATT Fiets voor een gereduceerde prijs: investeerders krijgen de mogelijkheid om een hippe WATT e-bike aan te schaffen voor € 780,- inclusief BTW. De korting op de normale verkoopprijs bedraagt circa 30%.
 • Ambassadeurscode: investeerders krijgen een ambassadeursvoucher op naam. Voor elke verkochte fiets met deze voucher ontvangt de ambassadeur € 50,- op zijn of haar bankrekening. De voucher kan als kortingscode worden verspreid onder vrienden, familie en relaties en geeft recht op een korting van € 50,- euro bij aankoop van een fiets. 

De voucher zal digitaal worden verzonden via Collin Crowdfund, aangezien de investeerders anoniem zijn ten opzichte van elkaar en de ondernemer. Door aanspraak te maken op deze beloning zal uw anonimiteit opgeheven worden in verband met de benodigde adresgegevens voor de fysieke verzending.

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-4015 heeft € 500 geïnvesteerd.
19-04-2018 om 10:10
investeerder-12966 heeft € 500 geïnvesteerd.
19-04-2018 om 10:10
investeerder-22685 heeft € 500 geïnvesteerd.
19-04-2018 om 10:10
investeerder-4772 heeft € 500 geïnvesteerd.
19-04-2018 om 10:10
investeerder-7483 heeft € 500 geïnvesteerd.
19-04-2018 om 10:10

Ondernemer
Marc Jacobs en Frans Nomden

Crowdfund Coach


Johan Mol & Leon Westmaas