26055

Het Ware Ambacht

€ 125.000  |  7,5% rente  |  48 maanden  Investeerders: 151
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

2 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Verhoogd risico
Collin
Credit Score
Ruim voldoende
Deze leningaanvraag is op 14-02-2017 in 1 uur volgeschreven door 151 investeerders

Samenvatting

“Samen met lokale boeren en ambachtslieden stellen wij versboxen samen met de lekkerste en gezondste lunchproducten uit de buurt. En die bezorgen we voor jou en je collega’s dagelijks vers op kantoor”.

Het Ware Ambacht levert gezonde bedrijfslunches met ambachtelijke producten van de boeren uit de buurt. Geen gesmeerde broodjes, maar een versbox met alle dagverse producten die je nodig hebt voor een informele lunch met collega’s. Iedere ochtend worden de verse producten opgehaald bij de boeren uit de buurt en gelijk daarna geleverd aan de klanten. De lunch bestaat uit versgebakken desembrood, slagersvleeswaren, boerenkaas, boerenzuivel en een gezonde salade. Zo van het land, op de lunchtafel. Het Ware Ambacht is in 2016 gestart met een route in Waalwijk en wil dit de komende jaren uitbreiden met routes in Tilburg, Den Bosch en Eindhoven. De onderneming wordt geëxploiteerd door Eline van Muilwijk in een bestaande meervoudige B.V.-constructie van Valentijn Speekenbrink, haar partner in privé.

Financieringsbehoefte
Voor de verbouwing van het huurpand, investeringen in IT, marketing en werkkapitaal is in totaal een financiering van € 175.000,- benodigd. De Rabobank financiert € 50.000,-. De gevraagde financiering via Collin Crowdfund bedraagt € 125.000,-. De looptijd is 48 maanden met een lineaire maandelijkse aflossing. De rente bedraagt 7,5% gedurende de gehele looptijd.

Risico
Dun & Bradstreet kwalificeert Het Ware Ambacht B.V. als een Verhoogd risico. De overall Collin Credit Score komt uit op Ruim voldoende. De debiteuren voor de financiering zijn de werkmaatschappijen Het Ware Ambacht B.V., Controll4all B.V. en haar houdstermaatschappij Carpe Pecus Holding B.V. Ondernemers Eline van Muilwijk en Valentijn Speekenbrink geven een gezamenlijke persoonlijke borgstelling af ter hoogte van € 62.500,-. Er is een overlijdensrisicoverzekering afgesloten voor een bedrag van € 125.000,- op het leven van Eline van Muilwijk en Valentijn Speekenbrink. Deze wordt verpand aan Collin Crowdfund. Tenslotte is er een niet-onttrekkingsverklaring overeengekomen op het niveau van Het Ware Ambacht B.V. Deze houdt in dat er geen onttrekkingen mogen plaatsvinden wanneer de solvabiliteit van de onderneming onder de 40% raakt.

Video Pitch

Leendoel

De huidige investeringsbehoefte is om de groei van de onderneming te financieren. De lening wordt gebruikt voor de verbouwing van het huurpand, inventaris, IT en de financiering van de aanloopkosten voor het opzetten van nieuwe bezorgroutes. Er is reeds € 50.000,- geïnvesteerd voor de start van Het Ware Ambacht.

Ondernemer

Eline van Muilwijk (34 jaar) heeft een economische, marketing achtergrond en heeft ruim 10 jaar werkervaring in de voedingsmiddelenindustrie. Binnen verschillende foodbedrijven heeft ze commerciële managementfuncties bekleed. Eline heeft veel kennis opgedaan over voedselproductie en samenwerken met de supermarkten. Zij heeft een heldere en praktische kijk op gezond en duurzaam eten.
Eline: “Ons eten is anoniem geworden en komt overal vandaan. Om versproducten in de supermarkten lang houdbaar te houden zijn veel bewerkingen nodig. Ik wil mensen weer laten proeven wat er in hun eigen buurt wordt gemaakt, met vakmanschap en zonder onnodige toevoegingen. Vers van het land, zonder poespas.” 

