24949

Freelancer B.V.

€ 100.000  |  8,5% rente  |  42 maanden  Investeerders: 146
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

2 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Verhoogd risico
Collin
Credit Score
Voldoende
Deze leningaanvraag is op 25-04-2017 in 1 uur volgeschreven door 146 investeerders

Samenvatting

Freelancer.nl brengt freelancer en opdrachtgever in de zakelijke dienstverlening bij elkaar via een online platform. Freelancers kunnen een profiel aanmaken en opdrachten ontvangen in hun vakgebied. Dagelijks krijgen freelancers een update met de nieuwste opdrachten. Hier kunnen de freelancers op reageren met een offerte. Uit alle uitgebrachte offertes maakt de opdrachtgever vervolgens een keuze. Freelancer.nl zorgt ervoor dat dit proces zo goed mogelijk verloopt en dat freelancer en opdrachtgever tevreden zijn. Hier valt een breed scala aan activiteiten onder, waaronder: ontwikkelen en updaten van de website en app, referenties controleren, online marketing activiteiten zoals promotie website en app op social media en partner sites, content distribueren, linken met andere websites en partnerships realiseren. Verder biedt men dagelijks klantenservice en zorgen zij ervoor dat Freelancers zo goed mogelijk vindbaar zijn voor potentiele opdrachtgevers en dat opdrachtgevers snel de juiste persoon vinden voor de opdracht. Naast deze core business hebben zij inmiddels een uitgebreide kennisbank op weten te bouwen waarmee zij informatie geven aan de freelancer met betrekking tot freelancen en de marktontwikkelingen. Freelancer.nl is eind 2012 opgericht door Niels van der Schoot en Felix Weerts. Koen van der Weijden is er sinds begin 2014 om de sales kant van het bedrijf op te zetten. Het bedrijf is uitgegroeid tot een top 3 speler in de markt waar Niels, Felix en Koen erg trots op zijn. Op dit moment wordt de onderneming in een meervoudige B.V.- constructie geëxploiteerd.

Financieringsbehoefte
De gevraagde financiering via Collin Crowdfund bedraagt € 100.000,-. De looptijd is 42 maanden, waarvan de eerste 6 maanden aflossingsvrij, met een lineaire maandelijkse aflossing. De rente bedraagt 8,5% gedurende de gehele looptijd.

Risico
Dun & Bradstreet noteert een Verhoogd risico voor deze onderneming. De overall Collin Credit Score is Voldoende. De debiteuren voor de financiering zijn Freelancer B.V. en Be Found Media B.V. De lening van de grootaandeelhouder ter hoogte van € 55.135,- wordt achtergesteld ten opzichte van de lening van Collin Crowdfund. Verder is er een niet-onttrekkingsverklaring van 30% overeengekomen op zowel het niveau van Freelancer B.V. als Be Found Media B.V. Ook geldt er een tweede pandrecht op de inventaris van Freelancer B.V. Tenslotte geeft de heer N.J. van der Schoot een persoonlijke borgstelling af ter hoogte van € 80.000,- en de heer K. van der Weijden van € 20.000,-.

Video Pitch

Leendoel

De lening zal worden besteed aan het inkopen van meer klanten door middel van Google AdWords en andere (online) marketing campagnes. Verder wordt de lening gebruikt voor de verbetering van het platform en de mobiele app. Er zal een native app gemaakt worden voor iOS en Android. Op deze manier is men in staat de ontwikkelingen van de concurrentie voor te blijven.

De verwachting is dat Freelancer.nl over ongeveer 6 maanden een tweede crowdfunding campagne gaat plaatsen via Collin Crowdfund voor een bedrag van wederom € 100.000,- ten behoeve van verdere ontwikkeling en groei van het platform.

Ondernemer

Niels van der Schoot (30 jaar) is de algemeen directeur en grootaandeelhouder van Freelancer B.V. Tijdens zijn universitaire studie bestuur- en organisatiewetenschappen heeft Niels als online marketing freelancer gewerkt voor verschillende opdrachtgevers. Na de afronding van zijn studie aan de VU is hij begonnen met Freelancer.nl. Verder heeft hij corporate ervaring als productmanager bij Sanoma. Niels is verantwoordelijk voor productontwikkeling en strategie. Als algemeen directeur voert hij de dagelijkse leiding. 

