Metaal Magazine 15-03-2018

Crowdfunding is optie voor financiering

Crowdfunding kan ook voor metaalbedrijven een optie zijn om kapitaal op te halen voor een machine of andere investeringen. Dat meldt Metaal Magazine. Banken baseren hun oordeel vooral op historie”, zegt Jeroen ter Huurne mede-oprichter en CEO van Collin Crowdfund. “Wij investeren veel in de groeiverwachting van de onderneming. Voor de bank is dat complex.”

Collin Crowdfund is het enige crowdfundplatform dat samenwerkt met de Koninklijke Metaalunie. Ter Huurne vertelt in het artikel in Metaal Magazine over crowdfunding, of crowdfinance zoals hij het zelf liever noemt.

C-Tech Group, dat machines en automatiseringsconcepten ontwikkelt en bouwt, zocht vorig jaar voor de ontwikkeling van een grote order en voorfinanciering 650.000 euro werkkapitaal. 582 investeerders stelden dit binnen een uur beschikbaar tegen 7,5 procent rente.

‘Ambassadeurs van je bedrijf’
“Wat wij toevoegen is de marketing. Dat moet je niet onderschatten, ook niet in de B2B-markt.” De mensen die het geld uitlenen, worden in de ogen van Ter Huurne ambassadeurs van je onderneming. Ook de waarde daarvan moet niet onderschat worden, stelt hij. “We hebben voorbeelden van investeerders die uiteindelijk zakelijk klant bij het bedrijf geworden zijn.”

Wat volgens hem eveneens niet onderschat moet worden, is de bereidheid onder relaties, personeel, bekenden en familie om mee te investeren. Want waarom zouden trotse medewerkers niets met het bedrijf hebben?, stelt hij. “Ondernemers moeten leren anders naar hun product of bedrijf te kijken.”