42578

Fat Phills Tilburg

€ 145.000  |  8,0% rente  |  43 maanden  Investeerders: 165
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

1 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Verhoogd risico
Collin
Credit Score
Voldoende
Deze leningaanvraag is op 11-08-2022 in 2 uur volgeschreven door 165 investeerders

Samenvatting

Fat Phill’s Diner is een Nederlandse dine-in restaurant geïnspireerd op de Amerikaanse keuken met gerechten die niet vaak op de Nederlandse menukaart staan (‘guilty pleasures’). Deze formule bestaat alleen in Nederland en bestaat inmiddels uit zeven restaurants. Fat Phill’s Tilburg wordt het achtste restaurant van de franchiseformule en wordt geëxploiteerd door Martijn van der Beek, die ervaring heeft als vestigingsmanager bij McDonalds.

Financieringsbehoefte
De totale investering is €200.000,-. De ondernemer brengt zelf € 35.000,- in en er wordt een afbouwvergoeding van € 20.000,- ontvangen vanuit de verhuurder. De gevraagde financiering via Collin Crowdfund bedraagt € 145.000,-. De looptijd is 43 maanden waarvan de eerste zeven maanden aflossingsvrij. Vanaf de achtste maand geldt een lineaire maandelijkse aflossing in 36 maanden. De rente bedraagt 8,0% per jaar gedurende de gehele looptijd. 

Risico

 • De debiteuren zijn de Eenmanszaak van de heer M.C. van der Beek, tevens handelend onder de naam Fat Phill’s Tilburg, en mevrouw C. Buijs – van der Beek. Vanwege de gekozen rechtsvorm zijn de debiteuren hoofdelijk aansprakelijk voor het gehele leenbedrag. Op dit moment is de privévermogenspositie van de debiteuren beperkt. 
 • Er wordt een tweede hypothecaire inschrijving (derdenhypotheek) verkregen ter hoogte van € 100.000,- op het woonhuis aan de Gruythof 15, 4844 SG te Terheijden, kadastraal bekend als sectie G, nummer 5353 ter Terheijden ten behoeve van de investeerders van Collin. Deze is voorbelast met een eerste hypothecaire inschrijving van € 465.000,- en openstaande schuld van € 450.000,-. Het onroerend goed kent een waarde na verbouwing van € 515.000,- op basis van een taxatierapport uit februari 2022. De oplevering is eind dit jaar gepland.
 • M.C. van der Beek en C. Buijs – van der Beek geven een negatieve hypotheekverklaring af op het woonhuis aan de Gruythof 15, 4844 SG te Terheijden, kadastraal bekend als sectie G, nummer 5353 ter Terheijden. Dit is een morele verklaring dat er geen aanvullende hypothecaire inschrijving op het woonhuis mag worden gedaan zonder toestemming van Collin Crowdfund. Ook mag de huidige hypothecaire schuld niet verhoogd worden binnen de bestaande hypothecaire inschrijving(en). Daarnaast mag het pand zonder toestemming van Collin Crowdfund niet verkocht worden.
 • Er wordt een zakelijke borgstelling ter hoogte van € 45.000 afgegeven door de franchisegever, Fat Phill’s Franchise B.V. Deze borgstelling heeft op dit moment materiele waarde.
 • De (huidige en toekomstige) roerende zaken van Fat Phill’s Tilburg worden in eerste verband verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund. 
 • Men heeft de mogelijkheid om éénmaal per kalenderjaar maximaal 10% van het oorspronkelijke leenbedrag af te lossen zonder extra vergoedingsrente. De looptijd zal hierbij gelijk blijven.

Leendoel

De ondernemer gaat een nieuwe franchisevestiging van Fat Phill’s Diner in het centrum van Tilburg opzetten. De financiering is bestemd voor de inrichting en inventaris, de waarborgsom voor de huur, franchise entreefee en het werkkapitaal.

Ondernemer

Martijn van der Beek (1986), woont samen met Carola Buijs – van der Beek (1986) en hun hondje in Oosterhout (NB). Al vanaf zijn 16e is Martijn werkzaam voor de McDonalds. Hier heeft hij zijn MBO opleiding Foodservice Manager met succes kunnen afronden. Binnen McDonalds heeft Martijn een Management traject doorlopen. Hij heeft ervaring op kunnen doen in verschillende functies en is sinds 2017 restaurant manager geweest bij verschillende vestigingen. Martijn is operationeel sterk en zoekt continue naar zaken die beter kunnen. Daarnaast weet hij een team van medewerkers goed te managen. Martijn heeft al enige tijd de wens om zelf te gaan ondernemen; deze droom gaat nu in vervulling met Fat Phill’s.

