14562

Indoor Soccer Centre

€ 165.000  |  7,5% rente  |  60 maanden  Investeerders: 131
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

99 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Verhoogd risico
Collin
Credit Score
Ruim voldoende
Deze leningaanvraag is op 10-08-2015 in 18 dagen volgeschreven door 131 investeerders

Samenvatting

 “Een aanwinst voor voetballend Groningen” – Hans Nijland: Algemeen directeur van FC Groningen

Speedsoccer of 5-a-Side is in Groot-Brittanië en Duitsland erg populair en breidt zich nu uit naar Nederland. Speedsoccer is een voetbalspel op kunstgras, ontwikkeld door Manchester United en toegevoegd aan hun voetbalopleiding. De attractiviteit en snelheid van het spel gecombineerd met de laagdrempeligheid maken dat het één van de snelst groeiende binnensporten is. De courts bevinden zich in overdekte hallen. Er kan dus altijd gevoetbald worden! De blessuregevoeligheid is erg laag en mede daardoor is de sport geschikt voor alle leeftijdsgroepen.  

Het kunstgras is "val" vriendelijk en het kan bespeeld worden op normale sportschoenen of voetbal-veldschoenen. De spelregels zijn tot een minimum beperkt om de speelsnelheid te bevorderen. Speedsoccer is een zeer intensieve en snelle sport, mede door het gebruik van de boarding en de netten over en rondom het veld. In tegenstelling tot zaalvoetbal kan de bal er niet ‘uit’, waardoor er geen tijdverlies is en het spel heel dynamisch blijft.

De Groninger ondernemers en sportfanaten Erwin Bloeming (51) en Eisse-Reint Dallinga (48) zijn een aantal jaren geleden in Duitsland in aanraking gekomen met Speedsoccer. Ze hebben onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en locaties in Nederland. Eén van de conclusies was dat er tot dusver alleen in Zuid- en West-Nederland velden zijn gerealiseerd en dat er in de provincie Groningen nog geen Speedsoccer gespeeld wordt. Met de realisatie van het Indoor Soccer Centre in de stad Groningen gaan zij in die behoefte voorzien.

Financieringsbehoefte

De totale investering bedraagt € 320.000,-, waarvan € 100.000,- middels eigen vermogen en achtergestelde leningen wordt gefinancierd. De overige € 55.000,- is werkkapitaal en wordt bancair gefinancierd. De gevraagde lening is bedoeld voor het financieren van de investering in de velden en het sportcafé en is uitgewerkt onder begeleiding van preferred supplier bij deze aanvraag: Volgo. De gevraagde financiering bedraagt € 165.000,-. De looptijd is 60 maanden met een lineaire maandelijkse aflossing. De rente bedraagt 7,5%.

Structuur

Er zijn twee persoonlijke holdings, te weten RWIN Sportconsultancy B.V. en Dallinga Sportevents B.V. die elk voor 50% deelnemen in de werkmaatschappij Indoor Soccer Centre B.V.

Risico

De Dun & Bradstreetscore rapporteert de kwalificatie verhoogd risico, aangezien het een recent opgerichte besloten vennootschap betreft en de Collin Credit Score is ruim voldoende. Door beide ondernemers wordt een persoonlijke borgstelling afgegeven ter hoogte van € 50.000,-.

Video Pitch

Leendoel

De financiering is benodigd om de voormalige bedrijfshal aan de Ulgersmaweg/Pop Dijkemaweg om te toveren tot een Indoor Soccer Centre met drie speedsoccervelden, een polesoccerveld, sportcafé en een kleed- en doucheaccommodatie. Het benodigde kapitaal zal worden aangewend voor aanschaf van de velden en bouw en inrichting van het sportcafé en de kleedaccommodatie.

Ondernemer

Erwin Bloeming is 51 jaar. Na de opleiding CIOS in Heerenveen en Leisure Management in Leeuwarden is hij zijn hele leven in de sport werkzaam geweest als tennisleraar en sportconsulent.

“Ik heb veel ervaring met de organisatie van sportevenementen en heb een groot netwerk in Noord Nederland op het gebied van sport in het algemeen en voetbal in het bijzonder (Betaald Voetbal Organisaties in het Noorden en voetbalscholen, verenigingsleven en de beleidsmatige kant van sport). Naast een enorme branche-ervaring en netwerk in de sport, onderscheid ik mij door creativiteit, commercieel inzicht en marktgerichtheid.”

