39468

Kvik Enschede

€ 275.000  |  7,5% rente  |  50 maanden  Investeerders: 331
Reeds
geïnvesteerd

100 %

Verlopen
inschrijftijd

1 %

Risicoscore
Dun & Bradstreet
Verhoogd risico
Collin
Credit Score
Voldoende
Deze leningaanvraag is op 13-04-2021 in 13 uur volgeschreven door 331 investeerders

Samenvatting

Van Feal B.V. met als handelsnaam Kvik Enschede, wordt een franchisevestiging binnen de Kvik-formule. Kvik biedt keukens, badkamers en garderobes in Deens design voor een goede prijs-kwaliteitverhouding. De opening van de nieuwe vestiging staat gepland voor eind juni 2021.

Invloed coronavirus
Corona heeft in 2020 een beperkte impact gehad op Kvik in Nederland. Winkels bleven in de eerste golf open. Er kwamen minder bezoekers, maar men kwam wel gerichter. Daardoor was de orderomzet in het voorjaar 2020 iets hoger dan in dezelfde periode in 2019. De Kvik-vestigingen organiseerden online meetings met klanten, videobellen en verruimde openingstijden. Tot begin december was de orderintake tientallen procenten hoger dan het jaar ervoor. 

Bij de lockdown vanaf december is gebruik gemaakt van de ervaringen van Kvik in België. Hierdoor konden de Nederlandse vestigingen snel schakelen en organiseerden de Kvik-vestigingen online meetings met klanten (home-selling). Het aantal orders bij Kvik tijdens de eerste twaalf weken van 2021 was meer dan 35 procent hoger dan dezelfde periode vorig jaar (met de eerste lockdown). Vooruitzichten voor de branche zijn nog altijd positief.

Financieringsbehoefte
De totale investering is € 345.000,-. Met een eigen inbreng van € 50.000,- en een investering door een derde van € 20.000,- is de gevraagde financiering via Collin Crowdfund € 275.000,-. De looptijd is 50 maanden waarvan de eerste 8 maanden aflossingsvrij. Daarna volgt een lineaire aflossing in 42 maanden. De rente bedraagt 7,5% gedurende de gehele looptijd. De bedenktermijn bij deze lening is vier dagen, de lening wordt op 29 april geactiveerd en rentedragend.

Risico
Voor deze aanvraag hanteren we de kwalificatie van Dun & Bradstreet Verhoogd risico. De Collin Credit Score is Voldoende. 
De volgende zekerheden en voorwaarden zijn van toepassing:

 • De debiteuren zijn Van FEAL B.V. en Van FEAL Holding B.V.
 • De heer J.A. Haasewinkel geeft een persoonlijke borgstelling af voor € 170.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment morele waarde. 
 • De (huidige en toekomstige) roerende zaken van van FEAL B.V. en van FEAL Holding B.V. worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
 • Kvik Nederland B.V. (namens Kvik A/S) geeft een terugkoopverklaring af aan de investeerders van Collin voor de vaste activa gelijk aan 80% van de boekwaarde (met een afschrijvingstermijn van 60 maanden). Daarnaast wordt een terugkoopverklaring afgegeven voor de voorraad in de showroom en toekomstige courante voorraden tegen aanschafwaarde
 • Ten behoeve van de lening via Collin Crowdfund wordt er een overlijdensrisicoverzekering afgesloten op het leven van de heer J.A. Haasewinkel voor € 275.000,-. Deze is dalend en gelijk aan de looptijd van de lening via Collin Crowdfund. Deze wordt verpand aan de investeerders van Collin.
 • Het is mogelijk per kalenderjaar maximaal 10% van het oorspronkelijke leenbedrag extra af te lossen zonder extra vergoedingsrente.

Via Collin Crowdfund zijn eerder zeven andere vestigingen van Kvik gefinancierd. Deze leningen lopen naar tevredenheid. De recent via Collin Crowdfund gefinancierde vestiging in Zaandam is 31 maart geopend en de vestiging Zwolle opent naar verwachting eind april 2021.