Carola is werkzaam als accountmanager op een accountantskantoor en volgt een opleiding tot AA accountant. Met haar achtergrond heeft ze goed inzicht in de financiële aspecten van het zelfstandig ondernemerschap. 

Martijn en Carola hebben veel vertrouwen in deze veelbelovende, relatief jonge formule. Ze zijn ervan overtuigd dat ze van Fat Phill’s een succes van gaan maken, op de nieuwe locatie in het centrum van Tilburg.

Onderneming

Franchiseformule
Bij Fat Phill’s is er ingespeeld op de Amerikaanse markt door een menukaart te maken die gebaseerd is op de typisch Amerikaanse keuken. Op het menu van Fat Phill’s staan originele, Amerikaanse gerechten die voornamelijk vlees bevatten met veel natuurlijke smaken. Naast heerlijke burgers bestaat het assortiment uit cheesy fries, sandwiches, verschillende bijgerechten en milkshakes. Wanneer je Fat Phill’s passeert, kun je niet anders dan naar binnenlopen om te kijken waar die geweldige geuren vandaan komen. Daarnaast hoef je voor je favoriete guilty pleasures niet de deur uit; Fat Phill’s maakt het namelijk mogelijk om de lekkerste burgers, sandwiches en bijgerechten ook thuis te laten bezorgen.

Fat Phill’s is een Nederlandse formule en heeft zeven vestigingen. De eerste vestiging is in 2019 geopend in Amsterdam, gevolgd door Almere, Den Haag en Leidschendam (Mall of the Netherlands) en Arnhem. Sinds juni 2022 zijn de vestigingen van Fat Phill’s Zoetermeer en Groningen open.

Doelgroep en markt
De doelgroep van Fat Phill’s is 21-35 jaar en heeft een bovenmodaal inkomen. Ze houden van lekker eten, zijn bereid om iets meer te betalen voor de totale ervaring en zoeken graag iets bijzonders. 

Fat Phill’s wordt gevestigd in het centrum van Tilburg, in de Frederikstraat. Dit is een nieuwe straat en verbindt de vernieuwde Emma Passage met de Heuvelstraat en het Pieter Vreedeplein. In de Frederikstraat komen verschillende modewinkels en een ‘horeca’ plein. Hier komt o.a. Anne&Max (daghoreca). In de directe omgeving komen ook 170 nieuwe appartementen.

Fat Phill’s bevindt zich in de markt van premium quality fastfood; hiervan zijn niet veel aanbieders in Tilburg. In het Tilburgse centrum zijn vestigingen te vinden van McDonald’s, Kentucky Fried Chicken, Burger King en Johnny’s Burger. Deze concurrenten bieden weliswaar fastfood aan, maar van een mindere kwaliteit en restaurantbeleving. Wayback Burgers komt qua concept in de buurt van Fat Phill’s, maar biedt in Tilburg alleen bezorg- en afhaalmogelijkheid aan. 

Fat Phill’s Tilburg is ca 140 m2 groot en heeft 40 zitplaatsen in het restaurant en later wellicht een terrasje met een tiental stoelen. De zaak wordt geëxploiteerd door Martijn van der Beek, die veel ervaring heeft bij McDonald’s. Martijn is zelf zoveel als mogelijk in de zaak aanwezig.

Structuur


 

Financieringsbehoefte

Fat Phill’s komt in een nieuw pand in het centrum van Tilburg. De vestiging wordt afgebouwd en krijgt de kenmerkende Fat Phill’s uitstraling. Verhuurder verstrekt een afbouwvergoeding. 

Investeringsoverzicht

Vaste activa € 120.000,-
Franchise entreefee € 10.000,-
Waarborgsom huur € 15.000,-
Werkkapitaal, voorraad en onvoorziene kosten € 25.000,-
Voorfinanciering btw € 30.000,-
Totale investering € 200.000,-
Eigen inbreng € 35.000,-
Afbouwbijdrage verhuurder € 20.000,-
Lening via Collin Crowdfund € 145.000,-

 

Leenbedrag: € 145.000,-
Rente: 8,0%
Looptijd: De looptijd is 43 maanden waarvan de eerste zeven maanden aflossingsvrij. Vanaf de achtste maand geldt een lineaire maandelijkse aflossing in 36 maanden.

In april heeft Collin eerder Fat Phill’s Zoetermeer gefinancierd. Deze vestiging is eind juni geopend.

Risico

Dun & Bradstreet
Collin Crowdfund werkt samen met het onafhankelijke creditratingbureau Dun & Bradstreet. De kwalificatie van Dun & Bradstreet wordt gebruikt als voorspellende indicator om bedrijfsrisico’s te bepalen. De kwalificatie voor de Eenmanszaak M. van der Beek Horeca is vanwege het startende karakter verhoogd risico. Voor deze aanvraag hanteren we een Verhoogd risico. 