Eisse-Reint Dallinga is 48 jaar en is ondernemer. Zijn leven bestaat daarnaast voor een groot deel uit sport. Hij is ruim 10 jaar werkzaam geweest als zelfstandig tennisleraar bij tennisverenigingen en tennisinstituten.

“Ik ben een ‘mensenmens’, ik vind het plezierig om mensen blij te maken en dienstverlenend te zijn. Dit merk ik dagelijks in mijn huidige werk als zelfstandig ondernemer in de bouw, ik moet mijn afspraken na komen, ik moet een goed product leveren en de prijs/kwaliteitsverhouding moet goed zijn. Ik kom uit een ondernemersfamilie, het ondernemen is mij met de alom bekende paplepel ingegeven. Ik pretendeer een winnaar te zijn, ik streef mijn doel als prestatiesporter en prestatieondernemer na. Dat geeft mij voldoening en energie: dat wil ik ook uitstralen naar mijn klanten.”

Beide ondernemers zijn gediplomeerde sportprofessionals.

Onderneming

Het Indoor Soccer Centre positioneert zich als bruisend voetbalcentrum waar indoor Speedsoccer gespeeld kan worden met bijbehorende horecafaciliteiten. Speedsoccer zorgt voor een uur, dagdeel of dag plezier en entertainment. Het Indoor Soccer Centre is modern met een unieke voetbalbeleving. Kortom: een sportcentrum dat voetbal, kwaliteit, entertainment en gezelligheid uitstraalt.

Het Indoor Soccer Centre wordt gevestigd op het bedrijventerrein aan de Ulgersmaweg. Het Indoor Soccer Centre ligt op fietsafstand van het centrum van Groningen en is vanuit de hele stad met de stadsbussen uitstekend te bereiken. Het Indoor Soccer Centre is ook van buiten de stad Groningen prima te bereiken via de ringweg rondom Groningen en via de A7. De verhuurder biedt de mogelijkheid om naast de huidige 3.300m2 na 2,5 jaar uit te breiden met nog eens 6.000 m2.

Visie
De visie van de Gemeente Groningen richt zich op een revitalisering van het bedrijventerrein, waarbij een ruimere functionele invulling wordt voorgestaan. Zakelijke dienstverlening en sport en recreatie worden daarbij gezien als functies die kansen scheppen. Aangezien er zowel in de stad Groningen als in de provincie Groningen nog geen soortgelijk centrum is, is het belangrijk om Speedsoccer zowel in de provincie als de stad Groningen te introduceren.

Speedsoccer
Speedsoccer wordt gespeeld op een speelveld met unieke veldafmetingen: 15 x 30 meter. Het veld is omheind met een boarding en overspannen met netten, ook achter het doel en aan de zijkant. De bal kan er niet uit.

Speedsoccer kan zowel in competitieverband (intern) als los (recreatief) worden gespeeld. Daarnaast hoef je geen lid te worden van een vereniging (ongebonden sportactiviteit), speel je op een vaste locatie, is de locatie goed bereikbaar, zijn er prima faciliteiten en is er voldoende parkeergelegenheid aanwezig.

Naast de drie Speedsoccer velden heeft het Indoor Soccer Centre een Polesoccer veld. Op dit veld van 10 x 10 meter moet worden getracht de ‘gladiators’ om te schieten (blokjesvoetbal).

Het Indoor Soccer Centre is het hele jaar geopend. De focus zal liggen op het binnenhalen van vrije huurders in de avonduren, het hele jaar door. Hiervoor worden bedrijven, studentenverenigingen, voetbalverenigingen, jongerenorganisaties en dergelijke benaderd. Voor de bezetting overdag zal contact gezocht worden met diverse organisaties zoals welzijnsorganisaties, gemeente, onderwijsinstellingen en ouderenorganisaties om op maat een aanbod te ontwikkelen voor die doelgroepen.

Het Sportcafé ademt gezelligheid, sport en kwaliteit uit. Het sportcafé is circa 120 m2 groot en de kleedaccommodatie is circa 60 m2. Het biedt voldoende ruimte om na een uurtje beweging, onder het genot van een hapje en een drankje, na te genieten. Er worden A-merken aangeboden, zowel op het gebied van drankjes als van food. Kwaliteit en service staan voorop.

