26263

Hotel Restaurant Waanders

€ 60.000  |  7,0% rente  |  36 maanden  Investeerders: 74
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

1 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Verhoogd risico
Collin
Credit Score
Ruim voldoende
Deze leningaanvraag is op 22-02-2017 in 1 uur volgeschreven door 74 investeerders

Samenvatting

Henk Breukelaar (53 jaar) heeft inmiddels 30 jaar werkervaring in de hotelwereld in binnen- en buitenland. Na het jarenlang managen van grote hotels en resorts voor andere exploitanten, wenste Henk een eigen hotel en kocht hij 5 jaar geleden het 3 sterren Hotel Restaurant Waanders. Op een centrale locatie in het authentieke Staphorst, gelegen nabij de A28, is het een plek waar zowel toeristen als zakelijke gasten zich thuis voelen. Hotel Restaurant Waanders vormt het middelpunt van een omgeving vol bedrijvigheid, cultuur en natuur. Het hotel bevat 24 kamers en 18 daarvan zullen gerenoveerd worden mede door de investering via Collin. Met een nieuwe inrichting zullen de kamers meer zakelijke gasten en toeristen trekken. Het restaurant heeft een goede reputatie. Alle gerechten van zowel het ontbijt, lunch als diner zijn ambachtelijk en huisgemaakt. Hotel Restaurant Waanders wordt geëxploiteerd in een meervoudige B.V.-constructie met Henk Breukelaar als DGA.

Financieringsbehoefte
De totale investeringsbehoefte voor de aanbouw van een serre en de renovatie van 18 kamers bedraagt € 480.000,-. Hiervan wordt € 170.000,- door de aandeelhouder aan eigen middelen ingebracht. ABN AMRO financiert een bedrag van € 250.000,-. De gevraagde financiering via Collin Crowdfund bedraagt € 60.000,-. De looptijd is 36 maanden met een lineaire maandelijkse aflossing. De rente bedraagt 7% gedurende de gehele looptijd.

Risico
De Dun & Bradstreet noteert een Laag risico voor Breukelaar Horeca Groep B.V. (moeder) en een Verhoogd risico voor Breukelaar Horeca Exploitatie B.V. (werkmaatschappij). De Collin Credit Score is Ruim voldoende. De debiteuren zijn Breukelaar Horeca Exploitatie B.V. en Breukelaar Horeca Groep B.V. De ondernemer geeft een persoonlijke borgtocht af ter hoogte van € 60.000,-. Tenslotte is er een negatieve hypotheekverklaring overeengekomen op het hotelpand.

Leendoel

Deze financiering zal worden gebruikt voor investeringen in de renovatie en nieuwe inrichting van de kamers. Met een nieuwe inrichting zullen de kamers meer zakelijke gasten en toeristen trekken en daardoor zal de onderneming naar verwachting meer omzet gaan genereren.

Ondernemer

Henk Breukelaar (53 jaar) is getrouwd met Miao Hu (43 jaar), woonachtig in Zwolle en heeft 2 zonen. Henk studeerde aan de Hotel & Restaurant Management School en volgde trainingen zoals SAS Supervisor School, Dorint Yield Management Training en Quality Management. Inmiddels heeft hij 30 jaar horeca ervaring in binnen- en buitenland (Frankrijk, Nederland, Peking, België, Turkije en Egypte) in het managen van hotels, met name nieuw te openen. Door zijn verblijf in deze landen spreekt hij vloeiend Engels, Duits, Frans en Turks. De laatste 15 jaar was hij directeur van middelgrote en grote resorts in het buitenland, zoals Golden Tulip, Radisson, Dorint Hotel, Orange County Resort. Zo was hij tevens general manager van het eerste Reef Oasis Beach Resort te Sharm El Sheikh (Egypte) met 912 kamers, 5 restaurants en veel faciliteiten. Henk wenste na al die jaren een eigen onderneming en kocht 5 jaar geleden het Hotel Restaurant Waanders om zo ook weer met het horeca vak zelf bezig te zijn. Zijn echtgenote Miao is er tevens werkzaam en heeft ruim 20 jaar ervaring als assistent manager. Bij het onverhoopt uitvallen van Henk Breukelaar is zij in de mogelijkheid hem te vervangen en het bedrijf voort te zetten. Daarnaast zou men ook een hotelmanager kunnen aanstellen die uit de lopende exploitatie betaald kan worden. Henk is niet alleen eigenaar, maar houdt zich tevens bezig met alle commerciële en financiële zaken alsmede productbepaling en personeelsbeleid. Feitelijk is hij het gezicht van het bedrijf. Henk is gedreven, houdt van een strakke financiële planning en stuurt dagelijks op de financials van de onderneming.