Valentijn Speekenbrink (40 jaar) is de partner van Eline. Valentijn heeft een achtergrond als financial controller en heeft een succesvol financieel adviesbureau: Controll4all. Hij neemt voor het MKB allerlei financiële zaken over zoals de administratie, salarissen en jaarverslagen. Hierbij heeft hij ook veel oog voor verbeteringen op de financiële afdeling, waaronder ook coaching van de medewerkers. Voor Het Ware Ambacht verricht hij de administratie. 

Eline en Valentijn wonen samen met hun 3 kinderen in Waalwijk. 

Onderneming

Op 1 januari 2016 is Eline vanuit de garage gestart met de bezorging van ambachtelijke bedrijfslunches. Al snel kwamen de eerste vaste klanten in de regio Waalwijk en begon het bedrijf te lopen. Halverwege het jaar kwam haar zus Mariken het team versterken. De klantenkring werd uitgebreid naar Tilburg. Mariken doet naast de bezorging ook de sales. Het Ware Ambacht levert gezonde bedrijfslunches met ambachtelijke producten van de boeren uit de buurt. Geen gesmeerde broodjes, maar een versbox met alle dagverse producten die nodig zijn voor een informele lunch met collega’s. Iedere ochtend worden de verse producten opgehaald bij de boeren uit de buurt en gelijk daarna geleverd aan de klanten. De lunch bestaat uit versgebakken desembrood, slagersvleeswaren, boerenkaas, boerenzuivel en een gezonde salade. Zo van het land op de lunchtafel.
De doelgroep van Het Ware Ambacht zijn bedrijven met 10 tot 60 (kantoor-) medewerkers die op vaste dagen samen willen lunchen. Om van de lunchservice van Het Ware Ambacht gebruik te maken, moet een bedrijf minimaal een ruimte hebben om samen te lunchen en een koelkast. Men moet immers zelf de tafel dekken en het brood smeren . Voor de vaste klanten wordt wekelijks een bestelvoorstel gemaakt. Deze lunchbestellingen worden iedere dag vers geleverd in de week erna. Dit is ook de basis van de bestel & bezorgcyclus. Door op deze manier te werken is de afzet constant en gecontroleerd. Op deze manier zorgt het bedrijf ervoor dat alle klanten ongeveer dezelfde lunch krijgen. Hierdoor kunnen de producenten (inkoop) een efficiencyslag maken. De logistieke exercitie is het hart van de operatie. In de ochtend worden alle versproducten bij de ambachtslieden opgehaald en direct in de juiste box van de klant gedaan. Aansluitend worden de boxen persoonlijk naar de klanten gebracht.

Visie en strategie 
Het bezorggebied is nu Waalwijk – Tilburg. Deze route heeft nu een goede bezetting en is daarmee rendabel. Voor 2017 staat de uitbreiding van routes naar ’s-Hertogenbosch en Eindhoven op het programma. De eerste klanten zijn hiervoor reeds geworven. Men werkt vanuit Waalwijk, maar maakt ook gebruik van mini-hubs in Tilburg en ’s-Hertogenbosch. Om de groei mogelijk te maken is het bedrijf begin 2017 verhuisd naar een pand op het industrieterrein in Waalwijk. Hier moeten de basisfaciliteiten aangebracht worden om operationeel te kunnen opschalen. Er zullen huurdersinvesteringen gedaan worden, onder andere in de koelcel, logistieke ruimte en de productiekeuken. Naast de facilitaire randvoorwaarden is ook de investering in een goed team essentieel. Het uitbesteden en borgen van operationele taken, zoals het inpakken, bezorgen, ordering en administratie, is belangrijk. Hierdoor kunnen Eline en Mariken de focus houden op de commerciële activiteiten. Dit zijn vooral verkoop en marketingactiviteiten op het gebied van de huidige lunchservice, maar ook het door ontwikkelen van de dienstverlening op het gebied van bijvoorbeeld borrelplanken, verjaardag banket, barbecues en vergaderlunches. Daarnaast gaan Eline en Mariken actief de samenwerking aan met foodservicebedrijven om – als leverancier zijnde – de verse streekproducten aan te bieden. De opgedane werkervaring van Eline zal hier een positieve bijdragen aan leveren. Deze plannen zullen in 2017 vertaald worden naar 4 groeistrategieën: Optimale Operatie, Gezonde Groei, Top Team en Booming Business. 

