25395

Yasemin

€ 450.000  |  7,5% rente  |  90 maanden  |  Investeerders: 338  |  Reacties: 5
Reeds
geïnvesteerd
100%
Verlopen
inschrijftijd
54%
Risicoscore
Dun & Bradstreet
Laag risico
Collin
credit score
Ruim voldoende
Deze leningaanvraag is op 22-12-2016 in 17 dagen volgeschreven door 338 investeerders

Samenvatting

Yasemin v.o.f. gevestigd te Altforst bij Nijmegen exploiteert een trouw & eet etablissement. 

De missie van Yasemin is om voor de moslimgemeenschap het beste partycentrum van Oost-Nederland te worden. De locatie en het pand zijn ideaal voor de exploitatie van zaalverhuur, overnachtingen en dinnershows vanwege de bereikbaarheid, parkeermogelijkheden en vrije ligging. Na het eerste jaar zal er uitbreiding van onze activiteiten plaatsvinden in de vorm van congressen/bedrijfsfeesten en halal catering voor zorginstellingen.

De strategie is om de organisatie ‘’lean and mean’’ te houden en te werken met een flexibele schil.

De afgelopen anderhalf jaar hebben wij hard gewerkt en fors geïnvesteerd met familiekapitaal om de ambiance te verfraaien. Met deze lening via Collin Crowdfund willen wij de resterende verbouwings- en opstartkosten financieren.

Ons businessmodel bestaat uit drie pijlers:

  • Een trouwzaal (Puur Trouwen)
  • Een hotel (Puur Overnachten)
  • Dinnershows/All You Can Eat (Puur Entertainment)

Puur staat voor religieuze en traditionele normen en waarden. In het huidige aanbod is er geen enkele zaal die aan al deze aspecten voldoet. Dit is dé onderscheidende factor die bijzonder gewaardeerd wordt vanuit de moslimgemeenschap. Door alle drie de pijlers te combineren benutten we de bezettingscapaciteit van de locatie optimaal.

De naamgeving van het bedrijf sluit helemaal aan bij onze achterliggende visie: Yasemin (Jasmijn in het Nederlands) is een van oorsprong Oosterse naam, die pas in moderne tijden haar intrede heeft gedaan in de Westerse wereld. De naam is afgeleid van de bloem Jasmijn, die staat voor reinheid, passie en liefde. Daarnaast betekent de naam in het Perzisch en Arabisch ‘gift van God’.

Financieringsbehoefte
Wij wensen een financiering voor de verbouwings- en opstartkosten van de horecagelegenheid. De totale investeringsbehoefte bedraagt € 1.660.000,-. Daarvan is € 1.051.000,- ingebracht door onze ouders middels een achtergestelde lening. De horeca-inventaris is deels gefinancierd door respectievelijk Rational (€ 109.000,-) en Hanos (€ 50.000,-). De leningaanvraag via Collin Crowdfund komt daarmee op 27% van de financieringsbehoefte en bedraagt € 450.000,-. De looptijd is 90 maanden met een grace periode van 6 maanden in verband met de verbouw van het pand en de opstart van de activiteiten. Dit betekent dat er de eerste 6 maanden alleen rente betaald wordt en geen aflossing. Vanaf de 7e maand wordt er aflossing en rente betaald.  
De rentevergoeding bedraagt 7,5% per jaar gedurende de gehele looptijd.

Risico
Dun & Bradstreet kwalificeert Yasemin v.o.f. op een Laag risico. De Collin Credit Score is vastgesteld op Ruim voldoende. De debiteur voor de financiering is Yasmin v.o.f. met de vennoten Levent Karahan en Fatma Karahan. Door de gekozen rechtsvorm zijn de vennoten beiden hoofdelijk aansprakelijk voor het gehele bedrag. Er is een volwaardige 2e hypothecaire inschrijving overeengekomen ter hoogte van € 450.000,- op het bedrijfspand. Dit pand is in bezit van de ouders van de vennoten en wordt door de v.o.f. gehuurd. De lening van de ouders wordt achtergesteld ten behoeve van de Collin investeerders.

