Service Management 3-5-2018
Flevo Solar Wash: start via crowdfund
In Nederland zijn intussen meer dan 12 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd en elke maand komen er 1000 geregistreerde daken met panelen bij. Nu al een enorm oppervlak dat bovendien periodiek zal moeten worden gereinigd. Bijvoorbeeld door het nieuwe bedrijf Flevo Solar Wash BV.
Tot eind vorig jaar gaf het echtpaar Tom en Claudia Pappot alleen leiding aan FlevoGlaswas, een klassiek glazenwassersbedrijf dat voornamelijk voor particulieren werkte met glasbewassing via osmose (ontkalkt) water. De oprichter begon daarmee in 2002 te Oss, waar hij al actief was in de bouwschoonmaak. Twee jaar later keerde hij terug naar het midden van het land en vestigde zich in Almere. Tot eind 2017 bouwden ze een klantenbestand op met 300 particuliere opdrachtgevers en een aantal bedrijven, bestaande uit wat kleinere kantoren.
Dankzij eigen boot ook ramen van waterwoningen in Woerden en Delft
In alle gevallen werkte FlevoGlaswas ‘met de steel’, dus met osmosewater, in de regio’s rondom Almere, Amsterdam en Utrecht. Maar met behulp van de eigen boot doet Pappot ook de ramen van waterwoningen in Woerden en Delft. Traditioneel schoonmaken van kantoren zit niet in het pakket, bouwschoon opleveren nog altijd wel. De glasklanten krijgen een dag van te voren altijd een SMS-je over de komst, de factuur volgt eveneens digitaal. De rolverdeling is duidelijk: Claudia Pappot is druk met de financiële administratie en een deel van de commercie, Tom Pappot (54) met planning, uitvoering en facturering.
Regels certificering voor VCA, hoogwerkers en andere voorschriften
Het bedrijf is geen lid van een werkgeversvereniging. Pappot: “Vooral niet omdat de factor tijd zo’n grote rol speelt bij aanbesteden. Dat betekent inleveren op kwaliteit en die stel ik voorop. Maar ook als niet lid hou ik me zeer aan de regels wat betreft certificering voor VCA, hoogwerkers en andere voorschriften.”
Veel vraag naar periodieke reiniging
Oprichting van de BV Flevo Solar WashMedio vorig jaar sprak Pappot met een klant over de reiniging van zonnepanelen. “Dat trok me wel aan, temeer daar er toen maar twee bedrijven waren die dat deden, in Brabant en Drenthe, en Almere ligt daar precies tussenin. Ik ben toen op internet gaan zoeken en heb contact gezocht met installateurs, die zeiden dat er veel vraag naar periodieke reiniging was. Wat apparatuur betreft bleek een Duitse methode met elektrisch aangedreven 24-volt rolborstels en verwarmd osmosewater de beste groene keus te zijn.”
December 2017 leidde dat technische vooronderzoek, het opstellen van een bedrijfsplan en omzetprognose tot de oprichting van de BV Flevo Solar Wash, naast het bedrijf FlevoGlaswas. Beiden, net als voorheen, nu nog opererend vanuit een fraai gelegen woonhuis in Almere. Daar is overigens geen bedrijfsnaam te zien. Alleen op de oprit geparkeerde aanhangers met Flevo Solar Wash BV verraden de activiteiten. Waarom kozen ze voor een Engelse naam? Tom Pappot: “Het bekt goed, maakt een professionele indruk en loopt vooruit op mogelijke activiteiten in Duitsland, België en Luxemburg.”
Doorbraak na deelname aan beurs Solar Solutions International
De doorbraak voor de nieuwe activiteit ontstond dit voorjaar en kwam voort uit het deelnemen aan de beurs Solar Solutions International. Pappot: “Dat was een doorslaand succes, want die beurs leverde ons werk op voor vele duizenden zonnepanelen. Zeven tot acht installateurs zochten contact met ons omdat ze niet wisten dat deze dienstverlening bestond, terwijl ze verplicht zijn de klant een abonnement voor technisch- en schoonmaakonderhoud aan te bieden als ze het Zonnekeurmerk voeren. Het schoonmaken kunnen wij als externe partij voor ze doen. Ons grootste project bestaat uit 4150 panelen, zeg maar 6500 vierkante meter. Hoewel installateurs niet in meters rekenen, maar in Wattpiek (Wp) in plaats van oppervlak. De behoefte van de klant wordt omgerekend in KWp’s, Kilowatt piek.”
