De Collin highlights van 2016 en 2017

Collin wenst al haar relaties een comfortabel 2017!

Korte terugblik op 2016
Collin kijkt terug op een succesvol 2016. De teller kwam tot stilstand bij 275 gefinancierde MKB bedrijven voor een totaalbedrag van bijna 55 miljoen euro, waarvan 35 miljoen euro in 2016 werd gerealiseerd. Deze financieringen konden wij bemiddelen dankzij het vertrouwen van een sterk groeiend aantal investeerders. Inmiddels meer dan 8.000. Wekelijks verwelkomen wij zo’n 100 nieuwe klanten!

Ons eigen team is niet alleen gegroeid qua omvang, maar ook verder geprofessionaliseerd. Aan Collin zijn naast de drie directeuren/aandeelhouders 10 vaste medewerker verbonden en enkele tientallen professionals zoals onze Crowdfund Coaches op ZZP-basis.

Groeiverwachting voor 2017
Kwaliteit blijven wij belangrijker vinden dan kwantiteit. Per dag ontvangt Collin 3 leningaanvragen, waarvan er gemiddeld 1 wordt goedgekeurd. Het gemiddelde leningbedrag lag bij de start van ons platform op zo’n 150.000 euro. In 2016 was dit opgelopen tot bijna 200.000 euro en voor dit jaar verwachten wij een verdere doorgroei. Over heel 2017 prognosticeren wij 60 miljoen euro aan nieuwe financieringen te bemiddelen.

Samenwerking met de banken
Met verschillende Nederlandse grootbanken en enkele kleinere werken wij actief samen. Collin wordt als een waardevolle partner gezien. Vooral het samen opzetten van een financiering (co-financiering) is een nieuwe trend.

Transparantie over defaults, achterstanden en nettorendement
Collin wil als marktleider voorloper zijn qua transparantie. Conform de richtlijnen van branchevereniging Nederland Crowdfunding publiceren wij maximaal transparant over de ontwikkelingen van onze lening portefeuille.

Klantwensen
Recent hebben wij opnieuw uitgebreid onderzoek laten uitvoeren naar de klanttevredenheid van onze investeerders en geldleners. Via deze lijn, maar ook via de veelvuldige klantcontacten van onze Servicedesk en Crowdfund Coaches hebben wij nuttige tips ontvangen die kunnen bijdragen aan een verdere verhoging van onze (overigens fraaie) klanttevredenheidsscore. Op onze agenda voor komende periode staan:
– Betere management informatie voor onze investeerders. Informatie die inzicht geeft in de persoonlijke portefeuille, waarbij ook een vergelijking met andere investeerders gemaakt kan worden. Wij streven ernaar om dit medio dit jaar te implementeren.
– Een live ontmoeting tussen onze klanten en Collin-ers. Mogelijk al in het tweede kwartaal zullen wij een interessante bijeenkomst op de Collin locatie te Oisterwijk organiseren.
– De mogelijkheid om als klant met Collin te kunnen chatten. Komende maand start een pilot die bepalend zal zijn voor mogelijke verdere implementatie.

Beste wensen
Hoe anders kun je op dit moment beter afsluiten dan al onze nieuwsbrieflezers namens alle Collin-ers de beste wensen voor 2017 over te brengen. Collin wenst je een comfortabel jaar toe!

Jeroen ter Huurne
Algemeen Directeur

2016 recordjaar voor crowdfunding

Het afgelopen jaar was een recordjaar voor crowdfunding. Ondernemers haalden in 2016 namelijk 160 miljoen euro op via crowdfunding, dat is ruim 30 miljoen euro meer dan in 2015.

Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Douw & Koren. Geldzoekers zagen het opgehaalde bedrag in 2016 ten opzichte van 2015 met ruim 23 procent groeien.

Het interview op BNR Nieuwsradio met Douw & Koren terugluisteren? Klik hier.

Van de 160 miljoen euro heeft 118 miljoen euro betrekking op leningen. Hiervan heeft Collin 35 miljoen euro voor haar rekening genomen, dit betreft een marktaandeel van 30%.

Openstaande investeringskans

Snap Fitness is een internationale franchiseorganisatie die al meer dan 13 jaar aan de weg timmert. Wereldwijd heeft de organisatie ruim 2.000 fitnesscentra en 2 miljoen klanten. Gemak staat centraal bij deze organisatie. Snap Fitnesscentra zijn gemakkelijk te bereiken en hebben goede parkeervoorzieningen. Daarnaast zijn de centra veilig, kleinschalig en 24/7 open.

Snap Fitness neemt BodyMove BVBA over uit België. Dit zijn twee bestaande goed draaiende fitnessclubs in de Belgische provincie Antwerpen, net over de grens onder Tilburg. Pré: de Belgische markt kent een participatiegraad van 9% (vergelijking: Nederland 18%).

De solvabiliteitspositie van de debiteur is zeer sterk. Het eigen vermogen bedraagt per ultimo 2016 64% van het balanstotaal groot 1.4 miljoen euro.

