fbpx
38958

WYNSHOP B.V.

€ 100.000  |  8,0% rente  |  60 maanden  Investeerders: 99
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

1 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Verhoogd risico
Collin
Credit Score
Ruim voldoende
Deze leningaanvraag is op 15-02-2021 in 1 uur volgeschreven door 99 investeerders

Samenvatting

De ervaren ondernemers Daan Mommers, Guillaume van Genk en Marjolein van Genk-Koggel hebben de kans gegrepen om de exploitatie van slijterij Gusto aan de Tilburgseweg 48 te Goirle over te nemen en te transformeren naar hun eigen concept WYNSHOP. 

WYNSHOP is een vernieuwend winkelconcept met een compleet assortiment van wijnen die je niet op iedere hoek van de straat koopt en die een goede prijs/kwaliteit verhouding kent. Een moderne en vooral gezellige zaak, waar je altijd met een mooie fles (of doos) onder je arm naar buiten loopt. Behalve wijnen bestaat het assortiment uit port, sherry, cognac, whiskey, gin en overig gedistilleerd. Daan, Guillaume en Marjolein hebben de ambitie om binnen twee jaar een extra winkel te openen. Hun WYNSHOP concept leent zich uitstekend om zowel online als met fysieke winkels te groeien. 

Invloed coronavirus
Ondanks dat het coronavirus een negatieve impact heeft op vele branches, lijkt de slijtersbranche hier niet tot nauwelijks door geraakt te worden. Het beeld is zelfs dat de lockdowns een positief effect hebben op de omzet van slijterijen en wijnhuizen. Sinds maart 2020 is de horeca meermaals voor langere tijd gesloten geweest, echter blijft de behoefte bij mensen om thuis te genieten van een lekker hapje met een bijpassend drankje. Hierdoor is te zien dat men meer geld uitgeeft aan (luxe) boodschappen, afhaalmaaltijden bij restaurants en een mooie fles wijn, al dan niet met een hoger prijskaartje dan voorheen. 

De voormalige eigenaren van slijterij Gusto bevestigen het beeld aan Daan, Guillaume en Marjolein dat de verkoop van luxe whiskey’s, gin en likeuren is gestegen, maar vooral ook dat de vraag naar wijn, inclusief deskundige advisering, opvallend is toegenomen. De ondernemers hebben inzage gekregen in de cijfers van Gusto waaruit een duidelijke omzetgroei in 2020 blijkt ten opzichte van 2019. 

De ondernemers voegen hier verder nog aan toe dat zij hun gehele assortiment gaan opnemen in hun webshop zodat de verkoop, inclusief bezorging aan huis, gewoon kan blijven doorgaan bij een eventuele verplichte tijdelijke sluiting van hun speciaalzaak. 

Financieringsbehoefte
De totale investering bedraagt € 145.000,-. Hiervan wordt voor € 45.000,- aan eigen middelen ingebracht. De gevraagde financiering via Collin Crowdfund bedraagt derhalve € 100.000,-. De looptijd is 60 maanden waarvan de eerste 3 maanden aflossingsvrij. Vanaf de 4e maand geldt een lineaire maandelijkse aflossing in 57 maanden. De rente bedraagt 8,0% per jaar gedurende de gehele looptijd. 

Risico
Dun & Bradstreet kwalificeert WYNSHOP B.V. als Verhoogd risico. De overall Collin Credit Score is Ruim voldoende. 