Leendoel

De financiering is voor de verbouwings- en opstartkosten van een (halal) horecagelegenheid. Het idee is om met het verbouwde pand een locatie te creëren voor het hogere segment, waarbij het (maximum) aantal van 800 gasten een echte USP is voor de doelgroep en het eten en de gezelligheid door de drukte niet als hinderlijk door de gasten wordt ervaren.

Ondernemer

De ondernemers achter Yasemin zijn Levent en Fatma Karahan.

Levent Karahan (34 jaar) is na zijn studie Bouwtechnische bedrijfskunde samen met Fatma begonnen met een cafetaria grillroom pizzeria. De cafetaria werd door de familie verpacht. Destijds, bij overname, was het een slecht draaiende zaak. Doordat Levent en Fatma van huis uit ervaring in de horeca hebben meegekregen, zagen ze meteen wat er beter kon en hebben gelijk ingegrepen. Door goede besluiten te nemen hebben ze in de cafetaria een succesvolle turn-around gerealiseerd. Levent heeft daarnaast een vastgoed managementbureau, waarbinnen hij het vastgoed van de familie beheert en ontwikkelt. Levent is de bedenker van het Yasemin-concept. Hij voert de managementtaken uit binnen de onderneming en onderhoudt de contacten met klanten en leveranciers. Levent heeft een hands-on-mentaliteit.

Fatma Karahan (30 jaar) is na haar studie Bedrijfsadministratie een aantal jaren administratief medewerkster geweest, waarna ze met haar broer de horeca in is gegaan. Fatma voert de administratie binnen de onderneming. Naast de verkoop is ze actief als weddingplanner. Haar kwaliteiten liggen met name bij de planning en het aansturen van het (keuken)personeel.

Fatma en Levent werken al ruim 8 jaar samen in de horeca. Zij zijn een sterk team, waarbij ze weten wat ze aan elkaar hebben en altijd op elkaar kunnen vertrouwen. Per activiteit wordt personeel ingehuurd van een vaste leverancier. Yasemin is in feite een organisatiebureau dat een uniek pand bezit en als spin in het web alle behoeften van haar klanten in kaart brengt en ervoor zorgt dat ze die met inhuren van externen optimaal invult. De key-performance ligt in de organisatiekracht van Levent en Fatma.

Onderneming

De Karahans hebben als familie lange tijd (27 jaar) cafetaria’s gehad. In tegenstelling tot het concept waarin ze nu gaan werken, wordt de fastfoodbranche gekenmerkt door een dagelijkse voorbereiding van de verse producten en dan kijken wie er komt. Ze hebben hiermee wel de benodigde kennis opgedaan in de horecabranche. In de niche waar ze zich nu op richten ligt het accent meer op het inspelen op de wensen van de klanten die vooraf met elkaar zijn overeengekomen. In feite is het creëren van een unieke sfeerbeleving waar men het onderscheid ten opzichte van de concurrentie wil en kan maken. In deze nieuwe exploitatie weten ze vooraf hoeveel gasten er komen en wat zij willen eten en drinken. De maaltijden zijn al betaald, waardoor de inkoop scherp kan plaatsvinden. Ditzelfde geldt voor de inhuur van personeel. Alles is van tevoren goed in te plannen. Ze hebben altijd een gezonde groei in de cafetaria’s gehad. Ook in crisistijd door goed naar de klantwens te luisteren en hierop in te spelen. Dit overtuigt hen dan ook in de werkwijze die ze met Yasemin voorstaan.

