24938

Madame Poulet Groupe

€ 65.000  |  8,0% rente  |  60 maanden  Investeerders: 56
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

1 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Verhoogd risico
Collin
Credit Score
Ruim voldoende
Deze leningaanvraag is op 27-06-2016 in 2 uur volgeschreven door 56 investeerders

Samenvatting

Madame Poulet | gegrilde scharrelkip van het spit
Madame Poulet startte begin 2014 met het opknappen van een oude, verroeste legerambulance. Na maanden klussen rolde de wagen als nieuw de werkplaats uit en vond standplaats in Haarlem, waar de oranje Citroën HY al snel de talk of the town werd. De gevente kip van het spit nam gretig aftrek. Sindsdien heeft de foodtruck met ingebouwde Franse rotisserie op verschillende markten, pleinen en evenementen gestaan en zat Madame Poulet zelf ook niet stil. Het menu werd uitgebreid. Er kwam een externe catering keuken en meerdere madames poulet (medewerksters) raakten betrokken. De wagen is inmiddels een begrip in Amsterdam, Haarlem en omstreken. 

Goed en verantwoord eten
De Nederlandse scharrelhoenders die Madame Poulet aan het spit grilt, hebben de ruimte om te scharrelen en leven met een natuurlijk dag- en nachtritme. De kippen leven op 100% natuurlijke voeding en vers water en krijgen geen antibiotica of groeibevorderaars toegediend. Eenmaal geslacht wordt de kip handmatig gekruid en gepekeld volgens origineel recept en ter plaatse gegrild in een authentieke, Franse Rotisol oven om haar de juiste smaak te geven. De hele of halve kip van het spit wordt geserveerd met huisgemaakte salade en appelmoes van oma Gien. Of als pulled chicken op een biologisch broodje met coleslaw en sweet chilli. De menukaart van Madame Poulet wordt constant verbeterd en veranderd om slechts een enkele reden: de smakelijkste gegrilde kip van het spit. 

Inmiddels draait Madame Poulet op volle toeren. De wagen is vijf dagen per week onderweg en staat onder meer in Haarlem, Heemstede, Bloemendaal en Amsterdam. Tijd voor uitbreiding! Om meer mensen deze gegrilde kip van het spit te laten proeven zal Madame Poulet moeten uitdijen. Doel is om meerdere Madame Poulet winkels te realiseren, waarbij gezond eten, gezelligheid, goede ingrediënten, topservice en gemak voorop blijven staan. 

Madame Poulet Take-away & Delivery
De joie de vivre die de foodtruck nu uitstraalt, zal vertaald worden naar de winkel: een fijne, gemoedelijke plek waar men gemakkelijk een gezonde maaltijd afhaalt of kan laten bezorgen.

Financieringsbehoefte

De totale investeringsbehoefte bedraagt € 80.000,- en wordt grotendeels gebruikt voor de inrichting van de winkel. Van de benodigde € 80.000,- wordt zelf € 15.000,- ingebracht. De gevraagde financiering via Collin bedraagt € 65.000,-. De looptijd is 60 maanden met een lineaire maandelijkse aflossing. De rente is 8% gedurende de gehele looptijd.

Structuur

Als juridische structuur voor de nieuw op te starten winkel is gekozen voor een B.V.: Madame Poulet Groupe B.V. Tevens is er een holding opgericht met de naam Cannegieter Inc. B.V. De bestaande eenmanszaak met daarin de mobiele winkel blijft gehandhaafd.

Risico

De Dun & Bradstreet score geeft voor de bestaande eenmanszaak een Laag risico. Voor de nieuw opgerichte besloten vennootschappen wordt een Verhoogd risico aangegeven, omdat deze nieuws zijn. De Collin Credit Score is gebaseerd op het jaar 2015 van de eenmanszaak en de gecombineerde prognoses van de jaren 2016 en 2017 van de eenmanszaak en de B.V.’s. De overall score is Ruim voldoende. De debiteuren zijn Madame Poulet Groupe B.V., Cannegieter Inc. B.V. en mevrouw F.G. Cannegieter in privé.

Video Pitch

Leendoel

De financiering wordt aangewend om de eerste Madame Poulet winkel aan het Noordeinde in Den Haag op te zetten. Er zal een open werkkeuken met moderne werk- en koelruimte worden gerealiseerd en de verkoopruimte wordt ingericht en gestyled. Daarnaast wordt een deel van de financiering aangewend voor een marketingcampagne om personeel te werven en op te leiden en om enkele kleine aanpassingen in de al in gebruik zijnde werkloods te doen.  

Ondernemer

Eigenaresse Fenna Cannegieter (47) is van huis uit interim manager en consultant, maar heeft altijd een voorliefde gehad voor lekker eten. Na een rondgang door Europa in een oud Volkswagenbusje bleef de liefde voor de Franse keuken hangen. Bij terugkomst waren de eerste ideeën voor een foodtruck al gevormd. “Eten wordt in Frankrijk zo anders beleefd dan hier en ik wilde dat gevoel naar Nederland halen. Afhalen is hier al snel een zak patat of een plastic bakje met Chinees, terwijl er zoveel meer mogelijk is! Ik wil mensen een gezonde, lekkere maaltijd bieden; een vers gebraden kippetje op zijn Frans, om thuis te verorberen.” 

