34252

Spare Rib Express Emmen

€ 63.333  |  8,0% rente  |  38 maanden  Investeerders: 106
Reeds
geïnvesteerd

99 %

Verlopen
inschrijftijd

1 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Laag risico
Collin
Credit Score
Voldoende
Deze leningaanvraag is in 0 dag volgeschreven door 106 investeerders

Samenvatting

Spare Rib Express is een formule van bezorgrestaurants door heel Nederland en heeft ook een afhaalmogelijkheid. Spare Rib Express biedt de consument verse en ambachtelijke maaltijden met een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Met de inzet van opvallende marketingcampagnes communiceren zij deze onderscheidende kernmerken binnen de branche van maaltijdbezorgers op aantrekkelijke wijze naar de consument. In Nederland zijn er inmiddels 48 filialen, waaronder binnenkort de vestiging in Emmen.

Deze vestiging in Emmen gaat geëxploiteerd worden door Bart van Bergem en Tracy van Leeuwen. Zij exploiteren op dit moment tevens succesvol de bestaande vestiging in Veendam. 

Financieringsbehoefte
De totale investering voor de nieuwe vestiging in Emmen bedraagt € 130.000,- waarvan € 30.000,- uit eigen middelen komt. De gevraagde financiering via Knab Crowdfunding bedraagt € 100.000,-. De looptijd is 60 maanden met een lineaire maandelijkse aflossing. De rente bedraagt 8,0% gedurende de gehele looptijd.
 
Risico
Dun & Bradstreet noteert voor vof B&T van Bergem t.h.o.d.n. Spare rib Express Emmen een Laag risico. De Collin Credit Score komt overall uit op Voldoende. De debiteuren zijn B & T Van Bergem vof met de vennoten Bart van Bergem en Tracy van Leeuwen. Vanwege de gekozen rechtsvorm zijn beide vennoten hoofdelijk aansprakelijk voor het gehele leenbedrag. Er is door beide ondernemers een overlijdensrisicoverzekering afgesloten ter hoogte van € 100.000,-. Deze wordt verpand aan de investeerders van Knab Crowdfunding. Ook de inventaris en installaties van Spare Rib Express Emmen worden verpand ten gunste van de investeerders van Knab Crowdfunding. Ten slotte geeft de franchisegever een terugkoopverklaring af.

Video Pitch

Leendoel

Bart en Tracy krijgen de kans om een tweede Spare Rib Express vestiging te openen. Met de gevraagde financiering worden investeringen betaald voor bouwkundige voorzieningen, inrichting van de keuken, installaties, inventaris en werkkapitaal. 

Ondernemer

Bart van Bergem (33 jaar) heeft samen met Tracy een zoontje van drie jaar. Ze wonen in de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Bart was tijdens de middelbare school al werkzaam als pizzabakker/koerier. In de jaren erna heeft Bart gewerkt in de horeca op festivals en in een discotheek, ook als leidinggevende. Daarna heeft hij als vrachtwagenchauffeur enkele jaren horeca beleverd. Hij heeft ervaring opgedaan met leiding geven, plannen en organiseren. In de omgang met klanten wordt hij initiatiefrijk en onderscheidend genoemd. Bart werkt zeer klantgericht en wenst de klantverwachting te overtreffen. 

Tracy van Bergem-van Leeuwen (34 jaar) is vele jaren werkzaam geweest in het management bij de Makro op de afdelingen Klantenservice & Kassa. Zij heeft hier diverse cursussen gevolgd en leidinggevende ervaring opgedaan. Tracy is sterk in het aanbrengen van orde en structuur. 
 
In 2016 zijn Bart en Tracy gestart als zelfstandig ondernemers met een Spare Rib Express in Veendam. Deze vestiging staat inmiddels als een huis en draait positief. Na Veendam, gaan ze ervoor om ook de vestiging in Emmen succesvol maken. Tracy, Bart en twee vaste medewerkers kunnen alle werkzaamheden vervullen van het openen tot het sluiten. Bart wordt primair verantwoordelijk voor Emmen en en Tracy voor Veendam. 

Onderneming

In 2016 zijn Bart en Tracy gestart als zelfstandig ondernemers met een Spare Rib Express in Veendam. Na de aanloopperiode staat deze vestiging als een huis en is rendabel. Bart en Tracy krijgen de kans een tweede vestiging in de regio te beginnen met Spare Rib Express Emmen.

Franchiseformule 
Spare Rib Express is een landelijke formule van maaltijd bezorgrestaurants met de mogelijkheid tot het afhalen van maaltijden. Als maaltijdbezorger biedt Spare Rib Express de consument dagelijks verse en ambachtelijke vlees-, vis- en kipmaaltijden, met een goede prijs/kwaliteitsverhouding zonder toegevoegde conserveringsmiddelen of vetten. Spare Rib Express is in 1992 begonnen in Amsterdam en blonk al snel uit in kwaliteit, professionaliteit, uitstraling en snelheid. Door de brede visie op marketing, logistiek, productontwikkeling en assortiment bleek het concept zeer geschikt voor een franchiseformule. Inmiddels zijn er in Nederland 48 vestigingen. Klanten waarderen Spare Rib Express gemiddeld met 4,5 ster (van 5).

