27432

Brownies & downieS Bergen op Zoom

€ 125.000  |  8,0% rente  |  60 maanden  Investeerders: 144
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

1 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Verhoogd risico
Collin
Credit Score
Voldoende
Deze leningaanvraag is op 17-07-2017 in 1 uur volgeschreven door 144 investeerders

Samenvatting

Brownies & downieS is een bijzondere lunchroom en heeft de missie om mensen met een beperking, of met een afstand tot de arbeidsmarkt, een mogelijkheid te bieden tot betaalde arbeid. De combinatie van kwalitatief goede gerechten en de unieke bediening, heeft tot de invoering van een onderscheidende franchise formule in Nederland gezorgd. De bewezen, succesvolle franchiseformule heeft momenteel 44 vestigingen in Nederland.

Lieke Withagen gaat deze formule doorvoeren in Bergen op Zoom. Ze is een ervaren directeur met zowel ervaring in de gehandicaptenzorg, de kinderopvang als de ouderenzorg. De combinatie van haar passie voor lekker eten, het zorgelement en haar commerciële talent is een ideale factor om een succes te maken van deze Brownies & downieS vestiging in Bergen op Zoom. De huurlocatie komt te liggen in de Zuivelstraat, een van de hoofdwinkelstraten in de binnenstad van Bergen op Zoom. Dit is vlakbij de Grote Markt: een groot centraal marktplein in het oude centrum. Er wordt samengewerkt met mensen die een verstandelijke beperking hebben. Twee ervaren koks bereiden enkel ambachtelijke, huisgemaakte lunchgerechten. De chef-kok heeft gewerkt in verschillende sterrenrestaurants. Hij heeft recent als chef-kok nog een Bib Gourmand van Michelin (een onderscheiding voor zaken met een goed driegangenmenu voor maximaal € 37,-) binnengehaald. De gerechten worden vol passie, enthousiasme en met een glimlach geserveerd door de kanjers van Brownies & downieS. Zij vormen het hart van deze nieuwe lunchroom. Om de lunchroom op te kunnen starten vraagt Lieke Withagen deze financiering aan bij Collin. 

Financieringsbehoefte
De totale investeringsbehoefte bedraagt € 223.000,-. Hiervan wordt € 30.000,- uit eigen middelen ingebracht. Via een achtergestelde lening wordt er € 20.000,- gefinancierd. Door derden wordt er door middel van obligatieleningen € 4.000,- gefinancierd en via crediteuren € 44.000,-. De resterende € 125.000,- is de gevraagde financiering via Collin Crowdfund. De looptijd is 60 maanden, waarvan de eerste 6 maanden aflossingsvrij. De rente bedraagt 8,0% gedurende de gehele looptijd. 

Risico
Dun & Bradstreet noteert een Verhoogd risico voor Brownies & downieS Bergen op Zoom. De overall Collin Credit Score is Voldoende. De debiteur voor de financiering is Lieke Withagen h.o.d.n. Brownies & downieS Bergen op Zoom. De lening ter hoogte van € 20.000,- wordt achtergesteld ten opzichte van de lening via Collin Crowdfund. De huidige en toekomstige inventaris en voorraad worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund. Tenslotte is er een overlijdensrisicoverzekering afgesloten ter hoogte van € 125.000,- op het leven van de ondernemer. Deze verzekering wordt verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.

Video Pitch

Leendoel

Het doel van de financiering is het opstarten van een franchisevestiging van Brownies & downieS in Bergen op Zoom. Het huurpand dient verbouwd en ingericht te worden. Denk hierbij aan de aanschaf van inventaris en voorraad. Daarnaast is er ook een werkkapitaalbehoefte ten behoeve van de exploitatie zoals een entreefee van franchisegever, huurgarantie en marketing.

Ondernemer

Lieke Withagen (45 jaar) is de afgelopen 10 jaar directeur geweest bij onder andere een landelijke organisatie met meer dan 30 kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang locaties en een zorginstelling. Nu gaat zij haar ruime ervaring inzetten om een Brownies & downieS in Bergen op Zoom op te gaan zetten. 

Bergen op Zoom is de geboortestad van Lieke waar zij geniet van een groot netwerk. Zij heeft diverse opleidingen gevolgd en afgerond waaronder die van Z-verpleegkundige (zorg aan mensen met een verstandelijke handicap), diverse managementopleidingen en haar hbo Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH). 