Startkapitaal via crowdfunding
De start van Flevo Solar Wash vroeg een investering die de mogelijkheden van FlevoGlaswas te boven ging. Net als zovele MKB-ers probeert Pappot met een boog om banken heen te gaan. “Mijn bank, waar ik al 40 jaar klant ben, zei dat ik 30.000 euro zelf moest opbrengen en dat ik vervolgens 20.000 euro erbij zou mogen lenen. De oplossing kwam van Collin Crowdfund in Oisterwijk. Voor een startkapitaal van 50.000 euro moesten we 10% zelf invullen en de rest zamelden ze in via crowdfund, waarbij investeerders voor minimaal 500 euro digitaal konden investeren. Letterlijk binnen een uur werd de inschrijving door 89 belangstellenden volgeschreven. Het openstaande bedrag betalen we in een periode van vijf jaar terug, inclusief een rente.” Met die publieke steun in de rug liet Pappot bij Osmoworks in Rotterdam een aanhanger bouwen met een tank van 1250 liter, een warmtepomp en een osmosefilter, waar twee man permanent mee kan werken.
Omzet zonnepanelen overvleugelt klassieke glasbewassing
De omzet van zonnepanelen overvleugelt inmiddels de klassieke glasbewassing. De laatste activiteit vergt momenteel drie dagen per week, de reiniging van zonnepanelen (uitgevoerd door Pappot en ZZP-ers) twee dagen per week. De rendementsvermindering van een zonnepaneel door vervuiling varieert van 4 tot 10%. Niet elke vervuiling spoelt weg door regenwater. Tom Pappot: “Vervuiling bestaat uit aanslag, poep van meeuwen – vooral bij water – en andere grote vogels, mos, stuifmeel, atmosferische vervuiling en stof. Dat laatste vooral bij agrarische bedrijven. Voor het reinigen heb je ongeveer een liter warm water per paneel van 1,6 vierkante meter nodig. Maar bij sterke vervuiling komt zes liter water per paneel ook voor.”
Hogere opbrengst doordat zonlicht weerkaatst op water
Is er een seizoen voor reiniging? “Nee, maar als er ’s winters weinig zon is kunnen je panelen maar beter echt schoon zijn. Niet veel mensen weten dat panelen bij lage temperaturen beter renderen. In Groningen en de Zaanstreek hebben ze mede daarom al grote vlotten in het water met daarop zonnepanelen. Door de natuurlijke verkoeling van het water worden de zonnepanelen minder warm en wekken meetr elektriciteit op. Daarnaast weerkaatst het zonlicht op het water waardoor een hogere opbrengst mogelijk is.”
‘Glasbewassing blijft er altijd naast bestaan’
Tom Pappot, en zijn aandachtig meeluisterende vrouw Claudia, praten zo bevlogen over Flevo Solar Wash dat de vraag vanzelf opkomt wanneer ze de glasbewassing van zestien jaar de deur uit doen. Tom Pappot: “Als het aan mij ligt blijft die er altijd naast bestaan. Het enige probleem is het aantrekken van netjes en representatief uitvoerend personeel. Maar de glasklanten houden we er bij. Die zijn zo vertrouwd en blij met ons dat we ze niet in de steek laten.”
Bezig met robot voor grote velden met zonnepanelen
Ze zijn nog beduusd van het huidige succes, maar plannen genoeg daar in Almere. Volgend jaar willen en moeten ze gaan opereren vanuit een echte bedrijfsruimte en ook in technisch opzicht denkt hij al vooruit. “De zakelijke gebruiker van zonnepanelen vormen onze primaire doelgroep en dan met name de exploitanten van grote velden met panelen. We zijn daarom al bezig met een robot voor dergelijke velden, waarbij immers sprake is van een sterk herhaalde reinigingshandeling. Daar zie ik wel toekomst in.” Komt die robot er ook met behulp van crowdfunding? Tom Pappot: “Misschien wel, de start was voortvarend en heel bemoedigend. Het ligt er aan wat die robot gaat kosten.”