Missie
De missie is om voor de moslimgemeenschap, maar natuurlijk ook andere culturen het beste partycentrum van Oost-Nederland te worden. Een dusdanige naamsbekendheid opbouwen dat de gasten die uitgenodigd zijn, weten voordat ze komen dat het een goed georganiseerd feest is en dat alles tot in de puntjes verzorgd is. Ook dat de koppels die willen trouwen weten dat het bij Yasemin goed geregeld is en dat hun bruidsfeest de dag van hun dromen wordt. Daarnaast gaat Yasemin evenementen organiseren met een goede kwaliteit en inspelen op de combinatie van eten en entertainment.

We willen een gezond bedrijf opbouwen met een goede cashflow en bekend staan om de beste service en klantgerichtheid.

Doelgroep
De doelgroep waar Yasemin zich op gaat richten is het hogere segment. De generatie die in stijl wil
trouwen zonder te veel romantiek, maar in een sfeervol moderne zaal. De grootste en primaire doelgroep bestaat uit de derde en vierde generatie Nederlanders met een Turkse of Marokkaanse afkomst. De secundaire doelgroep zijn moslims uit andere delen van de wereld die zich ook in Nederland gevestigd hebben. Stelletjes tussen de 20 en 30 jaar die een goed georganiseerd feest willen. De huidige generatie heeft steeds hogere eisen en wil van het feest een mooie dag maken, waarbij alles volgens wens verloopt.  

Het eten wordt warm geserveerd en de drank koel. Dit klinkt erg logisch, maar het tegendeel is waar. 
Deze doelgroep mist in de regio Gelderland feestzalen waarbij de gasten goed kunnen parkeren op eigen terrein, lekker kunnen eten (halal), kunnen overnachten en waarbij de zaal naar persoonlijke wensen kan worden ingericht. Voor de gasten wordt een aangename sfeer gecreëerd, waarbij veel aandacht besteed wordt aan goede ventilatie en airconditioning. Samen met het bruidspaar wordt door de weddingplanner goede afspraken gemaakt over het verloop van de avond. Het bruidspaar zal de avond van hun leven hebben. Een trouwlocatie voor deze doelgroep in combinatie met overnachtingen is uniek in Nederland. 

Voor traditionele, niet westerse gemeenschappen (met een islamitische achtergrond) zijn momenteel te weinig mogelijkheden om een trouwerij te organiseren waarbij oprechte persoonlijke aandacht gegeven wordt die past bij hun cultuur en de daarmee samenhangende tradities. Yasemin wil hier een invulling aan geven en een organisatie bieden die waarborgt dat elke trouwerij echt bijzonder is en recht doet aan andermans culturele tradities. Niet alleen voor het bruidspaar, maar ook voor hun hele familie en achterban.

Concurrentiepositie en onderscheidend vermogen
De meeste bruidsparen in de doelgroep trouwen in sportzalen of in zalen die te klein zijn. De zalen in de regio Gelderland zijn zeker niet meer van deze tijd, veelal zijn het te romantisch ingerichte zalen waar eigenlijk geen vraag naar is. Door een gebrek aan aanbod is men min of meer gedwongen om in deze zalen te trouwen. De dichtstbijzijnde zalen in de regio, op circa 40 minuten rijden, zijn daardoor altijd de eerste 6 maanden volgeboekt. In de regio Doesburg en Westervoort zijn er 3 zalencentra op 10 km afstand van elkaar, waarbij de eerste boeking pas over 5 a 6 maanden kan plaatsvinden als men vandaag zou reserveren. Er is een groot tekort in de regio Nijmegen. De zalen voldoen niet meer aan de hedendaagse wensen van de bruidsparen. Men wil een moderne en sfeervolle zaal met een goede organisatie, goed eten en drinken. 

Yasemin zal in deze nichemarkt een sterke concurrentie positie krijgen. De locatie achter dit concept vormt hierin een sleutelrol. Door de gratis weddingplanner in combinatie met halal food & beverage, gebedsruimtes, speciale (rook)ruimtes voor mannen en vrouwen en een grote kinderspeelruimte wordt de oosterse beleving gecreëerd.