Snap Fitness België zoekt financiering via crowdfunding van € 300.000,-. De looptijd van de lening is 5 jaar met een rente van 7,5%. Bekijk hier de pitch.

Ondernemers in het nieuws!

Wij zijn ervan overtuigd dat een goede crowdfundingcampagne niet alleen zorgt voor financiering van goede initiatieven van ondernemers. De campagne draagt ook bij aan extra publiciteit voor de gefinancierde bedrijven en hun producten. In deze rubriek vind je een selectie van publicaties in de (vak)media over gefinancierde projecten via Collin.

Top 10 crowdfundingprojecten van 2016
(Nu.nl en Douw&Koren, 24 december 2016)

Adviesbureau Douw & Koren, betrokken geweest bij zo’n 350 succesvolle campagnes, zet de tien campagnes met de meeste impact op een rij. Collin’s grootste lening tot nu toe (1,5 miljoen euro) heeft een mooie plaats in deze top 10. Lees verder.

Collin in het nieuws!

”Recordbedrag aan crowdfunding opgehaald”
(RTLZ 28 december 2016)

”Er is in 2016 al ruim 160 miljoen euro opgehaald via crowdfundingprojecten, ruim 30 miljoen euro meer dan vorig jaar. Collin Crowdfund, één van de Nederlandse platforms waar hoge bedragen worden geïnvesteerd, bereikte onlangs de mijlpaal van 50 miljoen euro. Vooral het aantal MKB’ers dat er gebruik van maakt, neemt snel toe, vertelde directeur Jeroen ter Huurne vorige maand ” Het hele artikel van RTLZ lezen? Lees verder.

”Nederlandse crowdfunding groeit naar €150 mln’
(Financieele Dagblad 23 december 2016)

”In 2016 zal waarschijnlijk zo’n €150 mln aan crowdfunding opgehaald worden in Nederland. Daarmee groeit de alternatieve financieringsvorm met ruim 30% ten opzichte van 2015. Collin Crowdfund, Geldvoorelkaar.nl en Duurzaam Investeren zijn samen verantwoordelijk voor ruim de helft van alle financiering, voor ruim 1500 projecten.” Lees verder.

Happy New Year Crowdfunding Top 100

Collin Crowdfund staat maar liefst 38 x in de Happy New Year Crowdfunding Top 100 van de Breed en Partners. In deze unieke lijst staan de meest succesvolle Crowdfunding projecten van 2016. Een goede basis voor een succesvol 2017! Nieuwsgierig naar de top 100? Klik dan hier:

Wil je ook wekelijks de top 40 in je mailbox ontvangen? Klik dan op deze link.

Ontwikkelingen netto rendement en defaultpercentage

Maandelijks actualiseert Collin op haar site de ontwikkeling van de gemiddelde rentevergoeding, de defaults, achterstanden en het netto rendement. Voor alle details klik hier. Grafisch is de grote lijn onderstaand weergegeven.

Crowdfund Coach uitgelicht: Jeroen Poort (Regio Eindhoven)

Jeroen (1960) heeft 30 jaar bancaire ervaring bij verschillende Nederlandse en internationale banken. De laatste 20 jaar vooral specialist op het gebied van werkkapitaalfinancieringen als factoring en kredietverzekering en altijd in commerciële buitendienstfuncties. Jeroen is zelfstandig adviseur/consultant. Jeroen is Bourgondiër en daarnaast fietst hij graag. Een grote hobby is ook het presenteren van een live interview na elke wedstrijd bij zijn favoriete voetbalclub.

Jeroen: “Het MKB krijgt het steeds moeilijker om hun wensen tot uitdrukking te laten komen met alle verscherpte regels. Vandaar dat ik graag met het MKB mee wil denken over het invullen van hun wensen mbt de financiering, waarbij crowdfunding een interessante, aanvullende optie kan zijn. Mijn lijfspreuk is dan ook: ‘als goede adviseur moet je weten wat je klant morgen wil bereiken’.”

Jeroen is actief voor Collin in de regio Eindhoven.

Volgeschreven leningaanvragen 

Onze investeerders hebben de afgelopen weken weer 9 ondernemingen voorzien van een passende financieringsoplossing. De ondernemers danken je voor het gestelde vertrouwen in hun bedrijf!

24horeca € 60.000 7,0% 36 maanden
Fietscity Markelo € 60.000 7,5% 48 maanden
Ligtblauw € 50.000 8,0% 60 maanden
Sup & Watershop € 85.000 8,0% 60 maanden
De StaCaravan Company € 100.000 7,5% 64 maanden
Hamwells € 300.000 7,5% 48 maanden
De Grifthoeve € 200.000 7,5% 48 maanden
Johnny’s Burger Eindhoven € 105.000 8,0% 60 maanden
Heeren van Nederasselt € 220.000 6,5% 78 maanden
Totaal € 1.180.000