14107

Baba Rafi Alkmaar

€ 250.000  |  8,0% rente  |  48 maanden  Investeerders: 176
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

96 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Verhoogd risico
Collin
Credit Score
Voldoende
Deze leningaanvraag is op 11-06-2015 in 8 dagen volgeschreven door 176 investeerders

Samenvatting

Baba Rafi is de grootste food keten ter wereld op het gebied van kebab producten. Momenteel is de formule met meer dan 1.300 verkooppunten actief in Azië en bijzonder succesvol. De ervaren ondernemers achter de in Nederland te vestigen Baba Rafi hebben de licentie voor Europa verkregen en het concept aangepast naar Europese maatstaven en trends. Het Europese Baba Rafi concept is nu te beschrijven als een fast-casual food concept, waarbij ambachtelijkheid en goede kwaliteit samengaan met gemak en betaalbaarheid. Respect voor het eten, de klanten en de leefomgeving zijn altijd de uitgangspunten van het Baba Rafi concept. Inmiddels is het Europese concept gereed om in de markt gezet te worden. Er is in Europa nog geen vergelijkbaar franchise concept op het gebied van kebab producten.

De ondernemers zullen de allereerste Baba Rafi vestiging van Europa openen in het centrum van Alkmaar, op een mooie AA locatie, midden in het winkel- en uitgaanscentrum van deze toeristische stad. De vestiging is een prachtig nieuw pand, dat helemaal naar de wensen van Baba Rafi is ingericht (casco). De vestiging in Alkmaar zal dienen als flagship store en daarmee als voorbeeld voor toekomstige vestigingen van de formule. De eigenaren achter Baba Rafi hebben de ambitie om de formule verder uit te rollen dan wel in licentie te geven aan andere franchisenemers in Nederland en de rest van Europa. Via het Aziatische netwerk hebben de ondernemers al meerdere verzoeken ontvangen van franchisenemers die graag een vestiging in Europa willen openen. Er is zelfs interesse uit VS en Canada voor het Europese Baba Rafi concept.

Financieringsbehoefte

Om de eerste Baba Rafi vestiging in Alkmaar te kunnen openen dient er geïnvesteerd te worden in verbouwingen, apparatuur, inventaris, inrichting en werkkapitaal. De totale investeringsbegroting bedraagt € 425.000,- (incl. BTW). De ondernemers brengen zelf € 75.000,- in en de BTW zal worden voorgefinancierd uit hun eigen netwerk, naast financiering ad € 30.000,- via een leverancier. Voor het resterende deel, wordt via Collin Crowdfunding gezocht naar een financiering ad € 250.000,- met een looptijd van 4 jaar (lineaire maandelijkse aflossing) en een rentepercentage van 8%, gedurende de gehele looptijd van de lening.

Structuur

Baba Rafi Europe B.V. is de onderneming die de licentie van de franchiseformule voor Europa in bezit heeft. De aandelen van Baba Rafi Europe B.V. zijn in handen van Sinan Gul (47,5%), Baris Kürkcu (23,75%), Hans Verloop (23,75%) en Herman de Haas (5%). Onder Baba Rafi Europe B.V. hangen twee werkmaatschappen namelijk Baba Rafi Operations B.V. en Baba Rafi Real Estate B.V.

Baba Rafi Operations B.V. betreft een tussenholding waaronder de vestigingen komen te hangen die door de ondernemers voor eigen rekening en risico geëxploiteerd zullen gaan worden. In eerste instantie zal dit uitsluitend de onderneming BRA B.V. zijn, waarin de exploitatie van de vestiging in Alkmaar is ondergebracht en tevens zal dienen als flagship store.

Baba Rafi Real Estate B.V. betreft de onderneming waarin alle huurcontracten van de restaurants zullen worden ondergebracht, dus ook de huurcontracten van de vestigingen, die in de toekomst mogelijk door franchisenemers zullen worden gestart. Doordat alle huurcontracten in Baba Rafi Real Estate B.V. worden ingebracht is de locatie van de vestiging gewaarborgd. Locatiekeuze is voor het franchiseconcept namelijk erg belangrijk. Mocht een franchisenemer de activiteiten staken dan blijft de locatie behouden voor de organisatie.

Risico

De Dun & Bradstreet score geeft aan een verhoogd risico, hetgeen te maken heeft met het feit dat het hier een startende onderneming betreft. De Collin Credit Score, gebaseerd op de onderdelen rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit wordt als “voldoende” gekwalificeerd. De bovenliggende holding zijnde Baba Rafi Europe B.V., zal mede kredietnemer zijn en de meerderheidsaandeelhouders Sinan Gül, Baris Kürkcü en Hans Verloop zullen een privé borgstelling afgeven van resp. € 125.000,- (1x) en € 65.000,- (2x), waarmede het privé commitment als acceptabel wordt beoordeeld.