Koen van der Weijden (30 jaar) is de commercieel directeur van Freelancer B.V. en bezit tevens aandelen. Na zijn hbo studie international business and languages heeft Koen ervaring opgedaan als accountmanager, trainer en ondernemer op het gebied van zowel sales als communicatie. Hij heeft bij meerdere salesorganisaties gewerkt, waaronder het toonaangevende Improvers. 
Koen is verantwoordelijk voor het kantoor in Haarlem waar hij het team aanstuurt dat zich bezighoudt met sales, klantenservice, klantrelaties en kwaliteitsbewaking van Freelancer.nl. Hij zorgt ervoor dat de groei van Freelancer.nl zo goed mogelijk verloopt. Daarnaast is Koen leverancier van klantenservice en sales (telefonische acquisitie) aan Freelancer B.V.

Felix Weerts (29 jaar) is head of marketing van Freelancer B.V. en bezit tevens aandelen. Felix heeft aan de Neijenrode New Business School gestudeerd en heeft meerdere jaren ervaring als head of marketing bij MySocialDatabase, een exclusief Nederlands partner van Twitter. In 2012 heeft hij samen met NIels Freelancer.nl opgericht. Felix is binnen Freelancer verantwoordelijk voor de online marketing campagnes.

Onderneming

Freelancer.nl is een marktplaats voor freelancers in de zakelijke dienstverlening. Met Freelancer.nl worden lokale freelancers in de zakelijke dienstverlening vindbaar gemaakt voor opdrachtgevers. Freelancers kunnen een profiel aanmaken en opdrachten ontvangen in hun vakgebied. Als opdrachtgever kun je een opdracht plaatsen en freelancers laten reageren of direct zoeken in de database met verschillende zoekfilters. Freelancers kunnen voor een fee van tussen de € 20,- en € 35,- per maand gevonden worden en reageren op opdrachten. Freelancer bestaat inmiddels 5 jaar en er zijn op dit moment meer dan 30.000 freelancers ingeschreven. Er zijn meer dan 2.000 betalende klanten, waarvan er honderden al jaren lid zijn. Er zijn freelancers die via het platform duizenden euro’s per maand verdienen. Begin dit jaar heeft Freelancer.nl de Staffing Award 2017 gewonnen.

Verdienmodel
De omzet wordt grotendeels behaald door freelancers die verschillende abonnementen kunnen afnemen. Door het model van recurring revenue (abonnementen) ligt er een goede en steeds groeiende bodem onder de omzet. Gemiddeld betaalt een freelancer € 250,- per jaar voor een betaald account. Op dit moment heeft men in Nederland 1825 klanten en in België 250. Een tweede verdienmodel wordt op dit moment getest aan de opdrachtgeverszijde en hier zijn ook de al eerste accounts verkocht. Freelancer.nl is niet afhankelijk van een leverancier of van voorraad, omdat het gaat om een online dienst. Het platform is het product en zeer schaalbaar. De kosten per extra klant zullen bijna nihil zijn naarmate de aantallen toenemen. Eventueel staat de snelheid onder druk waarmee Freelancer.nl moet door ontwikkelen. Er is veel innovatie in de markt en om de concurrentie voor te blijven moet men continu innoveren en door ontwikkelen. Programmeurs zijn schaars en niet goedkoop, vandaar dat werkkapitaal belangrijk is voor de onderneming om momentum te houden. 

Missie, visie en doelstellingen
Over 3 jaar wil Freelancer.nl in Nederland de marktplaats voor bemiddeling van freelancers in de zakelijke dienstverlening zijn met minimaal 3.000 opdrachten per maand, 50% succesratio en 100.000 freelancers in de database. Men denkt dat men met het platform een onderscheid kan maken, eventueel wereldwijd, door de focus te leggen op freelancers lokaal vindbaar te maken. Middels een mobiele app (uniek in Nederland) kunnen freelancers eenvoudig lokaal gevonden worden en direct worden benaderd voor een opdracht. Ook kunnen freelancers reageren op interessante opdrachten, eventueel in de omgeving, terwijl ze onderweg zijn. Over 5 jaar wil men met het aantal eindopdrachtgevers en aantal matches marktleider zijn in Nederland en België. De missie van Freelancer.nl is zoveel mogelijk freelancers lokaal vindbaar maken. Haar visie is zelfstandige samenwerking, met flexibiliteit van afstand en tijd, is de toekomst.