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van afloscapaciteit, solvabiliteit en zekerheden. De score is bepaald aan de hand van de balans na investering en de prognoses voor de komende drie jaar. De cijfers zijn opgesteld door de ondernemer, zijn adviseur en de franchisegever. De prognoses passen bij de ervaringscijfers van de bestaande vestigingen van de franchiseformule. De overall Collin Credit Score is Voldoende.

Afloscapaciteit
Over de eerste twaalf maanden na opening wordt een omzet begroot van € 600.000,- met een netto cashflow overschot van € 51.000,-. In het tweede jaar wordt een omzet geprognosticeerd van € 633.000,- en een netto cashflow overschot na aflossing van de Collin Crowdfund lening van € 38.000,-. Vanwege het feit dat voorgaande is gebaseerd op prognoses kwalificeren we de afloscapaciteit voorzichtigheidshalve als Voldoende.

Solvabiliteit
Het risicodragend vermogen op het moment van financiering bedraagt € 55.000,-. Op een balanstotaal van € 200.000,- betekent dat een solvabiliteit van ruim 27%. Door de ingehouden winst en aflossingen op de leningen, wordt na 12 maanden een solvabiliteit begroot van 39% op een balanstotaal van € 247.000,-. Wij kwalificeren de solvabiliteit als Ruim voldoende.

Zekerheden en voorwaarden

 • De debiteuren zijn de Eenmanszaak van de heer M.C. van der Beek, tevens handelend onder de naam Fat Phill’s Tilburg, en mevrouw C. Buijs – van der Beek. Vanwege de gekozen rechtsvorm zijn de debiteuren hoofdelijk aansprakelijk voor het gehele leenbedrag. Op dit moment is de privévermogenspositie van de debiteuren beperkt. 
 • Er wordt een tweede hypothecaire inschrijving (derdenhypotheek) verkregen ter hoogte van € 100.000,- op het woonhuis aan de Gruythof 15, 4844 SG te Terheijden, kadastraal bekend als sectie G, nummer 5353 ter Terheijden ten behoeve van de investeerders van Collin. Deze is voorbelast met een eerste hypothecaire inschrijving van € 465.000,- en openstaande schuld van € 450.000,-. Het onroerend goed kent een waarde na verbouwing van € 515.000,- op basis van een taxatierapport uit februari 2022. De oplevering is eind dit jaar gepland.
 • M.C. van der Beek en C. Buijs – van der Beek geven een negatieve hypotheekverklaring af op het woonhuis aan de Gruythof 15, 4844 SG te Terheijden, kadastraal bekend als sectie G, nummer 5353 ter Terheijden. Dit is een morele verklaring dat er geen aanvullende hypothecaire inschrijving op het woonhuis mag worden gedaan zonder toestemming van Collin Crowdfund. Ook mag de huidige hypothecaire schuld niet verhoogd worden binnen de bestaande hypothecaire inschrijving(en). Daarnaast mag het pand zonder toestemming van Collin Crowdfund niet verkocht worden.
 • Er wordt een zakelijke borgstelling ter hoogte van € 45.000 afgegeven door de franchisegever, Fat Phill’s Franchise B.V. Deze borgstelling heeft op dit moment materiele waarde.
 • De (huidige en toekomstige) roerende zaken van Fat Phill’s Tilburg worden in eerste verband verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund. 
 • Men heeft de mogelijkheid om éénmaal per kalenderjaar maximaal 10% van het oorspronkelijke leenbedrag af te lossen zonder extra vergoedingsrente. De looptijd zal hierbij gelijk blijven.

Door zowel de tweede hypothecaire inschrijving en de zakelijke borgstelling kwalificeren wij de zekerheid als Ruim voldoende.

Samenvattend
Afloscapaciteit: Voldoende
Solvabiliteit: Ruim voldoende 
Zekerheid: Ruim voldoende
Overall: Voldoende

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-335676 heeft € 500 geïnvesteerd.
11-08-2022 om 12:19
investeerder-1708 heeft € 500 geïnvesteerd.
11-08-2022 om 12:14
investeerder-67041 heeft € 500 geïnvesteerd.
11-08-2022 om 12:12
investeerder-122992 heeft € 500 geïnvesteerd.
11-08-2022 om 12:10
investeerder-227454 heeft € 500 geïnvesteerd.
11-08-2022 om 12:10

Ondernemer

M.C. van der Beek en C. Buijs – van der Beek

Crowdfund Coach


Henk Beke