Sprout 11-1-2018

Deze 22 ondernemers zijn genomineerd voor de Crowdfunding Awards

Branchevereniging Nederland Crowdfunding presenteert dit jaar voor de derde keer de Crowdfunding Awards, voor de meest toonaangevende campagnes van het afgelopen jaar. Dit zijn de 22 kanshebbers.

Tijdens de vorige edities vielen onder meer WakaWaka, SnappCar en boekwinkel Donner in de prijzen. Sprout is ook dit jaar mediapartner van de verkiezing, en vaardigt wederom een jurylid af.

Bij de selectie van de beste campagnes wordt onder meer gekeken naar ‘crowd power’ (hoeveel investeerders heeft een campagne overtuigd) en marketing (media- en andere aandacht). Ook het gebruik van stapelfinanciering telt mee.

Dit zijn de 22 kanshebbers van voor de Crowdfunding Awards:

Balanzs
Ondernemers Zsoka en Menno Bernard crowdfundden voor de tweede keer voor een nieuwe vestiging van hun yoga concept en haalden 130.300 euro op via Kapitaal op Maat.

Bleyenberg
Voor dit multifunctionele horecaconcept vonden Raoul arla en Torsten Heere de juiste balans tussen een bancaire lening, eigen kapitaal en crowdfunding. Via Horeca Crowdfunding werd (onder de werknaam Quantum) 350.000 euro opgehaald.

Caramol
Het liquid gold van Michiel Mol, Maarten Elshove en Niels Blij bewoog 233 investeerders om het totaal van 602.740 euro bijeen te brengen op Symbid.

De Schatberg
In zo’n 7 uur tijd brachten 728 investeerders 1 miljoen euro bij elkaar op Collin Crowdfund voor dit 5-sterren vakantiepark.

EMB2020
Dit meetbedrijf haalde 4 ton op via Knab Crowdfunding. Dankzij 318 investeerders kon het bedrijf een verkregen order uitvoeren en haar klanten helpen energie te besparen.

Fish Tales
Come aboard & get hooked! 346 investeerders antwoordden op deze oproep van ondernemers Bart van Olphen en Harm Jan van Dijk. Dankzij de 5 ton die werd opgehaald via Oneplanetcrowd kan Fish Tales haar duurzame vis nu ook in Duitsland op de markt brengen.

FoodFirst Network
Een nieuw food- en gezondsheidsplatform, ontstaan vanuit de formules Life & Cooking en 24Kitchen. Via Collin Crowdfund werd 750.000 euro opgehaald onder 573 investeerders.

Het Amsterdamse Proeflokaal
Voor dit theater van gastvrijheid, smaak en educatie werd in slechts 1 uur 7 ton opgehaald via Collin Crowdfund. 399 investeerders stapten in.

IJSenIJSkoud.nl
De overname van een collegabedrijf kon dankzij crowdfunding via Funding Circle vlot worden voltrokken. Er werd 75.000 euro opgehaald.

Kaas in ‘t Bakkie
Van festivalfood naar een consumentenproduct: dankzij crowdfunding via Funding Circle worden de populaire kant-en-klare kaasfondues nu ook verkocht voor eigen gebruik. Er werd 27.200 euro opgehaald.

Kentaste Products Limited (via Umati in Kenia)
Met de 100.000 euro via Lendahand kan Kyle het aantal boeren waarvan hij kokosnoten afneemt verhogen naar 2.000.

More Dutch Design
Via Funding Circle werd een campagne gestart om een bekerhouder voor rolstoelen te realiseren.

Moyee Coffee
Lanceerde een crowdfunding campagne om de levens van Ethiopische koffieproducenten te verbeteren. 288 funders sloten zich aan bij de FairChain-movement van oprichter Guido van Staveren van Dijk, en brachten 250.250 euro bij elkaar via Oneplanetcrowd.

Nerdalize
De slimme techniek van Nerdalize trok 622 investeerders op Symbid. 762.080 euro werd opgehaald waarmee Nerdalize 50 huishoudens van gratis warmte kan voorzien en de ontwikkeling van haar cloudplatform kan versnellen.

Proeflokaal Bregje
Deze franchiseformule heeft al meer dan 2 miljoen gecrowdfund voor 10 vestigingen via Horeca Crowdfunding. Een mooi voorbeeld van serial crowdfunding!

Pwani Feeds Limited (Kenia)
Met een lening van 150.000 euro via Lendahand kan Shem meer pluimveeboeren benaderen en de prijs van eieren laag houden. Zo hebben meer mensen toegang tot betaalbare eieren.

Safelocker
De eerste vestiging in Baarn voor de bouw van een kluis voor de verhuur van bankkluisjes werd werkelijkheid dankzij 119 investeerders. Via Kapitaal op Maat werd 95.000 euro opgehaald.

Senz
Maar liefst 525 investeerders maakten de groei van stormparaplumerk Senz mogelijk. Er werd 1.078.500 euro opgehaald via Oneplanetcrowd.

SolarNow
Met een lening van 150.000 euro via Lendahand kan SolarNow 250 systemen met zonnepanelen leveren aan gezinnen en bedrijven in Oeganda.

Solarus
527 investeerders brachten 799.740 euro bij elkaar via Symbid voor de Power Collectors. Sunpower for the people.

Timmerfabriek Peter Dekker
Dankzij een lening via Kapitaal op Maat kon de Timmerfabriek met extra opdrachten aan de slag. 179 investeerders legden 150.700 euro in en zorgden er zo voor dat de onderneming nieuw personeel kon aannemen.

TRIBECA
Dit sterrenrestaurant bood haar gasten de unieke mogelijkheid te investeren. Via Horeca Crowdfunding werd 180.000 euro opgehaald.

Kijk voor meer informatie over de campagnes en interviews met de genomineerden op Startcrowdfunding.nl