Daarnaast beschikt Yasemin over de modernste keukeninrichting van Rational, waardoor wij in zeer korte tijd alle maaltijden kunnen uitserveren. De logistiek in de keuken in combinatie met de zaal zijn zeer goed doordacht, waardoor we een hoge mate van efficiency en effectiviteit bereiken. Gelet op de grootte van de groepen is dit een aspect dat veel klanten aanspreekt.

De kracht en daarmee het onderscheidend vermogen ligt in het feit dat we een familiebedrijf zijn en weten wat we aan elkaar hebben en dat iedereen zich voor de volle 100% inzet. We hebben zelf veel geld en energie geïnvesteerd en daarmee een belangrijke drijfveer gecreëerd om dit terug te verdienen door er een mooi maar ook rendabel bedrijf neer te zetten.

Doelstellingen
De huwelijksfeesten vormen de backbone van de onderneming. Dit komt met name door het synergie effect tussen de huwelijksfeesten en de verhuur van hotelkamers. Voor 2017 en 2018 worden respectievelijk 60 en 69 partijen gepland. Uitgaand van 50 werkweken is dit 1,2 partij per week in 2016 en 1,38 in 2017. Dit lijkt veel, maar dit wordt realistisch geacht, omdat je te maken hebt met een luxueuze oosterse beleving in combinatie met een overnachting en een trouwconsulent wat uniek is voor de (Turkse) doelgroep. Daarnaast zijn er per gegeven partij relatief veel potentiële nieuwe klanten die nog gaan trouwen; 'zien trouwen, doet trouwen'. Inmiddels heeft in oktober het eerste bruiloftsfeest plaatsgevonden en voor de komende maanden staan inmiddels al diverse bruiloften gepland. 

Met de dinnershows en de all you can eat formule zal door het jaar heen omzet worden gegenereerd. De avonden staan in het teken van de mediterrane sfeer. Door middel van een reserveringssysteem via een website worden de gasten op de hoogte gehouden of er op de gewenste avond een all you can eat avond is. De menukaart bestaat uit een combinatie van gerechten uit Griekenland, Italië, Spanje en Turkije. De doelstelling van dit concept is de klant de mediterrane sfeer te laten proeven voor een scherpe prijs. Door de grote oppervlakte van het restaurant wordt er een open en dynamische sfeer gecreëerd. Door scherpe prijzen te hanteren is het restaurant toegankelijk voor een breed publiek, waarbij een sfeer wordt gecreëerd van lekker lang tafelen tegen een scherpe en passende prijs. De ondernemers willen dit concept de komende vijf jaren uitbouwen naar drie avonden in de week om tussen de 800 en 900 gasten te ontvangen.

Structuur

organigram” class=img-responsive

Financieringsbehoefte

Na de verwerving van het pand (2015) heeft er een grondige buiten- en binnen renovatie plaatsgevonden. Daarnaast is er aan de rechterzijkant van het pand een aanbouw gerealiseerd. De aanbouw bestaat uit twee bouwlagen. Inmiddels is het pand nagenoeg klaar. Het pand bestaat uit 2 bouwlagen en heeft in totaal 2.500 m2 bruto-vloeroppervlakte en bestaat uit een horecabedrijfsruimte met trouwzaal, lounge, elf hotelkamers (bruidssuite gereed/10 kamers in aanbouw), diverse algemene ruimtes, keuken, opslagruimten, parkeerterrein en erf. Op de begane grond heeft men een keuken en opslagruimte gebouwd. Op de 1e etage zijn elf hotelkamers gepland. 

De afgelopen jaren is er door de familie € 1.051.000,- geïnvesteerd. Dit geld is aflossingsvrij geleend van de ouders. De familie gelooft 100% in het concept, waardoor de ouders hun maximale vrije vermogen geleend hebben aan de v.o.f. Om een solvabele uitgangspositie te creëren zijn de ouders bereid deze financiering achter te stellen. Voor de verbouwings- en opstartkosten is er een financieringsbehoefte van € 450.000,-. 