Spare ribs zijn populair, maar minder makkelijk vers thuis te bereiden. Door het specialisme en een unieke receptuur, worden dagverse spare ribs bereid. Hoofdgerechten zijn verkrijgbaar vanaf € 14,95 en een compleet voordeelmenu, bestaande uit een hoofdgerecht, twee bijgerechten en sauzen, kost € 18,95. De gemiddelde besteding per order is € 30,-.

Samenvattend: Spare Rib Express staat voor het dagelijks bereiden, bezorgen of afhalen van hoogwaardige dagverse maaltijden. Dit alles vanuit een locatie waar alles is afgestemd op kwaliteit, ambacht, service en versheid.

Markt
Het landelijk bewezen succes van Spare Rib Express en de ruime ervaring die intussen is opgedaan, geven aan dat het mogelijk is om dit concept in heel Nederland te laten slagen. Volgens het Food Service Instituut Nederland (FSIN) zal de bezorgomzet tot 2021 verdubbelen in omzet naar 1,4 miljard euro.

Het verzorgingsgebied zal bestaan uit de gemeenten Emmen, Klazienaveen, Coevorden en diverse omliggende dorpen met een totaal aantal inwoners van ruim 160.000. De doelgroep bestaat uit forensen, tweeverdieners en alleenstaanden tussen de 20 en 60 jaar met een boven modaal salaris. Daarnaast behoren ook bedrijven in de regio tot de doelgroep.

Spare Rib Express Emmen wordt gevestigd in het winkelcentrum Emmerhout, aan de Houtweg 102. Dit is een A1 zichtlocatie. Het pand van 100m2 wordt casco opgeleverd en heeft een frontbreedte van 12 meter. Dit winkelcentrum is in 2012 opnieuw gebouwd. Na de opening van het gerenoveerde winkelcentrum werd het genomineerd voor de NRW Jaarprijs 2013, de prijs voor het beste winkelcentrum van Nederland. Het centrum vormt het hart van de wijk Emmerhout te Emmen. Er is gratis parkeergelegenheid en wordt daardoor ook goed bezocht door bezoekers uit andere wijken van Emmen. Naast lokale ondernemers zijn landelijke winkelketens gevestigd, zoals Lidl, Jumbo, Wibra, Kruidvat en Mitra. De winkeliersvereniging organiseert regelmatig activiteiten.

In de regio Emmen zit geen ander specialiserend bezorgrestaurant dat enigszins vergeleken kan worden met Spare Rib Express. Wel zijn er een aantal restaurants gevestigd die naast pizza’s en shoarma ook spare ribs bezorgen. Spare Rib Express zal door zijn dagverse kwaliteit en service in alle opzichten professioneler overkomen¬ en zal zich via uitstraling, naamsbekendheid, landelijke dekking en professionele advertenties voldoende van de concurrentie kunnen onderscheiden. 

Structuur

Financieringsbehoefte

Om succesvol te worden is het van belang dat de apparatuur van zeer goede kwaliteit is en de uitstraling van het restaurant professioneel en gezellig is. De vestiging van 100 m2 moet gedeeltelijk bouwkundig aangepast te worden. De btw op de investeringen wordt voorgefinancierd door leveranciers en Spare Rib Express Nederland. 

Investeringsoverzicht

Installaties, keuken en bouwkundige voorzieningen € 65.500,-
Inventaris en apparatuur € 32.000,-
Voorraden € 2.500,-
Huurgarantie € 5.000,-
Werkkapitaal € 25.000,-
Totaal € 130.000,-
Eigen inbreng € 30.000,-
Totale lening via Knab Crowdfunding € 100.000,-

Leenbedrag: € 100.000,-
Looptijd: 60 maanden
Rente: 8%

Risico

Mogelijke continuïteitsrisico’s zijn:

  • Risico van achterblijvende omzet. Dit wordt ondervangen door een goede en effectieve marketingcampagne bij de start. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van de ervaring van de franchisegever en de eerste eigen vestiging. De omzetprognose is mede gebaseerd op de ervaringen bij andere vestigingen.
  • Risico op uitval personele bezetting. Er is een relatief klein team dat elkaars werk kan overnemen. Ze kunnen onafhankelijk van elkaar werken en springen in op eventuele uitval van een ander. Er wordt gewerkt met twee vaste krachten naast de ondernemers en verder oproepkrachten. Desnoods kan personeel van de andere vestiging bijspringen.
  • Risico’s die gepaard gaan met uitoefening van het bedrijf. Er wordt een bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten, naast rechtsbijstand. Uiteraard wordt er tevens een brand-, inboedel-, en geldverzekering afgesloten. 
  • Overlijden van de ondernemer(s). Er wordt een overlijdensrisicoverzekering op het leven van beide vennoten afgesloten ter hoogte van de lening via Knab Crowdfunding. 
  • De gemeente Emmen heeft bevestigd dat er geen vergunningen nodig zijn. 