 • De debiteuren zijn WYNSHOP B.V., Marguy B.V. en MOM B.V. 
 • De heer W.P.C. van Genk, mevrouw M.J.M.H. van Genk-Koggel en de heer D.C.A. Mommers geven een gezamenlijke persoonlijke borgstelling af voor € 100.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment materiële waarde.
 • Ter securering van de borgstelling wordt een tweede hypothecaire inschrijving ter hoogte van € 70.000,- op het woonhuis aan de Sporenring 132 te Goirle verkregen ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Deze is voorbelast met een eerste hypothecaire inschrijving van € 600.000,- en openstaande schuld van € 594.000,-. Het onroerend goed kent een marktwaarde van € 670.000,- op basis van een taxatierapport d.d. 09-02-2021.
 • Ter securering van de borgstelling wordt een tweede hypothecaire inschrijving ter hoogte van € 100.000,- op het bedrijfspand aan de Muldersweg 2A te Goirle verkregen ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Deze is voorbelast met een eerste hypothecaire inschrijving van € 63.500,- en openstaande schuld van € 63.500,-. Het onroerend goed kent een marktwaarde van € 170.000,- op basis van een taxatierapport d.d. 27-01-2021.
 • De (huidige en toekomstige) roerende zaken van WYNSHOP B.V. worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
 • De (huidige en toekomstige) vorderingen van WYNSHOP B.V. worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
 • Men heeft de mogelijkheid om, in afwijking van de Algemene Voorwaarden, jaarlijks 10% van de oorspronkelijke hoofdsom extra af te lossen zonder vergoedingsrente.

Video Pitch

Leendoel

De financiering wordt aangewend ten behoeve van de verbouwing en transformatie naar het eigen winkelconcept van de ondernemers: WYNSHOP. De overname van de exploitatie van slijterij Gusto te Goirle heeft reeds op 1-1-2021 plaatsgevonden.

Ondernemer

Daan Mommers (1968) is geboren en getogen in Goirle, getrouwd met Judith Mommers – van Tilborg (1973) en kapper van beroep. Daan runt inmiddels ruim 25 jaar met succes hun eigen kapsalon binnen het midden/hoog-segment. Salon Daan is dan ook echt een begrip in de regio. Daan weet mensen aan zich te binden en heeft een groot netwerk in Goirle en omgeving. Daan’s netwerk, zijn passie voor koken op niveau en zijn uitgebreide kennis over wijnen en spijzen zullen bijdragen aan het succes van WYNSHOP. 

Guillaume van Genk (1982) en Marjolein Koggel (1986) zijn getrouwd, hebben twee kinderen en wonen sinds 2015 met veel plezier in Goirle.

Guillaume is circa 20 jaar ICT-ondernemer. Als eigenaar van Spike Technology Europe richt hij zich op de logistieke markt waarvoor een eigen software pakket voor Warehouse Management is ontwikkeld. Daarnaast helpt Spike bedrijven, van MKB tot grote internationale corporates, met de implementatie van eLearning binnen de organisatie. Guillaume is het zakelijke en financiële brein van het WYNSHOP team. 

Marjolein heeft de Hogere Hotelschool afgerond en heeft ruim 10 jaar ervaring als senior event manager. Los van haar affiniteit met hospitality en events, heeft zij een voorliefde voor koken, lekker eten en een passie voor wijn. Momenteel werkt Marjolein fulltime samen met Guillaume bij Spike Technology Europe en is zij eLearning specialist en project manager. Met haar organisatietalent en ruime ervaring op het gebied van marketing & communicatie is het team van WYNSHOP compleet. 

Onderneming

WYNSHOP is een gezamenlijk idee van de ondernemers die reeds jaren bevriend met elkaar zijn, daar Guillaume en Judith familie van elkaar zijn. Guillaume en Marjolein kwamen altijd graag in Goirle en zijn hier dan ook naartoe verhuisd. Wat hen opviel is dat het dorp rijk is aan speciaalzaken, echter ontbreekt er een goed adres voor lekkere en betaalbare kwaliteitswijnen. De ondernemers rijden daarom zelf regelmatig naar een speciaalzaak in Eindhoven om daar hun wijnen te kopen. Als fervent wijn- en kookliefhebber praat Daan in zijn salon ook vaak met klanten over deze onderwerpen. Uit de vele gesprekken met zijn clientèle merkt hij dat er een grote behoefte is aan een goede wijnspeciaalzaak in Goirle. Aangezien Marjolein, Guillaume en Daan vaak hebben gefantaseerd over het opzetten van hun eigen wijnwinkel, duurde het niet lang om de knoop door te hakken toen medio 2020 slijterij Gusto te koop kwam te staan.