Investeringsoverzicht

Verbouwingskosten € 1.120.000,-
Inventaris en vervoermiddelen € 40.000,-
Opstartkosten 2016 € 325.000,-
Werkkapitaal € 175.000,-
Totaal  € 1.660.000,-
Achtergestelde leningen ouders  € 1.051.000,-
Financiering Rational   € 109.000,- 
Financiering Hanos  € 50.000,-
Financiering via Collin € 450.000,- 

Leenbedrag: € 450.000,-
Rente: 7,5%
Looptijd: 90 maanden met een grace periode van 6 maanden. Dit betekent dat de eerste 6 maanden alleen rente betaald wordt en geen aflossing. Vanaf de 7e maand wordt er aflossing en rente betaald. 

Risico

Operationele risico’s 

  • Continuïteit: Het belangrijkste risico in de exploitatiecyclus van dit nieuw op te zetten bedrijf zijn de ondernemers zelf. Er is een overlijdensrisicoverzekering afgesloten op L. Karahan ter hoogte van € 650.000,-. Deze verzekering is verpand aan de externe financiers van het pand. Bij overlijden van Levent ontvangen zij deze ter aflossing van hun vordering. In dit geval schuift de hypothecaire inschrijving van Collin op in de rangorde naar een 1e hypotheek. Dit geeft voldoende comfort voor de investeerders. Er is bewust geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten door de ondernemers. De continuïteit wordt gewaarborgd, doordat bij ziekte de familie dit tijdelijk kan opvangen. 
  • Bouwschade tijdens (ver)bouw(ing): De eventuele schade tijdens de afbouw van het pand is afgedekt door een afgesloten CAR-verzekering.

Zekerheden en voorwaarden

  • De debiteur is Yasemin v.o.f. met als firmanten Levent Karahan en Fatma Karahan. Hiermee zijn zij beiden hoofdelijk aansprakelijk. Deze hoofdelijke aansprakelijkheid heeft een morele waarde op dit moment.
  • Op het bedrijfspand van de ouders van de ondernemers zal voor alle investeerders via Collin Crowdfund een 2e hypothecaire inschrijving worden gevestigd ter hoogte van € 450.000,- ten gunste van de Stichting Zekerhedenagent Collin Crowdfund. Op 19 augustus 2015 is het pand getaxeerd door een horecamakelaar. De marktwaarde bedraagt € 1.625.000,- en omdat het een uniek object betreft, is de verkoopbaarheid redelijk. De 1e hypothecaire inschrijving van € 650.000,- is ten behoeve van twee particuliere financiers die het pand hebben gefinancierd. 
  • De lening van de ouders ter hoogte van € 1.051.000,-, wordt achtergesteld ten behoeve van de investeerders via Collin Crowdfund. Dit betekent dat er geen aflossing plaatsvindt gedurende de looptijd van de lening via Collin. De rente wordt wel betaald. Op 1e verzoek van Collin wordt de rentebetaling stopgezet.
  • De ouders van de ondernemers bekijken samen met de accountant de mogelijkheid om in 2017-2018 een deel van activa over te nemen, daarmee wordt een deel van de achtergestelde lening afgelost, en verdisconteerd in een hogere huurlast. Vanwege dit aspect wordt in de overeenkomst tussen Collin en Yasemin een bijzondere bepaling opgenomen dat deze constructie t.z.t. onder goedkeuring van de investeerders dient plaats te vinden. Dit zal mede afhankelijk zijn van de rentabiliteit en met name de solvabiliteit met een minimum van 35%.

Dun & Bradstreet
Dun & Bradstreet geeft voor Yasemin v.o.f. een Laag risico aan.