Leendoel

De nieuwe zaak wordt aangepast naar een showroom in het Kvik-concept. De financiering wordt aangewend voor de kosten die dit met zich meebrengt. Daarnaast wordt de financiering aangewend voor de huurgarantie, franchisefee en het werkkapitaal.

Ondernemer

Jan Willem Haasewinkel (1974) woont samen met Regina Elfring (1983) in Hengelo Overijssel. Hij komt uit een ondernemersfamilie en heeft na het behalen van zijn Ondernemers School de HBO studie Nima A+B gedaan. Hij is in 1998 begonnen als verkoper bij Seats and Sofas. Al snel werd hij bedrijfsleider en later rayonmanager. Na 22 jaar werd hij benaderd voor een andere functie en werd hij sales manager bij Knol Recycling. De laatste jaren liep Jan Willem met het idee om zelfstandig ondernemer te worden in een omgeving waar direct klantencontact, verkoop, planning en samenwerking bij elkaar komen. 

Hij kwam in contact met Kvik en na verschillende gesprekken met andere Kvik franchisenemers en klanten werd hij steeds enthousiaster. Het prachtige duurzame Deense concept, de transparante, eerlijke en oprechte werkwijze spreken hem enorm aan. 

Het transparante concept van Kvik en het bijbehorende strakke Deense design komt helemaal tot zijn recht in het diverse aanbod van keukens, badkamers en garderobekasten. Hij denkt dat de markt in Enschede en omgeving helemaal klaar is voor KVIK en dat hij met zijn ervaring deze markt goed kan bewerken en bedienen.

Onderneming

Kvik is in 1983 opgericht in Denemarken door Knud Boel Troelsen. In de opstartfase is het Kvik-assortiment verkocht via bestaande retailers. In 1992 heeft Kvik zijn eerste eigen winkels geopend in Denemarken. In 2002 ging Kvik de Deense grens over en opende winkels in Zweden, Noorwegen en Finland. In 2005 is Kvik verkocht aan Ballingslöv International AB of Sweden, in dat jaar opende Kvik zijn eerste winkels in Nederland en België. Momenteel heeft Kvik 145+ winkels wereldwijd. 

Ballingslöv is één van de grotere keuken-, badkamer- en garderobefabrikant en -retailer en is onderdeel van Stena Adactum, één van ‘s werelds grootste investeringsmaatschappijen. Ballingslöv heeft een langetermijnstrategie zonder exit horizon. De bedrijfsslogan is ‘’Building strong companies’’. Stena Adactum is onderdeel van Stena, beter bekend van Stena Lines. 

Franchiseformule
Kvik biedt trendy keukens, badkamermeubels en garderobekasten aan in hedendaags Deens design voor een verrassend lage prijs. Kvik is een uit Denemarken afkomstig, en in West-Europa sterk groeiend winkelconcept, dat geleid wordt door franchisenemers.

Kvik betekent in het Deens snel en slim. Dit is terug te vinden in de snelle en slimme concepten die zorgen dat er voor elke portemonnee en woning een passende en doordachte oplossing geboden wordt. Bij Kvik kan men onder andere terecht voor extra diepe keukens, extra hoge keukens, slimme opbergsystemen, design vormgeving en strakke werkbladen.

Het Deens design is een klasse apart. Het is mooi, eenvoudig en houdt tegelijkertijd rekening met vorm en functie. Het kent een hoge kwaliteit. Omdat Kvik van mening is dat iedereen recht heeft op mooi Deens design in huis, biedt Kvik Deens design aan in een prijsklasse die voor velen is weggelegd. Het is voor Kvik een erezaak om kwaliteitsproducten te ontwikkelen die jarenlang gebruikt kunnen worden.

Kvik Keukens, Badkamers & Garderobes heeft nu 24 winkels in Nederland waarvan het merendeel is gesitueerd in de Randstad. Er is een groeistrategie ingezet om de succesvolle formule verder uit te breiden. Al meer dan 30 jaar levert Kvik Deense design tegen lage prijzen. Kvik vindt dat het kopen van een keuken net zo leuk moet zijn als het leven in die keuken.
 