De 5 P’s: Product – Prijs – Plaats – Promotie – Personeel
WYNSHOP onderscheidt zich door een sterk assortiment van toegankelijke wijnen in de prijscategorie van 6 tot 30 euro, gecombineerd met een hoog servicelevel en deskundig advies door gediplomeerd personeel. Behalve wijnen bestaat het assortiment uit port, sherry, cognac, whiskey, gin en overig gedistilleerd. Daarnaast worden er bijproducten verkocht als glaswerk, openers, olijfolie en seizoensproducten. Naast de verkoop van dranken en overige producten bieden de ondernemers ook betaalde services aan als proeverijen, waar groeiende vraag naar is. Gezien hun netwerk gaan de ondernemers hierin ook de samenwerking opzoeken met de horeca en andere lokale ondernemers. 

Marjolein en Daan nemen de dagelijkse leiding, marketing en sales voor hun rekening. Guillaume en Marjolein zijn verantwoordelijk voor de webshop, administratie en backoffice. Twee ervaren krachten van Gusto blijven als sommelier en vinoloog de vaste gezichten bij WYNSHOP. 

Ten aanzien van service en klantenbinding wordt gebruik gemaakt van het spaarsysteem “Piggy”. Piggy is een landelijk bekend loyaltyprogramma waar 15 lokale ondernemers in Goirle zich reeds bij aangesloten hebben. Een groot deel van de Goirlese inwoners is bekend met Piggy en kan nu dus ook punten sparen bij WYNSHOP in ruil voor mooie artikelen of korting. Verder is bij de overname het klantenbestand met 1.800 actieve klanten inbegrepen en worden de verschillende social media kanalen planmatig ingezet om klanten te binden.

Het winkelpand aan de Tilburgseweg 48 is gunstig gelegen, midden in het centrum van Goirle tussen diverse speciaalzaken en vlakbij restaurants en overige horeca. Er is volop parkeergelegenheid voor de deur en het pand kent een bruto vloeroppervlak van circa 150 m².

Daan, Guillaume en Marjolein hebben de ambitie om op korte termijn meerdere winkels te openen. Hun WYNSHOP concept leent zich uitstekend om zowel online als met fysieke winkels door te groeien. 

Juridische structuur
 
 

Financieringsbehoefte

Investeringsoverzicht

Goodwill € 15.000,-
Voorraden € 15.000,-
Verbouwing € 35.000,-
Inventaris en inrichting € 37.000,-
Computer, software en apparatuur € 10.000,-
Promotie- en aanloopkosten € 3.000,-
Voorfinanciering BTW € 18.000,-
Onvoorzien/liquide middelen € 12.000,-
Totale investeringsbehoefte  € 145.000,-
Inbreng eigen middelen € 45.000,-
Lening via Collin Crowdfund  € 100.000,-

Leenbedrag: € 100.000,-
Rente: 8,0%
Looptijd: 60 maanden, waarvan de eerste drie maanden aflossingsvrij, gevolgd door 57 maandelijkse aflossingen op lineaire basis. 

Risico

Dun & Bradstreet
Collin Crowdfund werkt samen met het onafhankelijke creditratingbureau Dun & Bradstreet. De kwalificatie van Dun & Bradstreet wordt gebruikt als voorspellende indicator om bedrijfsrisico’s te bepalen. De kwalificatie voor WYNSHOP B.V. is Verhoogd risico. De kwalificatie voor zowel Marguy Beheer B.V. als MOM B.V. is Laag risico. Voor deze aanvraag hanteren we de kwalificatie Verhoogd risico.

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van afloscapaciteit, solvabiliteit en zekerheden. De score is gebaseerd op de prognosecijfers 2021 en 2022. De overall Collin Credit Score is Ruim voldoende.

Afloscapaciteit 
De prognoses zijn conservatief ingestoken waarbij de jaarrekeningen van de huidige exploitatie “Gusto” als referentie zijn gebruikt, gecombineerd met branchecijfers en de eigen visie en verwachtingen van de ondernemers. Voor het startjaar 2021 wordt een omzet geprognosticeerd van € 450.000,- met een netto cashflow overschot na aflossingen van € 35.000,-. In 2022 verwacht men te groeien naar een omzetniveau van € 550.000,- dat een voorzichtige prognose betreft, met een netto cashflow overschot van € 61.000,- na aflossingen. Wij kwalificeren de score voor afloscapaciteit voorzichtigheidshalve als Voldoende.