Fenna startte begin 2014 met de eenmanszaak Madame Poulet en daarna ging het snel. De afgelopen twee jaar heeft ze veel ervaring opgedaan in haar foodtruck en heeft zij het Madame Poulet concept ontwikkeld en verfijnd. De klassieke foodtruck is geëvolueerd naar ambulante detailhandel: de wagen heeft vaste standplaatsen in en om Amsterdam en Haarlem. Hier trekt de opvallende wagen een grote groep vaste klanten (zeker 80% ) en een groeiende groep gegadigden voor de verse, gegrilde kip van het spit

Onderneming

Eten als een god in Frankrijk
De joie de vivre die de foodtruck nu uitstraalt zal vertaald worden naar de winkel: een fijne, gemoedelijke plek waar men gemakkelijk een gezonde maaltijd afhaalt of thuis of op kantoor kan laten afleveren. Want Madame Poulet legt niet compleet haar wielen af. Gemak blijft de mens dienen op een nieuwe, klimaat-neutrale manier. Door gebruik te maken van nieuwe bezorgdiensten als Deliveroo, TringTring en Foodora kan Madame Poulet haar vers bereide gerechten tot aan de deur brengen. 

Locaties
De Madame Poulet winkels worden gerealiseerd in buurten waar de doelgroep ruim vertegenwoordigd is. De gerechten van Madame Poulet vinden vooral in een hoger segment van de markt aftrek, bij klanten met voldoende financiële draagkracht die bij voorkeur duurzame producten van hoge kwaliteit kopen. De afgelopen maanden zijn er diverse makelaars en vastgoedbeheerders benaderd en is er een winkel gevonden in Den Haag, aan het Noordeinde. In dat deel van de stad is de doelgroep volop vertegenwoordigd. 

Ambitieus team
Om de ambitieuze plannen waar te kunnen maken, is een Besloten Vennootschap (werkmaatschappij) opgericht, de ‘Madame Poulet Groupe’. Deze werkmaatschappij zal alle bedrijfsmiddelen bevatten: het personeel, de loods t.b.v. kantoor en opslag en de Madame Poulet winkel. Buiten de werkmaatschappij staat een persoonlijke holding van de directeur. 

De foodtruck Madame Poulet blijft voorlopig als eenmanszaak onafhankelijk van de nieuwe werkmaatschappij voortbestaan. Deze verkoopwagen zal langzaam worden opgenomen in de werkmaatschappij waar de foodtruck kan worden ingezet als marketinginstrument voor de Madame Poulet winkels. De eenmanszaak heeft twee 0,7 fte in dienst. Daarnaast wordt Madame Poulet ondersteund door Advitax Accountants en Adviseurs. 

Bij Madame Poulet draait het niet alleen om kwaliteit, maar ook om goede service en persoonlijk contact. Het is daarom belangrijk dat er in de winkel een stabiel en professionele team staat, onder leiding van bedrijfsleiders die het Madame Poulet concept belichamen. De Madame Poulet Groupe zal bij opening van de eerste winkel zo’n 3 fte in dienst hebben.

Missie
De missie van Madame Poulet is om in de periode 2016 – 2020 minimaal 8 Madame Poulet winkels te realiseren in de grotere steden.

Structuur
Als juridische structuur voor de nieuw op te starten winkel is gekozen voor een B.V.:
Madame Poulet Groupe B.V. Tevens is er een holding opgericht met de naam Cannegieter Inc. B.V.
De bestaande eenmanszaak met daarin de mobiele winkel blijft gehandhaafd.

organigram

Zowel privé als de beide besloten vennootschappen zijn debiteur.

Financieringsbehoefte

Om de winkel in Den Haag te kunnen realiseren, is € 65.000,- vreemd vermogen nodig. Daarnaast investeert de directeur van Madame Poulet € 15.000,- eigen vermogen.

Investeringsoverzicht

Marketing € 4.000,-
Opstartkosten € 2.500,-
Juridische kosten € 1.000,-
Aanpassing loods € 2.500,-
Inrichten winkel € 65.000,-
Personeel opstartfase € 5.000,-
Totaal € 80.000,-
Eigen inbreng € 15.000,-
Lening via Collin € 65.000,-

Leenbedrag: € 65.000,-
Rente: 8%
Looptijd: 60 maanden, lineaire maandelijkse aflossing

Risico

Zekerheden 

  • Beide besloten vennootschappen zijn leningnemer, de DGA tekent volledig privé mee.
  • Aangezien de ondernemer Fenna Cannegieter privé meetekent, is zij volledig hoofdelijk aansprakelijk voor de lening via Collin. Deze hoofdelijke aansprakelijkheid heeft op dit moment vooral morele waarde.