Inmiddels zijn er conceptafspraken gemaakt met diverse doelgroepen om banen te huren:

 • Een commerciële voetbalschool heeft toegezegd een substantieel aantal uren af te willen nemen.
 • FC Emmen heeft aangegeven dat zij in de vakantieperiode toernooien voor jeugd wil gaan organiseren.
 • Er zijn gesprekken gaande met een keeperschool.
 • Er is vanuit het Alfa College (onderwijs) interesse getoond om een aantal uren overdag af te nemen.
 • Er zijn via de website www.indoorsoccercentre.nl ook al een aantal individuele aanvragen binnen gekomen.
 • Met FC Groningen zijn afspraken gemaakt over het gebruik van de mogelijkheden van het amateurconvenant (ongeveer 150 amateurvoetbalverenigingen in het Noorden).
 • Indoor Soccer Centre is benaderd om op 12 december 2015 de laatste Nederlandse voorronde Speedsoccer te organiseren als voorbereiding op het WK in 2016 in Taiwan.


Positionering
In algemene zin zal het Indoor Soccer Centre concurreren met alle andere indoor sportlocaties zoals gemeentelijke sporthallen, sport-, spel- en entertainmentlocaties in de provincie Groningen. Echter is het product uniek en nergens in de provincie en stad Groningen aanwezig. In Wolvega ligt één speedsoccerveld maar deze is gevestigd in een grotere commerciële multifunctionele sportaccommodatie. Ook in de Duitse plaats Dörpen (over de grens bij Emmen) ligt een voormalig tennishal met drie indoor speedsoccervelden. Vergelijkbare Indoor Soccer Centra zijn er wel elders in Nederland (Breda, Nederweert, Tubbergen) en het risico is aanwezig dat deze gaan uitbreiden naar het Noorden van het land, maar dat wordt niet op korte termijn verwacht.

Naar verwachting zal er meer regionale en wellicht lokale concurrentie ontstaan. Het Indoor Soccer Centre Groningen heeft concurrentieel voordeel door dit als eerste aan te bieden en onderscheidt zich door een innovatief, modern en duurzaam voetbalcentrum te zijn dat zich vooral richt op een goede prijs/kwaliteitverhouding en waar bezoekers een leuke dag beleven.

Structuur
De personal holding van Erwin Bloeming heet RWIN Sportconsultancy B.V. Vanuit deze holding worden ook andere werkzaamheden ontplooid op het gebied van sport in de breedste zin van het woord. Het gaat hier om consultancy werkzaamheden met betrekking tot sportondersteuning, sportbeleid en trajecten op het gebied van verenigingsadvisering.

De personal holding van Eisse-Reint Dallinga is genaamd Dallinga Sport Events B.V. Vanuit deze B.V. worden vooralsnog geen andere activiteiten ontplooid.

Indoor Soccer Centre B.V. is een werkmaatschappij van beide holdings. Beide B.V.’s zijn voor 50% aandeelhouder van Indoor Soccer Centre B.V.

Financieringsbehoefte

In nauwe samenwerking met de RA/CFO van F.C. Groningen is een meerjarige financiële prognose opgesteld.

De gevraagde lening is bedoeld voor het financieren van de investering in de velden, het sportcafé en de kleedaccommodatie. De totale financieringsbehoefte bedraagt € 320.000,-, waarvan € 100.000,- uit eigen middelen en achtergestelde leningen wordt ingebracht en € 55.000,- door middel van bancaire financiering. De gevraagde financiering via Collin Crowdfund bedraagt € 165.000,-.

Het bedrag kan als volgt worden gespecificeerd:

Aanleg soccervelden, kleedkamers en toiletten               € 144.000,-
Bouw en inrichting sportcafé € 106.000,-
Handelsvoorraden en huurgarantie €   21.000,-
Aanloopkosten en werkkapitaal i.v.m. seizoenpatroon €   49.000,-
Totale investering € 320.000,-
Eigen middelen  € 70.000,-
Achtergestelde lening van een leverancier € 30.000,-
Kredietfaciliteit Rabobank  € 30.000,- 
Lening Rabobank   € 25.000,-
Gevraagde financiering via Collin Crowdfund € 165.000,-

Leenbedrag: € 165.000,-
Rente: 7,5%
Looptijd: 60 maanden, lineaire aflossing
Zekerheden:

 • de lening die verstrekt is ter hoogte van € 30.000,- wordt achtergesteld.
 • non-onttrekkingsverklaring door Indoor Soccer Centre B.V. (minimaal 30% solvabiliteit)
 • persoonlijke borgstelling door E.R. Dallinga ter hoogte van € 50.000,-.
 • persoonlijke borgstelling door E. Bloeming ter hoogte van € 50.000,-.