Doelgroep
Freelancer.nl heeft 2 doelgroepen:

 1. Freelancers
  Men richt zich op alle freelancers in de zakelijke dienstverlening die graag beter gevonden willen worden en/of op zoek zijn naar nieuwe opdrachtgevers. Dit zijn vaak beginnende freelancers of freelancers met een beperkt netwerk. De belangrijkste categorieën zijn: IT, webdesign, marketing en communicatie, tekst en vertaling en financieel. De leeftijd van deze doelgroep ligt tussen de 25 en 50 jaar.
 2. Opdrachtgevers
  Freelancers en MKB bedrijven tot 100 medewerkers met behoefte aan freelancers.

Klanten zijn onder te verdelen in:

 • Freelancers in de zakelijke dienstverlening
 • Corporate bedrijven 
 • Intermediairs en recruiters
 • MKB bedrijven

Positionering in de markt
Freelancer.nl richt zich naast intermediairs voornamelijk op eindopdrachtgevers. Dit is ook waar de freelancers voor betalen om op te kunnen reageren. Binnenkort is men de meest innovatieve partij in de markt door haar mobiele app, die het mogelijk maakt snel op een opdracht te kunnen reageren en direct met een opdrachtgever te kunnen chatten. Door de mobiele app en de uitgebreide profilering van een freelancer kun je via Freelancer.nl het snelst de juiste freelancer vinden voor jouw opdracht. 

SWOT-analyse
Strenghts

 • Jong en ambitieus team
 • 10 jaar ervaring als online marketeer
 • Sterke domeinnaam, hierdoor SEO mogelijkheden en goedkopere SEA
 • PAAS (Platform as a Service)
 • Mobile first

Weakness

 • Niet first mover in de markt
 • Minder geld beschikbaar voor groei dan de marktleider

Opportunities

 • Sterk groeiende markt
 • Geen hype of tijdelijke trend. Flexibilisering van de arbeidsmarkt zet door.
 • Freelancers willen/ moeten gevonden worden
 • Steeds meer bedrijven huren freelancers in
 • Conjunctuur ongevoelig
  – Laagconjunctuur; de vraag om flexibele werkkrachten stijgt door noodzakelijke besparingen op de personeelskosten. Door werkloosheid ook veel gedwongen freelancers
  – hoogconjunctuur; meer freelancers en opdrachten. Mensen gaan freelancen uit eigen overtuiging en keuze

Threats

 • Innovatie van lokale concurrenten
 • Noodzaak om snel een kritieke massa gebruikers te creëren om concurrentie voor te blijven

Concurrentiepositie / onderscheidend vermogen
De USP’s van Freelancer.nl zijn:

 1. Mobiele applicatie voor snelle communicatie
 2. Uitgebreide profilering van freelancers
 3. ID-, CV / referenties check
 4. Algoritme voor het snel vinden van de beste beschikbare lokale freelancer

Wat Freelancer.nl anders maakt, is dat men bij Freelancer.nl het snelst de juiste freelancer vindt voor de opdracht. Men heeft de meest uitgebreide profielen met portfolio, referenties en meerdere checks. Als enige marktplaats in Nederland biedt Freelancer.nl een mobiele app, waarbij, wanneer je een opdracht plaatst, passende freelancers binnen de categorie een pushmelding krijgen en direct kunnen reageren via de chat. Verder biedt men een open en transparante database waarbinnen je ook zelf een freelancer kunt uitzoeken aan de hand van vele zoekcriteria. 

Structuur
De onderneming wordt in een meervoudige B.V.- constructie geëxploiteerd. 

Financieringsbehoefte

Het vinden van relevante klanten via Google AdWords € 50.000,-
Verbetering van het platform en ontwikkeling mobile app € 50.000,-
Lening via Collin Crowdfund € 100.000,-

Leenbedrag: € 100.000,-
Rente: 8,5%
Looptijd: 42 maanden, waarvan de eerste 6 maanden aflossingsvrij, en daarna lineaire maandelijkse aflossing

Lopende financiering bij Qredits
Qredits Microfinanciering Nederland heeft in Q1-2016 een lening verstrekt van € 50.000,- met een looptijd van 36 maanden, waarvan de eerste 10 maanden aflossingsvrij, en een rente van 9,75%. Als zekerheid geldt een eerste pandrecht op de inventaris van Freelancer.nl en heeft Niels een persoonlijke borgstelling afgegeven ter hoogte van € 50.000,-.