Video Pitch

Leendoel

De financiering ad € 250.000,- wordt aangevraagd voor de opening van de eerste “Baba Rafi” vestiging, welke zal worden gevestigd in het centrum van Alkmaar. De vestiging in Alkmaar zal dienen als flagship store en als voorbeeld voor toekomstige Baba Rafi vestigingen. De verwachte openingsdatum van het restaurant is 1 september 2015.

Ondernemer

De Nederlandse ondernemer Sinan Gül is in contact gekomen met de Indonesische oprichter van de franchiseformule, Hendy Setiono, en heeft vervolgens de licentie voor Europa verkregen en ondergebracht in Baba Rafi Europe B.V.. Samen met operations & marketing deskundige Baris Kürkcü en financieel expert Hans Verloop vormt Sinan Gul het management team. Oud-McDonald’s Nederland directeur Herman de Haas is bij de onderneming betrokken als Non-Executive Boardmember. Hij zal toezicht houden en het management team voorzien van advies als expert op het gebied van Horeca & fastfood. Het management team van Baba Rafi vult elkaar, elk vanuit zijn eigen specialisatie en vakgebied, uitstekend aan.

De directie, vooruitlopend op verdere uitrol binnen Europa, zal dus worden gevoerd door: Drs. Sinan Gül (geboren 1977), reeds zelfstandig ondernemer. Gestudeerd aan de VU, richting accountancy. In functie als algemeen directeur.

Drs. Baris Kürkcü (geboren 1975), heeft gestudeerd aan de UvA en heeft een master in economie, marketing en ICT. Heeft vele leidinggevende posities gehad bij grote ondernemingen en sinds enige tijd actief als zelfstandig ondernemer. In functie als directeur operations en marketing.

Hans Verloop RA (geboren 1957), ex partner Deloitte. Werkzaam geweest voor PWC en thans als zelfstandig ondernemer actief. In functie als financieel directeur.

Drs. Herman de Haas (geboren 1962), heeft gestudeerd aan Erasmus en Harvard Business School en heeft een master in industriële engineering en facility management en heeft naast zelfstandig ondernemerschap ook management functies gehad bij grote ondernemingen en o.a. veel ervaring bij grote fastfood franchise ketens (waaronder McDonalds).

Kortom een breed georiënteerd en goed opgeleid ervaren management team, dat van mening is dat er grote behoefte is binnen Europa aan een goed georganiseerde fast casual kebab keten, waartoe Baba Rafi zich uitstekend leent.

Onderneming

Historie formule
Baba Rafi is de grootste food keten ter wereld op het gebied van kebab producten. De formule is opgericht in 2003 door de Indonesische ondernemer Hendy Setiono. De franchiseformule wordt momenteel geëxploiteerd in verschillende landen in Azië. In Azië heeft het franchiseconcept al meer dan 1.300 verkooppunten. De franchiseformule Baba Rafi en de kebab producten zijn enorm populair in Azië.

De ondernemers van Baba Rafi Europe hebben de Europese licentie bemachtigd, gezien de enorme potentie van de formule voor Europa. De Europese kebab markt kent een relatief zwak concurrentieveld en vertegenwoordigt jaarlijks een omzet van meer dan € 10 miljard. Inmiddels is na uitgebreid marktonderzoek het concept aangepast naar Europese maatstaven en trends en hierdoor toekomstbestendig gemaakt. Het Europese concept is nu gereed om vanaf de zomer van 2015 in de markt gezet te worden.

Europese concept
Baba Rafi is een fast casual concept, waarbij ambachtelijkheid, goede kwaliteit samengaan met gemak en betaalbaarheid. Respect voor het eten, de klanten en de leefomgeving zijn altijd de uitgangspunten van het Baba Rafi concept. Ons motto is Heerlijk, Goed en Eerlijk eten. Naast heerlijke authentieke kebab producten, onderscheidt Baba Rafi zich door een menu van heerlijke vegetarische producten en unieke salades te serveren waarbij specifiek rekening is gehouden met kinderen. Bij de ontwikkeling van de menu producten is samengewerkt met:

 • de leveranciers van de ingrediënten en producten
 • een voedingsdeskundige
 • een culinaire adviseur
 • de leveranciers van keukenapparatuur

Baba Rafi onderscheidt zich van bestaande kebabzaken door:

 • Topkwaliteit (focus op hygiëne, voedselveiligheid, duurzaamheid en natuurlijke ingrediënten zonder conserveringsmiddelen met een hoge voedingswaarde);
 • Brede doelgroep (formule ook geschikt voor vrouwen en gezinnen met kinderen, welke uitstekend terecht kunnen in de apart ingerichte speelruimte);
 • Professionele organisatie (opgeleid personeel en goed ingerichte werkprocessen);
 • Comfortabele, moderne faciliteiten met een passende bijzondere ambiance;
 • Authentiek en trouw aan de oorsprong.