Markt
Kvik Enschede wordt gevestigd op het vernieuwde deel van het ‘Woonplein Enschede’ met gratis parkeergelegenheid. De vestiging heeft een showroom van 350 m² en 430 m² magazijn. In Enschede zijn meerdere aanbieders van keukens, badkamers en garderobekasten, veelal verder weg gelegen van het Woonplein. 

In de stad Enschede wonen 160.000 inwoners. De primaire markt voor Kvik omvat 115.000 huishoudens in de Twentse regio. Kvik richt zich op consumenten tussen de 25 en 70 jaar oud, die een eigen woning of appartement bezitten en overwegen om een nieuwe keuken, badkamer of (garderobe-) kast aan te schaffen en tegelijkertijd geïnteresseerd zijn in trendgevoelig design en decor. Qua communicatie richt Kvik zich vooral op vrouwen in de leeftijd van 30 tot 60 jaar omdat zij vaak de doorslaggevende factor zijn in de keukenaankoop.

Onderscheidend vermogen
De Scandinavische ontwerpfilosofie is simplistisch wat duidelijk terugkomt in de collectie. Zo zijn nagenoeg alle modellen greeploos met vlakke fronten. Deze rustige serene uitstraling biedt gelijk het gemak van het schoonhouden. Kvik streeft er doelbewust naar om zich op het gebied van merk, design, prijs en service te onderscheiden van haar concurrenten en geeft, onder andere met haar kwaliteitsgarantie, Kvik-klanten zoveel mogelijk waarde voor hun geld.

Onderdeel van de Kvik-formule zijn de diensten die worden aangeboden. Zo zijn er drie serviceniveaus:

 • Doe het zelf: de bestelde producten worden opgehaald of tegen betaling geleverd in platte pakketten voor de ervaren doe-het-zelver;
 • Doe het leuk: de kasten worden tegen betaling voorgemonteerd en kunnen worden opgehaald of tegen betaling worden geleverd, zo is er enkel nog de installatie thuis;
 • Doe het makkelijk: tegen betaling wordt alles bij de klant thuis volledig geïnstalleerd.

Kvik biedt goede kwaliteit voor een eerlijke prijs, is transparant en er wordt geen gebruik gemaakt van misleidende ‘van/voor’-prijzen. In alle offertes en orders is volledig inzichtelijk hoe de prijs is opgebouwd.

Kvik Keukens, Badkamers en Garderobes haalt zijn inkomsten uit het verkopen, monteren, leveren en installeren van deze producten. De verkopen bestaan voor 90% uit keukens en de resterende 10% uit badkamers en garderobes. Er wordt vanuit marketing sterker ingezet op de verkoop van badkamers en garderobes om de totaalomzet met dat aandeel te laten groeien. Kvik A/S is leverancier van de kasten en DFI Geisler voor de werkbladen uit Denemarken. Stenen werkbladen als graniet, keramiek en composiet komen van Jetstone in Nederland. De apparatuur komt onder andere van Zanussi, Smeg, Bosch, Siemens, Novy en AEG.

Financieringsbehoefte

Investeringsoverzicht

Bouwkundige voorzieningen € 64.000,-
Inventaris en installaties € 85.000,-
Showroom en voorraad € 84.000,-
Huurgarantie € 24.000,-
Franchise entree fee € 12.000,
Werkkapitaal € 76.000,-
Totale investering € 345.000,-
Eigen inbreng € 50.000,-
Investering derde € 20.000,-
Lening via Collin Crowdfund € 275.000,-

Leenbedrag: € 275.000,-
Rente: 7,5%
Looptijd: 50 maanden waarvan de eerste 8 maanden aflossingsvrij.

Een derde partij verstrekt een investering van € 20.000,-. Deze investering is niet opeisbaar en niet rentedragend. De investering maakt daarmee onderdeel uit van het aansprakelijk vermogen. Deze bijdrage loopt in 5 jaar terug naar nul.

De bedenktermijn bij deze lening is vier dagen, de lening wordt op 29 april geactiveerd en rentedragend.

Risico

Dun & Bradstreet
Collin Crowdfund werkt samen met het onafhankelijke creditratingbureau Dun & Bradstreet. De kwalificatie van Dun & Bradstreet wordt gebruikt als voorspellende indicator om bedrijfsrisico’s te bepalen. De kwalificatie voor van FEAL Holding B.V. en van FEAL B.V zijn Verhoogd risico. Voor deze aanvraag hanteren we de kwalificatie Verhoogd risico.