Solvabiliteit
De openingsbalans ná financiering laat een solvabiliteit van 19% zien op een balanstotaal van € 124.000,-. Ultimo 2021 wordt er een solvabiliteit verwacht van 44% op een balanstotaal van € 149.000,-. Vervolgens wordt er ultimo 2022 een verdere versterking van de solvabiliteit begroot naar een niveau van 68% op een balanstotaal van € 200.000,-. Daar Collin de openingsbalans als ijkpunt hanteert, kwalificeren wij de score voor solvabiliteit als Voldoende. 

Zekerheden en voorwaarden
Voor deze lening zijn de volgende zekerheden verkregen:

 • De debiteuren zijn WYNSHOP B.V., Marguy B.V. en MOM B.V. 
 • De heer W.P.C. van Genk, mevrouw M.J.M.H. van Genk-Koggel en de heer D.C.A. Mommers geven een gezamenlijke persoonlijke borgstelling af voor € 100.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment materiële waarde.
 • Ter securering van de borgstelling wordt een tweede hypothecaire inschrijving ter hoogte van € 70.000,- op het woonhuis aan de Sporenring 132 te Goirle verkregen ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Deze is voorbelast met een eerste hypothecaire inschrijving van € 600.000,- en openstaande schuld van € 594.000,-. Het onroerend goed kent een marktwaarde van € 670.000,- op basis van een taxatierapport d.d. 09-02-2021.
 • Ter securering van de borgstelling wordt een tweede hypothecaire inschrijving ter hoogte van € 100.000,- op het bedrijfspand aan de Muldersweg 2A te Goirle verkregen ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Deze is voorbelast met een eerste hypothecaire inschrijving van € 63.500,- en openstaande schuld van € 63.500,-. Het onroerend goed kent een marktwaarde van € 170.000,- op basis van een taxatierapport d.d. 27-01-2021.
 • De (huidige en toekomstige) roerende zaken van WYNSHOP B.V. worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
 • De (huidige en toekomstige) vorderingen van WYNSHOP B.V. worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
 • Men heeft de mogelijkheid om, in afwijking van de Algemene Voorwaarden, jaarlijks 10% van de oorspronkelijke hoofdsom extra af te lossen zonder vergoedingsrente. 

Door zowel de gezamenlijke persoonlijke borgstelling welke is gesecureerd middels tweemaal een tweede hypotheek, als de verpandingen van de roerende zaken en vorderingen kwalificeren wij de zekerheden als Goed. 

Samenvattend 
Afloscapaciteit: Voldoende
Solvabiliteit: Voldoende
Zekerheden: Goed
Overall: Ruim voldoende

Extra beloning

Als extra beloning bieden Marjolein, Guillaume en Daan alle investeerders een aantrekkelijke korting aan op hun gehele assortiment. De kortingen die eenmalig geboden worden en tot en met 31 december 2021 zijn te besteden, zijn als volgt: 

Investering vanaf € 500,- 5% VIP-korting
Investering vanaf € 2.000,- 7,5% VIP-korting
Investering vanaf € 5.000,- 12,5% VIP-korting

De voucher zal digitaal worden verzonden via Collin Crowdfund, aangezien de investeerders anoniem zijn ten opzichte van elkaar en de ondernemer. Het doorgeven van uw investeerdersnummer kan van toepassing zijn indien u aanspraak maakt op deze beloning.

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-227122 heeft € 500 geïnvesteerd.
15-02-2021 om 14:03
investeerder-197356 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
15-02-2021 om 14:02
investeerder-38730 heeft € 500 geïnvesteerd.
15-02-2021 om 14:02
investeerder-43270 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
15-02-2021 om 14:01
investeerder-219490 heeft € 1.000 geïnvesteerd.
15-02-2021 om 14:01

Ondernemer

Marjolein Koggel

Guillaume van Genk

Daan Mommers

Crowdfund Coach


Brian von Kriegenbergh