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. Onderstaande score is gebaseerd op de gerealiseerde cijfers 2015, tussentijdse cijfers 2016 alsmede de prognose voor de jaren 2016, 2017 en 2018. De prognoses zijn samengesteld in samenspraak met het gerenommeerde MKB-accountantskantoor VWG-Nijhof Accountants en belastingadviseurs uit de regio Nijmegen. De Collin Credit Score overall komt uit op Ruim voldoende.

Rentabiliteit 
Indien de prognose wordt gerealiseerd kan men makkelijk aan haar verplichtingen voldoen. Omdat het start-up betreft zijn de prognoses naar beneden bijgesteld voor de berekening van de rentabiliteit. 

De bedrijfskosten bestaan voornamelijk uit afschrijvingen, huur en huisvestingskosten. Het boekjaar 2016 moet bezien worden als het verbouwingsjaar. Per saldo wordt boekjaar 2016 fors verlieslatend afgesloten. Tegenover de exploitatiekosten staat nagenoeg geen omzet. De verlieslatende exploitatie en verbouwingskosten zijn tot heden met familiegeld gefinancierd. Vanaf 2017 is er sprake van een genormaliseerde exploitatie. Door een groei in de omzet en een nagenoeg gelijkblijvende kostenstructuur groeit de cashflow gestaag van € 434.000,- in 2017 naar € 573.000,- in 2018 bij een verwachte omzet van respectievelijk ruim € 1.600.000,- en ruim € 1.800.000,-. Dit is ruim voldoende voor de investerings- en aflossingsverplichtingen.

In een worst-case scenario kan de rente op de achtergestelde lening on hold gezet worden. In dit scenario worden ook de privé-opnamen en investeringen getemperd. De overige bedrijfskosten zijn relatief hard. Bij een downside scenario kan het omzetniveau het eerste jaar 31% dalen waarbij de marge voldoende is om aan de reguliere aflossingen te voldoen. Hierdoor is de remweg aanzienlijk. 

De omzetontwikkeling achten wij voldoende onderbouwd. Gezien het feit dat we hier te maken hebben met een start-up en de rentabiliteit puur gebaseerd is op prognoses wordt de rentabiliteitscore voorzichtigheidshalve afgewaardeerd naar Ruim voldoende. 

Solvabiliteit
Inclusief de achtergestelde lening van de ouders bedraagt de solvabiliteit eind 2016 ruim 44% bij een balanstotaal van € 1.271.000,-. Bij realisatie van de prognose stijgt de solvabiliteit eind 2017 naar bijna 57% op een balanstotaal van circa € 1.300.000,-. Mede door een hoog afschrijvingsniveau in combinatie met forse aflossingsverplichtingen daalt het balanstotaal snel, waardoor de solvabiliteit de komende jaren zal toenemen. De score na realisatie van de prognose 2017 wordt dan Excellent. Hoewel er vanaf aanvang sprake is van een gezond buffervermogen moeten de prognoses nog wel worden waargemaakt. Voorzichtigheidshalve wordt de score Goed aangehouden.

Liquiditeit
Bij aanvang is de liquiditeit marginaal door de investeringen die gedaan zijn in het bedrijfspand. 
De kortlopende schulden betreffen voornamelijk bouwcrediteuren en toekomstige aflossingsverplichtingen. Er is geen sprake van crediteurendruk. Op basis van de prognose 2016 is de liquiditeitspositie Matig als we rekening houden met de uitgeboekte lening via Collin Crowdfund met een current ratio van 0,6. Door een fors cashflowoverschot in 2017 ontstaat er een ruimere liquiditeitspositie met een current ratio van 1,8 (Excellent). De score wordt voorzichtigheidshalve gewaardeerd op Voldoende.

Samenvattend
Rentabiliteit: Ruim Voldoende
Solvabiliteit: Goed
Liquiditeit: Voldoende
Overall: Ruim Voldoende

Extra beloning

Alle investeerders vanaf € 1.000,- ontvangen een dinerbon voor een avondje “all you can eat – diner” voor 2 personen ter waarde van € 40,- of een tegoedbon voor hetzelfde bedrag te besteden aan een hotelovernachting.

