PZC 9-1-2017

Zeeuwen lopen steeds vaker warm voor crowdfunding

VLISSINGEN – Zeeuwen lopen steeds vaker warm voor crowdfunding. Afgelopen jaar werd zo bijna 2,9 miljoen binnengehaald. In 2015 was dat nog 1,9 miljoen euro.

Vooral het tweede halfjaar van 2016 was succesvol. Er zes maanden tijd kwam er iets meer dan twee miljoen euro binnen via crowdfunding. Over heel 2016 ging het om 37 projecten die op deze manier succesvol werden gefinancierd. In het eerste halfjaar waren dat er 20, in het tweede halfjaar 17. Over heel 2015 waren er 23 geslaagde projecten.

De helft van de projecten betrof ondernemingen. Zij haalden ook verreweg het meeste geld op. Ook creatieve projecten, zoals voor culturele initiatieven, zijn in trek. Het aantal verdubbelde, van vier naar acht, gezamenlijk goed voor anderhalve ton.

De provincie stimuleert crowdfunding nadrukkelijk. Dat werpt zijn vruchten af, concludeert adviesbureau Douw&Koren. ,,Desalniettemin is er nog veel te winnen voor ondernemers, particulieren, maatschappelijke en creatieve initiatiefnemers in de regio”, zeggen de onderzoekers. Het totaalbedrag in Zeeland is in verhouding tot de rest van Nederland relatief klein.