Collin Credit Score
De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van afloscapaciteit, solvabiliteit en zekerheden. De score is bepaald aan de hand van de balans na investering en de prognoses voor de komende drie jaar. De prognoses passen bij de markt en ervaringscijfers van de bestaande vestigingen van de franchiseformule. De cijfers zijn opgesteld in samenwerking tussen de ondernemer en de franchisegever. De overall Collin Credit Score is Voldoende.

Afloscapaciteit
Over de eerste twaalf maanden na de opening wordt een gefactureerde omzet begroot van € 1.129.000,- (door de levertijd wordt de omzet pas na enkele maanden gefactureerd). De kosten zijn er echter al wel, waardoor er na aflossing van de Collin lening een netto cashflow tekort van € 82.000,- resteert. Door aanbetalingen van klanten is het werkelijke cashflow tekort lager. Door het ingebrachte kapitaal wordt er geen liquiditeitstekort begroot. In het tweede jaar wordt een omzet geprognosticeerd van € 1.811.000,- en een netto cashflow overschot van € 30.000,-. Wij kwalificeren de afloscapaciteit als Voldoende.

Solvabiliteit
Het aansprakelijk vermogen op het moment van financiering bedraagt € 70.000,-. Op een balanstotaal van € 345.000,- betekent dat een solvabiliteit van 20%. Door het aanloopverlies in het eerste jaar verdampt het eigen vermogen. Door de verwachte winsttoevoeging aan het einde van het tweede jaar, herstelt het eigen vermogen en wordt een solvabiliteit begroot van 17% op een balanstotaal van € 354.000. Wij kwalificeren de solvabiliteit als Voldoende.

Zekerheden

 • De debiteuren zijn Van FEAL B.V. en Van FEAL Holding B.V.
 • De heer J.A. Haasewinkel geeft een persoonlijke borgstelling af voor € 170.000,-. Deze borgstelling heeft op dit moment morele waarde. 
 • De (huidige en toekomstige) roerende zaken van van FEAL B.V. en van FEAL Holding B.V. worden verpand aan de investeerders van Collin Crowdfund.
 • Kvik Nederland B.V. (namens Kvik A/S) geeft een terugkoopverklaring af aan de investeerders van Collin voor de vaste activa gelijk aan 80% van de boekwaarde (met een afschrijvingstermijn van 60 maanden). Daarnaast wordt een terugkoopverklaring afgegeven voor de voorraad in de showroom en toekomstige courante voorraden tegen aanschafwaarde
 • Ten behoeve van de lening via Collin Crowdfund wordt er een overlijdensrisicoverzekering afgesloten op het leven van de heer J.A. Haasewinkel voor € 275.000,-. Deze is dalend en gelijk aan de looptijd van de lening via Collin Crowdfund. Deze wordt verpand aan de investeerders van Collin.
 • Het is mogelijk per kalenderjaar maximaal 10% van het oorspronkelijke leenbedrag extra af te lossen zonder extra vergoedingsrente.

Door zowel de verpanding van de roerende zaken, de daarbij afgegeven terugkoopverklaringen en de persoonlijke borgstelling, kwalificeren wij de zekerheid als Ruim Voldoende.

Samenvattend
Afloscapaciteit: Voldoende
Solvabiliteit: Voldoende 
Zekerheid: Ruim Voldoende
Overall: Voldoende

Deel deze leningaanvraag!

Laatste investeringen

investeerder-127368 heeft € 500 geïnvesteerd.
13-04-2021 om 23:19
investeerder-243234 heeft € 500 geïnvesteerd.
13-04-2021 om 23:07
investeerder-12213 heeft € 500 geïnvesteerd.
13-04-2021 om 22:47
investeerder-243011 heeft € 500 geïnvesteerd.
13-04-2021 om 22:44
investeerder-218666 heeft € 500 geïnvesteerd.
13-04-2021 om 22:37

Ondernemer

J.A. Haasewinkel

Crowdfund Coach


Henk Beke