Onderneming

Hotel Restaurant Waanders bestaat meer dan 100 jaar en is nu een onderneming die een 3 sterren hotel met 24 kamers, een restaurant en een café exploiteert. Daarnaast verhuurt Hotel Restaurant Waanders ook zalen voor evenementen. Zowel toeristen voor Staphorst, Giethoorn en omgeving, als zakelijke gasten worden hier welkom geheten. Maar ook bezoekers van sport gerelateerde evenementen zoals paardensport en TT-racerij weten de weg naar Waanders te vinden. Gasten beoordelen Waanders met een Goed (7,6) volgens Booking.com, wat zeker zal stijgen na renovatie van de kamers. Waanders beschikt over een prima functioneel en deels gerenoveerd pand op een centrale ligging nabij de A28. Recentelijk is duidelijke reclame naast de A28 aangebracht om meer forensen naar zich toe te trekken. Deze reclame zal tevens vele motorrijders en bezoekers aantrekken die over de A28 van en naar het jaarlijkse TT-evenement rijden. Het restaurant staat goed bekend om de kwaliteit van het eten. Er worden namelijk ambachtelijke en huisgemaakte gerechten geserveerd. 

Missie en doelstelling
De missie van de onderneming is marktvergroting en een hoge klanttevredenheid. Dit wordt onder andere gerealiseerd door het leveren van ambachtelijke, kwalitatief hoogwaardige producten tegen een betaalbare prijs. Door dit te bieden in een huiskamer atmosfeer, komen gasten feitelijk “thuis”. Dit is nu al een goed argument van bestaande hotelgasten om bij Waanders te boeken in plaats van bij bijvoorbeeld het Van der Valk Hotel.

Positionering in de markt
Met het aantrekken van de economie, neemt ook de vraag naar kamers en vergaderlocaties toe. Hotel Waanders is bekend in de omgeving en is vanwege haar strategische ligging nabij de A28 zeer goed bereikbaar. Meppel ligt op 5 minuten rijafstand, maar heeft geen hotel met een goede beoordeling zoals Waanders. Giethoorn trekt veel binnen- en buitenlandse toeristen. Die toenemende stroom aan toeristen heeft behoefte aan hotelkamers en is zeer welkom bij Waanders. Het is nu dus tijd om de kamers te renoveren en te voorzien van nieuwe, moderne apparatuur om de beoogde marktvergroting te realiseren. Henk Breukelaar is ervan overtuigd dat de reputatie hierdoor zal verbeteren en de kamerverhuur zal toenemen. De verwachting is ook dat de zalenverhuur zal toenemen wegens het aantrekken van de markt. Door aanbouw van een nieuwe serre, welke qua uitstraling hipper zal zijn, zal het restaurant een breder publiek aantrekken en zich ook op de jongere doelgroep kunnen richten (zowel lokaal als de passant). 