De markt
De markt van bedrijfslunches en bedrijfscatering is in beweging. Naast maatschappelijke trends zoals duurzaam, lokaal en gezond eten, veranderen ook de vormen van bedrijfscatering. De opkomst van de bezorgservice van de supermarktketens wordt niet enkel door consumenten gebruikt, ook bedrijven maken hier vaker gebruik van. Voor de bedrijven is Het Ware Ambacht het lokale, ambachtelijke alternatief. Er zijn al partijen die verse streekproducten verkopen aan consumenten. Hierbij worden de producten, al dan niet in de vorm van een maaltijd box, bij consumenten thuisbezorgd. Het overkoepelende thema van Het Ware Ambacht komt overeen met deze bestaande spelers: het beschikbaar maken van goed eten uit de regio. De corebusiness van Het Ware Ambacht is het bezorgen van de bedrijfslunch. Het is dus een business-to-business concept. Omdat logistiek een bepalende factor is voor het succes van Het Ware Ambacht is dit ook de het belangrijkste proces. Door middel van een eigen model van halen en brengen blijven de kosten beheersbaar. Deze ultrakorte ‘vers logistiek’ maakt het verkopen van zeer kort houdbare producten mogelijk. Hierdoor kan Het Ware Ambacht producten verkopen die niet in andere offline of online retail te vinden zijn. De bezorging van versboxen met ambachtelijke lunchproducten zoals Het Ware Ambacht, is als concept in Noord-Brabant onbekend. In Amsterdam daarentegen is “de Buurtboer” al een paar jaar succesvol met een vergelijkbaar concept. 

Structuur 
De huidige structuur is per 2015 opgericht. Voor Het Ware Ambacht B.V. is Eline de drijvende kracht van Het Ware Ambacht.

Financieringsbehoefte

Investeringsoverzicht

Verbouwing huurpand € 45.000,-
Investering in IT € 20.000,-
Marketing € 10.000,-
Werkkapitaal € 100.000,-
Totale investering € 175.000,-
Rabobank * € 50.000,-
Lening via Collin Crowdfund € 125.000,-

Leenbedrag: € 125.000,-
Rente: 7,5%
Looptijd: 48 maanden, lineaire maandelijkse aflossing

* Rabobank heeft haar goedkeuring verleend voor deze financiering. De Rabobank verstrekt haar lening met een looptijd van 60 maanden. De bedongen zekerheden van de Rabobank zijn:
– Staatsgarantie
– 1ste pandrecht op voorraad, inventaris en debiteuren
– Een persoonlijke borgtocht ter hoogte van € 10.000,- door Eline

Risico

Zekerheden en voorwaarden

  • De debiteuren zijn Het Ware Ambacht B.V., Controll4all B.V. en Carpe Peus Holding B.V.
  • Eline van Muilwijk en Valentijn Speekenbrink geven een gezamenlijke persoonlijke borgstelling af voor € 62.500,-. Deze borgstelling heeft op dit moment materiële waarde. 
  • Ter handhaving van de solvabiliteit is een niet-onttrekkingsverklaring overeengekomen. Deze houdt in dat er geen onttrekkingen aan het vermogen van Het Ware ambacht B.V. mogen plaatsvinden, zolang de solvabiliteit (werkelijk eigen vermogen ten opzichte van het balanstotaal conform berekening Collin Crowdfund) 40% of lager is. 
  • Er is een overlijdensrisicoverzekering ter hoogte van € 125.000,- gesloten op het leven van Eline van Muilwijk en Valentijn Speekenbrink. Deze verzekering zal worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.

Dun & Bradstreet
Dun & Bradstreet geeft een Verhoogd risico aan voor Het Ware Ambacht B.V., Controll4All B.V. en haar moeder Carpe Peus Holding B.V. Wij hanteren voor deze aanvraag dan ook de score Verhoogd risico.

