Noordz 30-12-2016

De beste crowdfundingplatformen van 2016

Crowdfundingdeskundige Gijsbert Koren van vergelijkingssite Fundipal en adviesbureau Douw & Koren legde diverse crowdfundingplatformen langs te meetlat om te kijken welke het meest transparant is over de prestaties. Drie platformen sprongen er dit jaar uit.

Volgens Koren is een belangrijke volgende stap in de ontwikkeling van crowdfunding de transparantie over de prestaties van investeringen op de platformen. Omdat veel platformen in Nederland nog vrij jong zijn, missen crowdfunders een gedegen track record. Welke projecten hebben het goed gedaan en hoe vaak komt het voor dat een ondernemer de lening niet meer kan terugbetalen?

Defaults
Vooral over dit laatste zijn niet alle platformen even duidelijk. Immers kan een hoog percentage defaults – dus de situatie waarin een ondernemer de lening niet meer kan afbetalen – doen overkomen dat het desbetreffende platform vooraf tekortschoot in het doorlichten van het ondernemersplan.

Transparantie
Transparantie blijft, net als bij alle andere vormen van beleggen, heel belangrijk voor crowdfunding. Temeer omdat beleggers vooralsnog volledig afhankelijk blijven van een crowdfundingplatform als het gaat om de informatievoorziening over een project, zo constateerde marketingspecialist en crowdfunder Harm Jan Wieringa al eerder. Wieringa investeerde doorheen de jaren in meer dan driehonderd projecten.

Winnaars
Welke crowdfundingplatformen er bovenuit sprongen op het gebied van transparantie volgens Koren? Collin Crowdfund, Horeca Crowdfunding en Kapitaal Op Maat. “Deze drie onderscheiden zich onder andere door de informatie die zij verstrekken en het toegankelijk presenteren van deze informatie,” aldus Koren.