Concurrentiepositie
In Staphorst is geen concurrentie voor het hotel van Waanders. Het hotel-restaurant Waanders staat goed bekend om de gastvrijheid en de kwaliteit van het eten, namelijk ambachtelijke en huisgemaakte gerechten. Dit is iets waar de bestaande klantenkring voor terugkomt. De gunstige prijsstelling van de kamers geniet bij een groot deel van de gasten de voorkeur boven de concurrenten. Daarnaast is Waanders op dit moment een waardige vervanger voor gasten, als hotels in de regio volgeboekt zijn zoals Hotel Van der Valk in Zwolle en hotels uit de toeristische plaatsen Zwartsluis en Giethoorn. Medio 2013 opende Van Der Valk een hotel in Zwolle, wat met name in het eerste jaar impact had op de exploitatie van het restaurant van Waanders. De impact op het hotel van Waanders was beperkt, daar het van een ander niveau is. Door de komst van het Van Der Valk hotel heeft de gast meer inzicht gekregen in de verschillende mogelijkheden binnen de markt. Hierdoor heeft de gast meer keuze en selecteert hij doelbewuster. Uiteindelijk heeft het er voor gezorgd dat alle hotels haar eigen identiteit hebben verkregen en is gebleken dat zij zich feitelijk elkaar versterken. Na verbouwing liggen er meer kansen voor hotel restaurant Waanders, aangezien het oubollige karakter omgezet wordt in een moderne uitstraling. Hiervoor wordt tevens een marketing campagne opgezet.

Juridische structuur
De activiteiten van de onderneming worden geëxploiteerd vanuit Breukelaar Horeca Exploitatie B.V. h/o Waanders Hotel Restaurant Café. Deze wordt bestuurd vanuit de personal holding Breukelaar Horeca Groep B.V., waarvan Henk Breukelaar 100% eigenaar is.

Financieringsbehoefte

Investeringsoverzicht

Kosten aanbouw serre € 260.000,-
Renovatie 18 kamers € 130.000,-
Installaties € 50.000,-
Nieuwe inrichting serre € 40.000,-
Totale investering € 480.000,-
ABN AMRO € 250.000,-
Eigen inbreng € 170.000,-
Lening via Collin Crowdfund € 60.000,-

Op dit moment staat er een financiering uit ter hoogte van € 870.000,- bij de ABN AMRO. Als zekerheid voor deze financiering heeft de ABN AMRO een 1e hypothecaire inschrijving van € 1.000.000,- op Hotel Restaurant Waanders, gelegen aan de Rijksweg 12 te Staphorst. Beide B.V.’s zijn opgenomen als debiteur voor deze financiering. Verder heeft de ABN AMRO een 1ste pandrecht op de inventaris, voorraad en debiteuren van de onderneming. Tenslotte heeft de heer G.H. Breukelaar een borgstelling afgegeven ter hoogte van € 50.000,-.

Leenbedrag: € 60.000,-
Rente: 7%
Looptijd: 36 maanden, lineaire maandelijkse aflossing

Risico

Zekerheden en voorwaarden

  • De debiteuren zijn Breukelaar Horeca Exploitatie B.V. en Breukelaar Horeca Groep B.V. 
  • Henk Breukelaar geeft een persoonlijke borgstelling af voor € 60.000,- Deze borgstelling heeft op dit moment morele waarde.
  • Er is een negatieve hypotheekverklaring overeengekomen voor wat betreft het hotelpand. Deze houdt in dat er zonder toestemming van Collin Crowdfund geen extra hypotheek op het hotelpand gevestigd mag worden.

Dun & Bradstreet
De Dun & Bradstreet kwalificeert een Laag risico voor Breukelaar Horeca Groep B.V. en een Verhoogd risico voor Breukelaar Horeca Exploitatie B.V. Voor deze aanvraag hanteren wij een Verhoogd risico.

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. De Collin Credit Score is mede gebaseerd op de definitieve geconsolideerde en vennootschappelijke jaarcijfers 2015 van Breukelaar Horeca Groep B.V. en cs., de tussentijdse jaarcijfers tot en met Q3 – 2016, een liquiditeitsbegroting 2017 en de geconsolideerde prognoses voor 2016 en 2017. Inmiddels is bekend dat de omzetprognose over 2016 behaald is. De overall Collin Credit Score komt uit op Ruim voldoende.