Vergeleken met bestaande fastfood concepten biedt Baba Rafi een nieuwe, verfrissende en unieke ervaring. In Europa is nog geen vergelijkbaar concept actief.

Doel:
Baba Rafi heeft als doel de grootste franchise-kebab-keten te worden in Europa met zowel eigen vestigingen als franchise vestigingen.

Menu:
Het menu van Baba Rafi bestaat uit een kleine kaart met diverse producten van topkwaliteit. De kaart bestaat uit diverse kebab producten in de vorm van een sandwich of wrap, pide varianten, diverse unieke eigen salades, gezonde yoghurt met natuurlijke smaken, yogurt dranken en yoghurt ijs. De producten zijn aangepast voor kinderen wat betreft hoeveelheid, smaak en eetgemak. Er zal geen alcohol worden geschonken. Het gehele menu is geschikt om ter plaatse te nuttigen of om mee te nemen en om elders te nuttigen.

Organogram:

Baba Rafi Europe B.V. en BRA B.V. zijn de gezamenlijke kredietnemers. De heren Gül, Kürkcü en Verloop zullen een borgstelling afgeven.

Bovenstaande structuur is opgericht, rekening houdend met het in de toekomst verder uitrollen van de franchiseformule door heel Europa.

Baba Rafi Europe B.V. is de onderneming die de licentie van de franchiseformule voor heel Europa in bezit heeft.

Baba Rafi Operations B.V. betreft een tussenholding waaronder de vestigingen komen te hangen die door de ondernemers zelf zullen worden gestart. In eerste instantie zal dit uitsluitend de onderneming BRA B.V. zijn, waarin de exploitatie van de vestiging in Alkmaar is ondergebracht. Mogelijk zullen hier in de toekomst meerdere vestigingen bijkomen. In eerste instantie zal echter uitsluitend aandacht worden besteed aan het restaurant in Alkmaar. Op termijn zullen andere vestigingen worden geopend.

Baba Rafi Real Estate B.V. betreft de onderneming waarin alle huurcontracten van de vestigingen zullen worden ondergebracht, dus ook de huurcontracten van de vestigingen die in de toekomst mogelijk door franchisenemers zullen worden gestart. Doordat alle huurcontracten in Baba Rafi Real Estate B.V. worden ingebracht is de locatie van het restaurant gewaarborgd. Locatiekeuze is voor het franchiseconcept namelijk erg belangrijk. Mocht een franchisenemer de activiteiten staken dan blijft het pand/restaurant behouden.

Franchise
De ondernemers zijn voornemens om de formule in de toekomst in licentie te geven aan franchisenemers. Potentiële franchisenemers kunnen hierbij kiezen uit drie varianten:

 • A-variant: winkel met 170-200 m2 oppervlakte, uitgebreide keuken, menu en speelruimte, minimaal 50 zitplaatsen.
 • B-variant: winkel met 80-100 m2 oppervlakte, beperktere keuken, menu en speelruimte, minimaal 20 zitplaatsen.
 • C-variant: mobiel of express winkel met kleine keuken en beperkt menu.

Financieringsbehoefte

De realisatie van de plannen omvat een totale investering van € 425.000,-, inclusief verbouwing huurpand, aanschaf (keuken)apparatuur, inventaris en inrichting, werkkapitaal en de voorfinanciering van BTW. (€ 70.000,-). De ondernemers brengen zelf € 75.000,- in, naast € 100.000,- dat via hun eigen netwerk zal worden gefinancierd (€ 30.000,- via leverancier en € 70.000,- tijdelijke financiering inzake BTW). Voor de resterende financieringsbehoefte wordt via Collin Crowdfinance gezocht naar een externe financiering van € 250.000 met een looptijd van 4 jaar. De heren Sinan Gul, Baris Kurkcu en Hans Verloop zullen in privé, pro rato Parte, t.o.v. hun aandelenparticipatie, een borgstelling afgeven (resp. 1x € 125.000,- en 2x € 65.000,-).

Cijfermatige onderbouwing investeringen:

Investering in vaste activa: € 285.000,-
Investering in vlottende activa: € 140.000,-
Totaal: € 425.000,-
Eigen inbreng: – € 75.000,-
BTW financiering derden: – € 70.000,-
Leverancier: – € 30.000,-
Via crowdfinance € 250.000,-

Rentabiliteit:
Opening staat gepland per 1 september 2015. Voor het eerste volledige boekjaar wordt een omzet begroot van € 850.000,- (oplopend in het 2e jaar na opening tot € 1.000.000,-) bij een bruto marge van 70% (niet ongebruikelijk in de horeca), hetgeen moet resulteren in een netto winst voor vennootschapsbelasting van € 104.000,- en een winst voor afschrijving van € 118.000,-. Ruim voldoende om aan de rente- en aflossingsverplichtingen u.h.v. crowdfinance te kunnen voldoen.