Risico

Specifieke branche-/ ondernemingsrisico’s
Het belangrijkste continuïteitsrisico voor de onderneming is de afhankelijkheid van Google via wie men bezoekers binnenkrijgt. Mede de ranking is hiervan sterk afhankelijk. Men probeert deze afhankelijkheid te verminderen door ook andere kanalen aan te boren zoals social media en te partneren met meerdere strategische partners. Op facebook heeft men nu een succesvolle contentcampagne draaien en werkt men samen met diverse bedrijven voor de instroom van freelancers en opdrachtgevers. Voor eventuele arbeidsongeschiktheid en overlijden van het management is men verzekerd. Ook heeft de onderneming een aansprakelijkheidsverzekering welke schade tot € 1.000.000,- dekt.

Zekerheden en voorwaarden

 • De debiteuren zijn Freelancer B.V. en Be Found Media B.V. 
 • De heer N.J. van der Schoot geeft een persoonlijke borgstelling af voor € 80.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment morele waarde. *
 • De heer K. van der Weijden geeft een persoonlijke borgstelling af voor € 20.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment morele waarde. *
 • Ter handhaving van de solvabiliteit zijn er een tweetal niet-onttrekkingsverklaringen overeengekomen. Deze houden in dat er geen onttrekkingen aan het vermogen van Freelancer B.V. en Be Found Media B.V. mogen plaatsvinden, zolang de vennootschappelijke (werkelijk eigen vermogen ten opzichte van het balanstotaal conform berekening Collin Crowdfund) 30% of lager is.
 • De lening van de heer N. van der Schoot (indirect grootaandeelhouder) ter hoogte van € 55.135,- wordt achtergesteld ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Gedurende de looptijd van de lening zal er geen aflossing plaatsvinden op de achtergestelde lening. De rente wordt wel betaald.
 • Er geldt een tweede pandrecht op de huidige en toekomstige inventaris van Freelancer B.V. De eerste pandhouder heeft toestemming gegeven voor vestiging van dit pandrecht.

* De borgstellingen hebben op dit moment morele waarde, omdat er op dit moment geen substantiële middelen in privé aanwezig zijn, een groot gedeelte is namelijk in het bedrijf geïnvesteerd. Gezien de achtergrond en ervaring worden de ondernemers echter een gezonde verdiencapaciteit toegerekend wat positief is voor mogelijke aanspraken op de borgstellingen.

Dun & Bradstreet
Freelancer B.V. en Be Found Media B.V. worden door Dun & Bradstreet gekwalificeerd met een Verhoogd risico. Weerts Group B.V. en Solid Sky Holding B.V. worden gekwalificeerd met een Laag risico. Voor deze aanvraag hanteren wij de kwalificatie Verhoogd risico.

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. De score is mede gebaseerd op de door de accountant opgestelde definitieve jaarcijfers 2016 en de prognoses voor de jaren 2017 en 2018 van Freelancer B.V. De overall Collin Credit Score bedraagt Voldoende.

Rentabiliteit
In 2016 is er een omzet gerealiseerd van € 306.000,- met een genormaliseerde cashflow van € 25.000,-. Mede door de in 2016 gemaakte, en in 2017 nog te maken, investeringen in AdWords wordt er in 2017 een omzet verwacht van € 935.000,-. De verwachte omzet is berekend op basis van de conversieratio van de ingekochte leads. Naarmate de omzet toeneemt, neemt het tarief voor de marketingkosten af. Naarmate namelijk de investeringen in AdWords toenemen, wordt het tarief per investering lager. De verwachte genormaliseerde cashflow voor 2017 komt uit op € 49.000,-, dit is inclusief de te financieren kosten voor AdWords ter hoogte van € 50.000,-. Hiermee komt het verwachte netto cashflow overschot voor 2017 uit op € 48.000,-. Uit het managementinformatiesysteem van de onderneming blijkt dat Freelancer B.V. in Q1-2017 een genormaliseerde cashflow heeft gerealiseerd van tot dusverre € 39.000,-. Voor 2018 wordt er een omzet verwacht van circa € 2.000.000,- met een genormaliseerde cashflow van ruim € 350.000,-. Wij beoordelen de Rentabiliteit voorzichtigheidshalve op Ruim voldoende.