Rentabiliteit
De omzet in 2016 is uitgekomen op € 1.458.000,- met een te verwachten winst voor belasting van € 60.000,-. In 2014 en 2015 bedroeg de omzet circa € 1.400.000,- met een gerealiseerde nettowinst voor belasting van € 47.000,- in 2015. Voor de komende jaren zal de omzet naar verwachting stijgen naar € 1.600.000,- in 2017. Deze stijging is conservatief begroot. Deze verwachte omzetstijging wordt mede veroorzaakt door een prijsstijging van de hotelkamers, na modernisering. Het prijsniveau blijft passend bij het hotel. Daarnaast zal de serre een sfeervolle uitstraling geven, waardoor passanten meer uitgenodigd worden om een consumptie te nuttigen. Verder zal ook het restaurant aantrekkelijker worden gemaakt voor de zakelijke gasten. Tenslotte is de verwachting dat door te investeren in de modernisering van de zalen ook deze inkomsten zullen toenemen. Hierdoor zal ook de brutomarge toenemen. De operationele kosten stijgen evenredig met de omzet, behalve de rentelasten. Door de herfinanciering is het rentepercentage lager waardoor de rentelasten, ondanks de uitbreiding van de lening via Collin, per saldo lager uitkomen. Voor 2017 wordt een winst voor belasting van € 107.000,- begroot. De genormaliseerde cashflow in 2016 zal naar verwachting uitkomen op € 134.000,-, deze was in 2015 nog € 120.000,-. Voor 2017 is de verwachting dat deze zal stijgen naar € 178.000,-. Wij beoordelen de Rentabiliteit op Ruim voldoende.

Solvabiliteit
Het eigen vermogen per ultimo 2016 zal naar verwachting uitkomen op € 144.000,- wat een solvabiliteit oplevert van ruim 11%. De balans bestaat onder andere uit het hotelpand met een boekwaarde van € 732.000,-. Een recent taxatierapport geeft een waardering na verbouwing aan van € 1.850.000,- (k.k.). Er is dus sprake van een stille reserve van ruim € 1 miljoen. Het gecorrigeerde eigen vermogen, na correctie voor latente belastingen, bedraagt ruim 40% op een gecorrigeerd balanstotaal van ruim € 2 miljoen. Mede op basis van deze stille reserve beoordelen wij de Solvabiliteit op Goed.

Liquiditeit
Uit de door de accountant opgestelde liquiditeitsplanning blijkt dat men ruimschoots aan haar verplichtingen kan voldoen gedurende het jaar, ondanks het seizoenskarakter. De grootste invloed op de liquiditeit vormen, logischerwijs, de uitgaven voor de verbouwingen. Na afronding van de bouw in het voorjaar 2017 loopt het banksaldo gelijk op, waardoor er meer dan voldoende ruimte is voor nakoming van de aflossingsverplichtingen en het doen van andere investeringen uit de eigen cashflow. De current ratio over 2016 en 2017 zal naar verwachting uitkomen op respectievelijk 1,7 en 1,6. Wij beoordelen de Liquiditeit voorzichtigheidshalve op Ruim voldoende.

Samenvattend
Rentabiliteit: Ruim voldoende
Solvabiliteit: Goed
Liquiditeit: Ruim voldoende
Overall: Ruim voldoende
 

Extra beloning

  • Bij een investering van € 1.000,-, € 1.500,- en € 2.000,- ontvangt u een Waanders Restaurant cheque van € 25,- te besteden in ons restaurant.
  • Bij een investering van € 2.500,- of meer ontvangt u een voucher voor een hotelovernachting in ons hotel.

De cheque of voucher zal digitaal worden verzonden via Collin Crowdfund, aangezien de investeerders anoniem zijn ten opzichte van elkaar en de ondernemer.

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-8603 heeft € 500 geïnvesteerd.
22-02-2017 om 11:03
investeerder-7816 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
22-02-2017 om 11:03
investeerder-14523 heeft € 500 geïnvesteerd.
22-02-2017 om 11:03
investeerder-2746 heeft € 500 geïnvesteerd.
22-02-2017 om 11:03
investeerder-19598 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
22-02-2017 om 11:03

Ondernemer




Henk Breukelaar

Crowdfund Coach


Gert-Jan van der Vegt