De lening van de Rabobank kent een looptijd van 5 jaar en de achtergestelde lening ter hoogte van € 30.000,- zal gedurende de crowdfund lening niet worden afgelost.

Risico

De lening wordt geadministreerd op de werkmaatschappij alsmede beide persoonlijke holdings. Daarnaast staan beide ondernemers persoonlijk borg voor een bedrag van € 50.000,- gedurende de looptijd van de lening. Beide ondernemers hebben een ruime ervaring op het gebied van alles wat rondom sport kan worden verwacht; het begeleiden van sporters, het organiseren van grote sportevenementen. Samen weten zij wat het is om een eigen onderneming te voeren. 

Dun & Bradstreet Score
De Dun & Bradstreet score kwalificeert een verhoogd risico voor het Indoor Soccer Centre Groningen, omdat dit een nieuw te starten activiteit betreft.

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score die is gebaseerd op basis van de mix van solvabiliteit, rentabiliteit en liquiditeit. De Collin Credit Score is gebaseerd op het eerste volle jaar uit het businessplan en heeft de kwalificatie ruim voldoende. Het businessplan is tot stand gekomen na langdurig overleg met experts uit zowel de voetbal als de horecawereld. 

Rentabiliteit
De rentabiliteit is gebaseerd op het eerste volle jaar met een bezettingsgraad van 50% binnen de geplande openingstijden en leidt reeds tot ruim voldoende kasstromen om aan de aflossingsverplichtingen kunnen voldoen. Daarnaast is er voldoende ruimte om bijvoorbeeld de openingstijden te verruimen waardoor een van de doelgroepen overdag kan sporten. Het enorme netwerk en de relatie met bijvoorbeeld FC Groningen geven toegang tot een enorme database aan potentiële gebruikers. Een uitbreiding heeft behoudens personeel geen verder investeringen tot gevolg. Score: ruim voldoende.

Solvabiliteit
De solvabiliteit van de onderneming bedraagt bij de aanvang ruim 30% (eigen vermogen/totaal vermogen) en per 31 december 2016 zelfs 36%, rekening houdend met het seizoenmatige karakter komen wij tot een ruim voldoende. Daarnaast wordt ter handhaving van de solvabiliteit een non-onttrekkingsverklaring overeengekomen. Deze houdt in dat er geen onttrekkingen aan het vermogen van Indoor Soccer Centre zullen plaatsvinden, zolang de solvabiliteit (werkelijk eigen vermogen ten opzichte van het balanstotaal conform berekening Collin Crowdfund) 30% of lager is. Score: ruim voldoende.

Liquiditeit
Middels de gevraagde financiering zijn alle investeringen afgedekt. De current ratio komt eind 2015 uit op 1,3 (vlottende activa/vlottende passiva) en is daarmee reeds ruim voldoende. De Rabobank financiert flexibel het werkkapitaal voor het laagseizoen. Score: ruim voldoende.

Samenvattend:
Rentabiliteit: ruim voldoende
Solvabiliteit: ruim voldoende
Liquiditeit: ruim voldoende
Overall: ruim voldoende

Extra beloning

De eerste 30 investeerders vanaf € 1.000,- ontvangen een tegoedbon voor een baan voor 1 uur waar ze met een eigen gekozen groep kennis kunnen maken met deze relatief nieuwe vorm van sport. Daarnaast ontvangen ze een leuke welkomstverrassing. Voor alle investeerders wordt een toernooi georganiseerd.

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

Anonieme investeerder heeft € 2.500 geïnvesteerd.
10-08-2015 om 20:31
Anonieme investeerder heeft € 500 geïnvesteerd.
10-08-2015 om 17:09
Anonieme investeerder heeft € 500 geïnvesteerd.
10-08-2015 om 14:33
Anonieme investeerder heeft € 1.000 geïnvesteerd.
10-08-2015 om 12:16
Anonieme investeerder heeft € 1.500 geïnvesteerd.
10-08-2015 om 11:56

Reacties

Investeerder – 1735
29-07-2015 10:38
Kunt u aangeven wat de voorronde voor het WK speedsoccer in 2016 voor u betekend ?

Ondernemer
Erwin Bloeming

Eisse-Reint Dallinga

Crowdfund Coach


Benno van der Werf