Brabants Dagblad 23-05-2016

Wind mee voor crowdfunder Oisterwijk

Voor Jeroen Ter Huurne, directeur-aandeelhouder van Collin Crowdfund, zijn het spannende tijden. Zowel Rabobank als Knab zijn een samenwerking aangegaan met de Oisterwijkse crowdfunders, en op de site is enkele dagen geleden de grootste investering tot nu toe gepubliceerd: een bedrag van anderhalf miljoen euro dat papierfabriek Adriaan Dekker wil ophalen voor een uitbreiding, meldt het Brabants Dagblad.

“Op de samenwerking met Rabo ben ik trots”, zegt Ter Huurne. Drie jaar geleden vertrok bankdirecteur Ter Huurne bij ‘zijn’ Rabobank. Door privé bezig te zijn met crowdfunding, dat jaren geleden al groot was in Engeland, was hem duidelijk geworden dat er in ons land kansen lagen.
Twee jaar geleden, na een jaar intensief bouwen aan een structuur, startte hij Collin Crowdfund: een crowdfundplatform dat zich richt op het midden- en kleinbedrijf, en dat door strenge toelatingseisen een veilig investeringsklimaat probeert te scheppen voor zakelijke en particuliere investeerders.

Crowdfundcoaches
Met collegadirecteuren Jan-Willem Oonink en Bas Denissen en een team van tien medewerkers werkt Ter Huurne vanuit de Koninklijke Leerfabriek in Oisterwijk. Degene die geld wil ophalen bij de crowd, wordt bezocht door een van de crowdfundcoaches. Daarna volgt een tweede screening door iemand die puur en alleen naar de cijfers en de risico’s kijkt, de riskcoach.

Het uiteindelijke oordeel vellen twee directeuren, en zij bekrachtigen dit door zelf altijd mee te investeren in het kapitaalzoekende bedrijf. Twee van de drie aanvragen worden geweigerd. Daar tegenover staat dat alle geaccepteerde leningen zijn volgelopen met geld van investeerders, die niet tevreden zijn met de karige opbrengst van een spaarrekening, maar meer zien in de opbrengst van een investering in de door Collin geselecteerde bedrijven.

Typecursus
“In juni 2014 begonnen we met de eerste lening, 200.000 euro voor een typecursus in Berkel-Enschot. Het duurde bijna een maand voordat de crowdfunding rond was. Men kende het fenomeen niet”, aldus Ter Huurne.

Nu draait het platform als een trein, en de leningen aan de MKB’ers lopen gemiddeld binnen 59 uur vol. Ter Huurne denkt vooruit: hij pleit voor een vrijstelling van de vermogensrendementsheffing voor investeringen via crowdfundplatforms, zoals die ook geldt voor groene spaarproducten.