Dun & Bradstreet
De Dun & Bradstreet score geeft voor de eenmanszaak een Laag risico aan. Voor de pas opgerichte vennootschappen geldt een Verhoogd risico.

Collin Credit Score 
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. Voor de berekening van de Collin Credit Score gaan wij uit van de jaarrekeningen van de eenmanszaak en B.V. tezamen. Dit is mogelijk omdat de vennootschappen en privé gezamenlijk aansprakelijk zijn voor de aan te trekken financiering. Voor 2015 is de basis de definitieve jaarrekening van de eenmanszaak, voor 2016 de prognose voor 12 maanden eenmanszaak en 5 maanden B.V. en voor 2017 12 maanden eenmanszaak en 12 maanden B.V. Alle prognoses zijn degelijk onderbouwd, onder meer met de informatie opgedaan met de mobiele wagen. De overall Collin Credit Score is Ruim voldoende.

Rentabiliteit
De mobiele wagen ging in 2014 voor het eerst op pad. Na veel zoeken en uitproberen beschikt Fenna nu over 5 vaste staanplaatsen die allemaal rendabel zijn. Voor de eenmanszaak betekende dit dat over 2015 voor het eerst een bescheiden winst werd geboekt, voor 2016 wordt een resultaat uit de eenmanszaak van € 42.000,- verwacht. Door inkomsten uit raadswerk zijn er geen privé-opnamen over 2015 en 2016 nodig. Op 1 september2016 gaat de winkel open, die voor 2016 begroot wordt op een bescheiden verlies vanwege de opstartfase. Over 2017 is een bescheiden winst geprognosticeerd. Over 2017 is in de prognose wel van privé-opnames in de eenmanszaak uitgegaan, omdat continuering van het raadswerk onzeker is. Het verwachte netto cash flow overschot over 2016 (€ 34.000,-) en 2017 (€ 24.000,-, lager i.v.m. privé-opnamen) is meer dan voldoende te noemen. De score voor de rentabiliteit is vastgesteld op Ruim voldoende.

Solvabiliteit
Het eigen vermogen van de eenmanszaak bedraagt ultimo 2015 33% op een balanstotaal van € 45.000,-. Na de investering in de winkel in 2016 blijft het eigen vermogen naar verwachting op ca. 33% van het balanstotaal (€ 144.000,-) door de eigen inbreng . Volgens de prognoses stijgt eind 2017 de solvabiliteit ondanks geplande privé-opnames door winstinhouding naar 50% bij een vergelijkbaar balanstotaal. Aangezien het hier prognoses betreft, wordt de score Ruim voldoende aangehouden.

Liquiditeit
De liquiditeit is vanaf de start van de winkel in 2016 Ruim voldoende met een current ratio (vlottende activa/vlottende passiva) van 1,4. Door toevoeging van de netto cash flow overschotten over 2016 en 2017 neemt deze verder toe naar een verwachte 2,3 eind 2017. De score voor liquiditeit is voor nu vastgesteld op Ruim voldoende.

Samenvattend
Rentabiliteit: Ruim voldoende
Solvabiliteit: Ruim voldoende
Liquiditeit: Ruim voldoende
Overall: Ruim voldoende

Extra beloning

Inschrijvingen van € 1.000,- tot € 2.500,-: een Mme Poulet menu voor 4 personen (alleen verkrijgbaar in de winkel in Den Haag) of 2 keer een hele Mme Poulet kip (alle Mme Poulet locaties). 
Inschrijvingen van € 2.500,-: tot € 5.000,-: twee Mme Poulet menu's voor 4 personen (alleen verkrijgbaar in de winkel in Den Haag) of 4 keer een hele Mme Poulet kip (alle Mme Poulet locaties). 
Inschrijvingen van meer dan € 5.000,-: twee Mme Poulet menu's voor 4 personen (alleen verkrijgbaar in de winkel in Den Haag) of 4 keer een hele Mme Poulet kip (alle Mme Poulet locaties) en een uitnodiging voor 2 personen voor de officiële opening van de eerste Madame Poulet Take-away & Delivery winkel in Den Haag.

De waardebonnen zullen digitaal worden verzonden via Collin dor de ondernemer, aangezien de investeerders anoniem zijn ten opzichte van elkaar en de ondernemer. Beloningen zijn eenmalig en de waardebonnen zijn een half jaar geldig

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

Anonieme investeerder heeft € 500 geïnvesteerd.
25-06-2016 om 19:38
Anonieme investeerder heeft € 2.000 geïnvesteerd.
25-06-2016 om 15:04
Anonieme investeerder heeft € 1.000 geïnvesteerd.
25-06-2016 om 12:57
Anonieme investeerder heeft € 1.500 geïnvesteerd.
24-06-2016 om 21:15
Anonieme investeerder heeft € 500 geïnvesteerd.
24-06-2016 om 20:23

Ondernemer
Fenna Cannegieter

Crowdfund Coach


Servicedesk