De opgedane studie- en werkervaringen geven Lieke een zeer goede basis om leiding te geven aan het team van medewerkers. Ze weet hoe ze een goed team kan vormen door gebruik te maken van ieders talenten. Met al deze talenten gaat men samen een groot succes maken van Brownies & downieS. Haar persoonlijke affiniteit voor horeca en vers bereide maaltijden gaat ze combineren met goede service en gastvrijheid. De eigenheid van de medewerkers staat centraal en zal zeker bijdragen tot een optimale sfeerbeleving voor de gasten. Lieke is met Brownies & downieS tevens een leerbedrijf waar ook ruimte is voor stagiaires van verschillende opleidingen.

Onderneming

Franchisegever
Brownies & downieS heeft haar betrokkenheid bij mensen met een verstandelijke beperking of afstand tot de arbeidsmarkt gecombineerd met de liefde voor de horeca en ontwikkeld tot een unieke positionering binnen de horeca. De organisatie is opgericht in 2010 met een eerste vestiging in Veghel. Na de tweede vestiging in Sint-Oedenrode in 2012 ging het snel. De formule is inmiddels uitgegroeid naar 44 vestigingen, verspreid over geheel Nederland en 2 in het buitenland. Brownies & downieS heeft de ambitie om de komende 5 jaar door te groeien naar 70 vestigingen verspreid over het hele land. Brownies & downieS is een bijzonder lunchcafé. Er wordt gewerkt met huisgemaakte producten die allemaal op ambachtelijke wijze worden bereid. Dit alles met een uitstekende kwaliteit, maar voor een redelijke prijs. De bediening wordt, onder begeleiding, verzorgd door mensen met een verstandelijke beperking of die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Het doel hiervan is het opdoen van ervaring in de maatschappij om uiteindelijk te kunnen doorgroeien naar een betaalde baan. Brownies & downieS heeft de ambitie om op basis van kwaliteit, uitstraling en beleving het beste lunchcafé van Nederland te zijn. Dit door ambachtelijke gerechten te serveren, maar ook met extra’s zoals een high tea of high wine. De combinatie van ambachtelijke kwaliteit, lokale verbondenheid en unieke service van de bijzondere medewerkers zorgt voor een unieke horecabeleving. 

Doelgroep
De gasten van Brownies & downieS zullen voornamelijk bestaan uit volwassenen van 25 jaar en ouder. Er kan gedacht worden aan het winkelend publiek dat gezelligheid zoekt naast het winkelen. Het bieden van een interessante winkelbelevenis wordt steeds belangrijker in de maatschappij. Het concept van Brownies & downieS sluit hierop naadloos aan. Een andere doelgroep is de familie- en kennissenkring van de werknemers. Dit zijn vrij grote groepen en daarmee is ook een deel van de omzet onafhankelijk van het winkelend publiek. Een andere belangrijke doelgroep voor Brownies & downieS Bergen op Zoom is de toerist. De binnenstad van Bergen op Zoom heeft een grote toeristenstroom, met name uit België. Tenslotte is er nog de doelgroep van mensen die niet zo snel in een eetgelegenheid gaan lunchen. Door dit unieke concept blijkt deze doelgroep echter bereid dit wel te doen. Zo werken zij mee aan een maatschappelijk sociaal doel.

Concept Brownies & downieS Bergen op Zoom
De chef-kok van Brownies & downieS Bergen op Zoom is Sander Doggen. Hij heeft ervaring opgedaan in sterrenrestaurants en heeft recent een Bib Gourmand van Michelin binnengehaald. Hij zal zijn kookkunsten ook gebruiken om eens per maand een Chef’s dinner te houden waarin hij een diner zal presenteren van een hoogwaardig niveau. Dit zal een specifieke doelgroep aantrekken. 

Met het concept ‘eten wat de pot schaft’ speelt de onderneming in op de koopavond (vrijdag). Zowel het winkelend publiek als de werknemers van de winkels in de binnenstad kan hier gebruik van maken. Samen met de bijzondere medewerkers wordt het eten rondgebracht naar de diverse medewerkers van de winkels. Dit zorgt voor een mooie beleving op de koopavond en draagt bij aan verdere naamsbekendheid. 