Collin Credit Score 
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. De score is mede gebaseerd op de geconsolideerde en vennootschappelijke jaarcijfers 2016 (tot en met 15 december 2016), en de prognoses 2017 en 2018 welke zijn opgesteld door de accountant . Verder is er ook een uitgebreid ondernemingsplan opgesteld. De overall Collin Credit Score is Ruim voldoende.

Rentabiliteit
De geconsolideerde omzet in 2016 bedraagt € 174.000,- met een uiteindelijke genormaliseerde cashflow van € 4.000,-. In deze consolidatie is opgenomen de exploitatie van Het Ware Ambacht waarvan 2016 het opstartjaar was. Op de route Waalwijk heeft Het Ware Ambacht in 2016 circa € 60.000,- omzet gerealiseerd met een brutomarge van € 29.000,-. Door de aanloopkosten heeft Het Ware Ambacht een verlies gerealiseerd van € 40.000,-. Dit verlies wordt in het boekjaar 2016 voldoende gecompenseerd door de gerealiseerde overwinst van Controll4all. Dit resulteert in een geconsolideerd positief netto cashflow overschot.
De verwachte geconsolideerde omzet in 2017 komt naar verwachting uit op € 630.000,-, met een genormaliseerde cashflow in 2017 van -/- € 4.000,-. Dit wordt veroorzaakt doordat Het Ware Ambacht in 2017 verder wordt uitgebreid met routes in Tilburg en ’s-Hertogenbosch. Hierdoor stijgt de omzet van Het Ware Ambacht naar verwachting naar € 490.000,-. Echter; door de opstartkosten wordt er een nettoverlies verwacht van € 77.000,-. Bezien we de exploitatie vervolgens weer op geconsolideerd niveau; resteert er per ultimo 2017 naar verwachting een verlies van € 20.000,-. Ondanks dit verlies resteert er een netto cashflow overschot van € 61.000,-, dit komt voornamelijk door de extra financiering van Collin. De te verrichten investeringen in 2017, moeten in 2018 leiden tot een drietal winstgevende lijnen binnen Het Ware Ambacht. Voor 2018 wordt er een geconsolideerde omzet verwacht van boven de € 1 miljoen en een fors positief resultaat. Wij beoordelen de Rentabiliteit op Voldoende.

Solvabiliteit
De geconsolideerde solvabiliteit per ultimo 2016 bedraagt 84% op een balanstotaal van € 93.000,-. Door de investeringen en het aantrekken van financiering verlengt de balans aanzienlijk in 2017 naar € 210.000,-. Doordat het exploitatieverlies in 2017, daalt de solvabiliteit naar verwachting naar 25%, waarna de solvabiliteit in 2018 weer snel moet kunnen toenemen door de verwachte winstgevende exploitatie. Wij beoordelen de solvabiliteit op Ruim voldoende.

Liquiditeit
De current ratio (verhouding vlottend actief versus vlottend passief) per ultimo 2016 bedraagt 3,9 (Excellent). In 2017 daalt de current ratio naar verwachting naar 2,3 wat nog steeds een score Excellent op zal leveren. Wij beoordelen de Liquiditeit voorzichtigheidshalve op Ruim voldoende.

Samenvattend
Rentabiliteit: Voldoende
Solvabiliteit: Ruim voldoende
Liquiditeit: Ruim voldoende
Overall: Ruim voldoende

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-8861 heeft € 500 geïnvesteerd.
14-02-2017 om 11:15
investeerder-9252 heeft € 500 geïnvesteerd.
14-02-2017 om 11:14
investeerder-27493 heeft € 2.000 geïnvesteerd.
14-02-2017 om 11:14
investeerder-29418 heeft € 500 geïnvesteerd.
14-02-2017 om 11:14
investeerder-4128 heeft € 500 geïnvesteerd.
14-02-2017 om 11:14

Ondernemer

Eline van Muilwijk

Crowdfund Coach


Marc Kogels