De waardebon zal digitaal worden verzonden via Collin Crowdfund, aangezien de investeerders anoniem zijn ten opzichte van elkaar en de ondernemer.

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-27238 heeft € 2.500 geïnvesteerd.
22-12-2016 om 12:53
investeerder-20924 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
22-12-2016 om 12:47
investeerder-17320 heeft € 500 geïnvesteerd.
22-12-2016 om 12:46
investeerder-14608 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
22-12-2016 om 12:38
investeerder-14532 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
22-12-2016 om 12:31

Reacties

A.W.M. Huijgens
05-12-2016 15:47
Beste mensen,

ik heb 2 vragen. 1. Het balanstotaal na investering bedraagt 1.660. Hoe kan dit dalen tot 1271 per eind december. Is er verlies of een negatief vermogen?

2. De solvabiliteit bedraagt 44% op een balanstotaal van 1.271 en een achtergestelde lening van 1.051. Hoe is dit berekend?

Collin Crowdfund
05-12-2016 16:13
Beste investeerder,

Bedankt voor uw vragen.

Vanwege de verbouwing in combinatie met de doorlopende kosten in 2016 is er inderdaad een negatief eigen vermogen ontstaan. Hierdoor komt de optelsom van het (negatieve) eigen vermogen en de achtergestelde leningen dus op een lager risicodragend vermogen en balanstotaal met het bijbehorende solvabiliteitspercentage.

Investeerder – 10506
06-12-2016 10:43
De gevraagde financiering van ons als investeerders bedraagt € 450/m. Dat is dus bedoeld om het verlies (het eigen vermogen bedraagt immers -/- 491.000) te compenseren. Ik zou het als investeerder op prijs stellen wanneer dat explicieter vermeld zou zijn in de investeringsopzet. De juiste formulering is dan: \”De vermelde opstartkosten en liquiditeitsverruiming betreffen het financieren van gerealiseerde verliezen\”. Dat op zich kan en mag best, maar ik vind het als investeerder wel belangrijk om dat te weten. Dat is voor mijn risico afweging cruciale informatie.

Collin Crowdfund
06-12-2016 10:53
Beste investeerder,

Bedankt voor deze feedback. Zoals u het nu schetst hadden we het ook kunnen weergeven. Wij hebben het in deze gezien al een financiering van deels al gemaakte kosten voor de opstart van het bedrijf, de lopende kosten tijdens de opstart (huur e.d.) en de inrichting van de locatie, waar sinds Q4 van dit jaar de eerste bruiloften zijn gevierd. Het is dan heel begrijpelijk dat met zo’n lange opstartperiode er in het 1e jaar verlies geleden wordt.

Collin Crowdfund
07-12-2016 13:52
In aanvulling op ons eerder gegeven antwoord. In de pitch kunt u onder het hoofdstukje “Investeringsoverzicht” duidelijk terugvinden dat er sprake is van “Opstartkosten 2016” van totaal € 325.000,— naast benodigd werkkapitaal ter grootte van € 150.000,–. In de pitch staat verder duidelijk toegelicht dat het jaar 2016 vooral benut wordt als aanloop naar een normaal exploitatiejaar in 2017 hetgeen dan resulteert in een fors verliesjaar voor 2016. Voor de goede orde merken wij echter op dat het negatieve kapitaal (=eigen vermogen in VOF) juist positief gecorrigeerd wordt door de (forse) achterstelling van de ouders van de ondernemers. U financiert derhalve de aanloopkosten en een stuk van het werkkapitaal wat het verlies in 2016 mede compenseert om aan alle toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen.

Ondernemer


Levent Karahan

Fatma Karahan

Crowdfund Coach


René de Groot & Theodor Abels