Nederlandse crowdfunding groeit naar €150 mln

In 2016 zal waarschijnlijk zo’n €150 mln aan crowdfunding opgehaald worden in Nederland. Daarmee groeit de alternatieve financieringsvorm met ruim 30% ten opzichte van 2015. Dat maakt overzichtswebsite Fundwijzer vrijdag bekend.

Grote platforms
Dit jaar heeft het platform ongeveer €140 mln aan crowdfunding geteld. Het verwacht dat met de extra financiering in de laatste week van het jaar en met de platformen die niet zijn meegeteld, het totale bedrag over 2016 rond de €150 mln uitkomt. Vorig jaar werd in Nederland nog €112 mln opgehaald.
Het grootste deel van de crowdfunding bestaat uit leningen: €118 mln, op afstand gevolgd door beloningen (€21 mln), aandelen (€6 mln) en donaties (€5,5 mln). De meeste crowdfunding vindt plaats via enkele grote online platforms: Collin Crowdfund, Geldvoorelkaar.nl en Duurzaam Investeren zijn samen verantwoordelijk voor ruim de helft van alle financiering, voor ruim 1500 projecten.

Banken
In 2016 zijn ook enkele banken actief geworden in crowdfunding. Zo is Rabobank een samenwerking aangegaan met onder andere Collin Crowdfund. De bank kan nu bedrijven die niet in aanmerking komen voor bancaire financiering, doorverwijzen naar alternatieve financiering.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) maakt zich echter nog altijd zorgen over de risico’s van alternatieve financiering. Eerder dit jaar versoepelde de AFM de regels voor investeerdertoetsen, maar nog altijd onderschatten investeerders de risico’s flink, volgens het AFM. Begin 2017 wordt de rapportage van de volledige evaluatie verwacht.