Zekerheden en voorwaarden

  • De debiteuren zijn B&T van Bergem vof, met de vennoten Bart van Bergem en Tracy van Leeuwen t.h.o.d.n. Spare Rib Express Emmen en Spare Rib Express Veendam. Vanuit de gekozen rechtsvorm van een vof zijn de ondernemers ieder hoofdelijk aansprakelijk voor het gehele leenbedrag. Na de eigen inbreng is de privévermogenspositie op dit moment nihil.
  • Er wordt een dalende overlijdensrisicoverzekering afgesloten op het leven van Bart en Tracy ter hoogte van € 100.000,- gelijk aan de looptijd van de lening via Knab Crowdfunding. De verzekering wordt verpand aan de investeerders van Knab Crowdfunding. 
  • De inventaris, installaties en voorraden worden tevens verpand aan de investeerders van Knab Crowdfunding.
  • De franchisegever Spare rib Expres Nederland B.V. geeft een terugkoopverklaring af ter hoogte van de boekwaarde van € 95.000,- voor de installaties en inventaris. Deze terugkoopverklaring is op dit moment materieel en loopt in 60 maanden lineair terug, gelijk aan looptijd van de lening.

Dun & Bradstreet
Dun & Bradstreet kwalificeert vof B&T van Bergem t.h.o.d.n. Spare Rib Express Emmen en Spare Rib Express Veendammet een score Laag risico. 

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. De Collin Credit Score is gebaseerd op de balans na investering en prognoses over 2018 tot en met 2020 van beide vestigingen samen. De prognoses zijn behoudend opgesteld en passen bij de markt en ervaringscijfers van vergelijkbare vestigingen van de franchiseformule. Ze zijn opgesteld door de huisaccountant van de franchisegever. De overall score is Voldoende.

Rentabiliteit
De vestiging in Emmen wordt begin januari 2018 geopend. De prognose van beide vestigingen samen over 2018 leidt naar omzet van € 555.000,- en een genormaliseerde cashflow van € 56.000,-. Na aflossing van de leningen en privé-opnames, resteert er voor 2018 een verwacht netto cashflowoverschot van € 19.000,- (score Goed). Voor nu kwalificeren we de Rentabiliteit op Ruim voldoende. 

Solvabiliteit
De solvabiliteit (risicodragend vermogen/balanstotaal) na financiering bedraagt 13% (score Matig) op een balanstotaal van € 220.000,-. Per ultimo 2018 zal het balanstotaal dalen (door de aflossingen) en de solvabiliteit naar verwachting stijgen naar 22% op een balanstotaal van ruim € 190.000,- (score Voldoende). Daarnaast geeft de materiële terugkoopverklaring vanuit de franchisegever in deze comfort. Voor nu hanteren we voorzichtigheidshalve de kwalificatie voor Solvabiliteit direct na financiering en deze komt uit op Matig. 

Liquiditeit
Door de aard van de activiteiten (geen voorraden en nauwelijks vorderingen) is de current ratio (vlottende activa/vlottende passiva) na financiering 0,4 (score Matig). Per ultimo 2018 zal de liquiditeit naar verwachting verbeteren en komt de current ratio uit op 0,7 (Matig) om vervolgens in 2019 verder toe te nemen naar 1,1. Om deze reden hebben we voor de liquiditeit in deze financieringsaanvraag de zogenaamde Debt Service Coverage Ratio (DSCR) meegewogen in de beoordeling. Deze ratio wordt berekend door de betalingscapaciteit te delen door de rente en aflossingsverplichtingen. De betalingscapaciteit is ruim voldoende wanneer deze gelijk aan of groter dan 1,2 is. Zowel direct na financiering als voor 2018 komt de DSCR uit op ruim 1,3. Ondanks dat er sprake is van een bestaande vestiging met stabiele omzet en een goede betalingscapaciteit, beoordelen wij de Liquiditeit op dit moment voorzichtigheidshalve op Voldoende. 

Samenvattend
Rentabiliteit: Ruim voldoende
Solvabiliteit: Matig 
Liquiditeit: Voldoende 
Overall: Voldoende

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-110848 heeft € 63 geïnvesteerd.
10-12-2019 om 13:41
investeerder-109328 heeft € 127 geïnvesteerd.
10-12-2019 om 13:41
investeerder-110171 heeft € 317 geïnvesteerd.
10-12-2019 om 13:41
investeerder-110068 heeft € 127 geïnvesteerd.
10-12-2019 om 13:41
investeerder-47416 heeft € 1.203 geïnvesteerd.
10-12-2019 om 13:41

Ondernemer

Tracy en Bart

Crowdfund Coach


Henk Beke