Daarnaast kunnen groepen of bedrijven gebruik maken van de 1ste verdieping. Deze ruimte kunnen zij gebruiken om te vergaderen, te borrelen of om te eten. Met de medewerkers wordt er gezorgd voor toegevoegde waarde en goed ingespeeld op het steeds populairder worden van maatschappelijke verantwoord ondernemen binnen het bedrijfsleven. De verwachting is dat dit extra vraag zal opleveren. Tevens is er de mogelijkheid om lunches te bezorgen bij bedrijven.

Visie 
Brownies & downieS Bergen op Zoom streeft ernaar om mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt, een mogelijkheid te bieden om werkervaring op te doen in een vertrouwde omgeving. Door middel van de juiste begeleiding en het maken van doelstellingen biedt Brownies & downieS een veilige omgeving waarin de doelgroep zich vrij voelt om te kunnen groeien en zichzelf verder te ontwikkelen. Doordat er een goede mix van ervaren personeel en bijzondere medewerkers is, kunnen de gasten optimaal bediend worden en wordt er gezorgd voor een onvergetelijke ervaring. Hierdoor zal de gast terugkeren voor een nieuw bezoek aan Brownies & downieS Bergen op Zoom.

Missie 
Brownies & downieS wil op basis van kwaliteit en uitstraling het beste lunchcafé́ van Nederland zijn. De bijzondere medewerkers vormen hierbij een belangrijke toegevoegde waarde. Dit wil men bereiken door goede werving en selectie en huisvesting op een A-locatie. Maar ook door de inzet van kwalitatief goed personeel, een kwalitatief hoogstaand culinair niveau, verse producten en bereidingen, prettige werkomstandigheden, goede werksfeer en een uniforme uitstraling. De missie wordt gerealiseerd door het creëren van goede werkomstandigheden voor de bijzondere medewerkers, zoals een veilige werkplek, goede en individuele begeleiding en uitgebreide zorgplannen. 

Concurrentie
Binnen Bergen op Zoom zijn 4 primaire concurrenten gevestigd. De ondernemer verwacht op basis van prijs, kwaliteit en uitstraling een uitstekende positie te verwerven.

Structuur

Financieringsbehoefte

Investeringsoverzicht
 
Bouwkundige voorzieningen inclusief onvoorzien € 90.000,-
Keuken en inrichting  € 65.000,-
Entreefee Brownies & downieS € 10.000,-
Voorraad € 13.000,-
Voor te financieren btw € 25.000,-
Werkkapitaal € 20.000,-
Totale investeringsbehoefte € 223.000,-
Eigen inbreng € 30.000,-
Achtergestelde lening € 20.000,-
Obligatieleningen € 4.000,-
Crediteuren* € 44.000,-
Lening via Collin Crowdfund € 125.000,-
* De looptijd van de crediteurenfinanciering bedraagt 12 maanden en is renteloos. Voor de financiering zijn er geen zekerheden bedongen.
 
Leenbedrag: € 125.000,-
Rente: 8,0%
Looptijd: 60 maanden, waarvan de eerste 6 maanden aflossingsvrij en daarna lineaire maandelijkse aflossing

Risico

Zekerheden en voorwaarden
  • De debiteur is Lieke Withagen h.o.d.n. Brownies & downieS Bergen op Zoom. Door de gekozen rechtsvorm is Lieke hoofdelijk aansprakelijk voor het gehele leenbedrag. De privé vermogenspositie van Lieke is momenteel nihil. 
  • De huidige en toekomstige inventaris en voorraad van Brownies & downieS Bergen op Zoom worden in eerste verband verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
  • Er is een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering afgesloten op het leven van Lieke Withagen met een verzekerd bedrag van € 125.000,- gelijk aan de looptijd van de lening. De verzekering zal worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund. 
  • De lening van een derde, ter hoogte van € 20.000,- wordt achtergesteld ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Op deze lening mag worden afgelost gedurende de looptijd van de Collin lening. De looptijd is gelijk aan de Collin lening, inclusief de aflossingsvrije periode. De rente bedraagt 9,0%.
Dun & Bradstreet
Dun & Bradstreet geeft een Verhoogd risico aan voor deze startende onderneming. 
 
Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. De score is mede gebaseerd op de opgestelde exploitatie- en liquiditeitsprognoses 2017 tot en met 2019 en een businessplan. De prognoses zijn opgesteld door een accountant, op basis van de ervaringscijfers van de franchisegever die zijn opgedaan op basis van de 44 vestigingen. Uitgangspunten van de prognoses zijn onder meer de plaats van vestiging, de locatie en de gemiddelde besteding per bezoeker in combinatie met de gemiddelde stoelbezetting. Door het groeiend aantal vestigingen worden deze prognoses steeds nauwkeuriger. De accountant heeft voor alle eerdere vestigingen ook de prognoses opgesteld en verzorgt de rapportages. De overall Collin Credit Score is Voldoende.
 
Rentabiliteit
De vestiging in Bergen op Zoom krijgt binnen 102 zitplaatsen en op het terras 35 plaatsen. Hiermee wordt het een van de grotere Brownies & downieS vestigingen. Op basis van de geprognosticeerde stoelbezetting is er voldoende groeicapaciteit. Voor de laatste 5,5 maanden in 2017 wordt er een omzet verwacht van € 180.000,-. De genormaliseerde cashflow na privé voor 2017 komt uit op € 27.000,-. Omdat er een aflossingsvrije periode van 6 maanden is overeengekomen bedraagt het verwachte netto cashflow overschot per ultimo 2017 ook € 27.000,-. In 2018, het eerste volledige boekjaar, wordt er een omzet geprognosticeerd van € 392.000,- met een genormaliseerde cashflow na privé van € 58.000,-. Het verwachte netto cashflow overschot komt in dat jaar naar verwachting uit op 30%. De prognose is realistisch opgesteld, maar omdat de prognose nog wel gerealiseerd dient te worden beoordelen wij de Rentabiliteit voorzichtigheidshalve op Voldoende.
 
Solvabiliteit
De solvabiliteit op de openingsbalans bedraagt 24% op een balanstotaal van € 223.000,- (Voldoende). Per ultimo 2017 is de verwachte solvabiliteit 26% op een balanstotaal van € 218.000,-. Mede omdat de te ontvangen dagbestedingsgelden naar verwachting pas in 2018 in de exploitatie opgenomen zullen worden, zal de solvabiliteit in dat jaar naar verwachting stijgen naar 47% op een balanstotaal van € 200.000,-. Wij beoordelen de Solvabiliteit op Voldoende, gelijk aan de openingsbalans.
 
Liquiditeit
Zowel in de openingsbalans als in de prognosebalansen, is er sprake van een current ratio (verhouding vlottend actief versus vlottend passief) groter dan 1. De current ratio per ultimo 2017 komt naar verwachting uit op 1,1 (Voldoende). Door de aard van de bedrijfsvoering is er sprake van een beperkte kortlopende positie. Zo wordt de vlottende passiva voornamelijk bepaald door de aflossingsverplichtingen van het komende jaar. De opgestelde liquiditeitsprognoses laten zien dat de onderneming op elk moment voldoende middelen zou moeten hebben om aan haar verplichtingen te kunnen voldoende. Wij beoordelen de Liquiditeit op Voldoende. 
 
Samenvattend
Rentabiliteit: Voldoende
Solvabiliteit: Voldoende
Liquiditeit: Voldoende
Overall: Voldoende

Extra beloning

  • Bij een investering tot en met € 1.500,- ontvangt u een waardebon voor een koffie/thee en een brownie voor 2 personen bij Brownies & downieS te Bergen op Zoom.
  • Bij een investering tussen de € 2.000,- tot en met € 4.500,- ontvangt u een waardebon voor een lunch voor 2 personen.
  • Bij een investering van € 5.000,- of hoger ontvangt u een high tea of ‘eten wat de pot schaft’ voor 2 personen.
En natuurlijk eeuwige dank van onze medewerkers. 
 
De voucher zal digitaal worden verzonden via Collin Crowdfund, aangezien de investeerders anoniem zijn ten opzichte van elkaar en de ondernemer.

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-31521 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
17-07-2017 om 10:31
investeerder-38973 heeft € 500 geïnvesteerd.
17-07-2017 om 10:30
investeerder-3997 heeft € 500 geïnvesteerd.
17-07-2017 om 10:29
investeerder-31715 heeft € 500 geïnvesteerd.
17-07-2017 om 10:29
investeerder-21157 heeft € 500 geïnvesteerd.
17-07-2017 om 10:26

Ondernemer
Lieke Withagen

Crowdfund Coach


Benno van der Werf