Solvabiliteit
De solvabiliteit per ultimo 2016 is 32% op een balanstotaal van € 195.000,- (score Ruim voldoende). De solvabiliteit na investering zal uitkomen op 22% (score Voldoende). Dit is inclusief de in 2016 aangegane familiaire lening van € 100.000,- waarvan het restant zal worden achtergesteld. Per ultimo 2017 zal de solvabiliteit naar verwachting uitkomen op 22% op een verlengd balanstotaal van € 314.000,-. Door de verwachte groei zal de solvabiliteit in 2018 uitkomen op een Excellent niveau van 50%. Wij beoordelen de solvabiliteit op Voldoende, gelijk aan het moment na investering. 

Liquiditeit
De current ratio per ultimo 2017 komt naar verwachting uit op 1,0 (score Voldoende) en zal per ultimo 2018 naar verwachting stijgen naar 1,6. De vlottende activa van de onderneming bestaan voornamelijk uit debiteuren (abonnementenvergoeding) en overlopende activa. 
Be Found Media B.V. heeft onlangs 21,45% van haar aandelen in Freelancer B.V. verkocht. Dit zorgt voor extra liquiditeiten in Be Found Media B.V. welke als debiteur is meeverbonden. Door deze aandelentransactie is er extra liquiditeit gecreëerd om eventuele financiële tegenvallers op te vangen. Wij hebben de aandelentransactie niet meegenomen in de current ratio. Voorzichtigheidshalve beoordelen wij de Liquiditeit op Voldoende.

Samenvattend
Rentabiliteit: Ruim voldoende 
Solvabiliteit: Voldoende
Liquiditeit: Voldoende
Overall: Voldoende  

Extra beloning

Alle investeerders worden uitgenodigd voor het jaarlijkse event van Freelancer.nl. Daarnaast kan iedere investeerder gratis begeleiding krijgen bij het vinden van de juiste freelancer.

De uitnodiging zal digitaal worden verzonden via Collin Crowdfund, aangezien de investeerders anoniem zijn ten opzichte van elkaar en de ondernemer.

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-8014 heeft € 500 geïnvesteerd.
25-04-2017 om 10:13
investeerder-31065 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
25-04-2017 om 10:13
investeerder-6980 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
25-04-2017 om 10:12
investeerder-20126 heeft € 500 geïnvesteerd.
25-04-2017 om 10:12
investeerder-19598 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
25-04-2017 om 10:12

Reacties

Investeerder – 16219
25-04-2017 10:27
Er wordt verwacht dat de omzet verdrievoudigd t.o.v. 2016. Zijn de omzetcijfers van Q1 2017 in lijn met die verwachting?

N.J. van der Schoot
25-04-2017 10:49
Beste investeerder,
Bedankt voor uw bericht.

Er is zeker een stijging qua omzet te zien in Q1 2017 t.o.v. vorig jaar. Echter, zal de grootste versnelling plaatsvinden door de extra investering in marketing / Google Adwords na de financiering.

Met vriendelijke groet,
Niels van der Schoot

Investeerder – 29226
25-04-2017 11:41
Geachte, 1) Er wordt gesproken over een sterke domeinnaam. Al jaren is binnen de flexbranche het domein freelance.nl zeer bekend en populair bij alle ZZP-ers binnen de zakelijke dienstverlening. Uw doelgroep. Waar verschilt uw dienstverlening en naamsbekendheid van deze site. 2) Daarnaast nemen de MSP bedrijven een steeds grotere plaats in binnen de flexibele schil. Is er dan nog behoefte aan freelancer omdat de opdrachtgevers graag alle zaken incl. compliance (zeker met de nieuwe wet DBA die door de staatssecretaris weliswaar in de ijskast is gezet maar zeker niet van tafel) uitbesteden aan 1 partij.

N.J. van der Schoot
25-04-2017 13:21
Beste Investeerder,
Hieronder antwoord op uw vragen:
1) In tegenstelling tot onze concurrenten leggen wij de focus op eindopdrachtgevers, kleinere opdrachten vaak afkomstig van MKB en ook freelancers zelf, en minder op recruiters en intermediairs. Bij ons kun je, dankzij onze mobiele app, het snelst een freelancer vinden voor jouw opdracht. 2) Wij merken dat bij onze belangrijkste doelgroep de vraag naar freelancers niet is verminderd. De regelgeving heeft inderdaad wel invloed op corporates. Dit zal echter het onderscheidt tussen freelancers en vast personeel alleen maar duidelijker maken.

Met vriendelijke groet, Niels van der Schoot

Ondernemer
Niels van der Schoot
Koen van der Weijden
Felix Weerts

Crowdfund Coach


Fred Bouwman