IJmuider Courant 23-11-2016

Troonopvolgers van brasserie Beeckestijn

Troonopvolgers van brasserie Beeckestijn

Velsen-Zuid – Of je nu met je laarzen aan na een boswandeling met de hond trek in een kop koffie hebt of juist feestelijk gekleed met een eigen gezelschap van een zevengangendiner wil genieten, bij brasserie Beeckestijn is het allemaal mogelijk. Met een flinke dosis ervaring en nog meer enthousiasme willen de in Haarlem woonachtige Susanne Ammerlaan (35) en Michel Nijsten (28) mensen laten genieten van eten afkomstig van regionale leveranciers, maar óók van ambachtelijk gebak uit het zuiden.

“Het is een jongensdroom die uitkomt voor Michel”, vertelt Susanne in de zithoek waar je zo dicht bij het bos zit dat het lijkt alsof je bijna buiten zit. Als twaalfjarige begon Michel al aan een hotelschoolopleiding in België om alle kanten van het horecavak te leren. Daarnaast werkte hij voor diverse restaurants waaronder één met een Michelin-ster. Net terug van een vakantie waarin hij Susanne ten huwelijk vroeg, stuitte hij op de verkoop van de brasserie. Susanne en Michel, toen werkzaam in de evenementenbranche, waren verkocht door de kasteelachtige allure van het voormalige koetshuis. Susanne: “De voormalige eigenaar Albert Moorlag vertrouwde ons de brasserie toe. Hij zocht niet zomaar een andere eigenaar, maar een goede troonopvolger bij wie de brasserie in goede handen zou zijn.”

De bruiloft werd even uitgesteld. Mede via crowdfunding kochten ze in oktober het pand. Op 1 november gingen ze stilletjes open en nu runnen ze samen de brasserie waar de mensen ze al weten te vinden. Bij het inrichten werd een stukje van buiten naar binnen gehaald. Een tak uit het bos hangt met verlichting boven de eettafeltjes.

De rijke geschiedenis van de buitenplaats is in de menukaart verwerkt. Zo hoort een ontbijt á la Agatha Munster of Willem Francois Boreel tot de mogelijkheden. Voor kinderen is er een speelhoek en eigen kidskaart in aantocht. Honden mogen mee naar binnen, een zogenoemde ‘hondenbar’ staat klaar. De combinatie van toegankelijkheid en culinaire verfijndheid is typerend voor de vernieuwde formule van de brasserie.

Gewoon een kop koffie doen, wordt in de brasserie bijzonder doordat het met lekkers als een klein cadeautje wordt gepresenteerd. Vanaf vijftien personen kan een op maat gemaakt diner geserveerd worden. De nieuwe eigenaren werken met dezelfde mensen die voor de vorige eigenaar werkten. “Wij vinden het heel belangrijk om te weten wat de dromen van onze krachten zijn”, vertelt Susanne. “Als mensen de droom hebben om de hotelschool te gaan doen of later voor zichzelf te beginnen, dan willen wij ze helpen om zich verder te ontwikkelen.”

Brasserie Beeckestijn dinsdag tot en met zondag van 8.30 tot 18.00 koffie, lunch en borrel. Feesten en partijen op afspraak.