Leenbedrag: € 250.000,-
Rente: 8%
Looptijd: 48 maanden middels lineaire maandelijkse aflossing, ingaande 1 maand na verstrekking van de lening.

Risico

Aangezien het hier een start up betreft is het risico groter dan bij een bedrijf met een bewezen track record. Het verhoogde risico rechtvaardigt een hoger rentepercentage en is dan ook vastgesteld op 8%. Daar staat tegenover dat de aandeelhouders volledig vertrouwen hebben in het welslagen van hun onderneming en uit eigen middelen een deel meefinancieren, naast het feit dat de grootaandeelhouders samen een borgstelling afgeven ter grootte van de totale financiering.

Dun & Bradstreet score:
Vanwege het feit dat het hier een startend bedrijf betreft geeft D&B een score aan van “verhoogd risico”.

Collin Credit Score:
De Collin Credit Score is een gewogen score die is gebaseerd op basis van de mix van Solvabiliteit, Rentabiliteit en Liquiditeit. De Collin Credit Score komt uiteindelijk uit op: “Voldoende”.

Rentabiliteit:
De score op dit onderdeel is gebaseerd op de afgegeven goed onderbouwde prognose cijfers over het 1e t/m 3e jaar en komt op een score van “goed”. Realisatie van de prognoses is uiteraard essentieel. Daarom een voorzichtigheidshalve bijstelling van het oordeel naar “voldoende”.

Solvabiliteit:
Uitgaande van een aansprakelijk vermogen van minimaal € 75.000,- (inbreng aandeelhouders), t.o.v. een balanstotaal bij aanvang van € 355.000,-, is de solvabiliteit bij aanvang “voldoende”.

Liquiditeit:
De current ratio (vlottende active : vlottende passiva) bedraagt op basis van prognose cijfers gemiddeld 1,25 en wordt als voldoende gekwalificeerd.

Samenvattend:
Rentabiliteit: “Voldoende”
Solvabiliteit: “Voldoende”
Liquiditeit: “Voldoende”
Overall score: “Voldoende”

Extra beloning

Bij een investering van € 500,- wordt een vriendenpas gegeven die recht geeft op 15% korting bij Baba Rafi Alkmaar gedurende de looptijd van de lening. Bij een investering vanaf € 1.000,- ontvangt de investeerder een vriendenpas waarmee 25% korting wordt verkregen. De vriendenpas dient afgehaald te worden bij de vestiging te Alkmaar.

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

Anonieme investeerder heeft € 2.500 geïnvesteerd.
11-06-2015 om 17:30
Anonieme investeerder heeft € 2.500 geïnvesteerd.
11-06-2015 om 16:50
Anonieme investeerder heeft € 500 geïnvesteerd.
11-06-2015 om 14:52
Anonieme investeerder heeft € 2.500 geïnvesteerd.
11-06-2015 om 12:25
Anonieme investeerder heeft € 1.000 geïnvesteerd.
11-06-2015 om 11:47

Reacties

Investeerder – 5770
03-06-2015 13:16
Graag zou ik meer info vernemen over de locatie in Alkmaar. Kunt u aangeven in welke straat de vestiging komt?

Investeerder – 4251
03-06-2015 17:05
Interessant concept, mooi team. Ik ben zojuist “ingestapt”.
Ik kom graag in contact inzake het franchise model of voor licenties in andere (Europese) landen

Investeerder – 4463
04-06-2015 9:14
Komen er meer vestigingen waarbij het mogelijk is middels crowdfunding te investeren?

Investeerder – 1734
04-06-2015 15:16
Wij komen “binnenkort” lekker eten; met korting 🙂

Investeerder – 2482
08-06-2015 9:26
Ik las dit weekend een artikel over Turkse inwoners van ons land die 300 km reizen naar Duitsland (Keulen) omdat al het Turkse eten in Nederland rommel is. Als je Duitse Doner hebt gegeten kan je de Nederlandse niet meer serieus nemen, aldus de geïnterviewde. Geen saus erover om de smaak te verhullen. En geen gezeik met sluitingstijden, maar 24 uur geopend.

Als jullie het waar kunnen maken om (ook) deze doelgroep te bereiken en tevreden te stellen zie ik inderdaad een prima markt! Ik wens jullie veel succes. Wellicht dat een vestiging in Deventer op termijn ook een goede optie is, aangezien daar een relatief groot deel van de bevolking Turks is.

Ondernemer
Drs. Sinan Gül
Drs. Baris Kürkcü
Hans Verloop RA

Drs. Herman de Haas

Crowdfund Coach


Erwin Trapman